Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres-banános-pudingos sütemény

Epres-banános-pudingos sütemény
Epres-banános-pudingos sütemény
60 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mártika és Feri Eperkrémes piskótaszeletét szerettem volna elkészíteni. Azonban tisztában voltam vele, hogy az általam használt rizstejszínt és zabtejszínt nem lehet felverni. Töprengtem egy keveset, hogy mi tévő legyek, amikor beugrott, hogy pudinggal megfőzve fogom összeállítani. Mivel nagyon szeretem az epret és a banánt együtt, eszembe jutott, hogy rákarikázok 2-3 darab banánt a pudingos eperkrémre. A fehércsokit is nagyon szeretjük, a kakaós tortadara pedig azonnal adta magát rá.

hozzávalók / 4 adag

A piskótához

A töltelékhez

  • 3 közepes db banán (nem keverjük bele a krémbe, hanem utána rákarikázzuk)

A krémhez

A mázhoz

ajánlat

Bárkinek, bármikor - mármint, amíg epret találunk a láthatáron.
Aki még nem használt rizs-, illetve zabtejszínt, és tervezi, hogy kipróbálja, szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy ezeknek egy picit vadabb, úgymond "gabonásabb" ízük van. A rizstejszín édeskésebb, "kezdőknek" ezt javasolnám. Aki a hagyományos ízekhez ragaszkodik, inkább használjon sima tejszínt.
A piskótában a cukrot helyettesíthetjük bármilyen édesítővel, akár fruktózzal, mézzel, steviával vagy xylitollal is - diétázóknak, cukorbetegeknek.
Tejmentesen is készíthető: rizs-, zab-, vagy szójatejszínnel, emellett a tetejére fehér csoki helyett használhatunk 70-90 százalékos étcsokit - ez esetben tegyünk bele cukrot, vagy bármi más édesítőt.

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskóta elkészítése:


  1. A 6 tojássárgáját a 4 ek cukorral  habosra verjük.
  2. Az 1 cs sütőport belekeverjük a 6 ek lisztbe.
  3. A sütőporos liszt(keverék)et (én három fajtát tettem bele: zabpehelylisztet, fehér tönkölylisztet és teljes kiőrlésű tönkölylisztet) a cukorral felvert tojássárgájához adjuk.
  4. A tojásfehérjét a csipet sóval felverjük, és óvatosan összekeverjük a tojássárgájás-lisztes masszával.
  5. A masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük. (Én két lapban sütöttem ki a piskótát.) 140-180 fok közötti hőmérsékleten (sütő függő) kb. negyed óra alatt megsütjük.
  6. A kész piskótalapokat kihűtjük, óvatosan lehúzzuk róluk a sütőpapírt, majd egyiküket visszatesszük a tepsibe (most már sütőpapír nélkül), mert a tepsiben fogjuk összeállítani a süteményt.

Krém elkészítése:

  1. A fél kg epret botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a 6-8 dkg cukrot (ízlés szerint lehet kevesebb is és több is, esetleg más édesítőt /méz, stevia, xylitol, stb. is használhatunk - ezekben az esetekben kóstoljuk meg, hogy elérjük a megfelelő édességet), a 4 cs vaníliás cukrot (vagy vaníliarúd kikapart belsejét), a 400 ml tejszínt  (én rizstejszínt és zabtejszínt használtam felesben, de szerintem bármilyen tejszínnel ugyanúgy készíthető) és a 2 cs epres pudingport, az 1-2 ek citromlevet és a csipetnyi sót.
  2. Csomómentesre keverjük, és folyamatos kevergetés mellett, néhány perc alatt megfőzzük -amíg a puding megfelelő állagú lesz. (A keveréshez használhatunk "kisrugóst". (Ezzel a remek eszközzel én itt az oldalon ismerkedtem meg, és azóta nélkülözhetetlen kelléke a konyhámnak.)

Összeállítás: 

  1. Amikor a krém elkészült, a tepsibe visszahelyezett (egyik) piskótalapra ráöntjük. Várunk egy picit, hogy hűljön.
  2. Az enyhén kihűlt krémre vékonyan rákarikázzuk a 2-3 db banánt.
  3. Ráborítjuk a másik piskótalapot.

Máz elkészítése:

  1. Gőz felett felolvasztjuk az 1 tábla fehércsokit a 200 ml tejszínnel (én rizstejszínt használtam), és ráöntjük a süteményre. 
  2. Megvárjuk, míg szobahőmérsékletűre kihűl, majd megszórjuk kakaós tortadarával.
  3. Végül hűtőbe tesszük, és kb. 20 perc múlva kivesszük, felszeleteljük - és máris fogyasztható.



 

  • sütési hőfok: 140°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 33x23x5 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 32 876
elküldve: 4
receptkönyvben: 427
elkészítve: 2/7
Facebookon megjelent: -

szakács

L. Zsófi

Mióta szakács: 2010.06.05.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

eperpudingos-banános szelet, epres-banános süti

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

L. Zsófi
L. Zsófi / L. Zsófi Mon, 2011-01-24 10:06

Sziasztok!

A receptben ("ajánlat" és "krém elkészítése" részekben) írom, hogy a tészta is, a krém is és a máz is (a 90%-os étcsoki nem tartalmaz cukrot) készíthető cukor helyett steviával vagy xylitollal is - ez esetben teljesen cukormentes. Nem történt szerkesztési hiba.

Üdv,
L.Zsófi

bakfitty
bakfitty Sun, 2011-01-23 20:58

Szevasztok! Ez miért van a cukormentes diétás receptek között? Egyébként guszta.

Gargoyle
P. / Gargoyle Sun, 2011-01-23 22:43

Bakfitty, köszi az észrevételt! Szerkesztési hibák néha előfordulnak, ilyenkor vesszük hasznát a szemfüles látogatóknak. :-)

bakfitty
bakfitty Sun, 2011-01-23 20:57

Szervusztok! Ez miért van a cukormentes között, hisz a tésztában és a krémben is van belőle. Egyébként guszta!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-01-20 17:52

Nagyon fincsi süti lehet, de azért valljuk be, nem éppen cukormentes - diétás recept ;)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-06-12 12:06

ugy nem lehet hogy a tesztat egyben sutom meg es majd ket fele szeletelem?

L. Zsófi
L. Zsófi / L. Zsófi Sat, 2010-06-12 13:21

Kedves emesec!

De, természetesen úgy is készíthető. Én azért sütöttem két lapban, mert nekem egy pici, hordozható grillsütőm van - konyhám apró mérete miatt - és abba csak kis tepsi fér bele.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-06-11 10:09

Gyönyörűszép, mutatós süti és biztos nagyon finom is!:)

L. Zsófi
L. Zsófi / L. Zsófi Fri, 2010-06-11 11:26

Kedves mákocska1!

Igen, nagyon finom volt a süti. Pont most mondta a párom, hogy örülne, ha újra elkészíteném. Szerintem hétvégén meg is teszem. :)

1164
tojás 6 db
cukor 4 ek
finomliszt 6 evőkanál
sütőpor 1 csomag
1 csipet
banán 3 közepes db
eper 50 dkg
cukor 7 dkg
vaníliás cukor 4 csomag
habtejszín 400 ml
epres pudingpor 2 csomag
citromlé 2 ek
1 csipet
fehér csokoládé 10 dkg
habtejszín 200 ml
csokoládédara 5 dkg