r
Nosalty Logó

Mézes zserbó ahogy Kingus készíti

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Mézes zserbó ahogy Kingus készíti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A krémhez

A csokimázhoz

Összesen 1455 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A krémhez

A csokimázhoz

Összesen 7268 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A krémhez

A csokimázhoz

Összesen 360 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.1 g

Zsír

  • Összesen
    67.3 g
  • Telített zsírsav
    39 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    204 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    693.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    142 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    80 mg
  • Foszfor
    235 mg
  • Nátrium
    191 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    196.8 g
  • Cukor
    111 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    442 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    78 mg
  • Retinol - A vitamin:
    434 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    104 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    125 micro
Összesen 1455 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    85.3 g

Zsír

  • Összesen
    336.6 g
  • Telített zsírsav
    194 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    99 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    1019 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3467.8 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    194 mg
  • Kálcium
    709 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    398 mg
  • Foszfor
    1173 mg
  • Nátrium
    953 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    983.9 g
  • Cukor
    553 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    199.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2210 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    199 micro
  • Kolin:
    390 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2168 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    521 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    624 micro
Összesen 7268 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    16.7 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    172.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    47 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.9 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    9.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    110 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    108 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 360 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A csokimázhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A szobahőmérsékletűre melegített vajat, az olvasztott mézet, a cukrot, a tejet és a két tojást jól elkeverjük, majd gőz fölött kissé besűrítjük. Akkor jó, mikor kezd krémes, fényes állagot felvenni.
  2. Teljesen kihűtjük, majd részletekben hozzáadagoljuk a szódabikarbónás lisztet. Összegyúrjuk (ha kissé ragadna egy kis lisztet lehet még tenni hozzá), és legalább fél órán keresztül hűtőben pihentetjük.
  3. A pihentetett tésztát négyegyenlő részre osztjuk, és jól lisztezett deszkán vékony lapokat nyújtunk belőlük. A kinyújtott lapokat lisztezett tepsi hátoldalára helyezzük, villával megszurkáljuk, és 180 fokos sütőben nagyjából 5-6 perc alatt megsütjük. A sütésre figyelni kell, mert a lapok nagyon hamar megéghetnek.
  4. A krémhez a vaníliás cukros tejből és a búzadarából sűrűbb tejbegrízt főzünk. A vajat jól kikeverjük a porcukorral (akkor jó, mikor a vaj már elkezd fehéredni, és a porcukor teljesen felolvadt benne), majd a kihűlt tejbegrízhez forgatjuk.
  5. A lapokat a következőképpen töltjük: az első lapra grízes töltelék, a második lapra szilvalekvár, a harmadik lapra szintén grízes töltelék kerül. Az étcsokoládét az étolajjal gőz fölött felolvasztjuk, majd a legfelső lapra öntjük, és elsimítjuk. A kész süteményt legalább egy napig hűvös helyen pihentetjük, hogy a mézes lapok kellően megpuhuljanak.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 38X24
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 27
  • Össznézettség: 71111
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 05.

Receptkategóriák

Mézes zserbó-mézes krémes! Egy tészta-kétféle krém:)!!! Cukrászati értelemben zserbónak a grízes krémmel és lekvárral, míg krémesnek a vaníliás krémmel töltött mézes lapokat nevezzük! Természetesen a lényegen a név nem változtat: Isteni finom mindkettő:)! Nálunk valamiért a lekváros grízes változat jön be jobban! A tészta nyújtásakor kisebb problémát jelenthet, hogy könnyen szakad. Nyugodtan lehet még lisztezni, és óvatosan nyújtófára feltekerve egyszerűbb a tepsi aljára is ráhelyezni. Egy extra trükk: a mézes lapok puhulását gyorsíthatjuk, ha töltés előtt megkenjük őket egy kis tejjel, de még így is célszerű legalább egy napot állni hagyni! A családot pedig ez idő alatt türelemre inteni:) :)!!!

Hozzászólások (6)

zseeke60

Kedves Kingus! Én a zserbólapokat rögtön a tepsi méretére vágott süt?papíron nyujtom el és ezzel együtt emelem a süt?lapra. Nem kell a sodró fára tekerni nincs rizikó hogy elszakad! Üdv: Zseeke

Törölt felhasználó

Kedves Zseeke! Nekem sajnos a készítéskor nem volt itthon süt?papírom, ezért voltam kénytelen a sodrófás módszerhez folyamodni! De tény, hogy a süt?papíros megoldás tényleg egyszer?bb :) !! Üdv, Kinga

pulicka

Elkeszitettem!!!!!!!!!Nagyon finom!

