r
Nosalty Logó

Magos pogácsa teljes kiőrlésű tönkölylisztből

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Receptműves
Magos pogácsa teljes kiőrlésű tönkölylisztből
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
kenyérsütő
  • 11% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 923 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 3690 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 313 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27.2 g

Zsír

  • Összesen
    49.2 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    148 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2167.6 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    184 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    243 mg
  • Foszfor
    655 mg
  • Nátrium
    1045 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    102.3 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    320 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    128 micro
  • Kolin:
    59 mg
  • Retinol - A vitamin:
    314 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    74 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    339 micro
Összesen 923 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    108.8 g

Zsír

  • Összesen
    196.7 g
  • Telített zsírsav
    99 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    52 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    593 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8670.4 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    92 mg
  • Kálcium
    735 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    973 mg
  • Foszfor
    2620 mg
  • Nátrium
    4180 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    16 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    409.2 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    74 mg

VÍZ

  • Összesen
    248.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1281 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    512 micro
  • Kolin:
    237 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1255 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    296 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1356 micro
Összesen 3690 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.2 g

Zsír

  • Összesen
    16.7 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    736 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    83 mg
  • Foszfor
    222 mg
  • Nátrium
    355 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    109 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    107 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    115 micro
Összesen 313 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Tegyük a kenyérsütő gépbe a tejet, majd a száraz anyagokat, és a dagasztás programmal készítsük el a tésztát (ha kézzel készítjük, először 1 dl langyos tejben a cukorral futtassuk fel az élesztőt, majd gyúrjuk össze a tésztát, és kelesszük duplájára meleg helyen, fóliával letakarva, hogy ne száradjon ki).
  2. Ha kész a kelesztés, NE gyúrjuk át még egyszer, csak nyújtsuk ki a tésztát 1,5-2 cm vastagra, és kés hegyével húzzunk átlós csíkokat 2-3 mm mélyen.
  3. Lisztbe mártott pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a mintákat (a leeső részeket gyúrjuk össze, nyújtsuk, és szaggassuk ki, amíg van maradék), tegyük kivajazott tepsire, és hagyjuk pihenni meleg helyen 20 percet.
  4. Üssük, és verjük fel a tojást, majd kenjük meg a pogácsák tetejét (az oldalára ne folyjon, mert akadályozza az emelkedést).
  5. Gyújtsuk be a sütőt, és süssük aranybarnára a pogácsákat.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 42
  • Össznézettség: 67334
  • Feltöltés dátuma: 2011. április 09.

Ajánló

Tej helyett lehet vizet is használni Ha dagasztás közben száraznak tűnik a tészta (minden liszt másképp viselkedik), akkor adható hozzá kevés vaj vagy olaj.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Magos pogácsa teljes kiőrlésű tönkölylisztből
Receptműves 119 recept

Amióta felfedeztem a szekrény mélyére száműzött kenyérsütő gépemet, folyamatosan azt használom a dagasztáshoz. A legmacerásabb tevékenységet elvégzi helyettem, nekem már csak a formázás, sütés, gyönyörködés marad. Korábban említettem, hogy régóta saját sütésű kenyeret eszünk,  és mivel teljes kiőrlésű liszteket használok, így sokáig csak a gyors, dagasztás nélküli kenyeret (sokmagvas, illatos, élesztő mentes) mertem sütni... Ez már a múlté, amióta összeállt a tökéletes recept a kizárólag teljes kiőrlésű liszt felhasználásával készülő dagasztós kenyérhez, azóta amit éppen szeretnénk enni :-). De térjünk vissza a pogácsához... A pogácsa jellegzetesen a Kárpát-medence, balkán és török konyhák kincse, a hamuban sült változata a magyar népmesék kötelező kelléke (innen származik az a hagyomány, hogy az "útra induló", ballagó diákok tarisznyájába is tesznek pogácsát). Talán ez az egyetlen étel, amelynek valamelyik változatát mindenki szereti, és ha egyszer megtaláltuk a számunkra leginkább bevált receptet, azt féltve őrizzük generációkon át :-). Nálunk még nincs meg a családi recept, de szorgosan kísérletezek az utókornak :-). Mivel a kamrában fellehető magvakat leltározva megállapítottam, hogy igencsak megcsappant a készlet télen, így most a tésztába lenmag és egy kevés tökmag került.

Hozzászólások

vaksi

Kedves Receptm?ves! Mindenképpen ki fogom próbálni, csak el?bb egy apró hibára szeretném felhívni a figyelmed. A hozzávalók felsorolásából szerintem ki kéne venned a nyírfacukrot, ami éleszt?s tésztákhoz tudtommal nem használható. A nyírfacukrot (xilitet) nem szeretik az éleszt?gombák, ezért nem fog megkelni a tészta. Más kérdés: Van itthon egy zacskó hántolt napraforgómagom, amit jó lenne ell?ni. Szerinted azzal is finom lenne ez a pogácsa? És mennyi magot szórjak a tésztába? (Sem a hozzávalók felsorolásánál, sem az elkészítésnél nem találok utalást a magokra.) Bocs az észrevételekért, nem kötekedni akarok. :-)

Receptműves

Szia (nemis) vaksi, köszi az észrevételeket, én nádcukrot használok, azzal kiváló (egyik IR-es ismer?söm használ nyírfa cukrot, azt pontosan nem tudom, hogy kelesztéshez mit választ), a magok tekintetében tetsz?leges, én 1-1 marék tök- és lenmagot használtam. A napraforgó biztosan finom, a bécsi perecen imádom... Szép napot, Memi

vaksi

Kedves Memi! :-) Köszönöm szépen a gyors választ! Mindenképpen ki fogom próbálni a receptet, majd beszámolok, milyen lett szotyival. Ha lesz id?m/energiám, akkor már Húsvétkor megsütöm. Olyan guszta! Nyírfacukor: Én nemrég kezdtem el nyírfacukrot használni, és az ezel?tti hozzászólásom írásakor már ki volt dobva a csomagolás, de emlékeztem rá, hogy írták, hogy az éleszt? nem szereti. Most vettem egy másik fajta nyírfacukrot, és ezen a csomagoláson is fel van tüntetve a következ? szöveg:"A hagyományos cukorhoz hasonlóan alkalmazható sütéshez, f?zéshez. Nem alkalmas éleszt?vel készült sütemények készítéséhez." Nekem is van itthon nádcukrom, úgyhogy azt fogok használni. Nádcukor oké. Üdv: nemisvaksi :-)

Receptműves

Hali Sasszem :-), hiszek Neked :-) kivettem az összetev?k közül... Én kalácsot fogok sütni Húsvétra, terveim szerint tk lisztb?l és töltelékkel... Majd meglátjuk mi sikerül :-) Mesés napot, Memi

vaksi

Épp most készül a pogácsa, kel a tészta. Viszont elkövettem egy nagy hibát... Nem olvastam elég figyelmesen a receptet, és véletlenül belegyúrtam a tésztába a tojást... Most sírni tudnék. Ezzel nagyon elrontottam? No, majd kiderül. Annyira sajnálom. Gondolom, nem véletlen, hogy nem kell bele tojás. Olyan hülye vagyok. Pedig még ghít is készítettem hozzá, annyira precíz voltam. :-)

vaksi

Amúgy a nyírfacukrot, kérem szépen, nem tetszett kivenni. :-) Még mindig ott virít. Látom ám! Nem teccik becsapni!

Receptműves

Halihó, nem okoztál vele gondolt, sokan tesznek a pogi tésztájába is tojást (szerintem egy picit keményebb lesz, de ha nem cél a tojásmentesség, akkor nincs gond). A nyírfacukrot a saját szerkeszt? felületen kivettem, de mivel moderálják a tartalmat, gondolom kell egy kis id?, amíg átfut a "rendszeren" és látható. Nem huncutkodtam ám :-)

vaksi

Elkészült a pogács. Íze: SZUPER! Állaga: kissé keményke/szárazka lett, de ez egyrészt azért van, mert még nem nagyon ismerem a teljeskiörlés? liszteket, még rá kell éreznem az optimális állagú tészta készítésére. Ja és még nem igazán látom meg, mikor kell kivenni süt?b?l. Ezt is ki kell tapasztalni. Most lehet, hogy túlszárítottam. Harmadrészt meg -ahogy Te írtad- a tojás is hibás lehet, amit véletlenül belegyúrtam a tésztába. Legközelebb odafigyelek, és kihagyom bel?le a tojást. Mert lesz legközelebb, az biztos. Nekem nagyon ízlik ez a pogácsa, és a gyerekeimnek is. Szotyit és lenmagot kevertem a tésztába. Köszi szépen a receptet! Még sok ilyet kérek szépen, én most ismerkedem a "reform" konyhával. (Pl. húsvéti kalács tk lisztb?l hogy sikerült?)

Receptműves

Örülök :-) Jó lett a kalács is, bár én mindenhez tk lisztet használok. Most el?ször vettem tönköly fehéret, abból lett lángos, de már tervezem tk-val keverve is :-) Itt is tettem fel sokat és a blogomon is sok ilyen receptet találsz ;-) Jó böngészést, szép estét.

Barbi_84

Kedves Receptm?ves! Meglestem a teljes ki?rlés? kenyered receptjét a blogon és az lenne a kérdésem, hogy az 1 csomag szárított éleszt?t mennyi hagyományos éleszt?vel lehetne helyettesíteni? El?re is köszönöm! És a receptjeid csodálatosak! Barbi

Receptműves

Köszi, örülök, hogy tetszenek a receptek, nem titkolt célom, hogy kedvet, bátorságot, inspirációt adjak azoknak, akik szeretnének nyitogatni az egészségesebb táplálkozás felé :-) Korábban kapásból válaszoltam volna a kérdésedre, hogy 1 zacskó poréleszt? 25 g friss éleszt?nek felel meg 50 dkg liszthez, de épp most vettem egy másik típusú poréleszt?t, ami 1 kg liszthez készült :-) Biztos, ami biztos, nézdd meg a zacskón, jelölni szokták mennyi friss éleszt?nek felel meg, ill. mennyi liszthez ajánlják. Szép napot, Memi

Törölt felhasználó

üdv a fedélzeten,új vagyok a net világába de régi a sütésbe,isteni pogi receptem van majd képpel együtt felteszem de addigis megosztanám veletek,énis el?ször a teljeskiörlésülisztb?l sütöttem de mivel nagyon s?r? volt az állaga kezdtem kísérletezni igaz kicsit sok minden kell hozzá de megéri.tehát.-35 dkg barnaliszt 15dkg fehérliszt ez kötelez?,,,25dkg ráma,25dkg túró,5dkg magkeverék,ez len,szezám,napraf,tök, fél kocka éleszt?,tej,2db tojássárgája,1kanál méz,15dkg trap,sajt,2 ek,rum,2ek,olaj,fél csm,süt?por,2-3kávéskanál só,köménymag,az,a,lényeg,hogy,jó,gyenge tésztát dagasszunk,én,géppel,1,órát kelesszük,majd,kinyújtjuk,hajtogatjuk,3,-or,tetejére1,tojás,sajt,magvak,30,percig sütjük 160 c,

Receptműves

Kedves Mesike, örülünk, hogy itt vagy velünk, kellemes netezést :-) Izgalmasan hangzik a pogi recepted, biztosan mesés, ha van id?d és kedved, töltsd fel kérlek a NoSalty receptek közé, tedd közkincsé. Kellemes napot, Memi

Törölt felhasználó

Sziasztok, hetvegere tervezem a pogi megsuteset... En is az egeszseges recepteket kutatom, itt lenne egy kerdesem: Vaj helyett (ami nemigazan egeszseges ugyebar), mit lehetne beletenni? En mar sok sutit olivaolajjal kiprobaltam, isteniek lesznek, nem tudom pogacsanal mukodik-e. Koszonom, jo sutest fozest mindenkinek, sepivi

Receptműves

Kedves sepivi, m?ködik olajjal, lényeg, hogy legyen benne valamilyen "zsiradék". A vaj (ha jó min?ség?) nem egészségtelen, de készíthetsz bel?le ghí-t is (a margarin az, amit nem célszer? használni). Üdv, Memi

Törölt felhasználó

Kedves Receptm?ves, megütöttem a pogit, olivaolajjal, isteni lett, minden mas az eredeti recept szerint keszult. Nagy sikere volt. Nektek is ajanlom, nagyon finom olajjal is. Sepivi

Receptműves

Kedves sepivi, jó választás az olívaolaj is :-) Biztosan nagyon fincsi volt :-)

Törölt felhasználó

persze megsütöttem a pogit, nem megütöttem, szegény, bocsanat az elirasert... :)

Receptműves

Ne bántsd, mert elkobozom ;-)

kicsivik

Elmentve! Annyira kis guszta ez a pogi! A húsvéti kajadömping után biztosan elkészítem, és ezt fogom enni reggel és este...

Receptműves

Most úgy is medvehagyma szezon van, turbózhatod azzal is :-)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek