r
Nosalty Logó

Gesztenyekrémleves pirított vargányával

NS
Gesztenyekrémleves pirított vargányával
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

331
Kalória
4.3g
Fehérje
41.5g
Szénhidrát
14.5g
Zsír
257.4g
Víz
21g
Koleszterin
593.5mg
Élelmi rost
4.1g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 331 kcal
  • 1% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1655 kcal
  • 1% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 80 kcal
  • 1% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.3 g

Zsír

  • Összesen
    14.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    622.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    90 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    122 mg
  • Nátrium
    366 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    41.5 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    257.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    125 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    38 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    58 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    118 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    62 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 331 kcal
  • 1% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.6 g

Zsír

  • Összesen
    72.5 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    105 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3111.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    448 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    190 mg
  • Foszfor
    609 mg
  • Nátrium
    1828 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    207.6 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    1287.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    623 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    188 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    42 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    291 micro
  • Kolin:
    98 mg
  • Retinol - A vitamin:
    592 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    311 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 1655 kcal
  • 1% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1 g

Zsír

  • Összesen
    3.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    5 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    146.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    29 mg
  • Nátrium
    86 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    9.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    60.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 80 kcal

Elkészítés

  1. Az egész gesztenyét megfőzzük, megpucoljuk. (Ne spóroljunk az idővel, masszából készítve nem lesz olyan finom - tapasztalat.)
  2. 2 ek margarinon megdinsztelünk egy fej apróra szeletelt lilahagymát, majd a megfőtt, megtisztított gesztenyét is hozzáadjuk pirítani.
  3. Felöntjük a fehérborral és a leves-alaplével, sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük fedő alatt, míg a gesztenyék megpuhulnak. A gesztenye méretétől és minőségétől függően 30-60 percet is főhet.
  4. Közben, ha szárított a vargánya, beáztatjuk, majd vajon megpirítjuk.
  5. Ha a gesztenye kész, felöntjük tejszínnel, belefacsarunk egy citromot, majd botmixerrel leturmixoljuk. Ha túl pépes, vízzel hígítjuk a kívánt állag eléréséig. Még egyszer összeforraljuk, hogy ne csapja ki a tejszínt.
  6. Melegen, pirított vargányával megszórva tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 60 p

Sokcsillagos hotel sokcsillagos konyháján kóstoltam először - aztán nem tudtam kiverni a fejemből, hogy vajon hogy készülhetett. Több neten talált receptet elolvasva, kísérletezgetve alakult ki a saját verzióm. Lassan elkészülő, szöszölős, és nem épp pénztárcabarát leves, ez tény, de megéri a fáradozást, ígérem! :)

További receptek

Lengyel sárgaborsóleves

A sárgaborsóleves nálunk talán kevésbé ismert - mi inkább főzeléknek készítjük -, de Lengyelországban régóta népszerű fogás, mivel nagyon tápláló, ugyanakkor olcsó - éppen ...

Rosanics Petra

Tradicionális minestrone

Ha van olyan recept, ami tökéletesen megtestesíti a tradicionális olasz konyha szerény gazdagságát, egészen biztosan a minestrone az. A leves, amit bármelyik évszakban megfőzhetünk a ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...