r
Nosalty Logó

Málnás pite mentás-fehércsokis krémmel és balzsamos málnazselével

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Takibácsi
Málnás pite mentás-fehércsokis krémmel és balzsamos málnazselével
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 5% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 20% Zsír

Tészta

Balzsamos málnazselé

Sütés

Mentás-fehércsokis krém

Fessük meg az egész képet

Összesen 414 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 20% Zsír

Tészta

Balzsamos málnazselé

Sütés

Mentás-fehércsokis krém

Fessük meg az egész képet

Összesen 4960 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 20% Zsír

Tészta

Balzsamos málnazselé

Sütés

Mentás-fehércsokis krém

Fessük meg az egész képet

Összesen 270 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    28.1 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    225.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    87 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.9 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    68.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    172 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    136 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 414 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    81.5 g

Zsír

  • Összesen
    337.1 g
  • Telített zsírsav
    148 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    66 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    601 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2703.7 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    95 mg
  • Kálcium
    1038 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    346 mg
  • Foszfor
    930 mg
  • Nátrium
    262 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    418.8 g
  • Cukor
    162 mg
  • Élelmi rost
    54 mg

VÍZ

  • Összesen
    822.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2059 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    198 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    66 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    402 micro
  • Kolin:
    191 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1636 micro
  • α-karotin
    80 micro
  • β-karotin
    432 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    730 micro
Összesen 4960 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    18.4 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    147.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    51 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.9 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    45 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    113 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    89 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 270 Kcal

Hozzávalók

Tészta

Balzsamos málnazselé

Sütés

Mentás-fehércsokis krém

Fessük meg az egész képet

Elkészítés

Tészta

  1. A lisztet a vajjal, cukorral, 2-3 evőkanál tejföllel (esetleg hideg vízzel) és a sóval jól összegyúrjuk. Addig gyúrjuk, míg jól nyújtható tésztát kapunk.
  2. Ezután fóliába csomagolva hűtőbe tesszük pihentetni legalább 1 órára, de ha több időnk is van, annál jobb. Én 1 napot szoktam pihentetni.

Balzsamos málnazselé

  1. Egy marék málnát kezdjünk el főzni kb. 1 dl vízben egészen addig, míg a málna szétfől, a magokat látjuk úszni a főzetben, fantasztikus illata és szép színe van. Minél több a málna, annál jobb lesz az íze. Szerintem lehet csalni is, málnaszörppel vagy málnalekvárral lehet felturbózni az ízt, nekem nem volt kéznél.
  2. Ha a főzetet jónak ítéljük meg, facsarjunk bele egy kis citromlevet, esetleg egy nagyon kevés sót, és két evőkanál balzsamecetet öntsünk bele. Fél percig főzzük össze, majd vegyük le a tűzről.
  3. Apránként adagolva folyamatos keverés mellett adjunk hozzá egy fél csomag zseléfixet vagy 1,5-2 zselatinlapot. Ügyeljünk rá, hogy csomómentesen elkeverjük az egészet!
  4. Ez még egy folyós állagú, nagyon jó illatú és robbanó ízű főzet, tegyük félre hűlni. Mielőbb tegyük be a hűtőbe, had hűljön le, mire felhasználjuk.

Sütés

  1. A tésztát vegyük ki a hűtőből, picit gyúrjuk meg, és kezdjük el kinyújtani vékonyra és akkorára, hogy beleférjen a formába.
  2. Fektessük a kivajazott formába a tésztát, és simítsuk az aljára és az oldalára, majd villával szurkáljuk meg több helyen. (Én a képen látható pitét egy 26 cm-es, kapcsos tortaformában sütöttem pite magasságig nyújtva a tésztát az oldalán.)
  3. Ezután következik a "vakon sütés". A tésztát béleljük ki sütőpapírral, és töltsük meg nehezékkel (pl. szárazbabbal, lencsével, rizzsel, stb.). Ez azért kell, hogy sütés közben a tészta ne "rogyjon" be, megtartsa a formáját.
  4. 200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük a tésztát sülni. 20-25 perc után kivesszük belőle a nehezéket sütőpapírral együtt, és visszatesszük további 20-25 perce sülni. Addig sütjük, míg szépen egyenletesen megbarnul, megsül a tészta.
  5. Ha elkészült, kivesszük, és hagyjuk kicsit hűlni. A formától és a tálalástól függően vagy a formában hagyjuk, vagy kivesszük belőle.

