Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézes krémes búzadara nélkül

Mézes krémes búzadara nélkül
Mézes krémes búzadara nélkül
60 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy barátnőm testvére férjhez ment. Mikor ezt megtudtam, mondtam neki, hogy mindenképp hozzon sütiket, mert nálam az esküvők fénypontja mindig is a sok süti végig kóstolása!

Hozott is nem keveset, sósat, édeset, házit, cukrászdait és persze a tortából is kaptam egy szeletet. Neki is estem helyben, mint a vett malac és ami a legjobban ízlett az ez a mézeskrémes. Valami hihetetlenül finom volt, ahogy beleharap az ember szétolvad a szájban a csokimáz a tetjén elég szilárd, de még se kemény a tésztából kiérezni az enyhe méz ízt és a krém, na az a ne továbbja az egésznek, egyáltalán nem érezni benne a vajat, amit én általában utálni szoktam a sütikben és ami mégjobb volt, hogy selymes, tehát valóban krémes az állaga. Mint kiderült azért, mert nincs benne gríz, búzadara, mivel eddig csak ilyen változatokat kóstoltam, sose ízlett, mindig túl keménynek találtam a krémet.

Szerencsére a recept a barátnőm anyukájáé volt  így megkaparintottam és meg is csináltam, a végeredmény pedig pont olyan lett, mint vártam.

 

hozzávalók / 6 adag

A tésztalapokhoz

A krémhez

A csokimázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük a legmagasabb fokozaton gázon. Előkészítünk 2 db gáztepsit a hátát letisztítjuk, és enyhén meglisztezzük.
  2. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és négy egyenlő részre osztjuk. Lisztezett felületen 4 lapot nyújtunk belőle, méretre legyen kb 20X30 cm-es. Nyújtófa segítségével feltekerjük, majd rárakjuk a lisztezett tepsi hátára és kb 10 perc alatt aranybarnára sütjük. Ezt megismételjük a többi lapnál is. Érdemes még melegen lecsúsztatni a tepsi hátáról a tésztát, mert ha oda ragadna akkor kés segítségével még törésmentes meg tudjuk lazítani.
  3. Ha kész vagyunk a lapokkal, félretesszük hűlni, és nekiállunk a krém elkészítésének. A réteslisztből, a tejből és a tojássárgából kis lángon sűrű krémet főzünk, és hagyjuk kihűlni. Hűlés közben érdemes párszor átkeverni, hogy ne csomosódjon be. Ezután a két fajta cukrot és a puha vajat habosra keverjük. Ha a tejes krémünk kihűlt, akkor összekeverjük őket robotgép segítségével.
  4. Ezzel a krémmel egyenletesen elosztva a lapokat betöltjük.
  5. A csokimázhoz a margarint felolvasztjuk, belerakjuk a cukrot és azt felolvasztjuk benne. Ezután adjuk csak hozzá a kakaóport és elkeverjük benne, amíg az is el nem olvad és sima lesz. Ráterítjük a sütink tetejére.
  6. Egy éjszakára berakjuk hűtőbe, hogy felpuhuljon a tészta a krémtől.
  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: 40x30 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 22 341
elküldve: 11
receptkönyvben: 262
elkészítve: 9/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Makka

Mióta szakács: 2011.09.11.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

grízmentes mézes krémes, puha mézes krémes, mézes krémes másképp

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Levendula5
Levendula5 Fri, 2014-09-12 23:48

Szia Makka!

Elkészítettem a sütit, és nagyon finom lett. Sok recept elolvasása után ez tetszett a legjobban.

Zara
Zara Sat, 2012-09-08 04:21

Szia Makka!

Szeretnem megsutni ezt a mezest.Ha csak fele annyira fincsi,mint amilyen gusztan nez ki,akkor nalunk sem fog sokaig tartani:):)A kerdesem,hogy zsir hianyaban mivel tudnam helyettesiteni es milyen aranyban?Koszi a valaszt elore is!

Makka
Makka / Makka Sat, 2012-09-08 07:06

Kedves Zara!

Ugyanakkora mennyiségű vajjal helyettessíheted a zsírt. Remélem sikerül és ízleni fog:) Sok sikert!

1261
finomliszt 50 dkg
disznózsír 5 ek
porcukor 15 dkg
szódabikarbóna 1 kk
tejföl 4 ek
méz 4 ek
tojás 2 db
tej 0.5 l
rétesliszt 3 púpozott ek
tojássárgája 2 db
porcukor 20 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
vaj 20 dkg
vaj 10 dkg
cukrozatlan kakaópor 3 ek
cukor 5 ek