r
Nosalty Logó

Lencseleves 3.

Muci
Lencseleves 3.
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A leveshez

A rántáshoz

427
Kalória
27.3g
Fehérje
34.5g
Szénhidrát
20.6g
Zsír
94.3g
Víz
77g
Koleszterin
4.8g
Élelmi rost
3.2g
Cukor
  • 15% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A leveshez

A rántáshoz

Összesen 427 kcal
  • 15% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A leveshez

A rántáshoz

Összesen 2561 kcal
  • 15% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A leveshez

A rántáshoz

Összesen 233 kcal
  • 15% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27.3 g

Zsír

  • Összesen
    20.6 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    77 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1748.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    326 mg
  • Nátrium
    1289 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    34.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    94.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    206 micro
  • Kolin:
    111 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 427 kcal
  • 15% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    163.9 g

Zsír

  • Összesen
    123.6 g
  • Telített zsírsav
    48 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    47 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    462 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10490.7 g
  • Cink
    23 mg
  • Szelén
    140 mg
  • Kálcium
    369 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    239 mg
  • Foszfor
    1954 mg
  • Nátrium
    7735 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    206.7 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

Víz

  • Összesen
    565.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    308 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    31 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1238 micro
  • Kolin:
    666 mg
  • Retinol - A vitamin:
    297 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    109 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    18 micro
Összesen 2561 kcal
  • 15% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.9 g

Zsír

  • Összesen
    11.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    953.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    178 mg
  • Nátrium
    703 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    18.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    51.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    113 micro
  • Kolin:
    61 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 233 kcal

Elkészítés

A leveshez

  1. A csülköt 3 liter vízben feltesszük főni. Kb. 90 percig előfőzzük, időnként leszedjük a tetejéről a z öszegyűlt zsírt és habot.
  2. Ez idő alatt a kiválogatott megmosott lencsét beáztatjuk.
  3. 90 perc elteltével az előfőzött csülökhöz adjuk a lencsét, beletesszük a vöröshagymát egészben, a fokhagymát felszeletelve.
  4. Hozzáadjuk a pirosaranyat, sót, vegetát, babérlevelet és további 1 óráig főzzük.
  5. Amikor a csülök már leválik a csontjáról és a lencse is megpuhult, kivesszük a csülköt, eltávolítjuk a hagymát és babérlevelet.
  6. Elkészítjük a rántást: a lisztet a zsiradékon zsemleszínűre pirítjuk, rászórjuk az őröltpaprikát és kb. 2 dl hideg vízzel felöntjük.
  7. Hozzáadjuk a leveshez a rántást, belekeverjük a tejfölt és az ecetet, felforraljuk.
  8. A csülköt lecsontozzuk, lebőrözzük, felkockázzuk és beletesszük a levesbe.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 160 p

Szilveszterkor mindig szoktam lencselevest főzni, mivel a hagyomány szerint, ha ilyenkor lencsét, esetleg babot eszünk, az új évben sok pénzünk lesz. Ez a hagyomány nem, vagy csak ritkán és meglehetősen szerény mértékben jött be, de a lecseleves nagyon finom és enyhén savanykás íze igen jól esik az ilyenkor megviselt gyomornak.

További receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Kristyán Fanni

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek