Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézike narancsos svéd karácsonyi kekszből

Mézike narancsos svéd karácsonyi kekszből
Mézike narancsos svéd karácsonyi kekszből
36 perc / előkészület: 30 perc sütés: 6 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Nosalty felkérésére vendégbloggerként a Mikulás közeledtével az egészséges és kreatív Mikulás-csomagokról írtam egy cikket. Többek között idén ezeket a kis mézes csodákat hozza az én Mikulásom a puttonyában. Elkészítésükhöz a klasszikus svéd karácsonyi keksz, a pepparkakor receptjét használtam, megbolondítva egy kis narancshéjjal.

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

1. nap:

  1. A puha vajat a cukorral egy mély tálban elkeverjük, hozzáadjuk a fűszerekkel összekavart szódabikarbónát.
  2. Beleütjük a tojást, hozzácsurgatjuk a mézet és fokozatosan a vizet, majd végül a lisztet.
  3. Egy kicsit ragacsos, lágy tésztát kapunk, de ne ijedjünk meg. A masszát kanalazzuk egy folpackba, majd lezárva tegyük a hűtőbe legalább 12 órára.

2. nap:

  1. Másnap elővesszük a hűtőből a tésztánkat, és jól lisztezett felületen kb. 2-3 mm vastagra kinyújtjuk a tésztát, és kiszaggatjuk a kiválasztott formánkkal. Mivel én most a gyerekeknek készítettem ajándékot, az általuk közkedvelt Mézike formát használtam.
  2. A kiszúrt kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, sütésálló csokival díszítjük, majd 175°C-ra előmelegített sütőben kb. 6-7 perc alatt szép világosbarnára sütjük.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 10 415
elküldve: 12
receptkönyvben: 185
elkészítve: 3/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Baklavaria

Mióta szakács: 2012.09.12.
54 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
konyha: skandináv
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

karácsonyi keksz, svéd méz, narancsos mézeskalács, narancsos mézi

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

baklavaria
Baklavaria / baklavaria Thu, 2012-11-29 19:29

Ha vastagabbra hagyod, ahogy én is a Mézikéknél, puhább lesz, de az eredeti pepparkakor kicsit ropogósabb, de fontos, hogy semmiképp se kemény, amibe beletörne a fogunk :) Legközelebb vékonyabbra fogom én is nyújtani, ahogy azt eredetileg készítik. Ízlések és pofonok.

251
vaj 10 dkg
porcukor 13 dkg
gyömbér 0.33 ek
szegfűszeg 0.33 ek
kardamom 0.33 ek
fahéj 0.75 ek
szódabikarbóna 0.33 tk
tojás 0.5 db
méz 2 ek
víz 70 ml
1 csipet
citromhéj 1 citromból nyert
narancshéj 1 narancsból nyert
finomliszt 30 dkg