Mentás-fehércsokis krém

  1. Amíg a tésztánk sül, két dolgot tehetünk. 1. Iszunk egy korty hűvös, száraz fehérbort, 2. Elkészítjük a krémet. Ezt a sorrendet javaslom. ;)
  2. Szóval egy tálban elkezdjük felverni a habtejszínt. Amikor úgy ítéljük meg, hogy nekünk megfelelő az állaga, keverés mellett adjuk hozzá a porcukrot és a mascarpone sajtot, valamint 1 tasak zseléfixet (vagy 3 olvasztott zselatinlapot).
  3. Egy tálban vízgőz felett olvasszuk meg a fehér csokoládét. Ha a tetejére szeretnénk díszítésnek is használni, azt tegyük félre. A megolvadt csokoládét keverjük hozzá a krémünkhöz.
  4. Utolsó lépésként egy marék friss mentalevelet vágjunk apróra, majd szintén keverjük hozzá a krémhez. Ezzel el is készültünk a munka oroszlán részével.

Fessük meg az egész képet

  1. A tésztánk megsült és kihűlt kissé, és ott található, ahol tálalni szeretnénk a kész süteményt (formában marad, tortatálcán, stb.)
  2. A tésztát kezdjük el feltölteni a fehércsokis-krémmel apránként kanalazva a közepébe. Folyamatosan próbáljuk egyenletesre oszlatni és szintbe hozni a pitében a krémet. Vegyük figyelembe, hogy csak addig töltsük a tésztát, hogy legyen helye a zselének a tetején, ami ebben a pillanatban még folyik, a tészta peremének kell a helyén tartani.
  3. Ha a krémmel megvagyunk, egyenletesen eloszlattuk, szintén kanállal adagolva, terítsük el a hűtőből kivett zselét a tetején. Lehet, hogy már egy kicsit sűrűbb az állaga, de még folyik. Közben nem baj, ha összekenjük az ujjunkat, nyugodtan nyaljuk le, már van esélyünk együtt érezni az ízeket (vááááááá :) ).
  4. Ha a zselénk is a helyére került, nincs más hátra, mint a megmosott málnaszemeket a torta tetejére pakoljuk egyenként a kívánt mintában és formációban. Ha egy picit belenyomjuk a süti tetejébe a málnaszemeket, akkor stabilabban fognak állni.
  5. Mindennel megvagyunk, tetszés szerint dekorálhatunk. A képen én fehér csokit és egy lime héját reszeltem rá. Tegyük hűtőbe legalább 3-4 órára. Ennyi idő kell, míg a krém és a zselé megszilárdul. Ha nincs időnk kivárni, természetesen ettől függetlenül fogyasztható :) Jó étvágyat!
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 26
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 2804
  • Feltöltés dátuma: 2018. június 09.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Málnás pite mentás-fehércsokis krémmel és balzsamos málnazselével
Takibácsi 26 recept

Megint egy pite. Sokadik a sorban, de ő most felkerül ide is, mert egyszerűen olyan íze van, hogy ettől vétek megfosztani az emberiséget :) Céges bulira készült, az íz a fejemben született meg, aztán a számban, majd végül ennek alapján el is készült. Időigényes kicsit, de a jó dolgokra várni kell! És ez jó.... :)

Hozzászólások (1)

mahler73

Sajnos a tészta nem igazán méltó ehhez a krémhez. Kemény, íztelen, egy jó omlós tészta igazi ízharmóniát varázsolt volna, így elmaradt a katartikus ízélmény!! Én javasolnám, hogy változtasson a recepten! Jó munkát!

Takibácsi

Kedves Mahler73! Köszönöm észrevételét, igyekszem megfogadni tanácsát! Szép napot!

Hozzávalók

Tészta

Balzsamos málnazselé

Sütés

Mentás-fehércsokis krém

Fessük meg az egész képet

Címlapról ajánljuk

Elképesztő külsejű kenyeret sütöttünk lila édesburgonyából

"Lila kenyér, ami egészséges? Ugyan már!" - gondoltam magamban, aztán kicsit utánamentem a dolognak, és kiderült, hogy van benne igazság. Az 'ube' (magyarul lila édesburgonya) egy népszerű alapanyag Ázsiában nemcsak a színe, hanem jótékony hatásai miatt is. Tele van A- és C-vitaminnal, antociánnal, ami egyúttal egy erős antioxidáns is, ja, és Instagramon is jól mutat! Ideje tehát mostantól több lila kenyeret fogyasztani!

Réthly Dávid

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.