Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meggyes, tejbedarás süti

Meggyes, tejbedarás süti
Meggyes, tejbedarás süti
45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (35)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Valahol egyszer összetalálkoztunk ezzel a jó kis sütivel.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tepsi kenéséhez

ajánlat

Desszert, uzsonna.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a tölteléket készítjük: tejbedarát főzünk a tejből, a darából, cukorral. Mikor a dara megduzzadt, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverünk 3 dkg vajat, hagyjuk kihűlni.
  2. A meggybefőttet tésztaszűrőre öntjük, lecsurgatjuk a levét (a levet megisszuk!).
  3. A csokoládét finom fogú reszelőn lereszeljük.
  4. A tojások fehérjéből pár csepp citrommal és cukorral kemény habot verünk.
  5. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját és a lisztet, kakaót, a reszelt csokoládét.
  6. Vajjal kent, liszttel szórt tepsiben, előmelegített sütőben közepes lángon sütjük.
  7. A kihűlt tésztát kettévágjuk (én tortaformában sütöm és ott is állítom össze a sütit).
  8. A tortaforma karimáját deszkára téve beletesszük az egyik tésztalapot, rámerjük a tejbedara felét, a tejbedarára helyezzük a meggyeket, majd a tejbedara másik felét és a második lapot.
  9. A tortaforma lapját rátesszük a tésztalapra, lesúlyozzuk (legalább 1 kiló súlyt helyezünk rá!) és hűtőben legalább 2 órát pihentetjük.
  10. Szeletelve tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 93 649
elküldve: 4
receptkönyvben: 933
elkészítve: 11/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Tejbedarával, meggyel töltött kakaós piskóta

Hozzászólások (35)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mézecske74
mézecske74 / mézecske74 Sun, 2012-04-01 16:02

Szia Ildikó!
Én megsütőttem de nekem is,nagyon vékony lett hiába tettem,bele sütőport.
Így csináltam még eggyet,de már nem tettem bele, kakaót.
Meg a tölteék egy csöppet,híg lett.
Fincsi de nem lett a család nagy kedvence.
Nem tudom mit rontotam el nagyon kiérzik a tojás illata.
Ezért nem is csinálom majd olyan sürrűn.
Nem akartalak megbántani.
Ha mégis.elnézést kérek
Üdv és szép napot.

szabódorka
szabódorka Mon, 2011-11-14 13:21

Sziasztok!
Én is elkészítettem ma a férjemnek meglepinek. Még kóstolás ugyan nem volt, de a folyamatos kóstolgatásból ítélve nagyon fini lesz. Remélem tetszik majd neki.
Annyi javítás talán, hogy nekem is laposka lett sajna, eléggé megszenvedtem a kettévégéssal, de talán legközelebb egy pici szódabikarbóna segít majd. De most azzal "emeltem meg", hogy rácsaptam egy zselatinos meggyes réteget a tetejére (amolyan gyümölcstorta feelingben), és így már pofásabb lett. :)

Köszi a receptet, tetszett! :)

jucuska81
jucuska81 Fri, 2011-09-30 13:46

Sziasztok!
Hát ma meg szerettem volna lepni a férjemet ezzel a sütivel, mivel sikeres vizsgát tett. Elhihetitek, nem ez volt az első süti amit sütöttem, de ez tényleg olyan lapos lett mint egy darab papír. :) Ilyen piskótát még nem sütöttem. Mindig szép magas szokott lenni. Amióta férjhez mentem (4 éve), azóta szinte minden hétvégén sütök valamit, előtte sem hanyagoltam a konyhát, de ilyen rosszul még nem sikerült semmi. Úgyhogy ma a kisfiamnak tejbedarát adok uzsira, a tésztából meg somlói galuska lesz. :):)
Most egy kicsit elkenődtem, de lehet majd még egyszer megpróbálom.
A meglepi sajnos nem jött össze:(
Szép napot!

szneki
Szneki / szneki Fri, 2011-06-24 11:57

Elkészültem vele,Mindenkinek ajánlani tudom!Nagyon fincsi!Aki szereti a tejbegrízt és a meggyet,annak tutti fix bejön majd!Annyit elrontottam,hogy nem súlyoztam le,vagyis elfelejtettem,de így is klassz lett!
Az első hozzászóló ügyetlenke lehetett,sajnálhatja hogy elcseszte:)
Üdv..zsuzsi

szneki
Szneki / szneki Wed, 2011-06-22 11:36

Kedves Ildikó!
Nagyon jó a recepted,mint az összes többi:)
Az első hozzászólás engem is abban erősített meg,hogy ezt elkészítsem:)Amúgy is imádom a grízes töltetű sütiket:)Tehát mentettem,vagy ma vagy holnap sor kerül rá!
Üdvözöl:Zsuzsi

szpanna
szpanna Fri, 2011-06-10 09:43

Sziasztok!

Tegnap este én is elkészítettem a sütit. Nagyon nagy sikere volt. Nekem a piskóta elég magas lett. De az egy jó tapasztalás volt nekem, hogy a kakaóból elég egy csapott evőkanál is, mivel eléggé elnehezíti a piskóta tésztát. Vagy van valami jó módszer erre?

Köszönettel:
Panna

pnegyöngyi
pnegyöngyi Sun, 2011-06-05 23:05

Sziasztok!
Ma elkészítettem a sütit, naaaagyon finom lett, az utolsó morzsáig elfogyott!!!:)) Annyit változtattam a receptben megadottakhoz képest, hogy a tölteléket megdupláztam.( a meggyet nem) A 4 tojástól nekem sem lett magas a tészta, de ez egyáltalán nem zavarta a családomat :)) Legközelebb is megcsinálom ( már le van adva a rendelés, csak eperrel).Köszönet a receptért!

gylili
gylili Thu, 2011-05-05 12:31

Én most készítettem el és nagyon finom lett. :)))

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-03-20 11:40

Ez a süti nagyon szép és finom csak 4 tojásból nagyon kevés lesz......
egy négytagú családnak csak kóstoló:) sztem nyugodtan lehet fogni a dupláját ha enni is szeretnénk belőle:) jók a receptek,szeretem ezt az oldalt böngészni........

tide73
tide73 Sun, 2010-07-18 15:53

Hmmmmm isteni lett!!!!!!! Ezt tuti, hogy többször is elkészítem!

tide73
tide73 Sun, 2010-07-18 13:54

Sziasztok!

Én nagyon szeretek sütni főzni és állítólag (mások szerint) tudok is :). Ezt az oldalt imádom, mert fantasztikus receptek vannak feltöltve. Ezt a receptet a mai nap süteményévé választottam, bár előtte mint minden más receptnél elolvastam a hozzászólásokat. Az első hozzászólás (Orsi) még erősített rajta, hogy én is kipróbáljam. A kész süti már hűtőben van a tetején egy kiló kristálycukor nehezékkel :))). Annyit javítottam, vagy rontottam rajta még nem tudom, hogy egy késhegynyi szódabikarbónát tettem a tésztába és a töltelékhez kevertem 2 cs vaníliás cukrot és egy fél csomag zseléfixet. A tészta nekem sem lett olyan magas, mint a képen, de ez valószínűleg azért van, mert dupla adagot kellett volna már kezdésnek is csinálni :), amit rögtön ajánlok minden kezdőbb próbálkozónak, hiszen több tésztából nagyobb magasságú süti sül, amit könnyebb kettévágni. Szerintem fini lesz!! Köszi a receptet!!!

Georgiana
Georgiana Mon, 2010-03-29 00:03

Köszönöm a receptet, azt is, amit Gyümölcsnek írtál! :)
Először csak olvasgattam, de azért regisztráltam, mert tök normális, egyszerű, finom, ötletes recepteket találni itt.

nagykit
Kittina / nagykit Thu, 2009-12-03 20:26

Huuu!Megvan a hétvégi süti sütés tárgya!!:D Ez lesz az! Szerintem egyszerű és tuti hogy finom lesz!!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2009-09-24 21:26

Nagyon szépen köszönöm. Meggy helyett a cseresznyekompót is megfelel?

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Thu, 2009-09-24 19:04

Gyere ide, megtanítlak tortát sütni, de nagyon, Te Kedves 13 éves Gyümölcs!
Kár, hogy nem lehet! Így messziről azonban nehézkes segíteni, bármennyire szeretnék!
Kellene egy jó krém a tetejére, amivel szépen kidekorálhatnád apukád tortáját. Mondjuk egy meggy-krém, az nagyon illene a tetejére! Esetleg rumos-meggy krém.

Mit is csinálj így gyakorlatlanul, a messzeségben? Talán vegyél egy doboz mirelit meggyet, szitán vagy szűrőn engedd felolvadni. Tegyél alá egy tálat, hogy a leve se menjen kárba.
Keverj habosra 15 deka vajat 15 deka cukorral - ez menni fog? Langyos legyen a vaj, jó előre vedd ki a hűtőből. Először a vajat kavard habosra pár csepp citromlével egy műanyagtálban - csak jó erősen kavard egy fakanállal vagy habverővel (kisrugósod biztos nincsen, sajna) a vajat, miközben citromlét csepegtetsz bele. Aztán, amikor a vaj jó habos, akkor evőkanalanként hozzáadod a cukrot. 15 dkg cukor az kb. 5 evőkanálnyi. Egyesével keverd a vajhoz, mindig maradjon laza (habos) a vaj.
A felolvadt meggyet (ilyenkor szerintem friss meggy nincs) gyumászold szét a kezeddel: morzsold szét az egészet.Még további levet veszít, nem baj, csurogjon a többihöz, a gyümölcshúst keverd a habos vajhoz.
Ha szerencsénk van, kész a krémed, amivel bevonhatod a tortát. Legalább 2 óra a hűtőben, gyertya rá, Isten Éltesse Apukát!

Ha rumos figurára gondolsz, akkor alaposan locsold be a tésztalapokat rummal, mielőtt töltelék, majd krém - ez a legegyszerűbb.

A meggy levét önmagában is Isteni meginni, vagy cukorral (és rummal) súlyosbítva fokozható az élvezet.

Ha véletlenül lenne otthon habszifon, akkor 2 dl tejszínhez önts egy fél dl meggylét, 2 evőkanál rumot, adj hozzá 1 evőkanál porcukrot és egy habfixáló cuccot (zacskóban kapható, mint a sütőpor). Csavard rá a tetejét, rázzd jól össze és nyomj rá egy habszifon-patront. Megint rázni kell!

Pár perc pihentetés után kidekorálhatod vele a sütit. Isteni lesz!

Ha bármi gondod van hívj: 30 266 07 06

Számlolj be mindenképpen, hogy sikerült!

Szurkolok: Ildikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2009-09-24 18:00

Ezt meg lehet csinálni szülinapi tortának vmilyen diszitéssel ,vagy tudsz ajánlani inkább vmi egyszerű tortát? Apukámnak szeretném megcsinálni(még csak 13 vagyok)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2009-09-22 19:06

Mekkora tortaformában sütötte?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2009-08-24 21:28

Meggy helyett,szederrel csináltam a sütit, és nagyon finom lett így is, tudom ajánlani. :) Köszönöm a receptet!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2009-08-21 17:03

Kedves Ildikó!
Köszönöm a gyors válaszát!
Elnézést, hogy ilyen magától értetődő dolgokat kérdezek.

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Thu, 2009-08-20 19:37

A vastagságát felezzük, Kedves Kezdő! Egy jó nagy késsel középre beszúrunk a tésztába, úgy félmagasságban, legalább a közepéig, aztán a kés élével szemben körbeforgatjuk a tésztát.
Másik megoldás: két lapban sütni a tésztát, akkor nem kell vágni egyáltalán.
Érthető ez így? Egy Kezdőnek?
Mindig mondom: videó kellene!
Üdv: Ildikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2009-08-20 18:38

Kedves Ildikó!
A piskótát hogy vágjuk ketté? Úgy hogy a tészta vastagságát megfelezzük vagy pedig a méretét?
(bocs a hülye kérdésért, de tényleg nem tudom)

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Wed, 2009-07-08 00:42

Köszi timo-ca!

