Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézeskalács teljes kiőrlésű lisztből

Mézeskalács teljes kiőrlésű lisztből
Mézeskalács teljes kiőrlésű lisztből
40 perc / előkészület: 30 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mióta tavaly barátom anyukája megkínált mézeskaláccsal, azóta úgy vagyok vele, hogy "De meg kéne próbálni mézeskalácsot készíteni!", mivel isteni volt.

Eléggé vonakodtam, mert gyerekkoromban anyukámmal készítettünk, viszont olyan kemény lett, hogy kis híján beletört a fogunk.

Végül úgy döntöttem, megcsinálom, legyen karácsonyi hangulat az albérletben. 

Nem bántam meg, bár volt egy-két érdekesség elkészítés közben, mert kiderült, hogy a tortadíszítőm nem éppen a legjobb választás volt, úgyhogy nejlon zacsival próbálkoztam, kevés sikerrel. Jó, ne vesszen kárba, próbáltam megmenteni, valamennyit sikerült, a zacsiról meg lemajszoltam a cukorhabot.

Eredmény: fájós gyomorral indultam habzsákot venni, és ott se azt kaptam, amit akartam volna. Plusz nem volt benne a gépben a habzsák, úgyhogy még arra is várhattam, hogy bevigyék, de végül szerencsésen, este 9-re hazaértem végre habzsákostul, és még a habom sem esett össze, megszáradt ugyan egy picit, de jó lett.

A sütéshez semmiképpen ne használjatok normál papírt, mert úgy ráragad a tészta... ha lisztezett deszkán nyújtjátok, talán nem probléma, mert ráragad a tésztára a liszt, így nem fog a papíron maradni.

A végeredmény nagyon finom lett, életem első mézeskalácsa, és teljesen puha, a lakótársaknak is nagyon ízlett!:)

hozzávalók / 12 adag

Tészta

Cukormáz

ajánlat

A mézeskalácsokat díszíthetjük dióval, mandulával, mogyoróval vagy bármilyen maggal. Ezeket még a sütés előtt a kiszaggatott formákra nyomjuk bele.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A tészta száraz hozzávalóit (liszt, cukor, mézeskalácsfűszer, fahéj, gyömbér, sütőpor, só) egy keverőtálba tesszük, és összekeverjük.
  2. Egy bögrébe beletesszük a vajat, majd rácsorgatjuk a mézet. Utána betesszük a mikróba meglangyosítani, hogy elolvadjon a vaj, illetve a méz folyósabbá váljon.
  3. A tésztára ráütjük a tojást, majd hozzáadjuk a vajas-mézes egyveleget (célszerű kicsit összekeverni), majd kezdetben fakanál segítségével elkezdjük összegyúrni, majd ha már picit összeállt, kézzel folytatjuk.
  4. Kis cipót formálunk, majd folpackba csavarva kb. 30-45 percet hagyjuk hűlni a hűtőben.
  5. Az idő letelte után elővesszük, kicsit átgyúrjuk, hogy melegedjen a tészta. Ha nagyon repedezik, picit várjunk a nyújtással. Lisztezett deszkán vagy folpackkal borított konyhapulton kinyújtjuk fél centisre, majd karácsonyi kiszúró formákkal figurákat szaggatunk belőle.
  6. A szaggatás közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Sütőpapírral borított tepsibe tesszük a figurákat, majd 10 percig sütjük. Ha felül van a sütőnek a fűtőszála (mint nálam), akkor érdemes középre tenni a tepsit.
  7. Ha lejárt a 10 perc, kivesszük, hagyjuk kihűlni. Azonnal puha, nem kell napokat várni, amire megpuhul! Nekem 24 darab lett.

Cukormáz

  1. Egy tojásfehérjét 15 dkg cukorral és a pár csepp citromlével, robotgéppel kemény habbá verünk.
  2. A masszát habzsákba tesszük, majd tetszés szerint díszítjük a kihűlt mézeskalácsokat.
  3. Ha esetleg sok lenne a hab, és marad a díszítés után, készíthetünk belőle habcsókot.:)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 35×25 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 19 548
elküldve: 7
receptkönyvben: 83
elkészítve: 14/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Mara1994

Mióta szakács: 2013.11.26.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

mézeskalács, puha mézeskalács, mézes sütemény

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

StellaMoto
StellaMoto Sun, 2016-12-11 14:01

Sok receptet kipróbáltam már, de ebben nagyon jók az arányok. :) Teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet használtam, cukor helyett eritritet (mert én nem fogyaszthatok cukrot), vaj helyett pedig kókuszzsírt (a megadott mennyiség 75%-a kell csak, ha ezt használja valaki sütéshez), valami isteni jó az állaga és az íze. :) Az általunk ismert recepteknél pedig még nem láttam ezt a tanácsot, hogy langyosítsuk meg a zsíradékot és a mézet, hogy folyósabb legyen, annyira könnyű így vele dolgozni, tökéletes tészta lesz. Nincs mikróm, simán egy serpenyőben melegítettem, amíg folyósabb lett, de így is ugyanaz lett az eredmény. A pont 10 perces sütéssel még a teteje puha volt, de ez valóban elég neki, mert kicsit visszakeményedett, de számomra kellemesen ropogós lett, nem pedig kőkemény, mint az eddigiek. :) Nagyon köszi, hogy feltetted!

209
teljes kiőrlésű liszt 28 dkg
cukor 3 dkg
mézeskalács fűszerkeverék 4 teáskanál
gyömbérpor 1 teáskanál
fahéj 1 teáskanál
sütőpor 1 teáskanál
1 csipet
tojás 1 db
vaj 6 dkg
méz 12 dkg
tojásfehérje 1 db
porcukor 15 dkg
citromlé 2 teáskanál
citromhéj 0.5 citromból nyert