Nosalty Logó

Leveles töpörtyűs pogácsa Koszidertől

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
koszider
Leveles töpörtyűs pogácsa Koszidertől
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 28% Zsír
Összesen 891 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 28% Zsír
Összesen 7115 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 28% Zsír
Összesen 375 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.7 g

Zsír

  • Összesen
    60.1 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    94 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1343.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    164 mg
  • Nátrium
    1058 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    64.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    64.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    99 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    63 micro
  • Kolin:
    71 mg
  • Retinol - A vitamin:
    97 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    108 micro
Összesen 891 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    173.5 g

Zsír

  • Összesen
    480.9 g
  • Telített zsírsav
    49 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    751 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10748 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    258 mg
  • Kálcium
    455 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    232 mg
  • Foszfor
    1310 mg
  • Nátrium
    8465 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    513.8 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    517.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    791 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    46 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    505 micro
  • Kolin:
    569 mg
  • Retinol - A vitamin:
    780 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    125 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    866 micro
Összesen 7115 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.2 g

Zsír

  • Összesen
    25.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    568.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    448 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    41 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 375 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A krumplit héjában megfőzzük, megtisztítjuk, összetörjük, és teljesen kihűtjük.
  2. Közben daráljuk lepépesre a töpörtyűt, és keverjük el 1 teáskanál sóval. Jó sült, pirult, bőr nélkülitöpörtyű a legjobb hozzá.(Ha bőrös, kb. 80 dkg szükséges, a bőrt pedig vágjuk le.)
  3. Az élesztőt felfuttatjuk a meglangyosított tejben egy nagy csipet cukorral.
  4. A maradék 2 tk sót elkeverjük a tejfölben, hogy teljesen felolvadjon.
  5. A lisztet, krumplit, 2 db tojást, tejfölt, vajat és a felfutottélesztőt elkeverjük és dagasztani kezdjük. (Kézi mixer dagasztó spiráljával is csinálhatjuk.)A krumpli és a tejföl vizessége arányában még 3-5 kanál lisztre lesz szükségünk, amit közbe-közbe adagoljunk a tésztáhozmindaddig, míga ragacsot a kezünkről ésa tál faláról is összegyűjti a tésztagombóc. Jól kiverjük.Aszokásos kelt tésztánál keményebb, homogén, fényes gombócot kell kapnunk. Kóstoljuk meg nyersen, sósnak kell éreznünk, akkor lesz jó.
  6. Most egészen vékonyra kinyújtjuk, és megkenjük a sózott töpörtyűvel. A tésztát felhajtogatjuk: először az alsó harmadot hajtjuk be középre, aztán a teteje harmadot ráborítjuk. Most a bal oldali harmadot hajtjuk középre, végül a jobb oldali harmadot is. Magastésztalabdát kapunk, amit kevés liszttel meghintünk, és langyos helyen 40 percig kelesztünk.
  7. A szépen megdagadt tésztát ismétvékonyra kinyújtjuk, és a már ismert módon áthajtogatjuk. Most 30 percig kelesztjük.
  8. Ismét vékonyra nyújtjuk, és hajtogatjuk, és újból 30 percet kelni hagyjuk. (Összesen háromszor hajtogatjuk, és 100 percig kelesztjük.)
  9. Sütőpapírral kibélelünk 2-3 nagy sütőlapot (vagy vajazzuk - lisztezzük), és begyújtjuk a sütőt.
  10. Véglegesen kinyújtjuk a tésztát, kb. 2 cm vastagra (bő hüvelykujjnyira). A tészta tetejét lekenjük a harmadik, felvert tojással, és éles késselkb. 1 x 1 cm-es közökkel beirdaljuk-bevagdossuk a tetejét.
  11. 5 cm-es szaggatóval kiszúrjuk, tepsire sorakoztatjuk.Sütés közben alaposan megnő, megemelkedik - egyik-másik fel is dőlhet-, ezért 2-3 cm-es közöket hagyjunk.A kiszúráskor törekedjünk arra, hogy ne legyen "hulladék", mert újra gyúrni nem lehet! Inkább ne legyen szabályos, de minden tésztát használjunk fel.
  12. Tepsinként kb. 30 perc alatt megsütjük, míg fényes, aranybarna nem lesz. Kb. 45 darab lesz belőle.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 48
  • Össznézettség: 37402
  • Feltöltés dátuma: 2013. március 13.

