Szilvalekváros máktorta liszt nélkül
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
46g tojás58 kcal
-
0g só0 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
-
33g mák175 kcal
-
33g cukor129 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
12g szilvalekvár18 kcal
-
10g aszalt szilva24 kcal
-
4g porcukor16 kcal
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
550g tojás692 kcal
-
0g só0 kcal
-
120g vaj860 kcal
-
12g narancshéj12 kcal
-
400g mák2100 kcal
-
400g cukor1548 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
140g szilvalekvár217 kcal
-
120g aszalt szilva288 kcal
-
50g porcukor194 kcal
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
30.7g tojás39 kcal
-
0g só0 kcal
-
6.7g vaj48 kcal
-
0.7g narancshéj1 kcal
-
22.3g mák117 kcal
-
22.3g cukor86 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
7.8g szilvalekvár12 kcal
-
6.7g aszalt szilva16 kcal
-
2.8g porcukor11 kcal
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.4 g
Zsír
-
Összesen 25.8 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 172 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1110.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 511 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 125 mg
-
Foszfor 379 mg
-
Nátrium 68 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 58.1 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 38.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 137 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 47 micro
-
Kolin: 124 mg
-
Retinol - A vitamin: 132 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 55 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 218 micro
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 136.6 g
Zsír
-
Összesen 310.1 g
-
Telített zsírsav 94 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 70 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 127 g
-
Koleszterin 2058 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13320.9 g
-
Cink 39 mg
-
Szelén 207 mg
-
Kálcium 6127 mg
-
Vas 49 mg
-
Magnézium 1500 mg
-
Foszfor 4552 mg
-
Nátrium 812 mg
-
Réz 7 mg
-
Mangán 27 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 697.4 g
-
Cukor 509 mg
-
Élelmi rost 88 mg
VÍZ
-
Összesen 457.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1645 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 397 micro
-
K vitamin: 81 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 567 micro
-
Kolin: 1492 mg
-
Retinol - A vitamin: 1580 micro
-
α-karotin 68 micro
-
β-karotin 662 micro
-
β-crypt 155 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2612 micro
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 17.3 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 115 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 743.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 342 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 84 mg
-
Foszfor 254 mg
-
Nátrium 45 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.9 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 25.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 92 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 83 mg
-
Retinol - A vitamin: 88 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 37 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 146 micro
Hozzávalók
-
10 db tojás
-
2 csipet só
-
12 dkg vaj
-
2 narancsból nyert narancshéj
-
40 dkg cukor
-
1 kávéskanál fahéj
-
1 teáskanál szegfűszeg
-
7 ek szilvalekvár
-
12 dkg aszalt szilva
-
5 dkg porcukor
Elkészítés
- Mivel két külön tortalapot kell sütnünk, így a hozzávalóknál írt összes mennyiséget felezni kell! Elsőként öt tojást szétválasztunk, majd egy csipet sóval a fehérjét kemény habbá verjük.
- Az öt tojássárgáját a hat deka vajjal és a 20 deka cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk egy narancs reszelt héját, és elkeverjük ezt is.
- A 20 deka darált mákot összeforgatjuk fél teáskanál fahéjjal és fél teáskanál szegfűszeggel, majd apránként a tojássárgájához adjuk.
- A mákos masszát az előzőleg felvert tojáshabbal lazítjuk.
- Kivajazott és kilisztezett tortaformába öntjük a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Mielőtt kivennénk, azért tűpróbával ellenőrizzük!
- Ha elkészült az egyik tortalap, akkor megismételjük a műveletet újra a következő tortalaphoz.
- Ha mindkét tortalap elkészült, akkor a szilvalekvárt elkeverjük az aszalt szilvával. Ha túl folyós lenne a lekvár, akkor érdemes kevés főzéssel besűríteni, nehogy lecsorogjon a tortáról.
- Az egyik tortalapot megkenjük a felturbózott szilvalekvárral, a másik tortalapot ráfordítjuk, kicsit megnyomkodjuk, majd porcukorral megszórva tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 80 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 274
- Tegnapi nézettség: 7
- 7 napos nézettség: 14
- Össznézettség: 24260
- Feltöltés dátuma: 2013. december 17.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Ebben az esetben a dizájn szülte a receptet. Pontosabban még tavaly tél végén szerettem volna egy fehér csipke mintás sütit alkotni, úgyhogy ehhez kerestem a receptet. A lényeg az volt, hogy fekete legyen. Étcsokoládé? Nem. Tintahala torta? Nem. Fekete ételszínezékes torta? Nem. Étcsokoládé? Mák? Ó, ez az! Mivel tényleg sötét színű torta kellett, ezért kizárólag darált mák került a tésztájába, liszt egyáltalán nem. No meg egy kis narancshéj, szegfűszeg és fahéj. A két tortalap közé pedig aszalt szilvával elkevert nagymamám-féle szilvalekvár. Annyira szerette mindenki, hogy pár napon belül már készült a következő adag is. Idén a karácsonyra hangolódva hópehely mintát kapott, így lett igazán ünnepi. Nem a leggyorsabb süti, pláne, hogy két részlétben kell készíteni, de megéri pepecselni!