Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mazsolás-túrós csiga citrommázzal

Mazsolás-túrós csiga citrommázzal
Mazsolás-túrós csiga citrommázzal
70 perc / előkészület: 40 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet 1992-ben próbáltam ki először, és azonnal favorit lett.

Egyszerű elkészíteni, a citrommáz díszítéstől kicsit ünnepi a kinézete, és a tésztába kevert túrónak köszönhetően sokáig nem szárad ki. (Igaz, nálunk még egyszer sem volt esélye sem a kiszáradásra...)

Ha van a családban mogyoróallergiás, akkor az őrölt mogyi mindenképpen maradjon ki belőle! Én is enélkül szoktam készíteni, mert nálunk nem igazán kedvenc a mogyoró, és nélküle is nagyon finom.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A citrommázhoz

ajánlat

Ideális vendégváró, de egy könnyű, hétvégi nasinak is tökéletes.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A túrót szitán áttörjük (én csak villával szoktam szétnyomkodni).
  2. 25 dkg hideg vajat elforgácsolunk, és a sóval, a vaníliás cukorral, a liszttel és a sütőporral együtt a túróhoz adjuk.
  3. Először a robotgép tésztakeverőjével jól összekeverjük, majd lisztezett kézzel sima tésztává gyúrjuk.
  4. Fóliába csomagolva 1 órát pihentetjük a hűtőben.
  5. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. (Az eredeti recept 40x60 cm-es téglalapot javasol, nekem ennél kisebb a gyúródeszkám, ezért én kb. 30 x 40-esre tudom nyújtani, de így is tökéletes lesz a végeredmény.)
  6. A maradék 5 dkg vajat felolvasztjuk, és ha már nem meleg, bekenjük vele a kinyújtott tésztalapot.
  7. A forró vízben megmosott és lecsepegtetett mazsolát összekeverjük a fahéjjal, porcukorral és mogyoróval, majd az egész tésztát beszórjuk vele.
  8. Szorosan feltekerjük, és ujjnyi vastag szeleteket vágunk belőle.
  9. A sütőt előmelegítjük 200 fokra
  10. A felszeletelt tésztát kivajazott tepsibe rakosgatjuk. (Ne túl szorosan egymás mellé, mert sülés közben megnőnek a csigák)
  11. A sütő középső részére téve 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
  12. Eközben a porcukrot összekeverjük a citromlével és a kisült, még forró csigákra csorgatjuk, majd az egészet hagyjuk kihűlni.
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 068
elküldve: 1
receptkönyvben: 55
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

GanoMama

Mióta szakács: 2012.10.27.
9 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, tízórai, uzsonna
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: Anyák napja, buli receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
fogás: desszert

egyéb elnevezések

citromos-túrós csiga, túrós-mazsolás csiga, citrommázas túrós tekercs

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1255
tehéntúró 25 dkg
vaj 30 dkg
1 csipet
vaníliás cukor 1 teáskanál
finomliszt 25 dkg
sütőpor 1 tk
mazsola 12.5 dkg
törökmogyoró 5 dkg
fahéj 1 tk
porcukor 5 dkg
vaj 1 ek
porcukor 15 dkg
citromlé 4 ek