Nosalty Logó

Mézes zserbó ahogy Kingus készíti

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Ezen a képen: Mézes zserbó ahogy Kingus készíti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A krémhez

A csokimázhoz

Összesen 1455 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A krémhez

A csokimázhoz

Összesen 7268 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A krémhez

A csokimázhoz

Összesen 360 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.1 g

Zsír

  • Összesen
    67.3 g
  • Telített zsírsav
    39 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    204 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    693.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    142 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    80 mg
  • Foszfor
    235 mg
  • Nátrium
    191 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    196.8 g
  • Cukor
    111 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    442 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    78 mg
  • Retinol - A vitamin:
    434 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    104 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    125 micro
Összesen 1455 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    85.3 g

Zsír

  • Összesen
    336.6 g
  • Telített zsírsav
    194 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    99 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    1019 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3467.8 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    194 mg
  • Kálcium
    709 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    398 mg
  • Foszfor
    1173 mg
  • Nátrium
    953 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    983.9 g
  • Cukor
    553 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    199.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2210 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    199 micro
  • Kolin:
    390 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2168 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    521 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    624 micro
Összesen 7268 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    16.7 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    172.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    47 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.9 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    9.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    110 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    108 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 360 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A csokimázhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A szobahőmérsékletűre melegített vajat, az olvasztott mézet, a cukrot, a tejet és a két tojást jól elkeverjük, majd gőz fölött kissé besűrítjük. Akkor jó, mikor kezd krémes, fényes állagot felvenni.
  2. Teljesen kihűtjük, majd részletekben hozzáadagoljuk a szódabikarbónás lisztet. Összegyúrjuk (ha kissé ragadna egy kis lisztet lehet még tenni hozzá), és legalább fél órán keresztül hűtőben pihentetjük.
  3. A pihentetett tésztát négyegyenlő részre osztjuk, és jól lisztezett deszkán vékony lapokat nyújtunk belőlük. A kinyújtott lapokat lisztezett tepsi hátoldalára helyezzük, villával megszurkáljuk, és 180 fokos sütőben nagyjából 5-6 perc alatt megsütjük. A sütésre figyelni kell, mert a lapok nagyon hamar megéghetnek.
  4. A krémhez a vaníliás cukros tejből és a búzadarából sűrűbb tejbegrízt főzünk. A vajat jól kikeverjük a porcukorral (akkor jó, mikor a vaj már elkezd fehéredni, és a porcukor teljesen felolvadt benne), majd a kihűlt tejbegrízhez forgatjuk.
  5. A lapokat a következőképpen töltjük: az első lapra grízes töltelék, a második lapra szilvalekvár, a harmadik lapra szintén grízes töltelék kerül. Az étcsokoládét az étolajjal gőz fölött felolvasztjuk, majd a legfelső lapra öntjük, és elsimítjuk. A kész süteményt legalább egy napig hűvös helyen pihentetjük, hogy a mézes lapok kellően megpuhuljanak.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 38X24
  • Sűtés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 29
  • 7 napos nézettség: 159
  • Össznézettség: 66049
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 05.

Receptkategóriák

Mézes zserbó-mézes krémes! Egy tészta-kétféle krém:)!!! Cukrászati értelemben zserbónak a grízes krémmel és lekvárral, míg krémesnek a vaníliás krémmel töltött mézes lapokat nevezzük! Természetesen a lényegen a név nem változtat: Isteni finom mindkettő:)! Nálunk valamiért a lekváros grízes változat jön be jobban! A tészta nyújtásakor kisebb problémát jelenthet, hogy könnyen szakad. Nyugodtan lehet még lisztezni, és óvatosan nyújtófára feltekerve egyszerűbb a tepsi aljára is ráhelyezni. Egy extra trükk: a mézes lapok puhulását gyorsíthatjuk, ha töltés előtt megkenjük őket egy kis tejjel, de még így is célszerű legalább egy napot állni hagyni! A családot pedig ez idő alatt türelemre inteni:) :)!!!

Hozzászólások

zseeke60

Kedves Kingus! Én a zserbólapokat rögtön a tepsi méretére vágott süt?papíron nyujtom el és ezzel együtt emelem a süt?lapra. Nem kell a sodró fára tekerni nincs rizikó hogy elszakad! Üdv: Zseeke

Törölt felhasználó

Kedves Zseeke! Nekem sajnos a készítéskor nem volt itthon süt?papírom, ezért voltam kénytelen a sodrófás módszerhez folyamodni! De tény, hogy a süt?papíros megoldás tényleg egyszer?bb :) !! Üdv, Kinga

pulicka

Elkeszitettem!!!!!!!!!Nagyon finom!

