Nosalty Logó

Lúdláb torta ahogy Csokoládéimádó készíti

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Ezen a képen: Lúdláb torta ahogy Csokoládéimádó készíti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 1246 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 4983 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 244 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15 g

Zsír

  • Összesen
    74.3 g
  • Telített zsírsav
    55 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    98 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    519.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    85 mg
  • Foszfor
    189 mg
  • Nátrium
    168 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    128.7 g
  • Cukor
    67 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    76 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    152 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    158 micro
Összesen 1246 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    60.1 g

Zsír

  • Összesen
    297.3 g
  • Telített zsírsav
    222 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    41 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    392 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2078.9 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    81 mg
  • Kálcium
    200 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    339 mg
  • Foszfor
    755 mg
  • Nátrium
    673 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    515 g
  • Cukor
    269 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    185.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    205 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    85 micro
  • Kolin:
    302 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    606 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    634 micro
Összesen 4983 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.9 g

Zsír

  • Összesen
    14.5 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    101.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    37 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.2 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 244 Kcal

Hozzávalók

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Elkészítés

A piskótához

  1. A meggyel és a krémünkkel kezdjük:
  2. Előveszünk egy tálat, amit kevéssé sajnálunk, és egy szűrő segítségével leszűrjük a befőtt magozott meggy felét, majd félretesszük lecsöpögni. Ez kb. 1-2 óra, ha cseppmentes eredményt szeretnénk, időnként megmozgatjuk. Félreteszünk egy 1/4 dl levet, majdhűtőbe tesszük a levet, és a már cseppmentes, ám még mindig mosolygós meggyszemeket.
  3. A csokoládékockákat apróra vágjuk egy "hatalmas kés" segítségével, hogy minél hamarabb felolvadjon, a tejszínben. Mikor készen vagyunk mind a két táblányi aprításával, feltesszük közepes lángon melegíteni a tejszínt, hozzáadjuk a cukrot, rumaromát és az aprított csokoládét.
  4. Amint egyneművé egyesültek félrehúzzuk, és hagyjuk teljesen kihűlni az asztalon, majdegy éjszakára a hűtőben tovább hűtjük, így kaphatunk keményebb habot a nagy napon.
  5. A piskóta:
  6. Kivajazzuk, megszórjuk liszttel vagy édes morzsávala 22 cm-es csatos tortaformánk alját és oldalát, majd hűtőbe tesszük.
  7. Szétválasztjuk a tojásokat, majd a tojások fehérjét robotgéppel kemény habbá verjük.
  8. A sárgájával kikeverjük a porcukrot, a lisztet, majd a meleg vizet, kakaóport és az olajat.
  9. Vesszük a habunk felét, és összedolgozzuk a fenti masszánkkal, majd mikor sehol sem virít egy fehér pontocska sem, ráhintjük 1 csapott kk sütőport, és a maradék habunkkal lágyan nagyjából keverjük össze.
  10. Az előkészített formánkba öntjük a masszánkat, és sütőben 180°C-on, gázon 4-esfokozaton 30-40 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd a megfelelő vékonyságúra vágjuk.
  11. (A maradékot minitortákhoz, pohárkrémekhez is felhasználhatjuk.)
  12. Összeállítás:
  13. A tegnap előkészített meggyszemeinkből kiválasztjuk a 8-10 legszebbet, félretesszük, és a többieket félbevágjuk. A meggy levéhez pár csepp rumaromát adunk, és a piskótát megkenjük ezzel a keverékkel, ügyelve arra, hogy ne áztassuk el teljesen.
  14. A megfelezett meggyünk felét egyenletesen rászórjuk a piskótánkra, majd a tegnap elkészített krémünketrobotgépünk segedelmével 10 perc alattkemény habbá verjük.
  15. Én személy szerint csaltam, mert habzsákot használva az első réteg felezett meggyre nyomtam a krémet, aztán elegyengettem, majd a krém tetejére rászórtam a maradék meggyet, és kialakítottam a torta vonalait a következő és egyben utolsó réteg krémmel.
  16. A habzsákban maradt krémmel elkészítjük a "díszítő" szemeink "fészkét", és a torta alját is feldíszítjük.
  17. Pár órára visszatesszük a hűtőbe, így megszilárdulnak a frissen kialakított formák. Jó étvágyat kívánok hozzá!
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 22x6
  • Sűtés ideje: 40 perc
  • elkészítettem: 2 alkalommal
  • Feltöltés dátuma: 2012. November 01.

