r
Nosalty Logó

Lencsés pulykaragu erdei gombával

NS
Lencsés pulykaragu erdei gombával
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

670
Kalória
43.9g
Fehérje
50.4g
Szénhidrát
26.8g
Zsír
247.1g
Víz
111.3g
Koleszterin
9.2g
Élelmi rost
4.2g
Cukor
  • 12% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 670 kcal
  • 12% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 2679 kcal
  • 12% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 170 kcal
  • 12% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    43.9 g

Zsír

  • Összesen
    26.8 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    111 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    857.8 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    87 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    86 mg
  • Foszfor
    510 mg
  • Nátrium
    118 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    50.4 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    247.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    53 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    195 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    359 micro
  • Kolin:
    75 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    616 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    631 micro
Összesen 670 kcal
  • 12% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    175.6 g

Zsír

  • Összesen
    107.4 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    445 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3431.3 g
  • Cink
    27 mg
  • Szelén
    156 mg
  • Kálcium
    349 mg
  • Vas
    32 mg
  • Magnézium
    346 mg
  • Foszfor
    2041 mg
  • Nátrium
    471 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    201.5 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

Víz

  • Összesen
    988.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    213 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    106 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    779 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    35 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1435 micro
  • Kolin:
    300 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2464 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2522 micro
Összesen 2679 kcal
  • 12% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.1 g

Zsír

  • Összesen
    6.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    217 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    129 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    12.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    62.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    49 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    91 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    156 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    159 micro
Összesen 170 kcal

Elkészítés

  1. A lencsét átválogatjuk, és beáztatjuk 1-2 órára. (Ha elfelejtettük beáztatni a lencsét, vagy nincs rá időnk, áztatás nélkül is elkészíthető az étel, picit tovább kell főzni.)
  2. A pulykahúst nagyobb kockákra vágjuk.
  3. A szalonnát felkockázzuk, és a zsíron üvegesre sütjük, majd hozzáadjuk a húst.
  4. Fűszerezzük kakukkfűvel, és addig sütjük a húst, míg egy kis pírt nem kap.
  5. Ekkor hozzáadjuk a megtisztított és felszeletelt paszternákot, átkeverjük a hússal, hogy kicsit átjárják az ízek, majd konyakkal meglocsoljuk, és hozzáadjuk a lencsét. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi.
  6. Fedő alatt, kis lángon 60-70 percig pároljuk. Párolás közben 30 perc elteltével a raguhoz adjuk a vörösbort.
  7. A gombát megtisztítjuk, ha szükséges felszeleteljük, és leforrázzuk.
  8. A ragu elkészülte előtt 15-20 perccel az előkészített gombát is hozzáadjuk.
  9. Miután a ragu elkészült, 10 perc pihentetés után aprított petrezselyemmel megszórva, fehér kenyérrel kínáljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 70 p

Nem egy mutatós étel, viszont nagyon finom. Aki szereti a lencsét, a ragukat, és nem szeretne sok időt a konyhában tölteni, annak ajánlom ezt a tartalmas, egyszerű egytálételt. Fűszerként kakukkfüvet használtam, a konyakos, vörösboros locsolás sem ártott a ragu ízének. Az étel elkészülte előtt, az ízek megkoronázásaként került bele egy kis erdei gomba.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Top Receptek