Törölt felhasználó

Nagyon örülök :) :) :) !!!! További jó sütögetést! Kinga

Lilyann

Kedves Kinga, szeretném megkérdezni, hogy ha nincs szódabikarbóna a közelembe ( Hollandiában vagyok és csak török boltból tudom beszerezni, oda meg nem mindig jutok el) lehet esetleg süt?porral helyettesiteni? Válaszod el?re is köszönöm :)

Törölt felhasználó

Szia! Igen én úgy gondolom, hogy lehet a szódabikarbónát süt?porral helyettesíteni. Utánanéztem és úgy láttam, hogy ebben az esetben 1 csomag süt?por szükséges ehhez a liszt mennyiséghez, de én még így nem sütöttem. Remélem sikerülni fog a süti :) ! Jó sütögetést hozzá :) !! Kinga

Törölt felhasználó

Kedves Kingus! Ahogy látom a tepsi méreténél: 38X24 cm-es tepsit adtál meg, viszont a hozzávalók 5 adagra vannak. Ez mit jelent pontosan? Mekkorára nyújtod ki a lapokat illetve egy adag egy szeletnek számít? Amikor kinyújtottam a tepsi méretére papír vékony lett, kicsivel nagyobb lett sütés után, de az alap magassága töltés után nem érte el az amit vártam. Bármilyen tanács esetleg? Köszönöm a válaszokat el?re is. Üdvözlettel: Balázs

Törölt felhasználó

Kedves Withoutsugar! Ha jól emlékszem, amikor feltettem ezt a receptet - már nem most volt - akkor még nem adagra hanem f?re kellett itt az oldalon megadni, hogy egy-egy étel, sütemény hány embernek elég. Mivel mi 5-en vagyunk a családban, azt írtam, hogy 5 f?re elegend?. Persze ez néz?pont kérdése, egy tepsi süteménynél ezt nehéz pontosan meghatározni. Azóta változtattak az oldalon, és bevallom csak most vettem ezt észre - miután írtál - hogy f? helyett adag lett. Így valóban egy kicsit értelmetlen a dolog. Ez a tészta eleve nem túl magas, szerintem nincs egy centis sem. Nem tudom neked milyen lett sütés után. A tepsi mérete tényleg 38x24 cm, de az alja lehet valamivel kisebb, mert lekerekített a négy sarka, de ez maximum egy-egy centit jelenthet, de lehet ez volt a probléma. Esetleg próbáld meg 35x20 cm-esre nyújtani legközelebb, hátha az beválik :) :) Remélem tudtam segíteni! Jó sütögetést! Kinga

Törölt felhasználó

Kedves Kinga Köszönöm a gyors választ és segítséget. Én a tepsi hátoldalán szoktam sütni a zserbó tésztákat. Én 31x31 cm-re nyújtottam ki. A magasság nekem kisebb volt mint egy cm sokkal, lehet megpróbálkozom azzal, hogy több tésztát készítek és törekszek a 0,5-1 cm közti magasságra / lap. Üdv: Balázs

Törölt felhasználó

Nincs mit :) Remélem sikerülni fog! Sok sikert hozzá :) Kinga

Hoborc

Karácsonyra ezt a receptet választottam. Nem igazán volt jó ötlet. A tészta valóban remek, de a krém nagyon vajas íz? és épp hogy elég lett.Olyan elmegy kategória, se mézes, se krémes.

Törölt felhasználó

Kedves Hoborc! Sajnálom, hogy a recept nem nyerte el a tetszésedet. Nem a saját kitalációm, az eredeti mézes zserbót így készítik, ha rákeresel az interneten ugyanezeket a hozzávalókat fogod találni, a krémbe bizony bele megy az adott vaj mennyisége, ha valaki nem szeretne vajas krémmel töltött süteményt készíteni, az alapjából ne válassza ezt, én is csak akkor egyszer sütöttem, mivel a családom egyáltalán nem vajas-krémes párti :) És valljuk be ez nem egy krémes jelleg? sütemény, mint ahogy a nevében is benne van, inkább "zserbószer?", még akkor is, ha a tészta és a krém is más.

animano88

Kedves Kingus! Nagyon szuper recept, úgy ahogy van tökéletes. Nagyon örülök, hogy rátaláltam. Mindig a te recepted alapján készítem el évek óta. Mindig sok dicséretet kapok a kóstolóktól. :D Üdv: Anita

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A csokimázhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek