r
Nosalty Logó

Medvehagymás burgonyagombóc

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Gerzsenyi Flóra
Medvehagymás burgonyagombóc
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 259 kcal
  • 3% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 1034 kcal
  • 3% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 190 kcal
  • 3% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.7 g

Zsír

  • Összesen
    16.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    549.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    400 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    68.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 259 kcal
  • 3% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11 g

Zsír

  • Összesen
    66 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2197.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    221 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    75 mg
  • Foszfor
    284 mg
  • Nátrium
    1599 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    105 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    272.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    99 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    64 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    57 mg
  • Retinol - A vitamin:
    97 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 1034 kcal
  • 3% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2 g

Zsír

  • Összesen
    12 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    400.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    291 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    49.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    18 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 190 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Forraljunk fel egy nagy fazék sós vizet. Hámozzuk meg a burgonyát, daraboljuk fel, és főzzük teljesen puhára a forró, sós vízben. Amikor elkészültek, könnyedén átszúrhatóak villával.
  2. Öntsük le róla a vizet, tegyük egy nagy keverőtálba a főtt burgonyát, és törjük össze krumplinyomóval vagy villával, hogy jó pépes és sima legyen.
  3. Adjunk hozzá burgonyakeményítőt, ízesítsük sóval és finomra vágott medvehagymával. Keverjük el, és gyúrjunk belőle egynemű tésztát. Ha a tészta túl száraznak tűnik, adjunk hozzá egy kis vizet.
  4. A tésztát hagyjuk állni, közben forraljunk fel egy fazék friss sós vizet.
  5. A burgonyás masszából formázzunk kis golyókat. Majd (itt jön a mókás része) egy hosszú nyakú üveg szájával enyhén nyomjuk be minden gombóc tetejét, kis gombákat formázva ezzel.
  6. Adjuk forrásban lévő vízhez a gombócokat, keverjük meg, és addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére (pár perc). Időben vegyük ki a vízből, nehogy túlfőjenek. Közben egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat.
  7. Szórjuk meg a gombócokat a fűszerekkel, és amikor az olaj már kellően forró, öntsük rá, és élvezzük a sistergés mennyei hangját. Alaposan keverjük össze, frissen, melegen, tejföllel tálaljuk.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 47
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 13
  • Össznézettség: 3762
  • Feltöltés dátuma: 2023. április 12.

Ajánló

A gombócokat millióképpen variálhatjuk: mehet rájuk friss fűszernövényekkel, például kaporral és petrezselyemzölddel elkevert olvasztott fűszervaj, a tetejükre tehetünk tejfölt, sült szalonnát és reszelhetünk rájuk sajtot. A kifőtt galuskákat közvetlenül tehetjük levesekbe vagy pörköltek mellé. A gombócokat megforgathatjuk forró chilis-fokhagymás olajban, illetve készíthetünk egy mogyoróvajas szószt, és megszórhatjuk friss korianderrel és szezámmaggal.

Receptkategóriák

további kategória: húsvét kategória: ünnepi főételek és köretek
Medvehagymás burgonyagombóc
Gerzsenyi Flóra 378 recept

A tiktokos burgonyareceptek mindig nagy sikert aratnak. A mostani, legújabb burgonyaételt (ami vírusként terjed az interneten) pedig még szórakoztató is elkészíteni. Ezek az újonnan felkapott burgonyagombócok mindössze két összetevőből állnak: főtt burgonyából és (burgonya)keményítőből, bár igen sokoldalúan lehet őket ízesíteni. Különféle szószokban és levesekben tálalhatjuk őket, a világ bármely tájáról származó konyhák szája íze szerint. A Németországból származó burgonyagombóc hasonló az amerikai stílusú csirkelevesben található lisztalapú galuskához, de ez egy kevésbé sűrűbb változat, és természetesen gluténmentes. Csak néhány percet vesz igénybe az elkészítése (gyakorlatiasságtól függ, és szuper laktató a végeredmény. Mi most természetesen a hozzánk közelálló magyaros verziót mutatjuk meg nektek.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk