r
Nosalty Logó

Lencsekrémleves

NS
Lencsekrémleves
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

539
Kalória
20.2g
Fehérje
49.5g
Szénhidrát
25.9g
Zsír
75.9g
Víz
17.8g
Koleszterin
10g
Élelmi rost
4.1g
Cukor
  • 12% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 539 kcal
  • 12% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 2162 kcal
  • 12% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 76 kcal
  • 12% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    20.2 g

Zsír

  • Összesen
    25.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2316.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    120 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    59 mg
  • Foszfor
    204 mg
  • Nátrium
    1922 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    49.5 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    75.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    186 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    93 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    339 micro
  • Kolin:
    68 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    619 micro
  • β-karotin
    1888 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    586 micro
Összesen 539 kcal
  • 12% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    80.8 g

Zsír

  • Összesen
    103.6 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    71 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9267.1 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    481 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    237 mg
  • Foszfor
    817 mg
  • Nátrium
    7689 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    198 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    40 mg

Víz

  • Összesen
    303.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    743 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    371 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1357 micro
  • Kolin:
    272 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2476 micro
  • β-karotin
    7552 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    2343 micro
Összesen 2162 kcal
  • 12% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    322.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    28 mg
  • Nátrium
    268 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    6.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    10.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    86 micro
  • β-karotin
    263 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    82 micro
Összesen 76 kcal

Elkészítés

  1. A lencsét fél órára hideg vízbe áztatjuk, majd leszűrjük.
  2. A répát, a szalonnát, a szárzellert és a hagymátapróra vágjuk. A fűszereket cérnával összekötjük.
  3. Az olaj felét egy lábasban felhevítjük, és hozzáadjuk aszalonnát (egészben) , a hagymát és a zöldségeket. Kb. 10 percig pároljuk, míg a zöldségek meg nem puhulnak.
  4. Beletesszük a lencsét és az összekötözött fűszereket. Még kb. 5 percig kevergetjük, míg a lencse el nem kezd a lábas aljához tapadni.
  5. Közben az alaplét felmelegítjük. A felét a lencsére öntjük, felforraljuk, majd alacsony lángon forraljuk kb. 45 percig. (Míg a lencse meg nem puhul). Ha megpuhult, kiveszünk belőle 4-5 evőkanálnyi lecsét .
  6. Kiszedjük belőle a fűszercsomót és a szalonnát.
  7. A levest botmixerrel pépesítjük. Visszatesszük a főzőlapra, beletesszük az egészben maradt lencsét és a maradék alaplével higítjuk. Szükség esetén sózzuk, borsozzuk.
  8. Tálaláskor meglocsoljuk a maradékolívaolajjal. A levesbőlkivett szalonnából is szeletelhetünkbele egy keveset.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 60 p

Igen intenzíven fűszeres levesre számítsunk. Giorgio Locatelli szakácskönyvében találtam ezt a receptet.

További receptek

Klasszikus meggyleves

Nem telhet el nyár hűvös meggyleves nélkül, készítsük hát el a legklasszikusabb, legretróbb, nagymamás verziót ebből a magyaros, nyári fogásból. Alaposan behűtve, önmagában a ...

Lakos Benedek

Sajtkrémleves

Az egyik legkülönlegesebb levesfélénk a sajtkrémleves, ami remek lélekmelengető kanalznivaló a hűvős őszi-téli napok során. A legtöbben csak instant, porított formában ismerik, pedig ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...