Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézes krémes szelet Évi nénitől

Mézes krémes szelet Évi nénitől
Mézes krémes szelet Évi nénitől
50 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Csilla barátnőm kínált meg ezzel a finom kis házi süteménnyel. Még soha nem kóstoltam ilyet, de a kóstolót követően azonnal a tettek mezejére léptem, és talán már másnap elkészítettem az ő instrukciói alapján. Tetemes mennyiség lett belőle, de rajtunk nem fogott ki. Már csak néhány karcsú szelet árválkodik a hűtőben, attól tartok nem sokáig. Hűtőben tartva néhány napig elfogyasztható, élvezetes édesség.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához:

  • 50 dkg sima liszt
  • 6 dkg zsír vagy 10 dkg vaj/margarin
  • 12 dkg gyümölcscukor őrölve (vagy 15 dkg sima cukor)
  • 1 kk szódabikaróna
  • 2 egész tojás
  • 4 ek méz
  • 4 ek tejföl

A krémhez:

  • 8 dl tej
  • 2 vaníliás pudingpor
  • 1 rúd vanília kikapart belseje (opcionális)
  • 20 dkg vaj/margarin
  • 15 dkg gyümölcscukor (vagy 20 dkg sima cukor)
  • 1 citrom leve és reszelt héja (opcionális)

A töltelékhez:

A mázhoz:

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához valókat dagasztógépben összekeverjük, fóliában hűtőbe tesszük 0,5-1 órára pihenni.
  2. Közben 6 dl tejet felforralunk, a maradék 2 dl-t hidegen hagyjuk, és elkeverjük benne a 2 csomag pudingport, hozzáadjuk 1 rúd vanília kikapart magjait. Amikor a tej felforrt, hozzáöntjük a pudingos tejet, és habverővel folyamatosan keverve besűrítjük.
  3. Ha elég sűrű, levesszük a tűzről, vízfürdőben lehűtjük (csak ha nem szeretnénk sokat várni).
  4. A margarint a porrá őrölt gyümölcscukorral habosra keverjük, hozzá adagoljuk a kihűlt pudingot, és ha teszünk bele citromot, akkor azt is.
  5. A sütőt előmelegítjük 180 fokra hőlégkeverésen.
  6. A tésztát négy részre osztjuk. Mindegyiket kinyújtjuk vékonyra, amekkora a tepsink (az enyém 39x33 cm), sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, 5 perc alatt megsütjük. Tiszta konyharuhára vagy sütőpapírra fektetjük kihűlni.
  7. Amikor megsült mind a négy lap, elkészítjük a rétegeket:
  8. 1 süteménylap --> ezen egyenletesen szétterítjük a puding felét --> majd újabb süteménylap --> ezen elterítjük a baracklekvárt --> harmadik süteménylap --> a puding másik fele kerül rá --> negyedik süteménylap --> az olajjal elkevert, vízgőz felett felolvasztott csokoládé kerül rá.
  9. Egy éjszakára hűtőbe tesszük puhulni. Másnapra lesz finom puha.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 39x33 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 952
elküldve: 5
receptkönyvben: 56
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

mézes krémes, vaníliakrémes mézes szelet, mézes sütemény vaníliakrémmel töltve

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2013-05-29 18:02

Kedves barátnőm készítette, nagyon ízlett, ezért ki is próbáltam. Igazándiból a család tud ilyen édességeket betolni a pocakba. Én csak némi bűntudattal. Ismersz már, sok mindent kipróbálok. Amíg épülgetek, gyógyulgatok, a könnyebbeket vállalom be, de egyre inkább mindent. Majd nemsokára meglátod. Szia! :)) Vass

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-05-29 04:23

Csodas kis szelet Vasska! Most nagyon az edesek vonzanak; nem baj, kalandozzal csak, amerre a szived huz :))) T