r
Nosalty Logó

Szilvalekváros máktorta liszt nélkül

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dávid
Szilvalekváros máktorta liszt nélkül
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 493 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 5911 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 330 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.4 g

Zsír

  • Összesen
    25.8 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    172 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1110.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    511 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    125 mg
  • Foszfor
    379 mg
  • Nátrium
    68 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    58.1 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    137 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    124 mg
  • Retinol - A vitamin:
    132 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    55 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    218 micro
Összesen 493 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    136.6 g

Zsír

  • Összesen
    310.1 g
  • Telített zsírsav
    94 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    70 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    127 g
  • Koleszterin
    2058 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13320.9 g
  • Cink
    39 mg
  • Szelén
    207 mg
  • Kálcium
    6127 mg
  • Vas
    49 mg
  • Magnézium
    1500 mg
  • Foszfor
    4552 mg
  • Nátrium
    812 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    27 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    697.4 g
  • Cukor
    509 mg
  • Élelmi rost
    88 mg

VÍZ

  • Összesen
    457.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1645 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    397 micro
  • K vitamin:
    81 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    567 micro
  • Kolin:
    1492 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1580 micro
  • α-karotin
    68 micro
  • β-karotin
    662 micro
  • β-crypt
    155 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2612 micro
Összesen 5911 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    17.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    115 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    743.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    342 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    84 mg
  • Foszfor
    254 mg
  • Nátrium
    45 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.9 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    92 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    83 mg
  • Retinol - A vitamin:
    88 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    146 micro
Összesen 330 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Mivel két külön tortalapot kell sütnünk, így a hozzávalóknál írt összes mennyiséget felezni kell! Elsőként öt tojást szétválasztunk, majd egy csipet sóval a fehérjét kemény habbá verjük.
  2. Az öt tojássárgáját a hat deka vajjal és a 20 deka cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk egy narancs reszelt héját, és elkeverjük ezt is.
  3. A 20 deka darált mákot összeforgatjuk fél teáskanál fahéjjal és fél teáskanál szegfűszeggel, majd apránként a tojássárgájához adjuk.
  4. A mákos masszát az előzőleg felvert tojáshabbal lazítjuk.
  5. Kivajazott és kilisztezett tortaformába öntjük a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Mielőtt kivennénk, azért tűpróbával ellenőrizzük!
  6. Ha elkészült az egyik tortalap, akkor megismételjük a műveletet újra a következő tortalaphoz.
  7. Ha mindkét tortalap elkészült, akkor a szilvalekvárt elkeverjük az aszalt szilvával. Ha túl folyós lenne a lekvár, akkor érdemes kevés főzéssel besűríteni, nehogy lecsorogjon a tortáról.
  8. Az egyik tortalapot megkenjük a felturbózott szilvalekvárral, a másik tortalapot ráfordítjuk, kicsit megnyomkodjuk, majd porcukorral megszórva tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 80 perc
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 269
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 23439
  • Feltöltés dátuma: 2013. december 17.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ebben az esetben a dizájn szülte a receptet. Pontosabban még tavaly tél végén szerettem volna egy fehér csipke mintás sütit alkotni, úgyhogy ehhez kerestem a receptet. A lényeg az volt, hogy fekete legyen. Étcsokoládé? Nem. Tintahala torta? Nem. Fekete ételszínezékes torta? Nem. Étcsokoládé? Mák? Ó, ez az! Mivel tényleg sötét színű torta kellett, ezért kizárólag darált mák került a tésztájába, liszt egyáltalán nem. No meg egy kis narancshéj, szegfűszeg és fahéj. A két tortalap közé pedig aszalt szilvával elkevert nagymamám-féle szilvalekvár. Annyira szerette mindenki, hogy pár napon belül már készült a következő adag is. Idén a karácsonyra hangolódva hópehely mintát kapott, így lett igazán ünnepi. Nem a leggyorsabb süti, pláne, hogy két részlétben kell készíteni, de megéri pepecselni!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek