r
Nosalty Logó

Mézeskalács házikó Katrin konyhájából

Katrin
Mézeskalács házikó Katrin konyhájából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

1602
Kalória
21.6g
Fehérje
285g
Szénhidrát
44.5g
Zsír
66.4g
Víz
197.5g
Koleszterin
4.7g
Élelmi rost
157.8g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 1602 kcal
  • 5% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 9609 kcal
  • 5% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 378 kcal
  • 5% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    21.6 g

Zsír

  • Összesen
    44.5 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    198 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    475.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    67 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    244 mg
  • Nátrium
    58 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    285 g
  • Cukor
    158 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    66.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    381 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    58 micro
  • Kolin:
    100 mg
  • Retinol - A vitamin:
    374 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    79 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    152 micro
Összesen 1602 kcal
  • 5% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    129.9 g

Zsír

  • Összesen
    267 g
  • Telített zsírsav
    158 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    76 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    1185 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2851.2 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    402 mg
  • Kálcium
    341 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    258 mg
  • Foszfor
    1465 mg
  • Nátrium
    350 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1710.2 g
  • Cukor
    947 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

Víz

  • Összesen
    398.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2284 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    349 micro
  • Kolin:
    598 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2245 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    474 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    911 micro
Összesen 9609 kcal
  • 5% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    10.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    112.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    67.4 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    15.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    90 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    88 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 378 kcal

Elkészítés

  1. A száraz alapanyagokat alaposan összekeverjük egy olyan tálban, amit azután le tudunk majd zárni (pl. dagasztótál). A mézbe beleteszünk fél kocka vajat, és mikróba tesszük. Ha jól átmelegedett, akkor addig keverjük, amíg a vaj elolvad. Ezt a lisztre öntjük, beleütünk 3 db tojást, és egy fakanállal összeállítjuk a tésztát. Azért nem érdemes kézzel, mert nagyon ragad, és a forró méz is megégetheti a kezünket. Ha nem akar összeállni, akkor kevés langyos vizet tehetünk bele, de tényleg csak egy keveset (1-2 dl). Ha már egynemű a tészta, akkor rátesszük a tálra a fedelét, és legalább egy napig hagyjuk állni a hűtőben.
  2. Másnap a ház alkatrészeit először sütőpapíron megrajzoljuk, majd ollóval kivágjuk a ház falát, tetejét, kerítést. A tésztából leveszünk olyan kétökölnyi mennyiséget, és alaposan átgyúrjuk. Ez azért kell, hogy kipréseljük belőle a levegőt, így kisebb az esély, hogy felpúposodik sütéskor. Én be szoktam rakni egy pillanatra a mikróba, akkor könnyebb gyúrni. Ha még ragadna, akkor kevés lisztet gyúrunk bele.
  3. Alaposan alálisztezve kinyújtjuk a tésztát, rárakjuk a kivágott papírokat, s késsel körülvágjuk a sablonokat. Tepsibe rakjuk úgy, hogy a sütőpapír legyen alul a tepsin, mert akkor nem ragad oda a tepsire a tészta. Én 2 házikót csináltam, így nekem 2 tepsibe fértek bele a mézeskalács házikók alkatrészei. 150 C-fokon sütjük a házikó alkatrészeit kb. 15 percig. Utána kivesszük a sütőből, és megvárjuk, hogy kihűljön a tészta.
  4. Amíg hűl a tészta, addig összekeverjük a tojásfehérjét a porcukorral. Tehetünk bele citromlét is, mert akkor fényesebb lesz a díszítés.
  5. Csak amikor teljesen kihűlt, akkor ragasztjuk össze, majd pár óra múlva, amikor már teljesen összeragadtak a házikók, akkor kidíszítjük. Tehetünk rá különféle dekorcukrot is, de ez nem fontos.
  6. Mivel marad még mézeskalács tésztánk, ezért a maradék tésztából mézeskalács figurákat készítünk.
  7. Kisebb figurákhoz vékonyabbra, nagyobbakhoz kicsit vastagabbra nyújtjuk a tésztát. A kisebb figurákat 160-170 C-fokon 7-8 percig sütjük, a nagyobbakat 10-12 percig, de ez sütőfüggő, figyelni kell, és amikor szép aranybarna, akkor kész.
  8. A díszítéshez a maradék tojásfehérje-habbal kidíszítjük a figurákat is. Kidíszítés után várunk vele pár órát, hogy megdermedjen a tojásfehérje. Így kicsit megkeményedik a figura. Ha már megkeményedett a figura, és a díszítés is rajta, akkor berakjuk műanyagtálba a figurákat, s pár szelet almát rakunk a műanyagdobozba, tetejét rárakjuk, s ettől újra megpuhulnak a mézeskalács figurák, de itt is hagyjuk, amíg el nem fogynak. A házikókat pedig egy tálra rakjuk, s úgy az asztalra tesszük díszítésként.
  9. Én január végéig szoktam díszíteni ezekkel a házikókkal a lakást.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 80 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 35x30

5 éve készítek minden karácsony előtt ilyen mézeskalács házikókat. Ezzel díszítem a lakást. 

Nosalty stories

További receptek

Svéd mézeskalács

Ha a ropogós mézeskalácsok rabjai vagytok, akkor mindenképpen készítsétek el ezt a sötétbarna svéd csodakekszet, mert mennyeien fűszeres és csodásan ropog! Falatozhatjuk magában az ...

Rosanics Petra

Ünnepi mézeskalács

Mézeskalács nélkül az ünnepek sem igazán édesek, a megfelelő recept megtalálása azonban nem könnyű feladat. Hogy ráleljünk az igazira, érdemes kísérletezni - ez a recept is így ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek