Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos zserbó 2.

Mákos zserbó 2.
Mákos zserbó 2.
70 perc / előkészület: 40 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az idén karácsonykor úgy gondoltam, hogy a szokásos klasszikus zserbó mellett - a Nők Lapja Konyha magazinjából vett ötlet alapján - a mákos zserbót is kipróbálom. A receptet a saját ízlésemhez igazítva kicsit átvariáltam, de egy egész finom sütemény lett a végeredmény.

hozzávalók / 5 adag

A tésztához

A töltelékhez

A mázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mákot megdaráljuk, a citrom héját lereszeljük.
  2. A darált mákot a cukorral és a tejjel elvegyítjük, és lassú tűzön, állandóan kevergetve kb. 10 percig főzzük, majd ízesítjük a citromhéjjal és a fahéjjal. Hűlni hagyjuk.
  3. Amíg a máktöltelék hűl, összeállítjuk a tésztát. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk az élesztős tejet, a szódabikarbónát, a tojássárgáját, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a tejfölt, jól összedolgozzuk.
  4. Az első részt tepsi méretűre (34 x 20 cm) nyújtjuk, kibéleljük vele a tepsit, megkenjük a baracklekvár felével, és arányosan elosztjuk, elnyomkodjuk rajta a máktöltelék felét.
  5. Beborítjuk a másik kinyújtott tésztalappal, amit ismét megkenünk lekvárral, és ráterítjük a máktöltelék másik felét.
  6. Ráhelyezzük a harmadik kinyújtott tésztát, kissé rányomkodjuk, és villával megszúrkáljuk.
  7. Kb. 30 percet pihentetjük, majd előmelegített sütőben 200 C°-on kb. 30 perc alatt szép világos barnára sütjük.
  8. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Amíg hűl a tészta, elkészítjük a mázat. Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk a vajjal együtt.Folyamatosan kevergetve langyosra hűtjük, és egyenletesen elosztva ráöntjük a tésztára.

  • költség: 1150 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 37 966
elküldve: 6
receptkönyvben: 436
elkészítve: 8/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
175 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

zserbó mákos töltelékkel

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ban.eva89
ban.eva89 Sun, 2012-05-27 17:04

Nagyon jó kis recept! Mondjuk elég sokat változtattam rajta, mivel tejfehérje érzékeny vagyok. Szóval, a tejet vízzel helyettesítettem, a tejfölt teljesen kihagytam. Ezen kívül fele cukor, fele édesítővel és zabpehelyliszt, teljes kiőrlésű rozsliszt és finomliszt felhasználásával készítettem. Étcsoki helyett pedig keserű kakaóport olvasztottam gőz felett vajjal és édesítővel. Ez esetleg egy jó ötlet lehet, hasonló cipőben járóknak! :)

1288
finomliszt 30 dkg
margarin 15 dkg
porcukor 6 dkg
tojássárgája 1 db
élesztő 0.6 dkg
vaníliás cukor 0.5 csomag
tejföl 1 ek
szódabikarbóna 1 kk
tej 0.5 dl
mák 30 dkg
cukor 15 dkg
citromhéj 1 teáskanál
fahéj 1 kk
sárgabaracklekvár 20 dkg
tej 1 dl
étcsokoládé 10 dkg
vaj 8 dkg