Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lúdláb torta ahogy Csokoládéimádó készíti

Lúdláb torta ahogy Csokoládéimádó készíti
Lúdláb torta ahogy Csokoládéimádó készíti
60 perc / előkészület: 15 perc főzés: 5 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szép napot kívánok mindenkinek!

Ez a kedvenc tortám! 

Kiskoromban eldöntöttem, hogy amikor nagy leszek elkészítem az egyik születésnapomra. De előtte kutatásra volt szükségem... Cseperedésem során egy-egy cukrászdába betérve sosem mulasztottam el, hogy megkóstoljam a "hely Lúdláb tortáját". Valahogy egyik íze sem egyezett azzal a halványodó emlékfoszlánnyal, ami csöppkoromban a buksim mélyébe fúrta magát. Így böngészésem és egyéni ötletem eredményeként született meg ez a Csokoládés csoda. Időközben kiderült, hogy ez volt megboldogult Nagyim kedvence is, ami számomra azért tette még becsesebbé, mert sosem ismerhettem meg Őt... Kisebb küzedelmek árán végre szeletelésre került a sor, Édesanyám megjegyezte, hogy gyermekkorát idéző íze van. Remélem másoknak is elhozza majd a "Békebeli idők" hangulatát, s megidéz rég elfeledett emlékeket ! ^^

A receptről:

Csokoládé-imádó volnék, így egyetlen vékonyka barna piskótán nyugszik ez a gyönyörű, bársonyos krém, rétegelve rengeteg meggyel. Eredetileg nem ilyen lehetett a Lúdláb torta (a kakaós piskótától eltekintve)? Lajos Mari szerint fel kell forralni a tejszínt... ÁLLJ, NE TOVÁBB!!!!! TILOS!!!! SOHA SENKI NE IS GONDOLJON RÁ! Először jómagam is elkövettem ezt a hibát, és a krém sehogy sem akart megállni. Mikor már a teljes feladás határán voltam, kedves Mazsola (gasztro-blogger) segítségével rátaláltam a megoldásra: Hulala habtejszín! Mindenkinek ajánlom, mert nehéznek tűnik, de nem az!

Kellemes sütést kívánok!

hozzávalók / 4 adag

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

ajánlat

Pudingot SOHA! Az már nem is Lúdláb torta!
Ha mindenképp tovább szeretnénk díszíteni, a szélére szórhatunk még étcsokoládé reszeléket is.
Legközelebb biztos kisebb formában készítem majd el, hogy még magasabb lehessen a krém... ^^

Köszönet az ihletért és a lelki támogatásért Mazsolának! További tippek a blogján találhatóak, amit a témában érdemes tudni.

És igaz, a tiéd még mindig szebb, de mint mondtam: Gyakorolni fogok! ^^

Szólj hozzá!

elkészítés

A meggyel és a krémünkkel kezdjük:
  1. Előveszünk egy tálat, amit kevéssé sajnálunk, és egy szűrő segítségével leszűrjük a befőtt magozott meggy felét, majd félretesszük lecsöpögni. Ez kb. 1-2 óra, ha cseppmentes eredményt szeretnénk, időnként megmozgatjuk. Félreteszünk egy 1/4 dl levet, majd hűtőbe tesszük a levet, és a már cseppmentes, ám még mindig mosolygós meggyszemeket. 
  2. A csokoládékockákat apróra vágjuk egy "hatalmas kés" segítségével, hogy minél hamarabb felolvadjon, a tejszínben. Mikor készen vagyunk mind a két táblányi aprításával, feltesszük közepes lángon melegíteni a tejszínt, hozzáadjuk a cukrot, rumaromát és az aprított csokoládét.
  3. Amint egyneművé egyesültek félrehúzzuk, és hagyjuk teljesen kihűlni az asztalon, majd egy éjszakára a hűtőben tovább hűtjük, így kaphatunk keményebb habot a nagy napon.

A piskóta:

  1. Kivajazzuk, megszórjuk liszttel vagy édes morzsával a 22 cm-es csatos tortaformánk alját és oldalát, majd hűtőbe tesszük.
  2. Szétválasztjuk a tojásokat, majd a tojások fehérjét robotgéppel kemény habbá verjük.
  3. A sárgájával kikeverjük a porcukrot, a lisztet, majd a meleg vizet, kakaóport és az olajat.
  4. Vesszük a habunk felét, és összedolgozzuk a fenti masszánkkal, majd mikor sehol sem virít egy fehér pontocska sem, ráhintjük 1 csapott kk sütőport, és a maradék habunkkal lágyan nagyjából keverjük össze.
  5. Az előkészített formánkba öntjük a masszánkat, és sütőben 180 °C-on, gázon 4-es fokozaton 30-40 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd a megfelelő vékonyságúra vágjuk.
    (A maradékot minitortákhoz, pohárkrémekhez is felhasználhatjuk.)

Összeállítás:

  1. A tegnap előkészített meggyszemeinkből kiválasztjuk a 8-10 legszebbet, félretesszük, és a többieket félbevágjuk. A meggy levéhez pár csepp rumaromát adunk, és a piskótát megkenjük ezzel a keverékkel, ügyelve arra, hogy ne áztassuk el teljesen. 
  2. A megfelezett meggyünk felét egyenletesen rászórjuk a piskótánkra, majd a tegnap elkészített krémünket robotgépünk segedelmével 10 perc alatt kemény habbá verjük.
  3. Én személy szerint csaltam, mert habzsákot használva az első réteg felezett meggyre nyomtam a krémet, aztán elegyengettem, majd a krém tetejére rászórtam a maradék meggyet, és kialakítottam a torta vonalait a következő és egyben utolsó réteg krémmel.
  4. A habzsákban maradt krémmel elkészítjük a "díszítő" szemeink "fészkét", és a torta alját is feldíszítjük.
  5. Pár órára visszatesszük a hűtőbe, így megszilárdulnak a frissen kialakított formák. Jó étvágyat kívánok hozzá!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 22x6 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 16
össznézettség: 52 460
elküldve: 28
receptkönyvben: 484
elkészítve: 13/23
Facebookon megjelent: -

szakács

Csokoládéimádó

Mióta szakács: 2012.07.18.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
receptverseny: Haas Natural receptverseny
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
költség egy főre: nem olcsó receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

csokoládés csoda, csokis-meggyes torta, tejszínhabos csokoládétorta meggyel díszítve

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Finimini
Finimini / Finimini Mon, 2017-02-06 11:25

Kedves Timi, a sok pudingos, lisztes-margarinos krém után végre szembejött velem a tiéd. Csak simán lúdláb szeletet akartam vasárnapra és igazi párizsi krémmel, ahogyan szerintem is az igazi. De az ember felejt és ellenőrizni szerettem volna a pontos hozzávalókat (piskóta már megvolt). Már egy órája keringtem a receptek között, míg végül megtaláltalak. Én hülye még a h.szólásokat is elolvastam. Időpazarlás volt. Egyet sajnálok: nem publikálsz már a Nosalty-n, úgy tűnik elelged lett a társaságból. Ha valahol jelen vagy a neten, üdvözölnélek. Szép napot! Edit

Tüncő
Tüncő / Tüncő Fri, 2015-10-16 00:21

Kedves Csokoládéimádó!
Jól értem,először felmelegíted a tejszínt majd lehűl egy éjszaka hűtő majd utána felverni ?
Nézd el kérlek,ha buta kérdés,de nem fog megromlani ?
Köszönöm válaszod
Tüncő

vicus88
vicus88 Tue, 2014-03-18 20:21

Szia!
Nekem nagyon szimpatikus recept,biztosan,hogy így fogom készíteni.A hulaláról annyit,hogy az üzemben is ezt ajánlották,hogy ez a csoki krém soha nem fog össze esni.nagyon jó,hogy ki írtad a tortaforma méretét,kevesen írják ki,majd megosztom a sikert :) Üdv.viki

redworm
redworm Fri, 2012-12-28 17:28

A hulala műtejszín, jobb, ha mindenki kerüli a saját és családja egészsége érdekében.

Do-Di
Do-Di Mon, 2013-01-21 17:00

Teljesen egyet értek Veled!!!! Felragad a szájpadlásra....olyan, mintha "kocsikenőcsöt" ettem volna...:-( Sajnos a cukrászdák előszeretettel használják.....az ára miatt......:-/

Csokoládéimádó
Csokoládéimádó / Csokoládéimádó Sun, 2013-01-20 22:50

Kedves "redworm" (nem szakács, receptkönyv/kedvenc nélküli, nem régóta-tag)!

Köszönöm véleményét, kár hogy a story-m, és a kép sem érdemelt ki Önnél pár szót.
Kellemes további nézelődést!
Üdvözlettel
Csokoládéimádó

virag.krisztina
virag.krisztina Sun, 2013-02-10 12:34

Kedves Csokoládéimádó !

A torta nagyon mutatós, és biztosan nagyon finom is. :-)
Az ilyen hozzászólók véleményével pedig szerintem ne foglalkozz.
Engem személy szerint már nagyon idegesít, hogy van aki csak
azért kommentelget, hogy lehúzhasson valamit. Ha nem tetszik neki
a recept, akkor ne csinálja meg, lapozzon és haladjon tovább !
Egyébként a Hulala-val semmi gond nincs, én mindig azt használom,
egyáltalán nem ragad a szájpadláshoz.
További jó főzőcskézést neked és várjuk a többi finom receptet.
Üdvözlettel
Krisztina

redworm
redworm Mon, 2013-01-21 00:56

Kedves "Csokoládéimádó"!
A zárójeles megjegyzésére most nem reagálnék, mert az nem engem minősít.. (nem szakács, receptkönyv/kedvenc nélküli, nem régóta-tag) Megjegyzem, valószínűleg a nem publikus receptkönyvről még nem hallott, pedig egy már "régóta" tagnak erről is tudnia kellene :)
A történetét olvastam, és sajnálom, hogy "szakácsként" nem sikerült az igazi lúdláb tortát elkészítenie. Pedig nagyon egyszerű! Elárulom még, hogy a főzött krémet párizsi krémnek hívják és nem csak Lajos Mari, hanem az összes autentikus recept szerint ezzel készül a valódi lúdláb torta.

További (hulala mentes) gyakorlást kívánok!

hulala összetétele: víz, hidrogénezett növényi zsírok, cukor, nátrium-kazeinát, só, stabilizátorok, E240ii, E463, emulgeálószerek: E472e, E322, E472b, aromák, színezék: E160e, dinitrogén-oxid.

Csokoládéimádó
Csokoládéimádó / Csokoládéimádó Tue, 2013-01-22 19:08

Nos mivel ehhez az egyetlen tortához használom a fent említett készítményt, nem hiszem, hogy akkora veszélyben forognék (E:http://hu.wikipedia.org/wiki/E-sz%C3%A1mok -akit esetleg érdekel-), mivel évente max négy alkalommal fogyasztjuk. Sajnálom, hogy ez a hozzávaló nem nyerte el tetszését. Véleményem szerint nem ez a megfelelő fórum (szerény személyemet letámadva) erről beszélni.
Jómagam is csak azért írtam bele, hogy ajánlom, mert mielőtt kipróbáltam volna három "tortának" nem mondható olvadt valami után majdnem feladtam, és ez a cukrász készítmény segített, továbbá senki sem szereti ha valami nem sikerül elsőre, és elmegy a kedve az egésztől. ... Bárki aki kóstolta nem érzett semmilyen mellékízt, és fel sem tapadt a szájpadlásukra.
Úgy gondolom, ha van humánusabb receptje a témában, kérem mindenképp ossza meg mindnyájunkkal.
Még egyszer köszönöm az észrevételeit a hulala-val kapcsolatban, mely hulala nagy port kavar, kár hogy mást nem boldogítanak így :P
Szép napot!
Csokoládéimádó

