Magos pogácsa teljes kiőrlésű tönkölylisztből

- 11% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 11% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 11% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
143 kcal
-
14.9g tejföl29 kcal
-
11g vaj79 kcal
-
0.8g himalája só0 kcal
-
0.4g nádcukor2 kcal
-
0.8g instant élesztő2 kcal
-
17g tej10 kcal
-
3.4g tökmag15 kcal
-
3.4g lenmag18 kcal
-
4.7g tojás6 kcal
-
1.2g vaj9 kcal
- 11% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 27.2 g
Zsír
-
Összesen 49.2 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 148 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2167.6 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 184 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 243 mg
-
Foszfor 655 mg
-
Nátrium 1045 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 102.3 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 62.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 320 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 128 micro
-
Kolin: 59 mg
-
Retinol - A vitamin: 314 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 74 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 339 micro
- 11% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 108.8 g
Zsír
-
Összesen 196.7 g
-
Telített zsírsav 99 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 52 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 28 g
-
Koleszterin 593 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8670.4 g
-
Cink 24 mg
-
Szelén 92 mg
-
Kálcium 735 mg
-
Vas 27 mg
-
Magnézium 973 mg
-
Foszfor 2620 mg
-
Nátrium 4180 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 16 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 409.2 g
-
Cukor 54 mg
-
Élelmi rost 74 mg
VÍZ
-
Összesen 248.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1281 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 39 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 512 micro
-
Kolin: 237 mg
-
Retinol - A vitamin: 1255 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 296 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1356 micro
- 11% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.2 g
Zsír
-
Összesen 16.7 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 50 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 736 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 62 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 83 mg
-
Foszfor 222 mg
-
Nátrium 355 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.7 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 21.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 109 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 107 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 115 micro
Hozzávalók
-
2 tk himalája só
-
1 tasak instant élesztő
-
4 dkg tökmag
-
4 dkg lenmag
Elkészítés
- Tegyük a kenyérsütő gépbe a tejet, majd a száraz anyagokat, és a dagasztás programmal készítsük el a tésztát (ha kézzel készítjük, először 1 dl langyos tejben a cukorral futtassuk fel az élesztőt, majd gyúrjuk össze a tésztát, és kelesszük duplájára meleg helyen, fóliával letakarva, hogy ne száradjon ki).
- Ha kész a kelesztés, NE gyúrjuk át még egyszer, csak nyújtsuk ki a tésztát 1,5-2 cm vastagra, és kés hegyével húzzunk átlós csíkokat 2-3 mm mélyen.
- Lisztbe mártott pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a mintákat (a leeső részeket gyúrjuk össze, nyújtsuk, és szaggassuk ki, amíg van maradék), tegyük kivajazott tepsire, és hagyjuk pihenni meleg helyen 20 percet.
- Üssük, és verjük fel a tojást, majd kenjük meg a pogácsák tetejét (az oldalára ne folyjon, mert akadályozza az emelkedést).
- Gyújtsuk be a sütőt, és süssük aranybarnára a pogácsákat.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 439
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 57
- Össznézettség: 71125
- Feltöltés dátuma: 2011. április 09.
Ajánló
Tej helyett lehet vizet is használni Ha dagasztás közben száraznak tűnik a tészta (minden liszt másképp viselkedik), akkor adható hozzá kevés vaj vagy olaj.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Amióta felfedeztem a szekrény mélyére száműzött kenyérsütő gépemet, folyamatosan azt használom a dagasztáshoz. A legmacerásabb tevékenységet elvégzi helyettem, nekem már csak a formázás, sütés, gyönyörködés marad. Korábban említettem, hogy régóta saját sütésű kenyeret eszünk, és mivel teljes kiőrlésű liszteket használok, így sokáig csak a gyors, dagasztás nélküli kenyeret (sokmagvas, illatos, élesztő mentes) mertem sütni... Ez már a múlté, amióta összeállt a tökéletes recept a kizárólag teljes kiőrlésű liszt felhasználásával készülő dagasztós kenyérhez, azóta amit éppen szeretnénk enni :-). De térjünk vissza a pogácsához... A pogácsa jellegzetesen a Kárpát-medence, balkán és török konyhák kincse, a hamuban sült változata a magyar népmesék kötelező kelléke (innen származik az a hagyomány, hogy az "útra induló", ballagó diákok tarisznyájába is tesznek pogácsát). Talán ez az egyetlen étel, amelynek valamelyik változatát mindenki szereti, és ha egyszer megtaláltuk a számunkra leginkább bevált receptet, azt féltve őrizzük generációkon át :-). Nálunk még nincs meg a családi recept, de szorgosan kísérletezek az utókornak :-). Mivel a kamrában fellehető magvakat leltározva megállapítottam, hogy igencsak megcsappant a készlet télen, így most a tésztába lenmag és egy kevés tökmag került.
Hozzászólások (25)
Kedves Receptm?ves! Mindenképpen ki fogom próbálni, csak el?bb egy apró hibára szeretném felhívni a figyelmed. A hozzávalók felsorolásából szerintem ki kéne venned a nyírfacukrot, ami éleszt?s tésztákhoz tudtommal nem használható. A nyírfacukrot (xilitet) nem szeretik az éleszt?gombák, ezért nem fog megkelni a tészta. Más kérdés: Van itthon egy zacskó hántolt napraforgómagom, amit jó lenne ell?ni. Szerinted azzal is finom lenne ez a pogácsa? És mennyi magot szórjak a tésztába? (Sem a hozzávalók felsorolásánál, sem az elkészítésnél nem találok utalást a magokra.) Bocs az észrevételekért, nem kötekedni akarok. :-)
Szia (nemis) vaksi, köszi az észrevételeket, én nádcukrot használok, azzal kiváló (egyik IR-es ismer?söm használ nyírfa cukrot, azt pontosan nem tudom, hogy kelesztéshez mit választ), a magok tekintetében tetsz?leges, én 1-1 marék tök- és lenmagot használtam. A napraforgó biztosan finom, a bécsi perecen imádom... Szép napot, Memi
Kedves Memi! :-) Köszönöm szépen a gyors választ! Mindenképpen ki fogom próbálni a receptet, majd beszámolok, milyen lett szotyival. Ha lesz id?m/energiám, akkor már Húsvétkor megsütöm. Olyan guszta! Nyírfacukor: Én nemrég kezdtem el nyírfacukrot használni, és az ezel?tti hozzászólásom írásakor már ki volt dobva a csomagolás, de emlékeztem rá, hogy írták, hogy az éleszt? nem szereti. Most vettem egy másik fajta nyírfacukrot, és ezen a csomagoláson is fel van tüntetve a következ? szöveg:"A hagyományos cukorhoz hasonlóan alkalmazható sütéshez, f?zéshez. Nem alkalmas éleszt?vel készült sütemények készítéséhez." Nekem is van itthon nádcukrom, úgyhogy azt fogok használni. Nádcukor oké. Üdv: nemisvaksi :-)
Hali Sasszem :-), hiszek Neked :-) kivettem az összetev?k közül... Én kalácsot fogok sütni Húsvétra, terveim szerint tk lisztb?l és töltelékkel... Majd meglátjuk mi sikerül :-) Mesés napot, Memi
Épp most készül a pogácsa, kel a tészta. Viszont elkövettem egy nagy hibát... Nem olvastam elég figyelmesen a receptet, és véletlenül belegyúrtam a tésztába a tojást... Most sírni tudnék. Ezzel nagyon elrontottam? No, majd kiderül. Annyira sajnálom. Gondolom, nem véletlen, hogy nem kell bele tojás. Olyan hülye vagyok. Pedig még ghít is készítettem hozzá, annyira precíz voltam. :-)
Amúgy a nyírfacukrot, kérem szépen, nem tetszett kivenni. :-) Még mindig ott virít. Látom ám! Nem teccik becsapni!
Halihó, nem okoztál vele gondolt, sokan tesznek a pogi tésztájába is tojást (szerintem egy picit keményebb lesz, de ha nem cél a tojásmentesség, akkor nincs gond). A nyírfacukrot a saját szerkeszt? felületen kivettem, de mivel moderálják a tartalmat, gondolom kell egy kis id?, amíg átfut a "rendszeren" és látható. Nem huncutkodtam ám :-)
Elkészült a pogács. Íze: SZUPER! Állaga: kissé keményke/szárazka lett, de ez egyrészt azért van, mert még nem nagyon ismerem a teljeskiörlés? liszteket, még rá kell éreznem az optimális állagú tészta készítésére. Ja és még nem igazán látom meg, mikor kell kivenni süt?b?l. Ezt is ki kell tapasztalni. Most lehet, hogy túlszárítottam. Harmadrészt meg -ahogy Te írtad- a tojás is hibás lehet, amit véletlenül belegyúrtam a tésztába. Legközelebb odafigyelek, és kihagyom bel?le a tojást. Mert lesz legközelebb, az biztos. Nekem nagyon ízlik ez a pogácsa, és a gyerekeimnek is. Szotyit és lenmagot kevertem a tésztába. Köszi szépen a receptet! Még sok ilyet kérek szépen, én most ismerkedem a "reform" konyhával. (Pl. húsvéti kalács tk lisztb?l hogy sikerült?)
Örülök :-) Jó lett a kalács is, bár én mindenhez tk lisztet használok. Most el?ször vettem tönköly fehéret, abból lett lángos, de már tervezem tk-val keverve is :-) Itt is tettem fel sokat és a blogomon is sok ilyen receptet találsz ;-) Jó böngészést, szép estét.
Kedves Receptm?ves! Meglestem a teljes ki?rlés? kenyered receptjét a blogon és az lenne a kérdésem, hogy az 1 csomag szárított éleszt?t mennyi hagyományos éleszt?vel lehetne helyettesíteni? El?re is köszönöm! És a receptjeid csodálatosak! Barbi
Köszi, örülök, hogy tetszenek a receptek, nem titkolt célom, hogy kedvet, bátorságot, inspirációt adjak azoknak, akik szeretnének nyitogatni az egészségesebb táplálkozás felé :-) Korábban kapásból válaszoltam volna a kérdésedre, hogy 1 zacskó poréleszt? 25 g friss éleszt?nek felel meg 50 dkg liszthez, de épp most vettem egy másik típusú poréleszt?t, ami 1 kg liszthez készült :-) Biztos, ami biztos, nézdd meg a zacskón, jelölni szokták mennyi friss éleszt?nek felel meg, ill. mennyi liszthez ajánlják. Szép napot, Memi
üdv a fedélzeten,új vagyok a net világába de régi a sütésbe,isteni pogi receptem van majd képpel együtt felteszem de addigis megosztanám veletek,énis el?ször a teljeskiörlésülisztb?l sütöttem de mivel nagyon s?r? volt az állaga kezdtem kísérletezni igaz kicsit sok minden kell hozzá de megéri.tehát.-35 dkg barnaliszt 15dkg fehérliszt ez kötelez?,,,25dkg ráma,25dkg túró,5dkg magkeverék,ez len,szezám,napraf,tök, fél kocka éleszt?,tej,2db tojássárgája,1kanál méz,15dkg trap,sajt,2 ek,rum,2ek,olaj,fél csm,süt?por,2-3kávéskanál só,köménymag,az,a,lényeg,hogy,jó,gyenge tésztát dagasszunk,én,géppel,1,órát kelesszük,majd,kinyújtjuk,hajtogatjuk,3,-or,tetejére1,tojás,sajt,magvak,30,percig sütjük 160 c,
Kedves Mesike, örülünk, hogy itt vagy velünk, kellemes netezést :-) Izgalmasan hangzik a pogi recepted, biztosan mesés, ha van id?d és kedved, töltsd fel kérlek a NoSalty receptek közé, tedd közkincsé. Kellemes napot, Memi
Sziasztok, hetvegere tervezem a pogi megsuteset... En is az egeszseges recepteket kutatom, itt lenne egy kerdesem: Vaj helyett (ami nemigazan egeszseges ugyebar), mit lehetne beletenni? En mar sok sutit olivaolajjal kiprobaltam, isteniek lesznek, nem tudom pogacsanal mukodik-e. Koszonom, jo sutest fozest mindenkinek, sepivi
Kedves sepivi, m?ködik olajjal, lényeg, hogy legyen benne valamilyen "zsiradék". A vaj (ha jó min?ség?) nem egészségtelen, de készíthetsz bel?le ghí-t is (a margarin az, amit nem célszer? használni). Üdv, Memi
Kedves Receptm?ves, megütöttem a pogit, olivaolajjal, isteni lett, minden mas az eredeti recept szerint keszult. Nagy sikere volt. Nektek is ajanlom, nagyon finom olajjal is. Sepivi
Kedves sepivi, jó választás az olívaolaj is :-) Biztosan nagyon fincsi volt :-)
persze megsütöttem a pogit, nem megütöttem, szegény, bocsanat az elirasert... :)
Ne bántsd, mert elkobozom ;-)
Elmentve! Annyira kis guszta ez a pogi! A húsvéti kajadömping után biztosan elkészítem, és ezt fogom enni reggel és este...
Most úgy is medvehagyma szezon van, turbózhatod azzal is :-)