r
Nosalty Logó

Magyaros borsos tokány

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Mártika és Feri
Magyaros borsos tokány
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 566 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 2262 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 142 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45.1 g

Zsír

  • Összesen
    36.4 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    146 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    893 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    66 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    465 mg
  • Nátrium
    248 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.6 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    288.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    34 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    44 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    198 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    59 micro
  • β-karotin
    375 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    4760 micro
  • Lut-zea
    210 micro
Összesen 566 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    180.3 g

Zsír

  • Összesen
    145.5 g
  • Telített zsírsav
    55 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    65 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    583 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3571.8 g
  • Cink
    33 mg
  • Szelén
    265 mg
  • Kálcium
    131 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    265 mg
  • Foszfor
    1860 mg
  • Nátrium
    992 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.3 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    1154.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    136 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    35 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    177 mg
  • D vitamin:
    102 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    54 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    134 micro
  • Kolin:
    793 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    236 micro
  • β-karotin
    1500 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    19041 micro
  • Lut-zea
    839 micro
Összesen 2262 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.4 g

Zsír

  • Összesen
    9.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    224.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    117 mg
  • Nátrium
    62 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    94 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1199 micro
  • Lut-zea
    53 micro
Összesen 142 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A húst fél cm vastag és kb.5-6 cm hosszú csíkokra, metéltre vágjuk, és jól megmossuk.
  2. Az apróra vágott hagymát aranysárgára pirítjuk, majd beletesszük a finomra vágott fokhagymát, azután a paradicsompürét és kevés vízzel felöntjük. 3 percig főzzük.
  3. Hozzáadjuk a pacsnicsíkokat, megsózzuk, borssal, és majoránnával ízesítjük, és gyakori kevergetés mellett pörköljük, míg levét el nem fővi.
  4. Ezután kevés meleg vizet adunk hozzá és fedő alatt mérsékelt tűzön pároljuk.
  5. Ha a levét elfőtte, mindig csak kevés meleg vizet öntünk alá, hogy rövid lében párolódjon.
  6. Amikor a hús már félig puha, hozzátesszük a hosszú csíkokra vágott zöldpaprikát, paradicsomot, s ezzel puhára pároljuk. (Aki szereti ekkor 1-2 kanál vörösbort adhat hozzá.)
  7. Tálalás előtt pici lisztet szórunk rá, és kevés vízzel felforraljuk.
  • Receptkönyvben: 263
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 19
  • Össznézettség: 103497
  • Feltöltés dátuma: 2009. október 11.

Ajánló

Gyorsan elkészíthető, vendégváró étel. Ősz esti borozgatásokhoz ajánljuk.  

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Magyaros borsos tokány
Mártika és Feri 107 recept

A magyar konyha egyik legősibb húsételfélesége. A tokánynál a húst rostjaira merőlegesen 4-6 cm hosszú ceruzavastagságú csíkokra vágva készítik elő ("tokányra vágás"). Az igazi tokány lelke a bors és a majoránna. A marhabélszín széléből, az úgynevezett pacsniból készítjük. A pacsni nagyon zaftos hús, pörköltnek, gulyásnak, és tokánynak elsőosztályú.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

B12-vitamin és folsav – Vitaminok az idegrendszerért!

A B12-vitamin és a folsav hozzájárul a normális pszichológiai funkciókhoz, azaz az olyan kognitív teljesítményekhez, mint a memória, a koncentráció, a tanulás és a problémamegoldás. E vitaminok túl kis mennyiségben való bevitele hosszú távon gyengítheti a kognitív teljesítményt, különösen a memóriát, illetve összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával is.

Hirdetés

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

További cikkek