Törölt felhasználó

Nagyon örülök :) :) :) !!!! További jó sütögetést! Kinga

Lilyann

Kedves Kinga, szeretném megkérdezni, hogy ha nincs szódabikarbóna a közelembe ( Hollandiában vagyok és csak török boltból tudom beszerezni, oda meg nem mindig jutok el) lehet esetleg süt?porral helyettesiteni? Válaszod el?re is köszönöm :)

Törölt felhasználó

Szia! Igen én úgy gondolom, hogy lehet a szódabikarbónát süt?porral helyettesíteni. Utánanéztem és úgy láttam, hogy ebben az esetben 1 csomag süt?por szükséges ehhez a liszt mennyiséghez, de én még így nem sütöttem. Remélem sikerülni fog a süti :) ! Jó sütögetést hozzá :) !! Kinga

Törölt felhasználó

Kedves Kingus! Ahogy látom a tepsi méreténél: 38X24 cm-es tepsit adtál meg, viszont a hozzávalók 5 adagra vannak. Ez mit jelent pontosan? Mekkorára nyújtod ki a lapokat illetve egy adag egy szeletnek számít? Amikor kinyújtottam a tepsi méretére papír vékony lett, kicsivel nagyobb lett sütés után, de az alap magassága töltés után nem érte el az amit vártam. Bármilyen tanács esetleg? Köszönöm a válaszokat el?re is. Üdvözlettel: Balázs

Törölt felhasználó

Kedves Withoutsugar! Ha jól emlékszem, amikor feltettem ezt a receptet - már nem most volt - akkor még nem adagra hanem f?re kellett itt az oldalon megadni, hogy egy-egy étel, sütemény hány embernek elég. Mivel mi 5-en vagyunk a családban, azt írtam, hogy 5 f?re elegend?. Persze ez néz?pont kérdése, egy tepsi süteménynél ezt nehéz pontosan meghatározni. Azóta változtattak az oldalon, és bevallom csak most vettem ezt észre - miután írtál - hogy f? helyett adag lett. Így valóban egy kicsit értelmetlen a dolog. Ez a tészta eleve nem túl magas, szerintem nincs egy centis sem. Nem tudom neked milyen lett sütés után. A tepsi mérete tényleg 38x24 cm, de az alja lehet valamivel kisebb, mert lekerekített a négy sarka, de ez maximum egy-egy centit jelenthet, de lehet ez volt a probléma. Esetleg próbáld meg 35x20 cm-esre nyújtani legközelebb, hátha az beválik :) :) Remélem tudtam segíteni! Jó sütögetést! Kinga

Törölt felhasználó

Kedves Kinga Köszönöm a gyors választ és segítséget. Én a tepsi hátoldalán szoktam sütni a zserbó tésztákat. Én 31x31 cm-re nyújtottam ki. A magasság nekem kisebb volt mint egy cm sokkal, lehet megpróbálkozom azzal, hogy több tésztát készítek és törekszek a 0,5-1 cm közti magasságra / lap. Üdv: Balázs

Törölt felhasználó

Nincs mit :) Remélem sikerülni fog! Sok sikert hozzá :) Kinga

Hoborc

Karácsonyra ezt a receptet választottam. Nem igazán volt jó ötlet. A tészta valóban remek, de a krém nagyon vajas íz? és épp hogy elég lett.Olyan elmegy kategória, se mézes, se krémes.

Törölt felhasználó

Kedves Hoborc! Sajnálom, hogy a recept nem nyerte el a tetszésedet. Nem a saját kitalációm, az eredeti mézes zserbót így készítik, ha rákeresel az interneten ugyanezeket a hozzávalókat fogod találni, a krémbe bizony bele megy az adott vaj mennyisége, ha valaki nem szeretne vajas krémmel töltött süteményt készíteni, az alapjából ne válassza ezt, én is csak akkor egyszer sütöttem, mivel a családom egyáltalán nem vajas-krémes párti :) És valljuk be ez nem egy krémes jelleg? sütemény, mint ahogy a nevében is benne van, inkább "zserbószer?", még akkor is, ha a tészta és a krém is más.

animano88

Kedves Kingus! Nagyon szuper recept, úgy ahogy van tökéletes. Nagyon örülök, hogy rátaláltam. Mindig a te recepted alapján készítem el évek óta. Mindig sok dicséretet kapok a kóstolóktól. :D Üdv: Anita

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A csokimázhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez történik, ha egy hónapig nem eszel húst és tejterméket

Egyre többen kezdik a hús elhagyásával az új évet: a Veganuár évről évre népszerűbbé válik, ami nem csoda, a húsfogyasztás visszafogása az egészségnek is jót tesz. Más kérdés, hogy a veganizmusnak milyen előnyei és hátrányai vannak – de az biztos, hogy rövid távon kifejezetten hasznos elhagyni az állati eredetű termékeket.