Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lúdláb torta Évi nénitől

Lúdláb torta Évi nénitől
Lúdláb torta Évi nénitől
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Két tortát készítettünk férjemmel (ő készítette a rózsákat), egyiket én, a másikat ő vitte be a kolléganők felköszöntésére Nőnap alkalmából.

hozzávalók / 9 adag

Tésztához:

  • 3 nagy tojás
  • 3 púpozott ek rétesliszt
  • 3 ek cukor
  • 1 tk citruspor
  • 1/2 tk sütőpor

Töltelékhez:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 dl habtejszín
  • 2 ek kakaópor
  • 2 ek cukor
  • 15 dkg vaj
  • 1 csapott tk fahéj
  • 1 tk bonbonmeggy aroma
  • 15 dkg magozott meggy

Mázhoz:

Rózsához:

  • 2 dkg piros marcipán
  • csipetnyi zöld marcipán
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat ketté választjuk. A fehérjéből közepesen kemény habot verünk, amihez kanalanként adagoljuk a cukrot, míg kemény és fényes nem lesz. Ugyanígy darabonként adjuk hozzá a tojásfehérjét folyamatos keverés közben. A sütőporral, citrusporral elkevert lisztet is kanalanként adjuk hozzá, de most már spatulával keverve, hogy ne törjön össze a hab.
  2. Egy 16 cm-es átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. A forma oldalát nem kenjük ki semmivel, mert akkor nem tud felemelkedni a tészta.
  3. Előmelegített, 160 fokos sütőben hőlégkeverésen fél óra alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e, addig nem nyitjuk ki a sütőajtót.
  4. A tortát a formában hűtjük ki, majd az oldalát késsel meglazítva kivesszük a formából. Középen vízszintesen kettévágjuk.
  5. Egy edényben megmelegítjük a tejszínt, hozzáadva az étcsokoládét, és addig keverjük, míg teljesen elolvad. Hűtőben lehűtjük, míg megdermed. A meghűlt ganache-t robotgéppel felverjük. Kanalanként hozzáadjuk a cukrot, a kakaót, fahéjat és a kockákra vágott vajat.
  6. A csokoládékrémet a tortára kenjük, majd a krémbe nyomkodjuk a kimagozott meggyet, majd a meggy fölé is kenünk krémet, és elsimítjuk. A felső tortalappal borítjuk.
  7. Vízgőz felett megolvasztunk 10 dkg csokoládét 1 ek szőlőmagolajjal. Ezzel az olvadt masszával borítjuk be a torta tetejét, oldalát. A tetejére meggyszemeket tehetünk díszítésként.
  8. A rózsához a piros marcipánt kinyújtjuk kb. 2 mm vékony lappá. Pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk ki belőle. Az első kört összesodorjuk, majd a többi kört mindig félig fedve az előzőt tekerjük körbe vele. 5-6 szirmot tekerünk így fel. Az alját összenyomjuk, elkerekítjük, a tetejét széthajlítjuk, szirmot formálva belőle. Kevés zöld marcipánból levélcsészét hajlítunk a virág alja köré. A virágot egy fogvájó segítségével rögzítjük a tortához.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 16 cm
  • költség: 1600 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 15 108
elküldve: 1
receptkönyvben: 57
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1829 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, Anyák napja, karácsonyi édességek
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert

egyéb elnevezések

ganache krémes torta, csokikrémes-meggyes torta, lúdláb torta marcipánnal

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!