Magos pogácsa teljes kiőrlésű tönkölylisztből
- 11% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 11% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 11% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
143 kcal
-
14.9g tejföl29 kcal
-
11g vaj79 kcal
-
0.8g himalája só0 kcal
-
0.4g nádcukor2 kcal
-
0.8g instant élesztő2 kcal
-
17g tej10 kcal
-
3.4g tökmag15 kcal
-
3.4g lenmag18 kcal
-
4.7g tojás6 kcal
-
1.2g vaj9 kcal
- 11% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 27.2 g
Zsír
-
Összesen 49.2 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 148 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2167.6 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 184 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 243 mg
-
Foszfor 655 mg
-
Nátrium 1045 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 102.3 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 62.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 320 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 128 micro
-
Kolin: 59 mg
-
Retinol - A vitamin: 314 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 74 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 339 micro
- 11% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 108.8 g
Zsír
-
Összesen 196.7 g
-
Telített zsírsav 99 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 52 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 28 g
-
Koleszterin 593 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8670.4 g
-
Cink 24 mg
-
Szelén 92 mg
-
Kálcium 735 mg
-
Vas 27 mg
-
Magnézium 973 mg
-
Foszfor 2620 mg
-
Nátrium 4180 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 16 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 409.2 g
-
Cukor 54 mg
-
Élelmi rost 74 mg
VÍZ
-
Összesen 248.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1281 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 39 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 512 micro
-
Kolin: 237 mg
-
Retinol - A vitamin: 1255 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 296 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1356 micro
- 11% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.2 g
Zsír
-
Összesen 16.7 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 50 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 736 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 62 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 83 mg
-
Foszfor 222 mg
-
Nátrium 355 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.7 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 21.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 109 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 107 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 115 micro
Hozzávalók
-
2 tk himalája só
-
1 tasak instant élesztő
-
4 dkg tökmag
-
4 dkg lenmag
Elkészítés
- Tegyük a kenyérsütő gépbe a tejet, majd a száraz anyagokat, és a dagasztás programmal készítsük el a tésztát (ha kézzel készítjük, először 1 dl langyos tejben a cukorral futtassuk fel az élesztőt, majd gyúrjuk össze a tésztát, és kelesszük duplájára meleg helyen, fóliával letakarva, hogy ne száradjon ki).
- Ha kész a kelesztés, NE gyúrjuk át még egyszer, csak nyújtsuk ki a tésztát 1,5-2 cm vastagra, és kés hegyével húzzunk átlós csíkokat 2-3 mm mélyen.
- Lisztbe mártott pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a mintákat (a leeső részeket gyúrjuk össze, nyújtsuk, és szaggassuk ki, amíg van maradék), tegyük kivajazott tepsire, és hagyjuk pihenni meleg helyen 20 percet.
- Üssük, és verjük fel a tojást, majd kenjük meg a pogácsák tetejét (az oldalára ne folyjon, mert akadályozza az emelkedést).
- Gyújtsuk be a sütőt, és süssük aranybarnára a pogácsákat.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 454
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 50
- Össznézettség: 76424
- Feltöltés dátuma: 2011. április 09.
Ajánló
Tej helyett lehet vizet is használni Ha dagasztás közben száraznak tűnik a tészta (minden liszt másképp viselkedik), akkor adható hozzá kevés vaj vagy olaj.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
Amióta felfedeztem a szekrény mélyére száműzött kenyérsütő gépemet, folyamatosan azt használom a dagasztáshoz. A legmacerásabb tevékenységet elvégzi helyettem, nekem már csak a formázás, sütés, gyönyörködés marad. Korábban említettem, hogy régóta saját sütésű kenyeret eszünk, és mivel teljes kiőrlésű liszteket használok, így sokáig csak a gyors, dagasztás nélküli kenyeret (sokmagvas, illatos, élesztő mentes) mertem sütni... Ez már a múlté, amióta összeállt a tökéletes recept a kizárólag teljes kiőrlésű liszt felhasználásával készülő dagasztós kenyérhez, azóta amit éppen szeretnénk enni :-). De térjünk vissza a pogácsához... A pogácsa jellegzetesen a Kárpát-medence, balkán és török konyhák kincse, a hamuban sült változata a magyar népmesék kötelező kelléke (innen származik az a hagyomány, hogy az "útra induló", ballagó diákok tarisznyájába is tesznek pogácsát). Talán ez az egyetlen étel, amelynek valamelyik változatát mindenki szereti, és ha egyszer megtaláltuk a számunkra leginkább bevált receptet, azt féltve őrizzük generációkon át :-). Nálunk még nincs meg a családi recept, de szorgosan kísérletezek az utókornak :-). Mivel a kamrában fellehető magvakat leltározva megállapítottam, hogy igencsak megcsappant a készlet télen, így most a tésztába lenmag és egy kevés tökmag került.