Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lencsekrémleves füstölt oldalas chips-szel

Lencsekrémleves füstölt oldalas chips-szel
Lencsekrémleves füstölt oldalas chips-szel
100 perc / előkészület: 50 perc főzés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az Új év napjára valami hagyományosat, és egyben valami újat szerettem volna készíteni. A lencse a hagyomány, feltét pedig az újdonság! Azért, hogy mutatós is legyen, tejföl pöttyökkel díszítettem. A pöttyöket úgy csináltam, hogy a tejfölt alaposan elkevertem egy pici csészében, majd szívószállal felszívtam, és a leves tetejére pöttyöztem (közben kicsit fújtam rajta). Szerintem nagyon mutatós lett ez a könnyű leves!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ajánlom azoknak, akik a könnyű, de mégis magyaros ízű levest szeretik.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előző este vízbe áztatjuk a feldarabolt füstölt oldalast is és a lencsét is.
  2. Másnap leöntjük a vizet a füstölt oldalasról, és annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük (én kuktába tettem, 30 percre). Ha megpuhult, kiszedjük, kicsontozzuk, és apró kockára vágjuk, félretesszük. (Ha van rajta zsíros rész, és nem szeretjük, azokat kivagdossuk.)
  3. Az oldalas főzővizében puhára főzzük a lencsét a babérlevéllel, hagymával. Óvatosan sózzuk, mert a füstölt hús sós lehetett. Ha megpuhult a lencse, a babérlevél nélkül elturmixoljuk és szűrőn átpasszírozzuk, hogy a lencse héja véletlenül se maradjon benne.
  4. A lencse passzírozmányt visszatesszük a fazékba, hozzáadjuk az édesítőt, az ecetet, és forralni kezdjük. Közben a tejszínben elkeverjük a keményítőt, a masszához adjuk, és felengedjük annyi vízzel, hogy kellő sűrűségű, krémes legyen a levesünk. Amint felforrt, a leves kész.
  5. Közben elkészítjük az oldalas chipset. Egy serpenyőbe tesszük az oldalas darabkákat, és erős tűzön folyamatos kavarás mellett (vigyázni kell, mert szerteszét fröcsög a zsír) alaposan átsütjük, majd a saját zsírjában pirítjuk. Amikor a husik szép pirosak és ropogósak, a serpenyő aljáról elhúzzuk egy darabon a chips-eket, és a forró zsírba beletesszük az összezúzott fokhagymát, de csak annyi időre, hogy a forró zsiradék megkapja. Azonnal lekapcsoljuk a tüzet, nehogy megkeseredjen a fokhagyma, és a fokhagymát összekeverjük.
  6. A levest tányérba szedjük, megszórjuk az oldalas chips-sel, és tejföllel díszítjük.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 423
elküldve: 2
receptkönyvben: 77
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Apanya

Mióta szakács: 2011.12.30.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szezon: tél
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
alkalom: újév

egyéb elnevezések

lencsekrémleves, krémes lencseleves füstölt oldalassal

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

707
lencse 25 dkg
vöröshagyma 2 kis fej
füstölt oldalas 50 dkg
főzőtejszín 2 dl
tejföl 1 ek
ecet 1 kk
babérlevél 2 db
kukoricakeményítő 5 evőkanál
fokhagyma 2 gerezd
0 ízlés szerint
édesítőszer 1 teáskanál
víz 1.5 l