Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvalekváros máktorta liszt nélkül

Szilvalekváros máktorta liszt nélkül
Szilvalekváros máktorta liszt nélkül
110 perc / előkészület: 30 perc sütés: 80 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ebben az esetben a dizájn szülte a receptet. Pontosabban még tavaly tél végén szerettem volna egy fehér csipke mintás sütit alkotni, úgyhogy ehhez kerestem a receptet. A lényeg az volt, hogy fekete legyen. Étcsokoládé? Nem. Tintahala torta? Nem. Fekete ételszínezékes torta? Nem. Étcsokoládé? Mák? Ó, ez az! Mivel tényleg sötét színű torta kellett, ezért kizárólag darált mák került a tésztájába, liszt egyáltalán nem. No meg egy kis narancshéj, szegfűszeg és fahéj. A két tortalap közé pedig aszalt szilvával elkevert nagymamám-féle szilvalekvár. Annyira szerette mindenki, hogy pár napon belül már készült a következő adag is. Idén a karácsonyra hangolódva hópehely mintát kapott, így lett igazán ünnepi. Nem a leggyorsabb süti, pláne, hogy két részlétben kell készíteni, de megéri pepecselni!

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Mivel két külön tortalapot kell sütnünk, így a hozzávalóknál írt összes mennyiséget felezni kell! Elsőként öt tojást szétválasztunk, majd egy csipet sóval a fehérjét kemény habbá verjük.
  2. Az öt tojássárgáját a hat deka vajjal és a 20 deka cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk egy narancs reszelt héját, és elkeverjük ezt is.
  3. A 20 deka darált mákot összeforgatjuk fél teáskanál fahéjjal és fél teáskanál szegfűszeggel, majd apránként a tojássárgájához adjuk.
  4. A mákos masszát az előzőleg felvert tojáshabbal lazítjuk.
  5. Kivajazott és kilisztezett tortaformába öntjük a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Mielőtt kivennénk, azért tűpróbával ellenőrizzük!
  6. Ha elkészült az egyik tortalap, akkor megismételjük a műveletet újra a következő tortalaphoz.
  7. Ha mindkét tortalap elkészült, akkor a szilvalekvárt elkeverjük az aszalt szilvával. Ha túl folyós lenne a lekvár, akkor érdemes kevés főzéssel besűríteni, nehogy lecsorogjon a tortáról.
  8. Az egyik tortalapot megkenjük a felturbózott szilvalekvárral, a másik tortalapot ráfordítjuk, kicsit megnyomkodjuk, majd porcukorral megszórva tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 15 911
elküldve: 9
receptkönyvben: 338
elkészítve: 12/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
336 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, karácsonyi édességek
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
kategória: torta
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

gluténmentes torta, mákos torta, lekváros torta mákkal

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sorriso
sorriso Sun, 2016-08-14 15:43

Kedves ízHuszár!
Mekkora tortaformában sütötted?

köszönöm,
Sorriso

Nóc
Nóc Wed, 2013-12-25 22:28

Kedves ízHuszár!
Köszönöm a receptedet, mára elkészítettem és nagyon finom lett!
Biztos, hogy nem utoljára sütöttem meg.
Annyit viszont javasolnék, hogy szerintem nyugodtam meg lehet egyszerre sütni a tortalapot, majd félbevágni. Így jelentős időt meg lehet spórolni és a ugyanolyan lesz.
Én így készítettem.

Üdv,
Nóc

493
tojás 10 db
2 csipet
vaj 12 dkg
narancshéj 2 narancsból nyert
mák 40 dkg
cukor 40 dkg
fahéj 1 kávéskanál
szegfűszeg 1 teáskanál
szilvalekvár 7 ek
aszalt szilva 12 dkg
porcukor 5 dkg