Ajánló

Tartalmas leves mellé, sörözéshez, vagy bármikor, amikor megkívánjuk.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

koszider 91 recept

Nagyon egyszerű, de rém hosszadalmas. Az eredmény azonban csodás: külseje ropogós, belseje leveles, foszlós. Inkább nagyobbakra szaggassuk, hogy nagyokat lehessen harapni bele. (Bár én legjobban rétegekre szétszedve szeretem enni.) A krumplitól még másnap is jó, de igazán frissen finom. Minél sültebb a töpörtyű, annál jobb. Bolti, elődarált töpörtyű ne vegyünk hozzá, mert abban a bőre is benne szokott lenni, ami ha megsül, kemény lesz, mint a sörét.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Szia! Elkészítettem és nagyon finom lett! Tényleg nagyon hosszadalmas, de közbe-közbe lehet még mást is csinálni. Ropogós kívül, belül pedig puha. És másnap is fogyasztható, megmarad puhának. Köszi a receptet, mentettem!

koszider

Kedves Sára! Rettent?en örülök, hogy ízlett! Nekem ez a kedvenc sósságom, de bevallom, nehezen szánom rá magam a készítésére, mert simán elmegy vele egy délután. De a végeredmény! Örülök, hogy kipróbáltad! Üdvözöl: Koszider

Törölt felhasználó

Megsütöttem, de sajnos nem jött fel magasra. Az íze viszont finom.

koszider

Kedves Ugróbogyó! Pedig fel kell jönnie! A nyers tészta vastagságának legalább a duplájára n? meg. Nem tudom, mi lehetett az oka ennek a "laposságnak", mert sok minden közbejátszhat, a liszt min?ségét?l, a konyha h?mérsékletét?l, a süt?n át az éleszt?ig bármi okozhatja. Azt javaslom, de add fel, próbáld meg még egyszer! Fel kell jönnie és még el is kell d?lnie a pogácsáknak. Azért annak örülök, hogy az íze jó lett, mert a lapos pogácsa is jobb, mint a semmilyen. (Csak egy buta kérdés: egyforma sorrendben hajtogattad? - mert ez is okozhatja, hogy nem lesz leveles.) Üdvözöl: Koszider

Törölt felhasználó

Kedves Koszider! Nagyon köszönöm a választ, lehet hogy valóba hajtogatási probléma volt. Nem ment el a kedvem, f?leg azért sem, mert jöttek vendégeink, és nagyon izlett nekik. Meg fogom mégegyszer csinálni. Köszi a jótanácsot, üdvözöllek: U.B.

dadimami

Kedves Koszider! Nem kell ennyit hajtogatni, próbáld ki egyszer?sítve, amikor rákented a darált töpörty?t, tekerd fel a tésztát mint a beiglit, utána pihentesd kb. fél órát és folytasd ahogyan az utolsó nyújtásnál szoktad. A végeredmény ugyanaz, kevesebb macerával. Nálunk is nagy kedvenc a töpi pogi, éppen tegnap vettem töpörty?t, és most éppen kenyereket kezdtem elkövetni, - eddig kevés sikerrel - és most jött az áttörés, hirtelen ötlett?l vezérelve töpörty?set sütöttem és ez nagyon jól sikerült. üdvözlettel: Margó

koszider

Kedves Margó! Bár úgy gondolom, a tészta lényegéhez, ahhoz, hogy könny? és leveles legyen, a hajtogatások közötti többszöri kelesztés is szükséges, biztos, hogy ki fogom próbálni a Te módszeredet is, mert ha bejön, nagyon meggyorsítja a folyamatot. Üdvözöl: Koszider

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek