Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tepertős pogácsa ahogy Fahéj készíti

Tepertős pogácsa ahogy Fahéj készíti
Tepertős pogácsa ahogy Fahéj készíti
65 perc / előkészület: 40 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A zsírt sose boltban vesszük, hanem hentesnél vásárolt friss zsírszalonnából sütjük ki. Így mindig igazi, finom házi zsírt használhatok a sütés-főzéshez, és lesz egy jó adag tepertőm is. Ez frissen sült kenyérrel fenséges reggeli, de mindig hagyunk belőle egy adag pogácsára valót, mert azt is nagyon szeretjük.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A pogácsák sülés közben könnyen dőlnek, így szaggatás közben arra figyeljünk, hogy a szélességük nagyobb legyen, mint a magasságuk (úgyis megnőnek), és ne is sodrikáljuk meg őket tepsibe tétel előtt.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kefirt meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojást, és jól elkeverjük.
  2. A lisztet összevegyítjük 1 csapott ek sóval. Közepébe mélyedést csinálunk, és beleöntjük az élesztős keveréket. Közepesen lágy tésztává gyúrjuk. Letakarva, langyos helyen kb. fél óra alatt megkelesztjük.
  3. Közben a tepertőt ledaráljuk, elkeverjük 1 csapott ek sóval és a borssal.
  4. A tésztát kb. 30x40-es téglalappá nyújtjuk. Elkenjük rajta a tepertőt, aztán hajtogatjuk: alulról felfelé, majd fentről lefelé háromba, ezután bal harmadát alulra, jobb harmadát felülre hajtjuk a tészta tetejére. Letakarva pihentetjük 30 percet.
  5. Másodszor is nyújtjuk és hajtogatjuk, 30 percet pihentetjük.
  6. Harmadszor is nyújtjuk, hajtogatjuk, 30 percet pihentetjük.
  7. A tésztát kb. 3 cm vastagra nyújtjuk, lapogatjuk, tetejét berácsozzuk, majd 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tepsire tesszük, köztük helyet hagyva a növekedésnek.
  8. A sütőt előmelegítjük. A pogácsák tetejét felvert tojással megkenjük, majd a sütőbe tesszük őket, hogy szép pirosra süljenek.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 39 039
elküldve: 13
receptkönyvben: 453
elkészítve: 33/40
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
diéta: cukormentes
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
kategória: pogácsa
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

töpörtyűs pogácsa, hajtogatott tepertős pogácsa, pogácsa tepertővel

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

anyanéna
anyanéna / anyanéna Sat, 2015-04-11 19:51

Ezek csodásak, :) most szeretném elkészíteni őket teljes kiőrlésű lisztből. Szerinted Kedves Fahéj, milyen lenne?

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2015-04-12 08:16

Szerintem szuper lenne! :) Lehet, hogy kicsit tömörebb lenne a tésztája, de a hajtogatott rétegek miatt "kikönnyülne" az egész. Nagyon fincsi lesz biztos.
Szeretettel üdvözöl Fahéj

Biró Hajnal
Biró Hajnal Tue, 2015-01-20 17:08

Kedves Fahéj!
A pogácsáid csodálatosak lettek, imádom !csak ezt fogom készíteni:))

Üdvözlettel:Hajnal

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2015-01-20 19:19

Kedves Hajnal!
Köszönöm, hogy megírtad. Örülök neki. :) Nagyon finom pogácsák, én is szívesen készítem.
Üdv: Fahéj

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2014-06-19 21:49

:))))) Épp tegnapelőtt sütöttünk ki 3 és fél kiló zsírszalonnát. Azóta csak a tepertőt eszem és eszem. Szóval ezt én is kérdezhetném... :)))

helena26
helena26 / helena26 Sun, 2013-12-01 13:52

Kedves Fahéj!
A pogácsáid csodálatosak lettek, kedvet kaptam a sütéséhez!
Üdvözlettel:Helena

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2013-12-01 17:32

Kedves Helena!
Köszi a dicséretet! Nagyon finom, mint a pogácsák általában. :) És a tepertős pogácsa most már hivatalosan is hungarikum, és ezt olyan jó tudni. Úgyhogy csak süsd meg ezt a kis finom hungarikumot, remélem, nem fogod megbánni. :)
Üdv: Fahéj

vcsuka
pussycat / vcsuka Sat, 2013-11-02 01:45

Oh, Fahejka! Ezeknek a pogacsaknak lelke van, ugy neznek ki, mintha elnenek. Gyonyoruek!!!!!!
Veronika:)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2013-11-01 22:00

Csodásak ezek a pogácsák, kívánatosak. Én csatlakoznék Tormához az éhezők táborában.
Szép hétvégét kívánok! Üdv: Évi néni

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-11-01 22:13

Aranyos vagy, Évi néni! :)))
Sajna nem tudok adni, pedig szívesen tenném.
Puszi: Fahéj

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-11-01 21:28

Ezekből "besodrikálnék" most egy párat, pedig még csak kora reggel van... :))) kellemes hétvégét Fhjka, jó pihenést, puszi, T :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-11-01 22:11

:))) Tormácska, hát adnék én, de pogácsa nix, távolság annál több. Na majd egyszer valamikor... :)
Nektek is szép hétvégét (tudom, hogy az lesz)!
Puszi: Fhka

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-11-03 05:50

Az álmok sokszor valóra válnak, ha hiszünk bennük :))) P, T:)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2013-11-03 10:12

Úgy legyen! :)
Szép vasárnapot kis családod körében! Bár ti már jól benne jártok...
P:F :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-11-01 17:57

:)) Különben nagyon nyurgák lesznek, és hanyatt esnek sülésközben.
Üdv: Fahéj

bjk
Bjkata / bjk Fri, 2013-11-01 15:53

Hmm, de jól néz ki! Biztosan ki fogom próbálni! :)
Nagyon aranyosan fogalmaztál: "ne is sodrikáljuk meg őket tepsibe tétel előtt".
Üdv:
Kata

1105
finomliszt 50 dkg
élesztő 3 dkg
kefir 2.5 dl
tojás 2 db
tepertő 30 dkg
2 ek
bors 1 kk