Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Medvehagymás tepsis hús

Medvehagymás tepsis hús
Medvehagymás tepsis hús
110 perc / előkészület: 35 perc sütés: 75 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tavaly kerültem ismerettségbe közelebbről a NoSaltyn a medvehagymával, majd teljesen közeli ismeretséget kötöttem vele, mert a nagybátyám (apukám öccse), meglepett vele minket, kaptam én is, és készíthettem belőle csodás recepteket, amik már fenn voltak, vagy én találtam ki. Nagyon finom, érdekes, karakteres finomság.:-))) Idén is kaptam medvehagymát: sőt, a nagynéném Marika, meglepett ezzel a recepttel. Az övé abban különbözik, hogy legalulra nem tesz bacont .Középre viszont igen. A medvehagymás-hagymás pároltat összekeveri a lecsóval, és tesz bele pár friss paradicsomot és paprikát is. A hús nála tarja volt.Tetején tejföl volt, sajt nem :-)) Így is lehet próbálni.:-)) Attól függnek a hozzávalók mennyiségei, a rétegek száma, hogy hány emberre készül az étel. :-)) A tepsi, amiben készítettem nagy és egymásra lehet tenni a kettőt (peremes), fogója is van mindkettőnek, még anno 1988-ban Csehszlovákiában vettük. Ezt az óriás méretűt és egy kisebb testvérpárost is. Így hasznos, mert mind a két tepsit tudom használni külön is, de ha ilyen fedett és rakott ételt kell készíteni, akkor is jó, gyorsan és zamatosan puha a két tepsi alatt párolódó benne lévő hús, és egyéb alapanyagok.:-)) Nem kell alufólia. Akinek nincs ilyen tepsije, az a tepsire sütés előtt,  tegyen rá alufóliát. Nem nehéz elkészíteni, minden külön is finomság, de együtt fenséges lett: látvány-illat-íz.:-))) Én sok burgonyát tettem  bele, mert nagyon szeretjük, és a köret így együtt van a hússal. Tudom, a tálalás szebben mutatott volna tányéron, megkomponálva, de mire kikészítettem, hoztam a fényképezőt, addigra az éhes család a tepsit letámadta, és már nem volt mentség, csak gyorsaság, hogy minél előbb, az ételt lefényképezhessem, mielőtt elfogyna.:-)) Sikerült, remélem, elkészíteni is sikerülni fog. Sok szerencsét hozzá, finom, gyorsan összerakható, és az eredmény illatos és laktató.:-)) Köszönöm szépen a receptet nagynénémnek: Marikának! :-))))))) El is fogyott. :-))

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Az ételt, ha vendégeknek készítjük, mert nyugodtan lehet vendégváró fogás is: nagy és magas falú tepsiben, és több rétegben lehet készíteni, minden réteg, amit beletettem,  váltakozva, de akár két-három sor hús is.:-))) S akkor a többi hozzávaló is több, természetesen, burgonya, hagymás réteg, lecsós réteg, stb. :-)) (Nem sokára lehet friss lecsóból is készíteni. Legyünk ügyesek, akkor viszont nem lesz medvehagyma, tehát akkor azt most kell tartalékolni, a késő nyári, őszi  és téli időszakra.:-)) ) Kicsit több idő az összepárolódás és sütés, de megéri.:-)) Aki gondolja, használjon kevesebb hozzávalót, akár hús, akár burgonya, ez ízlés, étkezők száma, és éhség kérdése is.:-) A hús vékony szelet: azt jelenti, hogy friss húst, jó éles késsel, 2 cm-nél nem vastagabbakra szeletelünk fel, lehetőleg egyenletes nagyságúakra, - vastagabb szeleteket, valóban elő kell párolni kicsit, de én nem szoktam vastagabbra vágni.:-)) Aki úgy szereti, tegye, de párolja kicsit elő.:-) Szoktam alkalmakkor több húst is venni, akkor adagonként lefagyasztom, és ha főzni szeretnék belőle, kiveszek egy adagot,  ahogy enged ki, félig kiengedett állapotban, jó éles késsel szépen vékony szeletekre tudom vágni.:-) (Aki nem szereti a sertéshúst, készítse pulyka felsőcomb filéből, vagy kifilézett csirke felsőcombból, vagy bár kissé drága de csirkemellből vagy pulykamellből az aztán igazán ünnepi étel lesz.:-))  Még ez elgondolás, nem próbáltam ki,  de biztos ezekkel a húsokkal is megfelelően finom lehet.:-))) Sok tejföl és reszelt sajt, finom bor, esetleg sör. Esetleg: házi szörp illetve ásványvíz.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst vékonyan felszeleteljük, sózzuk és borsozzuk, állni hagyjuk egy tálban.
  2. Egy lábasban a kacsazsíron a lereszelt vöröshagymákat, az áttört fokhagymákat, az apróra tépkedett, előtte mosott, medvehagymát (szárai nem kellenek) , és a kk sót, fedő alatt megpároljuk, néha megkeverjük.
  3. A burgonyákat, pucoljuk, és nagyon-nagyon vékonyan felszeleteljük, vízben hagjyuk állni, hogy ne barnuljon (kézzel nagyon éles késsel, vagy nagyon vékonyan szeletelő géppel vágjuk fel karikákra).
  4. Egy nagy tepsit kacsazsírral vékonyan  kikenünk, oldalát is, majd az aljába helyezünk el nyolc szelet bacont.
  5. Ráteszünk 3-4 sor vékonyra felkarikázott burgonyát, minden sort kicsit sózunk (óvatosan!).
  6. Erre tesszük a sózott és borsozott hússzeleteket.
  7. Erre jön a medvehagymás-hagymás keverék fele, elsimítjuk a hús tetején.
  8. Erre jön a következő 3 sornyi vékony karika burgonya, kicsit sózzuk a sorokat.
  9. Erre jön a lecsó, elsimítjuk, hogy  befedje mindenütt.
  10. Erre jön még 3-4 sornyi  vékonyan felkarikázott burgonya (soronként picit sózzuk!).
  11. Erre jön a másik fele a medvehagymás-hagymás keveréknek.
  12. Legtetejére még 2 sor krumplikarika, rátesszük a 8 szelet bacont.
  13. A tepsi másik részével lefedjük, sütőbe tesszük, és kb. 170 fokon (gázsütő), 70-80 perc alatt sütjük meg.
  14. Ha kész, a tepsitetejét leveszük, a megpirult bacont leszedjük, kóstoljuk burgonyát és húst, ha puha, tetejére tejfölt simítunk, megszórjuk sajttal, és visszatesszük a sütőbe addig, amíg aranybarna nem lesz.
  15. Tálaláskor rátesszük a megpirult baconszeleteket.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 46x28x 10 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 641
elküldve: 6
receptkönyvben: 198
elkészítve: 8/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Medvehagymás tepsis burgonya, Medvehagymás burgonyás hús tepsiben, lecsós tepsis hús

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2015-03-08 11:03

Kedves NoSalty Csapat !

Nagyon szépen köszönöm !!!! :)
További nagyon jó munkát kívánok !
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2012-05-03 09:09

Kedves Bató Edit!

Nagyon szépen köszönöm. Igazán örülök neki, kedves egészségetekre.:-))
Szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-04-25 13:16

Kedves Anci!
Nagyon finom, érdemes kipróbálni, lassan már ha elfogy a télire eltett, akkor friss lecsóval :-)))

Honnan van Neked a kertedbe ez a finomság??
Szép napot és hetet kívánok!

Éva-Anyóca

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Tue, 2012-04-24 16:50

Kedves Évám !
Elmentettem, nem tudom mikor, de kipróbálom.
Szeretjük a medvehagymát, most már a kertemben is van !Puszi: Anci

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-04-23 21:46

Kedves mangoni!

Igen, és sikerült, megfőtt, megpárolódott, a hús és burgonya is : és finom lett.:-))))

Természetesen, ha nem így nem jön be, készítsd úgy, ahogy szerinted jó lesz, ez csak egy alapötlet, ami elkészíthető, így , - de variálható, mindenki szája íze szerint.:-)

Éva-Anyóca

mangoni
mangoni Mon, 2012-04-23 17:22

Szia én ezt nem értem a hagymát pároljam meg ,de a húst meg a krumplit nyersen tegyem a tepsibe ???szerintem a hús kiengedi a levét tiszta véres húslé lesz az egész ......hát jó étvágyat hozzá.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2012-04-21 20:21

Kedves Bató Edit!

Köszönöm szépen.:-))

Van olyan étel, amit egész egyszerűen lehetetlen úgy tálalni, mert annyira kiéheztek addigra, mire kész lett, hogy lerohanták a tepsiben.....:-)))
Örültem, hogy négy-öt képet el tudtam kattogtatni így is.
Köszönöm, hogy ez is elfogadható. :-)
Remélem, hogy sikerülni fog, nagyon finom receptet kaptam a nagynénémtől.:-))
Szép hétvégét kívánok!

Éva-Anyóca

Bató Edit
Bató Edit Sat, 2012-04-21 20:15

Kedves Éva!
Szerencsére én is megismerkedtem a medvehagymával és nagyon megkedvelte a család.
A te ételed igazi finomságnak tűnik, úgyhogy ki is próbálom. A fotód is nagyon tetszik, még ha nincs is megkomponálva.
Kellemes hétvégét kívánok!
Edit

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2012-04-21 11:11

Kedves Éva!
A napokban készítettem medvehagyma levest innen a Nosaltyról, életemben először. Tetszett a családomnak, most jöhet a te nagyon gazdag recepted főételnek. Annyi finomság van benne, ezt nem szabad kihagyni. Holnap főpróba. Szia. Piroska

1415
kacsazsír 1 ek
bacon 16 szelet
burgonya 3 kg
0 ízlés szerint
sertéslapocka 1.2 kg
négyszínű bors 0 ízlés szerint
vöröshagyma 4 nagy fej
fokhagyma 4 gerezd
medvehagyma 2 csokor
lecsó 900 g
tejföl 450 g
trappista sajt 20 dkg
kacsazsír 2 ek