Ajánló

Pudingot SOHA! Az már nem is Lúdláb torta! Ha mindenképp tovább szeretnénk díszíteni, a szélére szórhatunk még étcsokoládé reszeléket is. Legközelebb biztos kisebb formában készítem majd el, hogy még magasabb lehessen a krém... ^^ Köszönet az ihletért és a lelki támogatásért Mazsolának! További tippek a blogján találhatóak, amit a témában érdemes tudni. És igaz, a tiéd még mindig szebb, de mint mondtam: Gyakorolni fogok! ^^

Receptkategóriák

Szép napot kívánok mindenkinek! Ez a kedvenc tortám!  Kiskoromban eldöntöttem, hogy amikor nagy leszek elkészítem az egyik születésnapomra. De előtte kutatásra volt szükségem... Cseperedésem során egy-egy cukrászdába betérve sosem mulasztottam el, hogy megkóstoljam a "hely Lúdláb tortáját". Valahogy egyik íze sem egyezett azzal a halványodó emlékfoszlánnyal, ami csöppkoromban a buksim mélyébe fúrta magát. Így böngészésem és egyéni ötletem eredményeként született meg ez a Csokoládés csoda. Időközben kiderült, hogy ez volt megboldogult Nagyim kedvence is, ami számomra azért tette még becsesebbé, mert sosem ismerhettem meg Őt... Kisebb küzedelmek árán végre szeletelésre került a sor, Édesanyám megjegyezte, hogy gyermekkorát idéző íze van. Remélem másoknak is elhozza majd a "Békebeli idők" hangulatát, s megidéz rég elfeledett emlékeket ! ^^ A receptről: Csokoládé-imádó volnék, így egyetlen vékonyka barna piskótán nyugszik ez a gyönyörű, bársonyos krém, rétegelve rengeteg meggyel. Eredetileg nem ilyen lehetett a Lúdláb torta (a kakaós piskótától eltekintve)? Lajos Mari szerint fel kell forralni a tejszínt... ÁLLJ, NE TOVÁBB!!!!! TILOS!!!! SOHA SENKI NE IS GONDOLJON RÁ! Először jómagam is elkövettem ezt a hibát, és a krém sehogy sem akart megállni. Mikor már a teljes feladás határán voltam, kedves Mazsola (gasztro-blogger) segítségével rátaláltam a megoldásra: Hulala habtejszín! Mindenkinek ajánlom, mert nehéznek tűnik, de nem az! Kellemes sütést kívánok!

Hozzászólások

Cupptigris

Tetszik a hozzávalóknál a robotgép.

Törölt felhasználó

Szia! A lúdlábhoz tejszínb?l és étcsokiból kell f?zni párizsi krémet, ez idáig stimmel, de vaj is kéne bele! Valamennyit vele együtt kell f?zni, a maradékot meg kihabosítani vele. Remélem sikerül rátalálnod az eredeti Lúdlábra, mert azt ma már sehol sem készítik/sajna/.

Törölt felhasználó

Szervusz Gabriela! Mikor nézel?dni kezdtem csak remélni tudtam, hogy a recept nem fog vajat tartalmazni, mivel mostanság sok vajas süteményt készítettem, és telít?dtünk vele... Bár igaz én nem tudok, de a családom tud. ^^ Eredetiség.... hát ez nehéz ügy mert mint tudjuk ahány ház annyi szokás. Úgy gondoltam Lajos Mari már régóta van a szakmában, ha ? nem rak bele vajat, akkor biztos jó lesz... Aztán rá akadtam Mazsola tortájára ( http://mazsolazo.blogspot.hu/2012/06/ludlab-torta.html), és kérdez?sködni kezdtem nála... Így született meg ez a verzió: Lúdláb torta Csololéimádó módra ... ^^ Tény, hogy már nem találni igazán finom Lúdlábtortát, ami még elkeserít?bb az az, hogy még a "helyben-készült" cukrászatokban sem. Már nem is keresem, mivel már elkészíthetem bármikor. Érdemes nekiveselkedni, mert véleményem szerint nem ördöngösebb egy tiramisunál, max a meggy szemek alá készített "fészkeket" érdemes gyakorolni süt?papíron, amit természetesen vissza lehet tölteni a habzsákba. Remélem kipróbálod, hogy elmesélhesd milyen lett a végeredmény. Addig is üdv Timi