Habár üzeneted Orsinak szól igazán.
Remélem, Orsi még velünk van, és nem adta fel örökre a sütés-főzés tudományának elsajátítását, ha már egyszer rátalált a legtuttibb weboldalra ebben a témában :)
Ildikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2009-07-07 18:38

Kedves Ildikó!

Én is megsütöttem, és épp várom, hogy kihüljön, hogy már csak összeállítani és megenni keljen... :) biztos h ISTENI lett ez látszik rajta!

Orsi: valószínű a probléma az, hogy nem vártad meg amíg megsül a piskóta és kinyitottad a sütőt, így nem tudott megnőni, és lapos maradt...

üdv, egy kezdő sütő-főző kismama

kovidombi
kovidombi Sun, 2009-05-24 12:31

Kedves Ildikó!

Kéretlenül is a védelmére kell kelnem. Én is megsütöttem a süteményt, nagyon finom, könnyű édesség, aminek az elkészítése sem nagy ördöngősség.
Üdvözlettel: Gyöngyi

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Sat, 2009-03-14 23:28

Kedves Orsolya!

Hozzászólásoddal nem tudok mit kezdeni!

A környezeted bizonyára tudja, hogy ügyetlenke vagy a sütemények terén, mi azonban - úgy gondolom - jól elvagyunk enélkül az információ nélkül.

Amennyiben kicsit mélyebben avatnál a bizalmadba, akkor szívesen segítenék:
1.: finom házisütit készíteni
2.: finom házisütit enni (akár küldök is, nagyon szívesen, ha gondolod!)
3.: van egy haverom, aki sok-sok évvel ezelőtt arra gondolt, hogy ehető papírra kellene nyomni az újságokat, mert az rém környezet-kímélő lenne, ha elolvasás után megehetnénk vagy állati takarmáynozásra használhatnánk az újságokat. Szívesen összehozlak vele, ha gondolod.

Orsikám!

Gondold át, mit is szeretnél valójában, aztán legyél olyan jó fej és vedd észre: ez az oldal nem a 'hal a totrán', ahol azzal kérkednek 'hírességeink': mennyire nem értenek a konyhaművészethez. Itt mi azért vagyunk, hogy megosszuk egymással és a világgal a konyhában szerzett tapasztalatainkat, annak érdekében, hogy minél változatosabb, minél ízletesebb, minél táplálóbb ételekkel kényeztethessük szeretteinket.

Tudod, van ezen a világon több millió dolog, amihez én személy szerint nem értek: nem tudok szörfözni, sárkányrepülni, zongorázni, nem tudok balettozni, operát írni vagy énekelni, nem tudok japánul és szuahéliul sem, sorolhatnám vég nélkül.

Sütni-főzni történetesen tudok, akik eszik az alkotásaimat így gondolják. Ezért vagyok ezen az oldalon, és nem egy másikon.

Ha majd szuahéliül akarok tanulni, akkor bizonyára fel fogok keresni egy weboldalt, ahol vélhetőleg segítenek nekem ebben, és kedves kérdéseket fogok feltenni annak érdekében, hogy minél nagyobb segítséget kapjak a szuahéli nyelv elsajátítása terén.

Azaz:
amennyiben az a terved, hogy izgalmas ételeket főzzél szeretteidnek, akkor jó oldalon vagy, de rosszul kommunikálsz.
amennyiben más egyéb terved van, akkor előfordulhat, hogy rossz weboldalon vagy.

Ha eldöntötted mit akarsz, és őszintén megosztod velünk a gondolataidat, és bármiben a segítségedre tudok lenni, ezer örömmel, hidd el!

Ildikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2009-03-11 16:36

A sütemény ehetetlen.Az egész egy papírlap lett.

464
tojás 4 db
cukor 4 ek
finomliszt 4 csapott ek
cukrozatlan kakaópor 1 ek
étcsokoládé 3 dkg
citromlé 5 csepp
tej 0.5 l
búzadara 3 evőkanál
cukor 3 ek
vaj 3 dkg
meggybefőtt 30 dkg
vaj 1 ek
finomliszt 1 csapott ek