r
Nosalty Logó

Legegyszerűbb pizzatészta

Lakos Benedek
Legegyszerűbb pizzatészta
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A tésztához

396
Kalória
10.2g
Fehérje
75.9g
Szénhidrát
5g
Zsír
69.7g
Víz
-
Koleszterin
3g
Élelmi rost
2.8g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A tésztához

Összesen 396 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A tésztához

Összesen 1584 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A tésztához

Összesen 242 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.2 g

Zsír

  • Összesen
    5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    977 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    119 mg
  • Nátrium
    781 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    75.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    69.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    64 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 396 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    40.9 g

Zsír

  • Összesen
    20.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3908.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    131 mg
  • Kálcium
    70 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    94 mg
  • Foszfor
    478 mg
  • Nátrium
    3123 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    303.6 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    278.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    256 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 1584 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    3.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    597.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    478 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    46.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    42.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 242 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A liszt harmadát elkeverjük a langyos vízzel, cukorral és élesztővel, majd 20 percig állni hagyjuk. Utána hozzáadjuk a maradék lisztet és az olajat és ruganyos tésztát gyúrunk. Ekkor adjuk hozzá a sót, hogy ne semlegesítse az élesztőt. Ha túl ragacsos lenne, adjunk hozzá kevés plusz lisztet, de ne túl sokat. A lényeg, hogy ne ragadjon a deszkához.
  2. A tésztát 10 percig dagasztjuk, amíg egy feszes gombócot nem kapunk. Kiolajozott tálba tesszük és a gombócot is bevonjuk olajjal, nehogy kiszáradjon. Lefedjük frissentartó fóliával és meleg helyen duplájára kelesztjük a tésztát.
  3. A sütőt egy felfordított tepsivel együtt előmelegítjük 300 fokra (vagy a sütőnk maximum hőfokára). A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd két egyenlő részre osztjuk. Lisztezett felületen sodrófával vékonyra nyújtjuk, ellátjuk tetszőleges feltétekkel. A tepsit meghintjük liszttel, óvatosan áthelyezzük rá a pizzát, majd 7-10 perc alatt készre sütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 10 p
  • Sütés hőfoka: 300 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A lehető leggyorsabb és legegyszerűbb pizzatészta receptje következik most, amire mondhatnánk, hogy New York-i stílusú, de igazából bármelyik városban megállja a helyét. Tésztája vékonyra nyújtható és ropogós, bármilyen feltéttel elláthatjuk. Ebből a mennyiségből két közepes méretű pizza süthető.

Pizzatészta előkészítés
A lisztet elkeverjük langyos vízzel, cukorral és élesztővel, majd állni hagyjuk
Lakos Benedek

A pizza az egyik legismertebb és legkedveltebb étel a világon, aminek elkészítési módjának és ízesítéseinek se szeri, se száma. Amikor a pizzára gondolunk, elsősorban a feltétek jutnak eszünkbe, és hajlamosak vagyunk attól sikeressé vagy épp sikertelenné kikiáltani egy pizzát, pedig valójában a pizzatészta az alapja és lelke minden jó pizzának.

Egy jól elkészített pizzatészta nemcsak tartja a feltéteket, de ízben és textúrában is hozzátesz az élményhez ropogós, levegős, vagy éppen puha és szaftos, attól függően, milyen stílust képvisel.

Mi is a pizzatészta alapja?

A pizzatészta alapja egyszerű: liszt, víz, só, élesztő (vagy kovász), néha olívaolaj. Mégis, ezeknek az arányai, az elkészítési mód és a kelesztési idő hatalmas különbségeket eredményezhetnek. Épp ezért léteznek különféle pizzatészták – a klasszikus nápolyi változattól a ropogós rómain át a vastag, kenyérszerű amerikai típusokig.

A lehető legegyszerűbb és leggyorsabb pizzatésztarecept – nevezhetnénk New York-i stílusúnak, valójában bárhol megállja a helyét, nyugodtan tekinthetjük "a pizzatészta" origójának.

A verhetetlen házi pizzatészta – gyors, ropogós

A titok: az előerjesztés

A liszt egy részéből előtésztát készítünk – ez nemcsak segíti az élesztőt beindulni, de gazdagabb ízt is ad a tésztának. Ne hagyd ki!
nyers pizzatészta tálban
Dagasztás után lefedjük frissentartó fóliával és meleg helyen duplájára kelesztjük a tésztát.
Lakos Benedek

Sütési trükk: forró tepsi, vékony tészta

A ropogós, mégis hajlítható pizzatészta kulcsa a hő. Minél forróbb a sütőd, annál jobb lesz az eredmény.

Kiemelt tippek a sütéshez:

  • Melegítsd elő a sütőt a lehető legmagasabb hőfokra (300°C, vagy amennyit bír).
  • Fordíts meg egy tepsit fejjel lefelé, és így melegítsd fel – így könnyebb lesz rátenni a pizzát, és extra forró aljat kapsz, amitől ropogós lesz az alja.
  • Oszd a tésztát két részre, és lisztezett felületen nyújtsd ki jó vékonyra (ne félj a sodrófától – ez nem nápolyi pizza, itt a vékonyság a barátod!).
  • Szórd meg a forró tepsit liszttel vagy búzadarával, és helyezd rá óvatosan a megpakolt tésztát.
  • Süsd 7–10 percig, vagy amíg a szélek aranybarnára pirulnak, és az alja roppanós lesz.
pizza
Pizza alaptészta
Lakos Benedek

További alap pizzatészták, amiket érdemes kipróbálni:

Nápolyi pizzatészta

  • Jellemzői: levegős, puha belső és hólyagos, kissé égett szél (cornicione).
  • Különlegessége: hosszú kelesztési idő (akár 24-72 óra), magas hőfokon (400–500 °C) sült, nagyon rövid idő alatt (90 másodperc).
  • Ez a tészta egyszerre könnyű és karakteres, a nápolyi pizzára jellemző állag miatt.

Római (vagy "Pizza Romana") tészta

  • Jellemzői: vékony, ropogós, kevésbé rugalmas, mint a nápolyi.
  • Különlegessége: kevesebb víz, rövidebb kelesztés, alacsonyabb hőmérsékleten sül hosszabban.
  • Inkább ropogós élményt nyújt, szemben a nápolyi puhaságával.

Vérbeli, klasszikus pizzareceptek:

Szicíliai pizzatészta (pl. sfincione)

  • Jellemzői: Vastag, puha, kenyérszerű tészta, tepsiben sütik.
  • Különlegessége: Magas hidratáltság, sok olívaolaj a tésztában és a tepsiben is.
  • Ez inkább kenyér és pizza között van, szaftosabb feltétekhez ideális.

Detroiti pizzatészta

  • Jellemzői: téglalap alakú, vastag, szinte sült kenyérszerű, alján ropogós sajtkéreg.
  • Különlegessége: olajozott tepsiben sütik, az alján karamellizált sajtperem képződik.
  • Bőséges, tartalmas, inkább rakott, mint klasszikus pizza.

És íme pár különlegesebb verzió pizzatésztából:

Gluténmentes pizzatészták

  • Jellemzői: rizsliszt, mandulaliszt, kukoricaliszt vagy más alternatívák felhasználásával készülnek.
  • Különlegessége: másképp viselkednek (nyújtás, állag), de jól fűszerezve kiváló alternatívát nyújtanak.
  • Lényeg: speciális étrendekhez alkalmazkodó megoldás.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek