Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos-tejfölös torta

Mákos-tejfölös torta
Mákos-tejfölös torta
55 perc / előkészület: 15 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Első kalandom a gyúrt tésztával.:-) Nem állítom, hogy tökéletes lett, de azért nem sikerült elrontanom a sütit.
A receptet a Receptözön c. újságban találtam - pontosabban emiatt vettem meg az újságot. Kicsit alakítottam azért rajta.

hozzávalók / 12 adag

A töltelékhez:
  • 5 dl tej 
  • 10 dkg (kb. 1,7 dl) búzadara  
  • 17,5 dkg darált mák
  • 6 ek cukor (édesszájúak nyugodtan 1,5×-ezhetik, vagy akár duplázhatják)
  • 10 dkg hideg vaj (az eredeti recept szerint "pelyhekben" - én ezt még értelmezni sem tudtam) 
  • 2 dl tejföl 
  • 1 ek olaj 
  • 3 csepp keserűmandula-olaj vagy -aroma (ezt kihagytam) 

A gyúrt tésztához:

  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 7,5 dkg (kb. 4,5 ek) cukor
  • 25 dkg liszt 
  • 1,5 tk sütőpor

ajánlat

Az eredeti még egy mázat is tesz a tortára, de szerintem akkor már túl kicsi lenne a mák aránya. Azért a jó kis házi meggylekvár biztos nem rontaná el...

Ha valaki mégis elkészítené a mázat, akkor a hozzávalók

  • 3 tojás
  • 4 dl tejföl 
  • 4 ek cukor

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük. A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel és a cukorral, óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. Mikor az alapot már 20 perce sütjük, kivesszük a formát, és a tetejére simítjuk a mázat, és további 30-40 perc alatt készre sütjük.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A töltelék elkészítése: A tejet, a búzadarát, a mákot, a cukrot és a vajat lábosba tesszük. Állandóan kevergetve megmelegítjük, kicsit forraljuk. 
  2. Levesszük a tűzről, belekeverjük a tejfölt, az olajat és a keserűmandula-olajat.
  3. A tészta elkészítése: A vajat, a tojást és a cukrot krémesre keverjük, majd a liszttel és a sütőporral tésztává gyúrjuk.
  4. A tésztát sütőpapírral kibélelt (nálam kivajazott) kapcsos tortaformába tesszük, 3 cm magas peremet is készítünk.
  5. Összeállítás: A tölteléket a tésztára simítjuk. 
  6. Előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.
  7. A formában hagyjuk langyosra hűlni. Frissen is finom, de szerintem egy nap állás kifejezetten jót tesz a tésztának: megpuhul a töltelék nedvességétől.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 3 878
elküldve: 4
receptkönyvben: 86
elkészítve: 5/8
Facebookon megjelent: -

szakács

szépróza

Mióta szakács: 2010.08.10.
96 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

gyúrt tésztájú máktorta, tejfölös-mákos torta, máktorta tejfölösen

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Lukovich
Lukovich Sun, 2014-05-25 08:12

Ez lett a kedvenc szülinapos-névnapos tortánk :). Imádjuk! (Bár én fele ennyi nyírfacukorral, zabkorpából és zablisztből készítem, h ehessek belőle :) )

napka
napka Sat, 2013-05-18 18:04

Kedves szépróza!
Nézegettem a receptedet, hm, mondom ez fincsi lehet, hát elmentettem.Ma reggel megsütöttem, s egyszerűen FANTASZTIKUS, ISTENI FINOM ez a torta!!!Emellett fenomenálisan egyszerű, azt hiszem még kismilliószor el fogom készíteni!!!!!!Köszi a receptet!!!!!

szépróza
szépróza / szépróza Sun, 2013-05-19 16:11

Kedves Napka,

örülök, hogy ízlett - már megérte megvennem az újságot, és feltenni a receptet ;-)
köszi a beszámolót!
további jó sütést-főzést :-)