Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meggyes-cseresznyés krémes piskóta

Meggyes-cseresznyés krémes piskóta
Meggyes-cseresznyés krémes piskóta
55 perc / előkészület: 10 perc főzés: 5 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (30)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A képen látható süti cseresznyével készült, de azóta már megsütöttem meggyel is. Ha meggyel vagy barackkal készítjük a tepsiben elterített gyümölcsre ízlés szerint szórhatunk cukrot.
A család egyik nyári kedvence.
A kakaó elmaradhat, ilyenkor 3 ek lisztet teszünk a piskótába. Készítettem nagyobb adagban is, a piskótát 4 tojással és 4 ek liszttel, a krémet 3 pudingból 1 l tejjel és 450 g tejföllel. A gyümölcs lehet ilyenkor 1 kg. (37x25 cm). A kisebb adag azért előnyös, mert jobban befér a hűtőbe.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 5 dl tejet felteszünk forrni, a 2 csomag pudingot a 2 dl tejjel simára kavarjuk (cukor nélkül), majd a forrásban lévő tejhez adjuk. Állandóan kavarjuk, mivel kevesebb a tej, könnyen odaragad (ezért nem tesszük bele a cukrot előre). Amikor kész a puding, hozzáadjuk a cukrot, kavarjuk, míg felolvad.
  2. Kimagoljuk a gyümölcsöt (időnként belekavarunk a pudingba, hogy ne bőrözzön). A kimagolt gyümölcsöt szűrőbe tesszük, hogy a fölösleges lé távozzon.
  3. A pudingba belekavarjuk a tejfölt, ha szükséges még, adhatunk hozzá cukrot. Sütőpapírral bélelt tepsibe lerakjuk a meggyet, lehetőleg a domború felével lefele, mert ez kerül felül. Rátöltjük a krémet, és elsimítjuk.
  4. A három tojásfehérjéből a cukor fokozatos hozzáadásával kemény habot verünk, egyenként hozzákeverjük a tojássárgát és az olajat, majd a sütőporos lisztet és az átszitált kakaót.
  5. A piskótát a krémre simítjuk, előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt  megsütjük. 10 perc után sütőpapírral letakarjuk, a lángot mérsékeljük, hogy a piskóta ne égjen meg. Miután megsült, nyitott ajtóval még a sütőben hagyjuk 5 -10 percre.
  6. Miután kihűlt, tepsivel együtt a hűtőszekrénybe tesszük, addig hagyjuk, míg a krém megszilárdul, és szeletelhetővé válik. Finomabb, üdítőbb hidegen. Ekkor ráborítunk egy tálcát, megfordítjuk a tésztát, hogy a gyümölcs felül kerüljön. Szeleteljük, és tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 20x32 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 85
össznézettség: 41 356
elküldve: 51
receptkönyvben: 1 033
elkészítve: 28/55
Facebookon megjelent: 2

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
222 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

fordított krémes, gyümölcsös piskóta, cseresznyés krémes

Hozzászólások (30)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dallam'75
dallam'75 Sun, 2017-07-02 22:33

Kedves Piroska! Nem esik össze a piskóta amíg a sütőpapírral bíbelődök a letakarás miatt? Általában gyönyörűen felszoktak jönni a tésztáim de ahogy megnyitom kicsit az ajtót -tűpróba miatt pl. -
azonnal összeesnek. Itt meg ráadásul hosszabb időről beszélünk.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2017-07-03 06:57

Kedves dallam 75! A sütőporos piskóták nem esnek olyan könnyen össze. A biztonság kedvéért várhatsz 15 percet, ezalatt megsül a piskóta. A sütőpapírt előkészítem és becsúsztatom a tetejére, nem veszem ki a sütőből. Nem szokott problémám lenni vele.

katkakat
katkakat Fri, 2012-07-27 16:46

Holnap megsutom a ferjem szulinapjara. Kiprobalom zselatinnal, hogy ne sussem a kremet. Ha sikerul szolok:))). Nagyon finomnak nez ki!!! Koszi!!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2012-07-27 18:56

Még nem próbáltam zselatinnal, várom az eredményt. A krémet kóstold meg, mert nem nagyon édes, saját ízlésetek szerint adj hozzá cukrot. Piroska

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2012-07-22 17:30

Először a pudingot készítem el, amikor a magolással elkészültem és beleraktam a tepsibe akkor adom a tejfölt a pudinghoz, rátöltöm a gyümölcsre, majd jön a piskóta. A puding még meleg, de már nem forró.

justemilieu
justemilieu Fri, 2012-07-20 20:21

áfonyával semmikép se csináljátok meg : D először barackból csináltuk, azzal nagyon finom lett. de most az áfonyás változatot egyelőre kanalazzuk. egyébként vanília pudinggal is nagyon fincsi lesz. köszi a receptet!: ))

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2012-07-20 20:38

Nagyon szívesen, örülök, hogy a barackos finom lett. Mi történt az áfonyással? Én még nem próbáltam azzal.

veressandrea
Andi80 / veressandrea Thu, 2012-07-05 08:05

Kedves Piroska,
Ez gyönyörű és biztosan isteni finom.
Mentettem.
Szép napot kívánok!
Üdv, Andi

Bató Edit
Bató Edit Wed, 2012-07-04 19:29

Piroska, micsoda guszta sütit készítettél, szívesen megkóstolnám! Mentettem és hétvégén meg is sütöm.
Üdv. Edit

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Wed, 2012-07-04 21:01

Kedves Edit, szívesen megkínálnálak, ha lehetséges lenne. Remélem elnyeri a tetszésedet. Üdv. Piroska

Bató Edit
Bató Edit Sun, 2012-07-08 19:22

Piroskám, nem csak szép, nagyon finom is a sütid! Ráadásul viszonylag könnyen is elkészíthető, ami ebben a melegben nagyon jó. Hamarosan barackkal is kipróbálom.
Puszi, Edit

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2012-07-08 19:53

Editkém, örülök, hogy meg vagy elégedve vele. Érdemes megsütni barackkal is, mert finom. Nagyon köszönöm, hogy visszajeleztél. Puszi, Piroska

Alkonyat
Alkonyat / Alkonyat Wed, 2012-07-04 14:51

Kedves Piroska!
Nagyon gusztusos a süti. Feltétlen megcsinálom. Azt szeretném kérdezni, hogy 180 fokon 40 percig kell sütni????
Az nem nagyon sok?
Köszönöm a receptet.
Üdv: Alkonyat

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Wed, 2012-07-04 15:40

Kedves Alkonyat!
A 180º -ot a szerkesztők írták, sajnos az én sütőm nem mutatja a hőfokot. Amikor a piskóta szépem felnőtt mérsékelem a lángot és azért takarom le, mert a krémnek több idő kell, mint a piskótának. 30 perc után érdemes tűpróbát végezni. Amikor a tűre nem ragad barna tészta, akkor van meg, mert a krém és a tészta találkozásánál későbbre sül. A krém csak kihűlés után szilárdul meg. Ezért kell hűtőbe tenni. Üdvözlettel. Piroska

Pke
Pke Wed, 2012-07-04 13:16

Sütés nélkül is jó lehet ez a krém? Gondoltam megsütöm külön a tésztát, ráteszem a krémet és a gyümölcsöket. Úgy is lehet?

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Wed, 2012-07-04 15:43

Biztosan ehető sütés nélkül is, csak valószínű, sokkal hígabb lesz a krém és nem lehet majd szeletelni. Az olyan mártogatós krém lesz.

Branya Palne
Branya Palne Wed, 2012-07-04 11:59

Nagyon guszta, ki kell próbálnom.Szerintem sok fajta gyümölccsel elkészíthető!!
Köszi!!!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Wed, 2012-07-04 12:30

Köszönöm szépen. Valóban lehet más gyümölccsel is. Mivel nekünk a cseresznye és a meggy megterem, ezért részesítem előnyben. Barackkal is finom. Üdvözlettel, Piroska

413
tojás 3 db
cukor 3 ek
finomliszt 2 csapott ek
cukrozatlan kakaópor 1 púpozott ek
napraforgó olaj 1.5 ek
sütőpor 0.25 csomag
tejszínízű pudingpor 2 csomag
tej 7 dl
cukor 8 ek
tejföl 30 dkg
vanília 0.5 db
citromhéj 1 citromból nyert
cseresznye 60 dkg