r
Nosalty Logó

mákos pite

mislenbaba
mákos pite
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

609
Kalória
12.6g
Fehérje
84.6g
Szénhidrát
24.9g
Zsír
40.9g
Víz
38.6g
Koleszterin
5g
Élelmi rost
35.2g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 609 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 7292 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 334 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.6 g

Zsír

  • Összesen
    24.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    39 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    699.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    289 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    76 mg
  • Foszfor
    246 mg
  • Nátrium
    53 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    84.6 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    40.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    167 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    159 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    105 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 609 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    151 g

Zsír

  • Összesen
    299.3 g
  • Telített zsírsav
    63 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    102 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    112 g
  • Koleszterin
    463 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8392 g
  • Cink
    26 mg
  • Szelén
    337 mg
  • Kálcium
    3467 mg
  • Vas
    31 mg
  • Magnézium
    913 mg
  • Foszfor
    2955 mg
  • Nátrium
    640 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    18 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1015.1 g
  • Cukor
    423 mg
  • Élelmi rost
    60 mg

Víz

  • Összesen
    490.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2010 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    191 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    646 micro
  • Kolin:
    445 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1903 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1264 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    620 micro
Összesen 7292 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    13.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    385.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    159 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    136 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    46.7 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    22.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    92 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    87 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    58 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 334 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Egy tálba kimérjük a lisztet, közepébe öntjük a langyos tejet. Beletesszük a cukrot és az élesztő, megvárjuk míg felfut.
  2. Ha felfutott, mehet bele a só, tejföl, tojás, margarin. Összegyúrjuk, kicsit dagasztjuk.
  3. Félretesszük duplájára kelesztjük.
  4. A töltelékhez a tojás fehérjét felverjük a porcukorral keményre.
  5. Belekeverjük a mákot óvatosan, hogy ne törjön nagyon össze a hab.
  6. A tészta ha megkelt, ketté vesszük, és kinyújtjuk őket.
  7. Lisztezett, zsírozott vagy sütőpapíros tepsibe tesszük az egyik kinyújtott tésztát.
  8. Rákenjük a tölteléket.
  9. Ezután a másik tészával befedjük. Egy fél óráig pihentetjük (újrakelesztjük).
  10. Megkenjük tojással a tetejét, és villával megszurkáljuk
  11. Mehet a sütőbe a sütési időt pontosan nem tudom, akkor jó, ha a tészta teteje olyan, mint a képen.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Van egy már majd 20 éves füzetem (ha látnátok, hogy néz ki szegényke) Receptek vannak benne, meg a fiaim "rajzai". Amikor kicsik voltak ott hagyták a kézjegyüket, "nonfiguratív" mintákat:-D Ebben a füzetben  van nekem leírva ez a süti. A férjem egyik nagymamájától kaptam. Szerintem finomabb mint a mákos bejgli. De mindenki döntse el saját maga. Mivel régi receptről van szó, nem kell hozzá nagyon pontosan méregetni. Lehet a liszt egy kiscsit kevesebb is-több is. Lehet a cukor is több, de kevesebb is. Jól nyújtható legyen a tészta. A töltelék is lehet akár a duplája is :-) És persze bármilyen más töltelék is kerülhet bele. Egyszer egy pár éve a Duna-parton grilleztünk a barátokkal, és vittem két jó nagy tepsivel. Az egyik mákos volt, a másik almás. A férjem azt mondja, hogy mindig akkor sikerül a legjobban minden , amkor másnak kell belőle adni. Hát el is fogyott elég hamar az a sok sütemény. A vicces az volt, hogy akik semmit nem hoztak, mert nem szeretnek sütni, és egyébként is Ők fogyókúráznak, két pofára tömték. Persze azóta sem nagyon fogyott le senki. :-D

További receptek

Olasz tejberizspite

Az olaszok nagyon sok mindenből képesek pitét sütni: az ellenállhatatlanul omlós tésztába például tejberizst is töltenek. Ilyenkor születik meg a budino di riso, vagyis tejberizspite, ami ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...