Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézes zserbó ahogy Kingus készíti

Mézes zserbó ahogy Kingus készíti
Mézes zserbó ahogy Kingus készíti
45 perc / előkészület: 20 perc főzés: 5 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mézes zserbó-mézes krémes! Egy tészta-kétféle krém:)!!! Cukrászati értelemben zserbónak a grízes krémmel és lekvárral, míg krémesnek a vaníliás krémmel töltött mézes lapokat nevezzük! Természetesen a lényegen a név nem változtat: Isteni finom mindkettő:)! Nálunk valamiért a lekváros grízes változat jön be jobban! A tészta nyújtásakor kisebb problémát jelenthet, hogy könnyen szakad. Nyugodtan lehet még lisztezni, és óvatosan nyújtófára feltekerve egyszerűbb a tepsi aljára is ráhelyezni. Egy extra trükk: a mézes lapok puhulását gyorsíthatjuk, ha töltés előtt megkenjük őket egy kis tejjel, de még így is célszerű legalább egy napot állni hagyni! A családot pedig ez idő alatt türelemre inteni:) :)!!!

hozzávalók / 5 adag

A tésztához

A krémhez

A csokimázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szobahőmérsékletűre melegített vajat, az olvasztott mézet, a cukrot, a tejet és a két tojást jól elkeverjük, majd gőz fölött kissé besűrítjük. Akkor jó, mikor kezd krémes, fényes állagot felvenni.
  2. Teljesen kihűtjük, majd részletekben hozzáadagoljuk a szódabikarbónás lisztet. Összegyúrjuk (ha kissé ragadna egy kis lisztet lehet még tenni hozzá), és legalább fél órán keresztül hűtőben pihentetjük.
  3. A pihentetett tésztát négy egyenlő részre osztjuk, és jól lisztezett deszkán vékony lapokat nyújtunk belőlük. A kinyújtott lapokat lisztezett tepsi hátoldalára helyezzük, villával megszurkáljuk, és 180 fokos sütőben nagyjából 5-6 perc alatt megsütjük. A sütésre figyelni kell, mert a lapok nagyon hamar megéghetnek.
  4. A krémhez a vaníliás cukros tejből és a búzadarából sűrűbb tejbegrízt főzünk. A vajat jól kikeverjük a porcukorral (akkor jó, mikor a vaj már elkezd fehéredni, és a porcukor teljesen felolvadt benne), majd a kihűlt tejbegrízhez forgatjuk.
  5. A lapokat a következőképpen töltjük: az első lapra grízes töltelék, a második lapra szilvalekvár, a harmadik lapra szintén grízes töltelék kerül. Az étcsokoládét az étolajjal gőz fölött felolvasztjuk, majd a legfelső lapra öntjük, és elsimítjuk. A kész süteményt legalább egy napig hűvös helyen pihentetjük, hogy a mézes lapok kellően megpuhuljanak.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 38X24 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 60 511
elküldve: 24
receptkönyvben: 384
elkészítve: 24/32
Facebookon megjelent: -

szakács

Kingus

Mióta szakács: 2012.08.01.
28 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, Anyák napja, buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mézes krémes, négylapos mézes sütemény, mézes szelet

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

animano88
animano88 Thu, 2018-08-02 12:54

Kedves Kingus! Nagyon szuper recept, úgy ahogy van tökéletes. Nagyon örülök, hogy rátaláltam. Mindig a te recepted alapján készítem el évek óta. Mindig sok dicséretet kapok a kóstolóktól. :D Üdv: Anita

Hoborc
Hoborc Tue, 2016-12-27 20:07

Karácsonyra ezt a receptet választottam. Nem igazán volt jó ötlet. A tészta valóban remek, de a krém nagyon vajas ízű és épp hogy elég lett.Olyan elmegy kategória, se mézes, se krémes.

theodelinda
Kingus / theodelinda Wed, 2016-12-28 08:44

Kedves Hoborc! Sajnálom, hogy a recept nem nyerte el a tetszésedet. Nem a saját kitalációm, az eredeti mézes zserbót így készítik, ha rákeresel az interneten ugyanezeket a hozzávalókat fogod találni, a krémbe bizony bele megy az adott vaj mennyisége, ha valaki nem szeretne vajas krémmel töltött süteményt készíteni, az alapjából ne válassza ezt, én is csak akkor egyszer sütöttem, mivel a családom egyáltalán nem vajas-krémes párti :) És valljuk be ez nem egy krémes jellegű sütemény, mint ahogy a nevében is benne van, inkább "zserbószerű", még akkor is, ha a tészta és a krém is más.

Withoutsugar
Withoutsugar Fri, 2015-01-16 08:45

Kedves Kingus! Ahogy látom a tepsi méreténél: 38X24 cm-es tepsit adtál meg, viszont a hozzávalók 5 adagra vannak. Ez mit jelent pontosan? Mekkorára nyújtod ki a lapokat illetve egy adag egy szeletnek számít? Amikor kinyújtottam a tepsi méretére papír vékony lett, kicsivel nagyobb lett sütés után, de az alap magassága töltés után nem érte el az amit vártam. Bármilyen tanács esetleg? Köszönöm a válaszokat előre is. Üdvözlettel: Balázs

theodelinda
Kingus / theodelinda Fri, 2015-01-16 09:47

Kedves Withoutsugar!

Ha jól emlékszem, amikor feltettem ezt a receptet - már nem most volt - akkor még nem adagra hanem főre kellett itt az oldalon megadni, hogy egy-egy étel, sütemény hány embernek elég. Mivel mi 5-en vagyunk a családban, azt írtam, hogy 5 főre elegendő. Persze ez nézőpont kérdése, egy tepsi süteménynél ezt nehéz pontosan meghatározni. Azóta változtattak az oldalon, és bevallom csak most vettem ezt észre - miután írtál - hogy fő helyett adag lett. Így valóban egy kicsit értelmetlen a dolog.
Ez a tészta eleve nem túl magas, szerintem nincs egy centis sem. Nem tudom neked milyen lett sütés után. A tepsi mérete tényleg 38x24 cm, de az alja lehet valamivel kisebb, mert lekerekített a négy sarka, de ez maximum egy-egy centit jelenthet, de lehet ez volt a probléma. Esetleg próbáld meg 35x20 cm-esre nyújtani legközelebb, hátha az beválik :) :) Remélem tudtam segíteni! Jó sütögetést! Kinga

Withoutsugar
Withoutsugar Fri, 2015-01-16 09:58

Kedves Kinga

Köszönöm a gyors választ és segítséget. Én a tepsi hátoldalán szoktam sütni a zserbó tésztákat. Én 31x31 cm-re nyújtottam ki. A magasság nekem kisebb volt mint egy cm sokkal, lehet megpróbálkozom azzal, hogy több tésztát készítek és törekszek a 0,5-1 cm közti magasságra / lap. Üdv: Balázs

Lilyann
Lilyann Sat, 2014-11-08 09:18

Kedves Kinga, szeretném megkérdezni, hogy ha nincs szódabikarbóna a közelembe ( Hollandiában vagyok és csak török boltból tudom beszerezni, oda meg nem mindig jutok el) lehet esetleg sütőporral helyettesiteni? Válaszod előre is köszönöm :)

theodelinda
Kingus / theodelinda Tue, 2014-11-11 10:05

Szia! Igen én úgy gondolom, hogy lehet a szódabikarbónát sütőporral helyettesíteni. Utánanéztem és úgy láttam, hogy ebben az esetben 1 csomag sütőpor szükséges ehhez a liszt mennyiséghez, de én még így nem sütöttem. Remélem sikerülni fog a süti :) ! Jó sütögetést hozzá :) !! Kinga

zseeke60
zseeke60 Tue, 2013-02-05 21:02

Kedves Kingus! Én a zserbólapokat rögtön a tepsi méretére vágott sütőpapíron nyujtom el és ezzel együtt emelem a sütőlapra. Nem kell a sodró fára tekerni nincs rizikó hogy elszakad! Üdv: Zseeke

theodelinda
Kingus / theodelinda Tue, 2013-02-05 21:05

Kedves Zseeke! Nekem sajnos a készítéskor nem volt itthon sütőpapírom, ezért voltam kénytelen a sodrófás módszerhez folyamodni! De tény, hogy a sütőpapíros megoldás tényleg egyszerűbb :) !! Üdv, Kinga

1455
finomliszt 45 dkg
cukor 15 dkg
vaj 10 dkg
méz 4 ek
tej 5 ek
tojás 2 db
szódabikarbóna 1 kk
tej 3 dl
búzadara 3 evőkanál
vaníliás cukor 2 csomag
vaj 20 dkg
porcukor 20 dkg
szilvalekvár 10 dkg
tortabevonó 180 g
napraforgó olaj 2 ek