Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézeskalács házikó Katrin konyhájából

Mézeskalács házikó Katrin konyhájából
Mézeskalács házikó Katrin konyhájából
100 perc / előkészület: 80 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

5 éve készítek minden karácsony előtt ilyen mézeskalács házikókat. Ezzel díszítem a lakást. 

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Ezt főleg azoknak ajánlom, akiknek kicsi gyerekük vagy unokájuk van. A gyerekek nagyon szeretik ezeket a házikókat, no meg a mézeskalács figurákat is. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A száraz alapanyagokat alaposan összekeverjük egy olyan tálban, amit azután le tudunk majd zárni (pl. dagasztótál). A mézbe beleteszünk fél kocka vajat, és mikróba tesszük. Ha jól átmelegedett, akkor addig keverjük, amíg a vaj elolvad. Ezt a lisztre öntjük, beleütünk 3 db tojást, és egy fakanállal összeállítjuk a tésztát. Azért nem érdemes kézzel, mert nagyon ragad, és a forró méz is megégetheti a kezünket. Ha nem akar összeállni, akkor kevés langyos vizet tehetünk bele, de tényleg csak egy keveset (1-2 dl). Ha már egynemű a tészta, akkor rátesszük a tálra a fedelét, és legalább egy napig hagyjuk állni a hűtőben.
  2. Másnap a ház alkatrészeit először sütőpapíron megrajzoljuk, majd ollóval kivágjuk a ház falát, tetejét, kerítést. A tésztából leveszünk olyan kétökölnyi mennyiséget, és alaposan átgyúrjuk. Ez azért kell, hogy kipréseljük belőle a levegőt, így kisebb az esély, hogy felpúposodik sütéskor. Én be szoktam rakni egy pillanatra a mikróba, akkor könnyebb gyúrni. Ha még ragadna, akkor kevés lisztet gyúrunk bele.
  3. Alaposan alálisztezve kinyújtjuk a tésztát, rárakjuk a kivágott papírokat, s késsel körülvágjuk a sablonokat. Tepsibe rakjuk úgy, hogy a sütőpapír legyen alul a tepsin, mert akkor nem ragad oda a tepsire a tészta. Én 2 házikót csináltam, így nekem 2 tepsibe fértek bele a mézeskalács házikók alkatrészei. 150 C-fokon sütjük a házikó alkatrészeit kb. 15 percig. Utána kivesszük a sütőből, és megvárjuk, hogy kihűljön a tészta.
  4. Amíg hűl a tészta, addig összekeverjük a tojásfehérjét a porcukorral. Tehetünk bele citromlét is, mert akkor fényesebb lesz a díszítés.
  5. Csak amikor teljesen kihűlt, akkor ragasztjuk össze, majd pár óra múlva, amikor már teljesen összeragadtak a házikók, akkor kidíszítjük. Tehetünk rá különféle dekorcukrot is, de ez nem fontos.
  6. Mivel marad még mézeskalács tésztánk, ezért a maradék tésztából mézeskalács figurákat készítünk.
  7. Kisebb figurákhoz vékonyabbra, nagyobbakhoz kicsit vastagabbra nyújtjuk a tésztát. A kisebb figurákat 160-170 C-fokon 7-8 percig sütjük, a nagyobbakat 10-12 percig, de ez sütőfüggő, figyelni kell, és amikor szép aranybarna, akkor kész.
  8. A díszítéshez a maradék tojásfehérje-habbal kidíszítjük a figurákat is. Kidíszítés után várunk vele pár órát, hogy megdermedjen a tojásfehérje. Így kicsit megkeményedik a figura. Ha már megkeményedett a figura, és a díszítés is rajta, akkor berakjuk műanyagtálba a figurákat, s pár szelet almát rakunk a műanyagdobozba, tetejét rárakjuk, s ettől újra megpuhulnak a mézeskalács figurák, de itt is hagyjuk, amíg el nem fogynak. A házikókat pedig egy tálra rakjuk, s úgy az asztalra tesszük díszítésként.
  9. Én január végéig szoktam díszíteni ezekkel a házikókkal a lakást.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x30 cm
  • költség: 1800 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 55
össznézettség: 2 080
elküldve: 0
receptkönyvben: 2
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Katrin

Mióta szakács: 2015.05.22.
98 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: édes süti
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Somat Karácsonyi Receptverseny
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mézes házikó

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1602
finomliszt 1 kg
cukrozatlan kakaópor 2 púpozott ek
szódabikarbóna 3 teáskanál
mézeskalács fűszerkeverék 2 ek
porcukor 30 dkg
vaj 30 dkg
méz 3 dl
tojás 3 db
tojásfehérje 1 db
porcukor 25 dkg
citromlé 1 teáskanál