Nosalty Logó

Magyaros sertéskocsonya

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Kornél
Magyaros sertéskocsonya
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 17% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 887 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 8857 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 226 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    59.5 g

Zsír

  • Összesen
    68 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    261 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    927.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    103 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    413 mg
  • Nátrium
    311 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    217 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 887 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    595.1 g

Zsír

  • Összesen
    680.3 g
  • Telített zsírsav
    234 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    343 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    82 g
  • Koleszterin
    2606 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9278.3 g
  • Cink
    42 mg
  • Szelén
    500 mg
  • Kálcium
    1025 mg
  • Vas
    41 mg
  • Magnézium
    428 mg
  • Foszfor
    4134 mg
  • Nátrium
    3105 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    51.3 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    2169.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    27 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    63 mg
  • D vitamin:
    168 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    9 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    7 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    108 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    174 micro
  • Kolin:
    491 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22 micro
Összesen 8857 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.2 g

Zsír

  • Összesen
    17.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    236.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    79 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 226 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Először az összes disznóságot alaposan tisztítsuk meg, majd ezt követően vágjuk közepes méretű darabokra. A körmöket hentesünknél előzőleg vágassuk öt részre.
  2. A vöröshagymákat mossuk meg, majd hosszanti irányban vágjuk ketté. Vaslapon vagy száraz serpenyőben a vágott felükkel lefelé pirítsuk, ameddig majdnem fekete színük nem lesz. Nem kell megijedni, ez ad szép szint a kocsonyának, csakúgy, mint a húslevesnek.
  3. Tegyük fazékba ahúsdarabokat, sózzuk meg bőségesen, szórjunk rá egész borsot, adjuk hozzá a hagymákat, majd öntsük fel vízzel. Ez a mennyiség kb. 3,5 kg, melyhez dupla mennyiségű víz szükséges.
  4. Lassan, gyöngyözve forraljuk, időközben a keletkezett habot a tetejéről távolítsuk el szűrőkanállal.
  5. Amikor a húsok puhára főttek (különös figyelmet fordítsunk itt a körmökre), vegyük ki a főzőléből. A hagymát és a szemes borsokat is távolítsuk el, azokra már nincs szükség. A levet kóstoljuk, szükség esetén ízesíthetjük egy kevés sóval. Pihentessük a levet 10-15 percig, de még maradjon forró, ne engedjük kihűlni.
  6. Amíg a levet pihentetjük, a nyelveket szeleteljük fel vékonyan, a körmöket csontozzuk ki,majd a többi hússal együtt daraboljuk tetszőleges nagyságúra (én 1x1 cm-es méretet választottam, de ettől el lehet térni).
  7. A pucolt fokhagyma gerezdeket késlappal törjük meg, majd kissé vagdossuk őket össze, és tegyük abba a szűrőbe, amin keresztül fogjuk önteni a levet.
  8. A kikészített edényekbe(őzgerincforma is lehet) fektessük először a szeletelt nyelvet, majd tetszés szerint vegyesen az aprított keverékből. Próbáljunk arányosan egyforma mennyiségeket tenni mindegyik edénybe.
  9. Ezt követően szórjuk meg ízlés szerint fűszerpaprikával, majd a szűrőn keresztül öntsük fel annyi lével, amennyi majdnem teljesen ellepi.
  10. Hűvös helyen (nem fagyasztóban) tároljuk, 5-6 óra elteltével fogyasztható.
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 78081
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 27.

Ajánló

Amennyiben a főzőlevet a pihentetés után sem tartjuk megfelelően tisztának, a legjobb megoldás visszatenni edényünket a tűzre, majd egy tojásfehérjét hozzáadni. Mire a tojáslepény a felszínre kerül, az összes lebegő anyagot összegyűjti, és kristálytiszta lesz a lé. Tálaláskor kínáljunk a kocsonya mellé friss citromlevet, ecetet vagy ecetes tormát.

Receptkategóriák

Kornél 167 recept

A kocsonya kifejezetten téli ételünk. Nagyon sok fajtája létezik, ez egy régi klasszikus verzió. Nem nagy fáradtsággal elkészíthető, és kifejezetten ízletes karácsonyi előétel vagy reggeli étel válhat belőle.

Hozzászólások

Éva-Anyóca

Nagyon guszta.:-O Köszönöm. Éva-A.

Kornél

Köszike ;)

Eva5120

Miért nem f?zöd a kocsonyába a fokhagymát, sokkal finomabb, a dermedésnél is szerepet játszik, mikor megf?tt ki lehet dobni.

Kornél

Az is egy lehet?ség, és ez is...:)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.