Második2011
Második2011 Fri, 2012-11-02 17:51

Szíves elnézésedet kérem, de a tortaformák oldalát SOHA NEM SZABAD BEKENNI, BELISZTEZNI, CSAK A FORMÁNAK AZ ALJÁT!
Joggal kérdezheted, hogy: "miért nem"?
Ezt még drága Nagymamámtól tanultam, hogy azért kerüld ezt a munkafolyamatot, mert akkor a már sülő piskóta felemelkedik, s mivel a formádnak a széleit is bekented, így a forma oldalára kent vaj a sütőben felolvad és zsipsz-zsupsz a tortád visszacsúszik.
Ekkor nem lesz magas!
Sokan nem így gondolják, s csodálkoznak azon, hogy egyeseknek miért sikerül olyan magasra a piskóta?
Ez a titok.
A másik titok, hogy soha nem finomlisztből, de MINDIG RÉTESLISZTBŐL készítsd a piskótádat! Hihetetlenül szép lesz, ízes és legfőképpen magas!
Jó munkát, sok szerencsét hozzá! - Szeretettel!

Csokoládéimádó
Csokoládéimádó / Csokoládéimádó Mon, 2012-11-05 11:55

Kedves Második 2011!
A receptben nem írtam milyen liszt, de úgy gondoltam egyértelmű, hogy rétes lisztről lenne szó, mert a nehéz terheket viselő piskóták többnyire nem finom lisztből vannak... No és az én tortámnak nem a piskóta a lényege, hanem a bársonyosan, csodálatos meggyes krém, így direkt kapóra jön, ha nem emelkedik túl magasra, mert annál kevesebbet kell levágnunk belőle. Az én verziómhoz nem kellenek rétegek. És én is szíves elnézésed kérem mikor azt mondom, hogy mindig be fogom kenni, és kilisztezni a tortaformám falát, mert csak egyszer tettem másként, (egy másik sütinél) és akkora kupolát kaptam, mint amekkorát a Parlamentünk visel, és igaz fel tudtam használni pohárkémhez, de jobban örültem volna, ha a tésztát gyarapította volna, mert akkor arra volt szükségem. Ezen eljárás alól természetesen kivételt képeznek azok a sütemények, melyek minimum 5 egész tojásból készülnek. Ehhez a sütihez senkinek sem kell szerencse, mert nem nehéz elkészíteni.

csuricsibe78
csuricsibe78 Sun, 2013-01-20 14:05

Szia!
Nagyon szep a torta,szerintem ki fogom probalni.
Ami a vajazast,lisztezest illeti....en mindig kikenem az oldalat a formanak es megis magas lesz,ugyanis
nem ettöl fugg a magassaga...a növerem cukrasz.Ja es mindig finomlisztböl keszitem....Ne hallgass az ilyen okostojasokra,irjon sajat receptet es tegyen fel kepet a tortarol,sutiröl.Szoval,csak igy tovabb!Köszi a receptet! :))) Aniko

Csokoládéimádó
Csokoládéimádó / Csokoládéimádó Sun, 2013-01-20 22:30

Szervusz Anikó!
Köszönöm a bókot, és a bátorítást! Teljesen egy véleményen vagyunk mindenben amit írtál. Többnyire nem hallgatok másokra, és szeretek a hibáimból tanulni. Ami ezt a gyönyörűséget illeti teljesen hibátlan;) A műtejszínről pedig csak annyit, hogy próbáltam az igazit is, nem maradt meg a hab, amint kivettem a hidegről kb 4-5 percen belül veszített a formájából, ami ebben az esetben igencsak nem mondható kívánatosnak. A fent említett márkának nagyon finomak a készítményei nem úgy mint a konkurens termékcsaládoknak. Végül is Olasz, Ők pedig csak értenek valamit a cukrászathoz... Nem? Próbáld ki bátran, nem nagy ördöngösség, csak két nappal az alkalom előtt kell elkezdeni. Kérlek írd meg hogy milyen fogadtatást kapott az én kis nosztalgia remekem.
Üdvözlettel
Timi
^^

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2012-11-02 15:21

Kedves Timi!
Igazán szép a tortád! És finom is lehet. Nekem tetszik a recepted! Lehet, hogy furán hangzik, de én még soha nem ettem se cukrászdai, se házilag készített lúdlábtortát. Van valami hasonló receptem, amit egyszer régen készített nekünk a barátnőm, azt mindenképpen megsütöm és felteszem majd. Mert nekem és a kisfiamnak(aki azóta már nagy...) nagyon ízlett. De sajna, a család többi tagja nem szereti túlzottan a gyümölcsös sütiket, így folyton mást szavaznak meg. De nekem nagyon izgatja a fantáziámat. A tiedet is kipróbálom egyszer! :)
Üdv: Fahéj

Csokoládéimádó
Csokoládéimádó / Csokoládéimádó Fri, 2012-09-21 09:46

Nagyon szépen köszönöm!
És mindnyájatoknak, akik elmentettétek receptkönyvetekbe! Eddig 164-en.
Őszintén remélem, hogy annyi örömet fog okozni Nektek és környezetetek számára mint nekem.
Még egyszer köszönöm a NoSalty.hu csapatának a közzétételt!
Üdvözlettel
Csokoládéimádó

Gabriela Gehöft
Gabriela Gehöft Wed, 2012-07-25 18:31

Szia! A lúdlábhoz tejszínből és étcsokiból kell főzni párizsi krémet, ez idáig stimmel, de vaj is kéne bele! Valamennyit vele együtt kell főzni, a maradékot meg kihabosítani vele. Remélem sikerül rátalálnod az eredeti Lúdlábra, mert azt ma már sehol sem készítik/sajna/.

Csokoládéimádó
Csokoládéimádó / Csokoládéimádó Thu, 2012-09-27 23:14

Szervusz Gabriela!

Mikor nézelődni kezdtem csak remélni tudtam, hogy a recept nem fog vajat tartalmazni, mivel mostanság sok vajas süteményt készítettem, és telítődtünk vele... Bár igaz én nem tudok, de a családom tud. ^^ Eredetiség.... hát ez nehéz ügy mert mint tudjuk ahány ház annyi szokás. Úgy gondoltam Lajos Mari már régóta van a szakmában, ha Ő nem rak bele vajat, akkor biztos jó lesz... Aztán rá akadtam Mazsola tortájára ( http://mazsolazo.blogspot.hu/2012/06/ludlab-torta.html), és kérdezősködni kezdtem nála... Így született meg ez a verzió: Lúdláb torta Csololéimádó módra ... ^^ Tény, hogy már nem találni igazán finom Lúdlábtortát, ami még elkeserítőbb az az, hogy még a "helyben-készült" cukrászatokban sem. Már nem is keresem, mivel már elkészíthetem bármikor. Érdemes nekiveselkedni, mert véleményem szerint nem ördöngösebb egy tiramisunál, max a meggy szemek alá készített "fészkeket" érdemes gyakorolni sütőpapíron, amit természetesen vissza lehet tölteni a habzsákba. Remélem kipróbálod, hogy elmesélhesd milyen lett a végeredmény.
Addig is üdv
Timi

1246
tojás 2 db
víz 4 ek
napraforgó olaj 5 ek
cukrozatlan kakaópor 1 púpozott ek
porcukor 13 dkg
finomliszt 13 dkg
sütőpor 1 kávéskanál
növényi habtejszín 8 dl
étcsokoládé 20 dkg
rumaroma 20 ml
cukor 0.5 ek
meggybefőtt 0.5 kg
meggy 80 g