Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mandulás szelet Yve konyhájából

Mandulás szelet Yve konyhájából
Mandulás szelet Yve konyhájából
95 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Csodás családos szilvesztert tartottak több éven keresztül imaházunkban, ahova mindenki hozott egy kis finomságot, akár sós, akár édes-félét. Innen hoztam sok kedves emlék mellett rengeteg új receptet is, köztük ezt a habos-édes-krémes-ropogós finomságot.

hozzávalók / 12 adag

A piskótához

A sziruphoz

A mandulás/diós habos laphoz

A krémhez

ajánlat

Nagyon krémes-édes sütiféléket kedvelőknek.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Megsütjük a 6 tojásos piskótát: tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd óvatosan hozzákavarjuk a tojássárgáját, vanilin cukrot.
  2. Hozzámerjük a lisztet, aminek közepébe mélyedést alkotunk, és ebben felpezsdítjük a sütőport.
  3. Óvatosan összekavarjuk, és kb. 30 perc alatt, zsírral kikent, liszttel hintett vagy sütőpapírral bélelt tepsiben, 190 fokon készre sütjük.
  4. A 100 ml vizet felforraljuk a 25 g cukorral, majd kihűlésekor hozzákavarjuk a 1/2 mandulás eszenciát.
  5. Amikor kihült a piskótalap, ezzel a híg sziruppal meglocsoljuk (ne áztassuk el).

Mandulás lap:

  1.  A 6 tojásfehérjét kemény habbá verünk a cukorral, majd hozzákavarjuk a lisztet és vagdalt mandulát (dióbelet).
  2. Tepsi hátán lassú tűzön (160 fok) halvány rózsaszínre sütjük.

Krém:

  1. A megmaradt 6 tojássárgáját gőzfürdő felett habosra verjük a cukorral. Kemény habot kell kapnunk. Levesszük a gőzfürdőről, és hozzákeverjuk a vanilin cukrot, kihűlésekor pedig a margarint.
  2. A krémet 2 részbe osztjuk. Egyikbe a kakaóport kavarjuk, másikba megmaradt mandulás eszenciát.

Összeillesztés:

  1. Piskótára kenjük a kakaós krémet. Erre illesztjük a diós-habos lapot.
  2. Megkenjük a mandula eszenciás krémmel.
  3. Tetejét tetszésünk szerint díszítjük tortadarákkal, darált mandula/dióbéllel, reszelt csokival, stb.
  4. Másnapig hűvösen tároljuk. Kedves egészségetekre! :)
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x25x6 cm
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 367
elküldve: 0
receptkönyvben: 80
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Yve

Mióta szakács: 2011.04.19.
30 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
alkalom: szilveszter, vasárnapi ebéd
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

piskótás-mandulás-habos-krémes süti, mandula eszenciás krémes szelet, mandulás-dióbeles süti, kétízű krémes süti

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2012-03-24 21:25

Kedves Yve!

Csodás!!! :-))
Elmentettem.
Szép vasárnapot és finom sütik készítését kívánom, egyre több finomság kerül itt elő Húsvét előtt, Tőled is, szerencsére. :-))
Köszönöm.
Éva-Anyóca

Yve
Yve / Yve Tue, 2012-04-03 17:59

Kedves Eva-Anyoca!
Igy vagyok ezzel en is, lassan nehezebb lesz a dontes, mint a vadaszat! Annyi finomsagot talaltam, azt sem tudom melyiket valasszam :P :-)
Orulok, hogy "en is tetszem neked"; adjon Istenunk jo egeszsegben, meg sok eveket, hogy lassankent kiprobalhassuk a lementetteket :)
Udv: Yve

597
tojás 6 db
finomliszt 6 púpozott ek
cukor 6 ek
sütőpor 1 csomag
vaníliás cukor 1 csomag
ecet 1 tk
mandulaaroma 15 ml
cukor 25 g
víz 100 ml
tojásfehérje 6 db
cukor 250 g
finomliszt 2 evőkanál
mandula 200 g
tojássárgája 6 db
cukor 250 g
vaníliás cukor 1 csomag
margarin 300 g
mandulaaroma 15 ml
cukrozatlan kakaópor 3 tk