r
Nosalty Logó

Lazac finn módra rukkolasalátával

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Auringonkukka
Lazac finn módra rukkolasalátával
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
grill
  • 9% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A lazachoz

A rukkola salátához

A steak burgonyához

Összesen 601 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A lazachoz

A rukkola salátához

A steak burgonyához

Összesen 2402 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A lazachoz

A rukkola salátához

A steak burgonyához

Összesen 93 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    53.3 g

Zsír

  • Összesen
    30.4 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    137 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3280.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    71 mg
  • Kálcium
    421 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    141 mg
  • Foszfor
    823 mg
  • Nátrium
    1817 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.2 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    474.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    243 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    878 micro
  • K vitamin:
    111 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    128 micro
  • Kolin:
    230 mg
  • Retinol - A vitamin:
    133 micro
  • α-karotin
    49 micro
  • β-karotin
    1285 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    965 micro
  • Lut-zea
    2748 micro
Összesen 601 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    213 g

Zsír

  • Összesen
    121.5 g
  • Telített zsírsav
    39 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    546 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13123.6 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    285 mg
  • Kálcium
    1683 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    564 mg
  • Foszfor
    3293 mg
  • Nátrium
    7267 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    116.9 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    1897.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    970 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    37 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    164 mg
  • D vitamin:
    3512 micro
  • K vitamin:
    445 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    72 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    513 micro
  • Kolin:
    919 mg
  • Retinol - A vitamin:
    530 micro
  • α-karotin
    195 micro
  • β-karotin
    5140 micro
  • β-crypt
    102 micro
  • Likopin
    3860 micro
  • Lut-zea
    10992 micro
Összesen 2402 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    4.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    520 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    67 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    130 mg
  • Nátrium
    288 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    75.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    139 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    204 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    153 micro
  • Lut-zea
    436 micro
Összesen 93 Kcal

Hozzávalók

A lazachoz

A rukkola salátához

A steak burgonyához

Elkészítés

A lazachoz

  1. Lazac:
  2. 1. Egy tűzálló tálat enyhén beolajozunk, majd a lazacot bőrével lefele ráhelyezzük.
  3. 2. A lazacot sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük a citromborssal, és lelocsoljuk a frissen facsart citrom levével.
  4. 3. Kb. 20 percet állni hagyjuk, majd előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük (addig, míg a halhús el nem válik a bőrtől).
  5. Rukkolasaláta:
  6. 1. Amíg a lazac sül, elkészítjük a salátát.
  7. 2. A rukkolát egy salátástálba öntjük, és lelocsoljuk az olajjal és a balzsamecettel.
  8. 3. A lilahagymát apró darabokra, az uborkát, a koktélparadicsomot és a feta sajtot 1 cm-es kockákra vágjuk.
  9. 4. A felaprított zöldségeket hozzáadjuk a rukkolához, majd fűszerezzük sóval és a borssal.
  10. 5. Keverőkanállal összedolgozzuk a zöldségket, és már kész is. (Ízlés szerint még lehet olajat, illetve balzsamecetet hozzáönteni.)
  11. Steakburgonya:
  12. 1. A burgonyát meghámozzuk, és cikkekre vágjuk.
  13. 2. A cikkeket a sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és steakburgonya fűszerkeverékkel ízesítjük.
  14. 3. A burgonyák tetejét olívajjal megöntözzük.
  15. 4. Kb. fél óra alatt ropogósra sütjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 75 perc
  • Receptkönyvben: 180
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 22697
  • Feltöltés dátuma: 2011. október 18.

Ajánló

Száraz fehérbort ajánlanék hozzá! A steakburgonyát lehet helyettesíteni héjában főtt újburgonyával, amit a finnek étkezés közben teavajjal szoktak megkenni. Isteni!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Lazac finn módra rukkolasalátával
Auringonkukka 61 recept

A finnek egyik specialitása a lazac és annak mindenféle elkészítési módozata. Sajnálom, hogy otthon ilyeneket nem lehet kapni a boltokban frissen a halaspultból, legfeljebb csak a nagyobb városokban, és ha lehet is kapni, akkor méregdrága.

Hozzászólások (5)

Hoborc

Kedves Ildikó! A storyhoz szólnék hozzá, mert a receptben számomra semmi új nincs a lazacot sokszor készítem ilyen módon. Nem tudom mi a finn módon benne, ettem ilyet mediterrán országokban is. Csalódtam, azt hittem találok egy jó kis új receptet. Én is vidéki vagyok, de a METRO-ban folyamatosan lehet lazacot venni, többfélét is. A TESCO-ban is szokott lenni akciósan. A drágaságához annyit, hogy mi hárman szoktunk egyszerre fél kg-t megenni, nagyon laktató, így szerintem nem méregdrága. Nem kritizálni akarlak, csak félrevezet?ek az infóid. Üdv, Gabi

Auringonkukka

Kedves Hoborc! Lehet, hogy számodra ebben a receptben semmi új nincs, de annak aki például nem evett gyakran lazacot, vagy soha, annak igen! Én eredetileg békés megyei vagyok és például nálunk senkit nem tudok a távoli ismer?seim között sem, aki valaha kóstolta volna a lazacot (szerintem amúgy a világ legjobb hala). Igen, és a boltokban sem lehet kapni sehol, sem a Tescoban, a legközelebbi Metro meg csak 110 km-re van... Szóval ebb?l kiindulva, saját tapasztalataimra hagyatkozva. A "finn módra" számomra pedig azt jelenti, hogy mivel Finnországban élek tudom, hogy milyen ételeket hogyan készítenek, közöttük a lazacot is. Igaz, hogy a finnek is sokféleképpen készítik el a lazacot, de úgy láttam ez az egyszer?, mégis nagyszer? módszer a legkedveltebb, azért bátorkodtam ezt a fantázianevet használni. Ennyi, mást nem tudok mondani! Sajnálom, ha nem tetszett, másnak remélem jobban bejött!

csakaaa

Sziasztok, bár Budapesten élek, de egy kezemen meg tudnám számolni, hogy a közelemben hány helyen tudnék friss(!) lazacot enni/venni. (Egy viszonylag nagy piac van a közelben, de ezidáig még egyszer sem láttam nemhogy tengeri, de tavi halat sem.) Az ár pedig...elég szubjektív, de azt gondolom, hogy valakinek valóban méregdrága, valaki pedig megengedheti magának, bár szerintem a lazac nem tartozik a hétköznapi ételek közé, de lehet, hogy én maradtam le valamir?l. :) Csak azért szerettem volna hozzászólni, mert nekem nagyon tetszik a fénykép, és örülök, hogy "tengeri recepteket" is olvashatok, mert ha éppen lazacot kívánnék, akkor sem leszek gondban, hogy milyen módon készítsem el. :)) Köszönöm

Auringonkukka

Kedves csakaaa! Nagyon köszönöm a hozzászólásod és hogy megvédtél! Ezt a dolgot én is így látom, kinek mi az olcsó, de valljuk be, a lakosság dönt? számára a lazac ára nem elérhet? és ha már halaknál tartunk egész Európában Magyarországon a legkevesebb az egy f?re jutó éves halfogyasztás... Sajnos! Örülök, hogy tetszett a recept, van még több lazacos receptem is, de még nem fotóztam ?ket :D Jó étvágyat hozzá, ha egyszer elkészíted!

P.

Szia Ildikó! Nem félrevezet?ek az infóid, azt gondolom én is. Én is éltem pár évet külföldön és sokszor én is bajban voltam, amikor ide töltöttem fel receptet, mert nem tudtam, mi itthon a "dörgés". Nem mellesleg ez az ízesítés áll legjobban a halnak, én ehelyett csak serpeny?ben kisütöm. A lazacot akkor lehet tönkretenni, ha túlcicomázzák valami "jó kis új recepttel..."- üzenném ezt Gabinak. Nincs új a nap alatt. A lazac nyersen a legjobb. Vagy enyhén átsütve kevés sóval és citromlével. Bármi más egyszer?en felesleges lazac ügyben. Csak meggyalázza ennek a nemes halnak az ízét. Bármilyen egyéb ízesítés a halhús ízének romlásához vezet, véleményem szerint. Ez egy szép recept Ildikó! Üdv: AzEszter

Auringonkukka

Kedves Eszter! Köszönöm a kedves szavakat, minden jót kívánok!

Hoborc

Köszönöm az üzenetet, nem túl cicomázni szerettem volna a "méregdrágán" vett lazacomat, hanem kicsit másképp elkészíteni, mint eddig. Tudod annyit eszem, hogy már így unom. Én is éltem külföldön, nem pát évet, de ezt nem tudom miért kell itt hangsúlyozni? Azért mert valami negatívumot ír valaki egy storyra, nem a receptre, hogy jön ez ide? Ildikótól elnézést, ha megbántottam, nem ez volt a cél, csak a véleményem írtam le. Szép napot, jó f?z?cskét. Gabi

Törölt felhasználó

Mi két éve voltunk kint a finn barátainknál (két családnál van egy-egy bulldogunk) és mi is ott ettünk el?ször lazacot. Ráadásul frisset :) Nagyon kedves volt Tarja, mert együtt készítettük mindig a vacsorát, így megtanultunk lazacot filézni, elkészíteni különböz? módokon, pitét sütöttünk stb. Ami nekem nagyon ízlett még a te ételeden kívül az a lazac hallé volt. Annyiban különbözött a bajaitól, hogy krumplit is tettünk bele + fehér volt (sztem tejföl vagy f?z?tejszín miatt), nem paprikás. Isteni volt. Illetve ha valaki tényleg friss lazacot szerez (ami sztem lehetetlen kis hazánkban.. már a szállítás miatt is), akkor érdemes vékony szeletekre vágni... sóval és színes borssal kell f?szerezni.. 24 órát hagyni hideg helyen.. és másnap "nyersen" lehet elfogyasztani. Isteni pirítóssal és salátával :) Én örülök minden finn receptnek, tehát: Köszönöm! :)

madaraszvktr

Köszi a receptet! A feleségemmel csináltuk meg, most sütöttünk el?ször lazacot és nagyon finom lett! Legközelebb a halat csak fél óráig sütném, mert szaftosabban még jobb lenne, de ez nyilván egyéni ízlés kérdése =)

Hozzávalók

A lazachoz

A rukkola salátához

A steak burgonyához

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Szlovákiának sikerült az, amiről mi még csak álmodunk

Szlovákia óriási sikert ért el, északi szomszédunk ugyanis csaknem fél év alatt visszahozta a betétdíjas rendszert a boltokba, június végétől pedig már nem is találkozhatunk olyan üdítős flakonokkal és dobozokkal, amelyek ne lennének visszaválthatóak.