Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mazsolás császárzsemle

Mazsolás császárzsemle
Mazsolás császárzsemle
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az egyik nap egy csodás pékségben frissensült mazsolás bucikkal találtam szembe magamat... akkor ellent tudtam nekik állni, de a gondolat nem hagyott nyugodni, így a hétvégén meg is sütöttem... :)

hozzávalók / 6 adag

zsemléhez

kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az első lépés, hogy a mazsolákat beáztatjuk a víz és a rum keverékébe. Hagyjuk, hogy alaposan megszívják magukat.
  2. A kelt tésztához az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, amihez előzőleg már hozzáadtunk egy evőkanálnyi cukrot. Kb. 10 percig hagyjuk magára.
  3. A lisztet és a sütőport egy tálba szitáljuk, összekeverjük a vaníliás cukorral és a két evőkanál sima cukorral, hozzáütjük a tojássárgáját, a legvégén pedig a megolvasztott és langyosra hűlt olvasztott vajat, valamint a felfutott élesztőt. A hozzávalókból tésztát gyúrunk, és legalább 8-10 percig dagasztjuk, majd félrerakjuk.
  4. A mazsolákat kinyomkodjuk, és egy papírtörlő segítségével leitatjuk róla a nedvességet. Ezután a tésztát lisztezett felületre borítjuk, és beledolgozzuk a mazsolát. Cipót formázunk, majd 20 percet pihentetjük, hogy kicsit beinduljon a kelési folyamat.
  5. Ezután hat egyenlő részre osztjuk, és tetszés szerinti zsemlécskéket készítünk. Én császárzsemléket formáztam, csomózásos technikával, de sima bucikat is készíthetünk.
  6. Ha elkészültünk, egy tiszta konyharuhával takarjuk le, és legalább 8 órát pihentessük a hűtőszekrényben (a zsemle természetesen elkészíthető hidegen kelesztés nélkül is, ebben az esetben a megformázott zsemléket legalább 40 percet kelesszük tovább szobahőmérsékleten).
  7. Másnap reggel vegyük ki a hűtőből, hagyjuk egy fél órát felengedni, majd kenjük le a tojásfehérje, a cukor és a tej keverékével, ezután toljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe. Süssük kb. 20 percet, amíg aranybarnára nem pirulnak.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 758
elküldve: 0
receptkönyvben: 10
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

medea

Mióta szakács: 2014.04.03.
134 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: buci
hasonló kategóriák: croissant, zsemle, burek, édes leveles, kifli, bagel, briós, perec, hamburger-buci, pita

egyéb elnevezések

mazsolás buci, mazsolás zsemle, mazsolás kelt császárzsemle

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

352
kenyérliszt BL80 30 dkg
tej 2 dl
élesztő 1.5 dkg
sütőpor 1 kávéskanál
vaníliás cukor 1 csomag
cukor 3 csapott ek
tojássárgája 1 db
vaj 5 dkg
mazsola 8 dkg
rum 1 ek
víz 1 dl
tojásfehérje 1 db
tej 1 ek
porcukor 1 dkg