r
Nosalty Logó

Mogyorós almáscsiga-torta tönkölylisztből

Iluska
Mogyorós almáscsiga-torta tönkölylisztből
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

tészta

töltelék

1148
Kalória
26.2g
Fehérje
181.3g
Szénhidrát
41.2g
Zsír
408.9g
Víz
54.3g
Koleszterin
24.6g
Élelmi rost
88g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 6% Zsír

tészta

töltelék

Összesen 1148 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 6% Zsír

tészta

töltelék

Összesen 4583 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 6% Zsír

tészta

töltelék

Összesen 140 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.2 g

Zsír

  • Összesen
    41.2 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1150.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    271 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    200 mg
  • Foszfor
    541 mg
  • Nátrium
    92 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    181.3 g
  • Cukor
    88 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

Víz

  • Összesen
    408.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    54 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    150 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    38 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    156 micro
  • β-crypt
    51 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    298 micro
Összesen 1148 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    104.9 g

Zsír

  • Összesen
    164.7 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    108 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    217 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4603.3 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    105 mg
  • Kálcium
    1085 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    800 mg
  • Foszfor
    2164 mg
  • Nátrium
    369 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    35 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    725 g
  • Cukor
    352 mg
  • Élelmi rost
    99 mg

Víz

  • Összesen
    1635.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    216 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    45 mg
  • C vitamin:
    87 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    60 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    28 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    599 micro
  • Kolin:
    253 mg
  • Retinol - A vitamin:
    151 micro
  • α-karotin
    12 micro
  • β-karotin
    623 micro
  • β-crypt
    205 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1190 micro
Összesen 4583 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    140.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    66 mg
  • Nátrium
    11 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    22.2 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    50 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 140 kcal

Elkészítés

tészta

  1. Az élesztőt kevés langyos tejjel, cukorral felfuttatjuk.
  2. A tönköly és a sima lisztet a megkelt élesztővel, sóval, tojássárgájával, olajjal, a tejjel együtt dagasztó spirállal dagasszuk, majd kézzel gyengén gyúrjuk át. Aztán 1 órát letakarva kelesszük, langyos helyen.

töltelék

  1. Az almákat tisztítsuk meg, vágjuk ki a rossz részeket, majd reszeljük le gépi vagy kézi reszelővel. Ha szükséges, és sok levet eresztett, nyomjuk ki.
  2. Tegyük mérsékelt tűzre, és kezdjük el párolni az almát. Ízesítjük a cukorral, őrölt fahéjjal, szegfűborssal, szegfűszeggel. Kevergessük, pároljuk addig, amíg elveszti a nyers ízét.
  3. Adjuk hozzá a mézet is. Pároljuk finom állagúra. A törökmogyorót daráljuk le aprítógéppel, és adjuk a párolt almához.
  4. A megkelt a tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk ki. Kb. fél cm vastagságúra. Kenjük meg a mogyoróval kevert ízesített almával. Tekerjük fel hosszabbik oldalánál.
  5. Egy kör tortaformát vajazzunk ki, szórjuk kevés zsemlemorzsával. Szeleteljük 2-3 cm csíkokra egy éles késsel, és rakjuk a formába egymáshoz közel a csigákat. 190 fokra előmelegített sütőben süssük készre.
  6. A vége felé, mikor majdnem készre sült, a tejet keverjük el a vaníliás cukorral, és forraljuk fel. Ezzel a cukros tejjel öntözzük meg a csigákat, és még legalább 4-5 percre tegyük vissza sülni. Langyosra hűlve fogyasszuk, vágjuk fel mint a tortát. Jó étvágyat!!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Saját almafánkról szedtük hozzá az almát, és még a mogyorót is, hisz 2 nagy bokor abból is van. Jó szaftos ez a töltött csiga, hisz az alma és mogyoró jól harmonizál együtt!! Nekünk kedvenc lett... :-)))

Nosalty stories

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...