Fahéj

Kedves Timi! Igazán szép a tortád! És finom is lehet. Nekem tetszik a recepted! Lehet, hogy furán hangzik, de én még soha nem ettem se cukrászdai, se házilag készített lúdlábtortát. Van valami hasonló receptem, amit egyszer régen készített nekünk a barátn?m, azt mindenképpen megsütöm és felteszem majd. Mert nekem és a kisfiamnak(aki azóta már nagy...) nagyon ízlett. De sajna, a család többi tagja nem szereti túlzottan a gyümölcsös sütiket, így folyton mást szavaznak meg. De nekem nagyon izgatja a fantáziámat. A tiedet is kipróbálom egyszer! :) Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Szíves elnézésedet kérem, de a tortaformák oldalát SOHA NEM SZABAD BEKENNI, BELISZTEZNI, CSAK A FORMÁNAK AZ ALJÁT! Joggal kérdezheted, hogy: "miért nem"? Ezt még drága Nagymamámtól tanultam, hogy azért kerüld ezt a munkafolyamatot, mert akkor a már sül? piskóta felemelkedik, s mivel a formádnak a széleit is bekented, így a forma oldalára kent vaj a süt?ben felolvad és zsipsz-zsupsz a tortád visszacsúszik. Ekkor nem lesz magas! Sokan nem így gondolják, s csodálkoznak azon, hogy egyeseknek miért sikerül olyan magasra a piskóta? Ez a titok. A másik titok, hogy soha nem finomlisztb?l, de MINDIG RÉTESLISZTB?L készítsd a piskótádat! Hihetetlenül szép lesz, ízes és legf?képpen magas! Jó munkát, sok szerencsét hozzá! - Szeretettel!

Törölt felhasználó

Kedves Második 2011! A receptben nem írtam milyen liszt, de úgy gondoltam egyértelm?, hogy rétes lisztr?l lenne szó, mert a nehéz terheket visel? piskóták többnyire nem finom lisztb?l vannak... No és az én tortámnak nem a piskóta a lényege, hanem a bársonyosan, csodálatos meggyes krém, így direkt kapóra jön, ha nem emelkedik túl magasra, mert annál kevesebbet kell levágnunk bel?le. Az én verziómhoz nem kellenek rétegek. És én is szíves elnézésed kérem mikor azt mondom, hogy mindig be fogom kenni, és kilisztezni a tortaformám falát, mert csak egyszer tettem másként, (egy másik sütinél) és akkora kupolát kaptam, mint amekkorát a Parlamentünk visel, és igaz fel tudtam használni pohárkémhez, de jobban örültem volna, ha a tésztát gyarapította volna, mert akkor arra volt szükségem. Ezen eljárás alól természetesen kivételt képeznek azok a sütemények, melyek minimum 5 egész tojásból készülnek. Ehhez a sütihez senkinek sem kell szerencse, mert nem nehéz elkészíteni.

csuricsibe78

Szia! Nagyon szep a torta,szerintem ki fogom probalni. Ami a vajazast,lisztezest illeti....en mindig kikenem az oldalat a formanak es megis magas lesz,ugyanis nem ettöl fugg a magassaga...a növerem cukrasz.Ja es mindig finomlisztböl keszitem....Ne hallgass az ilyen okostojasokra,irjon sajat receptet es tegyen fel kepet a tortarol,sutiröl.Szoval,csak igy tovabb!Köszi a receptet! :))) Aniko

Törölt felhasználó

Szervusz Anikó! Köszönöm a bókot, és a bátorítást! Teljesen egy véleményen vagyunk mindenben amit írtál. Többnyire nem hallgatok másokra, és szeretek a hibáimból tanulni. Ami ezt a gyönyör?séget illeti teljesen hibátlan;) A m?tejszínr?l pedig csak annyit, hogy próbáltam az igazit is, nem maradt meg a hab, amint kivettem a hidegr?l kb 4-5 percen belül veszített a formájából, ami ebben az esetben igencsak nem mondható kívánatosnak. A fent említett márkának nagyon finomak a készítményei nem úgy mint a konkurens termékcsaládoknak. Végül is Olasz, ?k pedig csak értenek valamit a cukrászathoz... Nem? Próbáld ki bátran, nem nagy ördöngösség, csak két nappal az alkalom el?tt kell elkezdeni. Kérlek írd meg hogy milyen fogadtatást kapott az én kis nosztalgia remekem. Üdvözlettel Timi ^^

redworm

A hulala m?tejszín, jobb, ha mindenki kerüli a saját és családja egészsége érdekében.

Törölt felhasználó

Kedves "redworm" (nem szakács, receptkönyv/kedvenc nélküli, nem régóta-tag)! Köszönöm véleményét, kár hogy a story-m, és a kép sem érdemelt ki Önnél pár szót. Kellemes további nézel?dést! Üdvözlettel Csokoládéimádó

redworm

Kedves "Csokoládéimádó"! A zárójeles megjegyzésére most nem reagálnék, mert az nem engem min?sít.. (nem szakács, receptkönyv/kedvenc nélküli, nem régóta-tag) Megjegyzem, valószín?leg a nem publikus receptkönyvr?l még nem hallott, pedig egy már "régóta" tagnak err?l is tudnia kellene :) A történetét olvastam, és sajnálom, hogy "szakácsként" nem sikerült az igazi lúdláb tortát elkészítenie. Pedig nagyon egyszer?! Elárulom még, hogy a f?zött krémet párizsi krémnek hívják és nem csak Lajos Mari, hanem az összes autentikus recept szerint ezzel készül a valódi lúdláb torta. További (hulala mentes) gyakorlást kívánok! hulala összetétele: víz, hidrogénezett növényi zsírok, cukor, nátrium-kazeinát, só, stabilizátorok, E240ii, E463, emulgeálószerek: E472e, E322, E472b, aromák, színezék: E160e, dinitrogén-oxid.

Törölt felhasználó

Nos mivel ehhez az egyetlen tortához használom a fent említett készítményt, nem hiszem, hogy akkora veszélyben forognék (E:http://hu.wikipedia.org/wiki/E-sz%C3%A1mok -akit esetleg érdekel-), mivel évente max négy alkalommal fogyasztjuk. Sajnálom, hogy ez a hozzávaló nem nyerte el tetszését. Véleményem szerint nem ez a megfelel? fórum (szerény személyemet letámadva) err?l beszélni. Jómagam is csak azért írtam bele, hogy ajánlom, mert miel?tt kipróbáltam volna három "tortának" nem mondható olvadt valami után majdnem feladtam, és ez a cukrász készítmény segített, továbbá senki sem szereti ha valami nem sikerül els?re, és elmegy a kedve az egészt?l. ... Bárki aki kóstolta nem érzett semmilyen mellékízt, és fel sem tapadt a szájpadlásukra. Úgy gondolom, ha van humánusabb receptje a témában, kérem mindenképp ossza meg mindnyájunkkal. Még egyszer köszönöm az észrevételeit a hulala-val kapcsolatban, mely hulala nagy port kavar, kár hogy mást nem boldogítanak így :P Szép napot! Csokoládéimádó

Törölt felhasználó

Kedves Csokoládéimádó ! A torta nagyon mutatós, és biztosan nagyon finom is. :-) Az ilyen hozzászólók véleményével pedig szerintem ne foglalkozz. Engem személy szerint már nagyon idegesít, hogy van aki csak azért kommentelget, hogy lehúzhasson valamit. Ha nem tetszik neki a recept, akkor ne csinálja meg, lapozzon és haladjon tovább ! Egyébként a Hulala-val semmi gond nincs, én mindig azt használom, egyáltalán nem ragad a szájpadláshoz. További jó f?z?cskézést neked és várjuk a többi finom receptet. Üdvözlettel Krisztina

Törölt felhasználó

Teljesen egyet értek Veled!!!! Felragad a szájpadlásra....olyan, mintha "kocsiken?csöt" ettem volna...:-( Sajnos a cukrászdák el?szeretettel használják.....az ára miatt......:-/

Törölt felhasználó

Szia! Nekem nagyon szimpatikus recept,biztosan,hogy így fogom készíteni.A hulaláról annyit,hogy az üzemben is ezt ajánlották,hogy ez a csoki krém soha nem fog össze esni.nagyon jó,hogy ki írtad a tortaforma méretét,kevesen írják ki,majd megosztom a sikert :) Üdv.viki

Tüncő

Kedves Csokoládéimádó! Jól értem,el?ször felmelegíted a tejszínt majd leh?l egy éjszaka h?t? majd utána felverni ? Nézd el kérlek,ha buta kérdés,de nem fog megromlani ? Köszönöm válaszod Tünc?

Finimini

Kedves Timi, a sok pudingos, lisztes-margarinos krém után végre szembejött velem a tiéd. Csak simán lúdláb szeletet akartam vasárnapra és igazi párizsi krémmel, ahogyan szerintem is az igazi. De az ember felejt és ellen?rizni szerettem volna a pontos hozzávalókat (piskóta már megvolt). Már egy órája keringtem a receptek között, míg végül megtaláltalak. Én hülye még a h.szólásokat is elolvastam. Id?pazarlás volt. Egyet sajnálok: nem publikálsz már a Nosalty-n, úgy t?nik elelged lett a társaságból. Ha valahol jelen vagy a neten, üdvözölnélek. Szép napot! Edit

Hozzávalók

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek