r
Nosalty Logó

Legegyszerűbb pizzatészta

Lakos Benedek
Legegyszerűbb pizzatészta
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A tésztához

396
Kalória
10.2g
Fehérje
75.9g
Szénhidrát
5g
Zsír
69.7g
Víz
-
Koleszterin
3g
Élelmi rost
2.8g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A tésztához

Összesen 396 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A tésztához

Összesen 1584 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A tésztához

Összesen 242 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.2 g

Zsír

  • Összesen
    5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    977 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    119 mg
  • Nátrium
    781 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    75.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    69.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    64 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 396 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    40.9 g

Zsír

  • Összesen
    20.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3908.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    131 mg
  • Kálcium
    70 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    94 mg
  • Foszfor
    478 mg
  • Nátrium
    3123 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    303.6 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    278.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    256 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 1584 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    3.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    597.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    478 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    46.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    42.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 242 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A liszt harmadát elkeverjük a langyos vízzel, cukorral és élesztővel, majd 20 percig állni hagyjuk. Utána hozzáadjuk a maradék lisztet és az olajat és ruganyos tésztát gyúrunk. Ekkor adjuk hozzá a sót, hogy ne semlegesítse az élesztőt. Ha túl ragacsos lenne, adjunk hozzá kevés plusz lisztet, de ne túl sokat. A lényeg, hogy ne ragadjon a deszkához.
  2. A tésztát 10 percig dagasztjuk, amíg egy feszes gombócot nem kapunk. Kiolajozott tálba tesszük és a gombócot is bevonjuk olajjal, nehogy kiszáradjon. Lefedjük frissentartó fóliával és meleg helyen duplájára kelesztjük a tésztát.
  3. A sütőt egy felfordított tepsivel együtt előmelegítjük 300 fokra (vagy a sütőnk maximum hőfokára). A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd két egyenlő részre osztjuk. Lisztezett felületen sodrófával vékonyra nyújtjuk, ellátjuk tetszőleges feltétekkel. A tepsit meghintjük liszttel, óvatosan áthelyezzük rá a pizzát, majd 7-10 perc alatt készre sütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 10 p
  • Sütés hőfoka: 300 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A lehető leggyorsabb és legegyszerűbb pizzatészta receptje következik most, amire mondhatnánk, hogy New York-i stílusú, de igazából bármelyik városban megállja a helyét. Tésztája vékonyra nyújtható és ropogós, bármilyen feltéttel elláthatjuk. Ebből a mennyiségből két közepes méretű pizza süthető.

Pizzatészta előkészítés
A lisztet elkeverjük langyos vízzel, cukorral és élesztővel, majd állni hagyjuk
Lakos Benedek

A pizza az egyik legismertebb és legkedveltebb étel a világon, aminek elkészítési módjának és ízesítéseinek se szeri, se száma. Amikor a pizzára gondolunk, elsősorban a feltétek jutnak eszünkbe, és hajlamosak vagyunk attól sikeressé vagy épp sikertelenné kikiáltani egy pizzát, pedig valójában a pizzatészta az alapja és lelke minden jó pizzának.

Egy jól elkészített pizzatészta nemcsak tartja a feltéteket, de ízben és textúrában is hozzátesz az élményhez ropogós, levegős, vagy éppen puha és szaftos, attól függően, milyen stílust képvisel.

Mi is a pizzatészta alapja?

A pizzatészta alapja egyszerű: liszt, víz, só, élesztő (vagy kovász), néha olívaolaj. Mégis, ezeknek az arányai, az elkészítési mód és a kelesztési idő hatalmas különbségeket eredményezhetnek. Épp ezért léteznek különféle pizzatészták – a klasszikus nápolyi változattól a ropogós rómain át a vastag, kenyérszerű amerikai típusokig.

A lehető legegyszerűbb és leggyorsabb pizzatésztarecept – nevezhetnénk New York-i stílusúnak, valójában bárhol megállja a helyét, nyugodtan tekinthetjük "a pizzatészta" origójának.

A verhetetlen házi pizzatészta – gyors, ropogós

A titok: az előerjesztés

A liszt egy részéből előtésztát készítünk – ez nemcsak segíti az élesztőt beindulni, de gazdagabb ízt is ad a tésztának. Ne hagyd ki!
nyers pizzatészta tálban
Dagasztás után lefedjük frissentartó fóliával és meleg helyen duplájára kelesztjük a tésztát.
Lakos Benedek

Sütési trükk: forró tepsi, vékony tészta

A ropogós, mégis hajlítható pizzatészta kulcsa a hő. Minél forróbb a sütőd, annál jobb lesz az eredmény.

Kiemelt tippek a sütéshez:

  • Melegítsd elő a sütőt a lehető legmagasabb hőfokra (300°C, vagy amennyit bír).
  • Fordíts meg egy tepsit fejjel lefelé, és így melegítsd fel – így könnyebb lesz rátenni a pizzát, és extra forró aljat kapsz, amitől ropogós lesz az alja.
  • Oszd a tésztát két részre, és lisztezett felületen nyújtsd ki jó vékonyra (ne félj a sodrófától – ez nem nápolyi pizza, itt a vékonyság a barátod!).
  • Szórd meg a forró tepsit liszttel vagy búzadarával, és helyezd rá óvatosan a megpakolt tésztát.
  • Süsd 7–10 percig, vagy amíg a szélek aranybarnára pirulnak, és az alja roppanós lesz.
pizza
Pizza alaptészta
Lakos Benedek

További alap pizzatészták, amiket érdemes kipróbálni:

Nápolyi pizzatészta

  • Jellemzői: levegős, puha belső és hólyagos, kissé égett szél (cornicione).
  • Különlegessége: hosszú kelesztési idő (akár 24-72 óra), magas hőfokon (400–500 °C) sült, nagyon rövid idő alatt (90 másodperc).
  • Ez a tészta egyszerre könnyű és karakteres, a nápolyi pizzára jellemző állag miatt.

Római (vagy "Pizza Romana") tészta

  • Jellemzői: vékony, ropogós, kevésbé rugalmas, mint a nápolyi.
  • Különlegessége: kevesebb víz, rövidebb kelesztés, alacsonyabb hőmérsékleten sül hosszabban.
  • Inkább ropogós élményt nyújt, szemben a nápolyi puhaságával.

Vérbeli, klasszikus pizzareceptek:

Szicíliai pizzatészta (pl. sfincione)

  • Jellemzői: Vastag, puha, kenyérszerű tészta, tepsiben sütik.
  • Különlegessége: Magas hidratáltság, sok olívaolaj a tésztában és a tepsiben is.
  • Ez inkább kenyér és pizza között van, szaftosabb feltétekhez ideális.

Detroiti pizzatészta

  • Jellemzői: téglalap alakú, vastag, szinte sült kenyérszerű, alján ropogós sajtkéreg.
  • Különlegessége: olajozott tepsiben sütik, az alján karamellizált sajtperem képződik.
  • Bőséges, tartalmas, inkább rakott, mint klasszikus pizza.

És íme pár különlegesebb verzió pizzatésztából:

Gluténmentes pizzatészták

  • Jellemzői: rizsliszt, mandulaliszt, kukoricaliszt vagy más alternatívák felhasználásával készülnek.
  • Különlegessége: másképp viselkednek (nyújtás, állag), de jól fűszerezve kiváló alternatívát nyújtanak.
  • Lényeg: speciális étrendekhez alkalmazkodó megoldás.

További receptek

Római pizzatészta

Olaszországban sem ugyanolyan a pizza mindenütt: Rómában például sokkal levegősebb, ropogósabb, enyhén magasabb tésztájú lepényeket sütnek, amiket utána ollóval vágnak szögletes ...

Lakos Benedek

Nápolyi pizzatészta

Az eredeti nápolyi pizza arról híres, hogy széle levegős és pufi, míg a belső része tökéletesen átsült és vékony. Elláthatjuk a kedvenc feltéteinkkel, bár érdemes szerényebbre ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...