Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szarvacska

Szarvacska
Szarvacska
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A recept a Nagy Süteményeskönyvből származik. Nagyon sok jónak tűnő recept van a könyvben és kipróbálom őket. Tegnap este már láttuk, hogy elfogy a kiflink, tehát alkalom adódott! Nagyon egyszerű és főleg finom. Igaz, legközelebb kicsit több sót teszek bele, mert kicsit édesnek bizonyult, de a férjemmel nem győztük enni, közben soroltuk a hibákat.:) Sótlan...... ??? Ennyi! Ja, meg hogy gyorsan fogy. Amikor látta, hogy készítem fanyalgott, hogy milyen kicsik, aztán nem győzött csodálkozni mekkorára nőttek. Nekem nem volt itthon vajam, ezért margarinnal készült, de szerintem ez nem rontott rajta és olcsóbb is.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Bármikor, amikor péksüteményre van szükségünk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagyobb tálban feloldjuk az élesztőt a meleg vízben, majd hozzáöntjük a meleg tejet és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a tojást és a sót, jól elkeverjük ezeket is.
  2. A kimért liszt felét beleszórjuk és simára keverjük, majd hozzáadjuk a vajat és a maradék lisztet. Jó simára keverjük, egy kissé ragacsos tésztát kapunk.
  3. A cipóvá összeállt tésztát egy nagyobb olajjal kikent tálba tesszük, és egyszer megfordítjuk, hogy mindkét oldala olajos legyen (nem kell gyúrni).
  4. Letakarva egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
  5. Másnap a megkelt tésztát rövid ideig dagasztjuk úgy, hogy ököllel kinyomkodjuk a megdagadt tésztából a levegőt. Enyhén lisztezett felületre borítjuk és kettéosztjuk.
  6. Az egyik felét 30 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, és a körlapokat 12 körcikkre vágjuk.
  7. Három tepsit kizsírozunk.
  8. A körcikkeket a vastagabb végüktől kiindulva szorosan felgönygyöljük, a tekercs végével lefelé fordítva a tepsibe tesszük, 5 cm távolságra egymástól.
  9. Letakarva 1 órát kelesztjük.
  10. A sütőt bemelegítjük és aranybarnára sütjük.
  11. Rögtön bekenjük a tetejüket olvasztott vajjal és kivesszük a tepsit a sütőből.
  12. Rácsra tesszük hűlni.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 593
elküldve: 1
receptkönyvben: 308
elkészítve: 4/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Boszi

Mióta szakács: 2012.02.16.
159 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
kategória: péksütemény
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: buci
hasonló kategóriák: kifli, burek, édes leveles, bagel, hamburger-buci, pita, zsemle, croissant, briós, perec

egyéb elnevezések

péksütemény, vajas kifli, margarinos kiflik

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ZsuzsikaDrága
ZsuzsikaDrága / ZsuzsikaDrága Sun, 2012-05-13 20:00

Szia Boszi13, nagyon isteni! valójában én 4 felé vettem mert tényleg hatalmasra nőtt az első adag. Fele annyi cukrot, kétszer annyi só tettem bele, így végül tökéletesen semleges lett az íze :) a második fele most van a sütőbe,ezt a semleges ízt próbálom sajttal töltött változattal, a másik felét pedig meggylekvárral töltve :)
Annyi észrevételem, hogy elektromos sütők tudom más és más, de nekem az első adag a 180 fokban gyorsan megkapta a tetejét, de belül még igencsak élesztős volt. Második kör 150 fok égkeverésen ment az jobb lett kb 15 perc a sülési ideje... köszi fini

Boszi13
Boszi / Boszi13 Sun, 2012-05-13 20:44

Szia Zsuzsika Drága!
Nagyon örülök, hogy kipróbáltad amit én még csak elgondoltam! (só és cukor) A sütési hőfokkal nekem nem volt problémám, nekem is villanysütőm van. Azért a légkeverést én is kipróbálom utánad.
Boszi

Boszi13
Boszi / Boszi13 Sat, 2012-05-12 20:56

Szia! Igazából a sós kelt tészták közé van sorolva. Gondolom, az élesztő felfuttatásához van szükség a cukorra. Ugyanúgy, mint pl. a kenyérsütőgépes kenyér is kicsit édeskésnek érződik, ennél is ezt tapasztaltam. Ennek ellenére isteni finom, de mint írtam megpróbálom legközelebb több sóval. nekem is soknak tűnt a cukor, de nem mertem variálni, de legközelebb csökkentem a mennyiségét és majd meglátom...
Üdv. Marcsi

Othello
Othello / Othello Sat, 2012-05-12 12:20

Szeretném megkérdezni, hogy ez most sós vagy édes tészta? Nekem a 11 dkg cukor soknak tűnik egy sós sütihez.

1010
instant élesztő 2 tasak
víz 60 ml
tej 0.5 l
cukor 11 dkg
tojás 1 db
1 kk
finomliszt 90 dkg
vaj 20 dkg
vaj 1 ek
sertészsír 3 ek