r
Nosalty Logó

Lencse sólet

ze(n)derta
Lencse sólet
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

396
Kalória
24.9g
Fehérje
42.4g
Szénhidrát
14.4g
Zsír
70.5g
Víz
144.8g
Koleszterin
6.7g
Élelmi rost
1.3g
Cukor
  • 16% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 396 kcal
  • 16% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 4738 kcal
  • 16% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 232 kcal
  • 16% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.9 g

Zsír

  • Összesen
    14.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    145 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    511.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    61 mg
  • Foszfor
    302 mg
  • Nátrium
    84 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    42.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    70.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    221 micro
  • Kolin:
    117 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    159 micro
Összesen 396 kcal
  • 16% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    298.3 g

Zsír

  • Összesen
    173.3 g
  • Telített zsírsav
    65 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    74 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    1738 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6137.3 g
  • Cink
    46 mg
  • Szelén
    167 mg
  • Kálcium
    486 mg
  • Vas
    65 mg
  • Magnézium
    729 mg
  • Foszfor
    3622 mg
  • Nátrium
    1003 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    508.7 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    80 mg

Víz

  • Összesen
    846 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    475 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    31 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    55 mg
  • D vitamin:
    238 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    56 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2654 micro
  • Kolin:
    1398 mg
  • Retinol - A vitamin:
    465 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    126 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1905 micro
Összesen 4738 kcal
  • 16% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.6 g

Zsír

  • Összesen
    8.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    85 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    300.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    177 mg
  • Nátrium
    49 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    24.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    41.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    130 micro
  • Kolin:
    68 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    93 micro
Összesen 232 kcal

Elkészítés

  1. A lencsét is és a marhanyelvet is beáztatjuk, úgy egy fél napra.
  2. A marhanyelvet a fokhagymával, a babérlevéllel és asóval,bő vízben, lassú tűzön kb. 2-3 óra alatt puhára főzzük. A vízből kivéve kicsit hűlni hagyjuk, lehúzzuk a bőrét és nagyobb darabokra vágjuk.
  3. A tojásokat keményre főzzük és megpucoljuk.
  4. A vöröshagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, majd megszórjuk kevés pirospaprikával. Felengedjük vízzel (a nyelv főzőlevét is bele tehetjük, de akkor óvatosan sózzuk!) és belekeverjük a jól átmosott, lecsepegtetett lencsét és a bulgurt (helyette árpagyöngyöt is használhatunk).
  5. Beletesszük a keményre főzött tojásokat és a főtt nyelvet, és alufóliával letakarva a sütőbe tesszük.
  6. A sütő lángját nagyon kicsire állítjuk (egyszerű, ha az elzárás felé csavarjuk a csapot) és kb. 3 óráig sütjük-pároljuk.
  7. Nagy adag tejföllel meglocsolva tálaljuk.

Recept infó

  • Főzés ideje: 120 p
  • Sütés ideje: 180 p

Az eredeti sólet apró szemű száraz babból készül, de én újévre szívesebben készítek lencséből sóletet, mint főzeléket. Ugyan igényel némi tervezést (de hát melyik étel nem?), de ha az áztatáson túljutottunk, akkor már elegendő csak összerakni az alapanyagokat, és több foglalatosságot már nem igényel - nyugodtan lehet készülni a Szilveszter esti mulatságra.

További receptek

Spenótos omlett

A spenótos omlett egy tojásból készült, spenóttal gazdagított étel, amit általában reggelire vagy könnyű ebédként fogyasztanak. Az omlett alapja a felvert tojás, amit serpenyőben ...

Hering András

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Top Receptek