Nosalty Logó

Mesés kenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Évi néni
Mesés kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 291 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 3492 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 231 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    3.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    599.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    165 mg
  • Nátrium
    344 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    87 micro
Összesen 291 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    109.1 g

Zsír

  • Összesen
    37.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7197.1 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    224 mg
  • Kálcium
    231 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    582 mg
  • Foszfor
    1980 mg
  • Nátrium
    4131 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    685.2 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    61 mg

VÍZ

  • Összesen
    398.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    393 micro
  • Kolin:
    95 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1046 micro
Összesen 3492 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    476.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    131 mg
  • Nátrium
    274 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    69 micro
Összesen 231 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A langyos vízbe elkeverjük a mézet, belemorzsoljuk az élesztőt, és 8-10 perc alatt megkelesztjük.
  2. Kenyérsütő üstjébe beleöntjük az élesztőt, vizet, a fehér gyors kovászt, az előkovászt, az olajat, a három féle lisztet, sót.
  3. Dagasztó programon megdagasztjuk, kelesztjük.
  4. A megkelt tésztából egy maréknyit kicsípünk, a többit lisztezett deszkán átgyúrjuk, kenyérformára hajtogatjuk, nagy edénybe (én egy 40 cm hosszú teflonos kacsasütő tálba tettem), lefedve hagyjuk duplájára kelni (kb. 1/2 óra).
  5. Ekkor a maradék tésztát kinyújtjuk 2mm vékonyra, és figurákat vágunk ki belőle. A kenyeret lekenjük joghurttal, a kivágott tésztafigurákat ezzel "ragasztjuk" fel, majd azokat is lekenjük.
  6. Letakarva 200oC-os sütőbe tesszük hőlégkeverésen 30 percre, majd a tetőt levéve még 10 percig sütjük 180oC-on, míg szép piros lesz.
  7. Rácsra téve,hagyjuk kihűlni.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 3166
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 28.

Receptkategóriák

Évi néni 1830 recept

Én is, mint sokan mások, nekiálltam a kovászkészítésnek. Kinéztem magamnak egy elkészítési lehetőséget, és azt követve eljutottam az 5. napig, amikor már a félig érett kovászt kellett volna kilocsolnom a lefolyóba, de nem vitt rá a lélek. Egy életem, egy halálom, megpróbálok vele a tésztába életet lehelni. Tettem egy adag öregtésztát is hozzá, és hogy ne bízzak semmit a véletlenre, egy kevés élesztőt is megengedtem magamnak. Olyan szép lett a megkelt tészta, hogy örömtáncot lejtettem. Egyszer egyik kenyeremre Fahéj azt a kifejezést használta, hogy mesés. Ezzel adott nekem egy ötletet. Nem pont így villant be, de hasonlóan, csak nem tudtam, milyen témát tegyek rá. Ezért raktam házat, lányt, pásztort, lovat, kocsit, kutyát, madarat és napot. Készítettem szemeket rózsa-ill. zöldborsból, a ház tetejét megfestettem paprikával, a napot kurkumával, a ló derességét próbáltam szezámmaggal megoldani. Csak azzal nem számoltam, hogy az ismeretlen tészta mekkorára fog nőni. Kiraktam a kenyérre a kis figuráimat, majd lefedtem a kenyeret, és egy idő után betettem a sütőbe. Mire újra találkoztunk, és egymás szemébe nézhettünk, a kenyér jócskán megnőtt. Ezért a lóból zsiráf lett, a kocsi elhagyta a kerekeit, a pásztor és a lány lábaikat elhagyva az űrben lebegett, a nap szinte eltűnt az égről a kismadárral együtt, a kutya lent kajtatott a mélyben, mint rendes vizslához illik. Tanulság: hagyni kell teljesen megkelni a kenyeret, és csak utána kell feldíszíteni. Egyébként nagyszerű foglalkoztató gyerekeknek is. Jó elfoglaltság. A tészta annyira jó, hogy bármeddig húzódik is az akció, nem történik baja. Ez a kenyér teljesen más volt, mint az eddig elkészítettek. Nagyon ízletes, illatos és olyan ropogós héjú, hogy csuda.

Hozzászólások

pezo

Ez valami csodás! Ebb?l még a rossz étvágyú gyerekek is biztosan szivesen esznek. Nagyon ügyes!

Évi néni

Köszönöm, pontosan ezért találtam ki. Üdv: Évi néni

Olaszné Anci

Kedves Évi néni ! Annyira jót nevettem a sztoryn a kenyered pedig mesés, gratulálok ! Még a végén én is nekibátorodom a kenyérsütésnek Köszönöm. Puszi: Anci

Évi néni

Legközelebb kiköszörülöm a csorbát, mert már tudom, hol rontottam el. Ami a lényeg, hogy nagyon nagyra sikerült a kenyér és négy nap múlva még mindig lágy finom volt. A kenyérsütés a világon az egyik legjobb dolog és nem nehéz. . Puszi: Éva

Olaszné Anci

Kedves Évi néni ! Muszáj ebb?l a 3 fajta lisztb?l készíteni, vagy lehet szabadon is válogatni és akkor is ilyen csoda lesz bel?le ? A tiéden már nincs mit javítani, mert csodaszép ! Puszi: Anci

Évi néni

Kedves Anci! Természetesen nem szükséges, de a kenyér- ill. tönkölyliszt használata nagyban hozzásegít a jó állaghoz és ezen keresztül a sikerhez, viszont akkor több éleszt? szükségeltetik. Szerintem, ha van kedvenc kenyérrecepted, abból készítsd el, de egy kis sikér támogatással mindenképpen jól járhatsz. Kellemes kenyérsütést és "bábozást" kívánok. Szép hétvégét! Üdv: Évi néni

Olaszné Anci

Kedves Évi néni ! Nagyon szépen köszönöm a választ, próbálkozom és majd beszámolok ! Puszi: Anci

Csiki Piroska

Kedves Évi néni! Ez a kenyér így szép ahogy van, a lebeg? kislánnyal, a zsiráffal. Egyszer?en mesés. Piroska

Évi néni

Kedves Piroska! Nagyon köszönöm. Végül is vannak állatkertes mesék is. Üdv: Évi néni

Éva-Anyóca

Kedves Évi néni! A kenyér valóban mesés, fantasztikus, a díszítéshez, azaz a mese be-, ill rá viteléhez a kenyérhez, nagyon nagyon jó ötletet eszeltél ki, hatalmas nagy a türelmed, és ahogy észre vettem, a kalandozási vágyad, és az , hogy hatalmas lett, az nem baj, ( s?t! ), sokáig elég volt, és az, meg külön klassz, hogy pár nappal kés?bb is még isteni finom puha volt.:-O Valóban a kenyér sokszor önmagáért beszél, f?leg a házi, a tied viszont nem beszél: hanem mesél!!!!!!!!!!!!! :-D :-D Köszönöm ezt az újabb csodálatos kenyeret. Szép napot kívánok és kellemes Adventi els? hétvégét Neked és a családodnak! Éva-Anyóca

Évi néni

Évi, nagyon kedves vagy. A kenyérsütés a kedvenc elfoglaltságom. Szeretek vele foglalkozni, bármit kipróbálni, ami csak eszembe jut. Üdv: Évi néni

Olaszné Anci

Kedves Évi néni ! Jelentem van öreg tésztám, több napos kovászom és olyan gyönyör? cipót sikerült sütnöm a te recepted alapján, hogy ha lett volna e-mail címem, azonnal elküldtem volna neked a cipóról készült képet, ha lefényképeztem volna. De nem !Mert megettük, a férjemmel ketten ! ? csak úgy, én meg tyúkzsírral megkenve, zöldpaprikával ! A belseje lukacsos volt, isteni ropogós, de mégis lágy héjjal ! Nagyon nagyon köszönöm neked az élményt és persze a receptet. Sok puszi és ölelés: Anci

Évi néni

Drága Anci! Ugye milyen egyszer?. Most pl. rozskovászt érlelek, avval sütöttem kenyeret, Az els? csoffadt volt, de a második már duci. Nem mondom, hogy kicsit nem macera a kovász életben tartása. Szerintem az öregtészta sokkal egyszer?bb találmány. Abból szoktam készíteni kenyérlisztb?l, rozslisztb?l, tönkölylisztb?l, vagy keverve. Érdemes azt is kipróbálni. Köszönöm, hogy megírtad. Egyébként ha emailezni támad kedved: evineni@gmail.com címen megtalálsz. Várom a gyönyör? fotókat. Puszi: Évi néni

Olaszné Anci

Drága Évi néni ! Annyira örülök, ma is szépen sikerült a kenyerem. Köszönöm a további tippeket ! Az e-mail címed is köszönöm, ha lesz fotóm a kenyérr?l, ( nem esszük meg azonnal ) ígérem küldök fotót. Puszi és ölelés: Anci

Évi néni

Kedves Ancikám! Igaz szívemb?l örülök, hogy ennyire kedvelitek ezt a kenyérkét. Reményeim szerint hamarosan felkerül az új, amit csak kovásszal sütöttem. Nem mondom, elég macerás, de majd meglátod, azt is érdemes kipróbálni. Kedves egészségetekre kívánom a finom falatokat. Sok szeretettel : Évi néni

PM

Szerintem nagyon jól néz ki ez a kenyér, és a leírás is nagyon jó (Ezért a lóból zsiráf lett, a kocsi elhagyta a kerekeit, a pásztor és a lány lábaikat elhagyva az ?rben lebegett), úgyhogy gratula hozzá, biztos ki fogom próbálni a hétvégén.

Évi néni

Köszönöm szépen a választásodat. Remélem annyira fog ízleni, mint amennyire mi szerettük. Üdv: Évi néni

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek