Lazac finn módra rukkolasalátával
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Auringonkukka

adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
grill
- 9% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 5% Zsír
A lazachoz
-
200g lazac254 kcal
-
2g só0 kcal
-
1g bors1 kcal
-
0g citrombors0 kcal
-
5g citromlé1 kcal
A rukkola salátához
-
75g rukkola19 kcal
-
50g feta sajt133 kcal
-
38g koktélparadicsom7 kcal
-
23g lilahagyma8 kcal
-
100g kígyóuborka15 kcal
-
3g balzsamecet2 kcal
-
6g olívaolaj53 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g bors1 kcal
A steak burgonyához
-
125g burgonya72 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
Összesen
601
Kcal
- 9% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 5% Zsír
A lazachoz
-
800g lazac1016 kcal
-
7g só0 kcal
-
2g bors5 kcal
-
0g citrombors0 kcal
-
20g citromlé4 kcal
A rukkola salátához
-
300g rukkola75 kcal
-
200g feta sajt530 kcal
-
150g koktélparadicsom27 kcal
-
90g lilahagyma33 kcal
-
400g kígyóuborka58 kcal
-
10g balzsamecet9 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
4g só0 kcal
-
1g bors3 kcal
A steak burgonyához
-
500g burgonya289 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
Összesen
2402
Kcal
- 9% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 5% Zsír
A lazachoz
-
31.7g lazac40 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0.1g bors0 kcal
-
0g citrombors0 kcal
-
0.8g citromlé0 kcal
A rukkola salátához
-
11.9g rukkola3 kcal
-
7.9g feta sajt21 kcal
-
5.9g koktélparadicsom1 kcal
-
3.6g lilahagyma1 kcal
-
15.8g kígyóuborka2 kcal
-
0.4g balzsamecet0 kcal
-
1g olívaolaj8 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A steak burgonyához
-
19.8g burgonya11 kcal
-
0.6g olívaolaj6 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
Összesen
93
Kcal
- 9% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 53.3 g
Zsír
-
Összesen 30.4 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 137 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3280.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 71 mg
-
Kálcium 421 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 141 mg
-
Foszfor 823 mg
-
Nátrium 1817 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.2 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 474.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 243 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 41 mg
-
D vitamin: 878 micro
-
K vitamin: 111 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 128 micro
-
Kolin: 230 mg
-
Retinol - A vitamin: 133 micro
-
α-karotin 49 micro
-
β-karotin 1285 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 965 micro
-
Lut-zea 2748 micro
Összesen
601
Kcal
- 9% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 213 g
Zsír
-
Összesen 121.5 g
-
Telített zsírsav 39 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 49 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 546 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13123.6 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 285 mg
-
Kálcium 1683 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 564 mg
-
Foszfor 3293 mg
-
Nátrium 7267 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 116.9 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 1897.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 970 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 37 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 164 mg
-
D vitamin: 3512 micro
-
K vitamin: 445 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 72 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 513 micro
-
Kolin: 919 mg
-
Retinol - A vitamin: 530 micro
-
α-karotin 195 micro
-
β-karotin 5140 micro
-
β-crypt 102 micro
-
Likopin 3860 micro
-
Lut-zea 10992 micro
Összesen
2402
Kcal
- 9% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 8.4 g
Zsír
-
Összesen 4.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 520 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 67 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 130 mg
-
Nátrium 288 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 75.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 38 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 139 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 21 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 204 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 153 micro
-
Lut-zea 436 micro
Összesen
93
Kcal
Hozzávalók
A lazachoz
-
1 tk só
-
1 teáskanál citrombors
-
1 fél citromból nyert citromlé
A rukkola salátához
-
300 g rukkola
-
200 g feta sajt
-
15 dkg koktélparadicsom
-
1 közepes fej lilahagyma
-
1 db kígyóuborka
-
2 ek balzsamecet
-
3 ek olívaolaj
-
1 kk só
-
1 kk bors
A steak burgonyához
Elkészítés
A lazachoz
- Lazac:
- 1. Egy tűzálló tálat enyhén beolajozunk, majd a lazacot bőrével lefele ráhelyezzük.
- 2. A lazacot sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük a citromborssal, és lelocsoljuk a frissen facsart citrom levével.
- 3. Kb. 20 percet állni hagyjuk, majd előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük (addig, míg a halhús el nem válik a bőrtől).
- Rukkolasaláta:
- 1. Amíg a lazac sül, elkészítjük a salátát.
- 2. A rukkolát egy salátástálba öntjük, és lelocsoljuk az olajjal és a balzsamecettel.
- 3. A lilahagymát apró darabokra, az uborkát, a koktélparadicsomot és a feta sajtot 1 cm-es kockákra vágjuk.
- 4. A felaprított zöldségeket hozzáadjuk a rukkolához, majd fűszerezzük sóval és a borssal.
- 5. Keverőkanállal összedolgozzuk a zöldségket, és már kész is. (Ízlés szerint még lehet olajat, illetve balzsamecetet hozzáönteni.)
- Steakburgonya:
- 1. A burgonyát meghámozzuk, és cikkekre vágjuk.
- 2. A cikkeket a sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és steakburgonya fűszerkeverékkel ízesítjük.
- 3. A burgonyák tetejét olívajjal megöntözzük.
- 4. Kb. fél óra alatt ropogósra sütjük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 75 perc
- Receptkönyvben: 180
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 22697
- Feltöltés dátuma: 2011. október 18.
Ajánló
Száraz fehérbort ajánlanék hozzá! A steakburgonyát lehet helyettesíteni héjában főtt újburgonyával, amit a finnek étkezés közben teavajjal szoktak megkenni. Isteni!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Auringonkukka
61 recept
A finnek egyik specialitása a lazac és annak mindenféle elkészítési módozata. Sajnálom, hogy otthon ilyeneket nem lehet kapni a boltokban frissen a halaspultból, legfeljebb csak a nagyobb városokban, és ha lehet is kapni, akkor méregdrága.
Hozzászólások (5)
Kedves Ildikó! A storyhoz szólnék hozzá, mert a receptben számomra semmi új nincs a lazacot sokszor készítem ilyen módon. Nem tudom mi a finn módon benne, ettem ilyet mediterrán országokban is. Csalódtam, azt hittem találok egy jó kis új receptet. Én is vidéki vagyok, de a METRO-ban folyamatosan lehet lazacot venni, többfélét is. A TESCO-ban is szokott lenni akciósan. A drágaságához annyit, hogy mi hárman szoktunk egyszerre fél kg-t megenni, nagyon laktató, így szerintem nem méregdrága. Nem kritizálni akarlak, csak félrevezet?ek az infóid. Üdv, Gabi
Kedves Hoborc! Lehet, hogy számodra ebben a receptben semmi új nincs, de annak aki például nem evett gyakran lazacot, vagy soha, annak igen! Én eredetileg békés megyei vagyok és például nálunk senkit nem tudok a távoli ismer?seim között sem, aki valaha kóstolta volna a lazacot (szerintem amúgy a világ legjobb hala). Igen, és a boltokban sem lehet kapni sehol, sem a Tescoban, a legközelebbi Metro meg csak 110 km-re van... Szóval ebb?l kiindulva, saját tapasztalataimra hagyatkozva. A "finn módra" számomra pedig azt jelenti, hogy mivel Finnországban élek tudom, hogy milyen ételeket hogyan készítenek, közöttük a lazacot is. Igaz, hogy a finnek is sokféleképpen készítik el a lazacot, de úgy láttam ez az egyszer?, mégis nagyszer? módszer a legkedveltebb, azért bátorkodtam ezt a fantázianevet használni. Ennyi, mást nem tudok mondani! Sajnálom, ha nem tetszett, másnak remélem jobban bejött!
Sziasztok, bár Budapesten élek, de egy kezemen meg tudnám számolni, hogy a közelemben hány helyen tudnék friss(!) lazacot enni/venni. (Egy viszonylag nagy piac van a közelben, de ezidáig még egyszer sem láttam nemhogy tengeri, de tavi halat sem.) Az ár pedig...elég szubjektív, de azt gondolom, hogy valakinek valóban méregdrága, valaki pedig megengedheti magának, bár szerintem a lazac nem tartozik a hétköznapi ételek közé, de lehet, hogy én maradtam le valamir?l. :) Csak azért szerettem volna hozzászólni, mert nekem nagyon tetszik a fénykép, és örülök, hogy "tengeri recepteket" is olvashatok, mert ha éppen lazacot kívánnék, akkor sem leszek gondban, hogy milyen módon készítsem el. :)) Köszönöm
Kedves csakaaa! Nagyon köszönöm a hozzászólásod és hogy megvédtél! Ezt a dolgot én is így látom, kinek mi az olcsó, de valljuk be, a lakosság dönt? számára a lazac ára nem elérhet? és ha már halaknál tartunk egész Európában Magyarországon a legkevesebb az egy f?re jutó éves halfogyasztás... Sajnos! Örülök, hogy tetszett a recept, van még több lazacos receptem is, de még nem fotóztam ?ket :D Jó étvágyat hozzá, ha egyszer elkészíted!
Szia Ildikó! Nem félrevezet?ek az infóid, azt gondolom én is. Én is éltem pár évet külföldön és sokszor én is bajban voltam, amikor ide töltöttem fel receptet, mert nem tudtam, mi itthon a "dörgés". Nem mellesleg ez az ízesítés áll legjobban a halnak, én ehelyett csak serpeny?ben kisütöm. A lazacot akkor lehet tönkretenni, ha túlcicomázzák valami "jó kis új recepttel..."- üzenném ezt Gabinak. Nincs új a nap alatt. A lazac nyersen a legjobb. Vagy enyhén átsütve kevés sóval és citromlével. Bármi más egyszer?en felesleges lazac ügyben. Csak meggyalázza ennek a nemes halnak az ízét. Bármilyen egyéb ízesítés a halhús ízének romlásához vezet, véleményem szerint. Ez egy szép recept Ildikó! Üdv: AzEszter
Kedves Eszter! Köszönöm a kedves szavakat, minden jót kívánok!
Köszönöm az üzenetet, nem túl cicomázni szerettem volna a "méregdrágán" vett lazacomat, hanem kicsit másképp elkészíteni, mint eddig. Tudod annyit eszem, hogy már így unom. Én is éltem külföldön, nem pát évet, de ezt nem tudom miért kell itt hangsúlyozni? Azért mert valami negatívumot ír valaki egy storyra, nem a receptre, hogy jön ez ide? Ildikótól elnézést, ha megbántottam, nem ez volt a cél, csak a véleményem írtam le. Szép napot, jó f?z?cskét. Gabi
Mi két éve voltunk kint a finn barátainknál (két családnál van egy-egy bulldogunk) és mi is ott ettünk el?ször lazacot. Ráadásul frisset :) Nagyon kedves volt Tarja, mert együtt készítettük mindig a vacsorát, így megtanultunk lazacot filézni, elkészíteni különböz? módokon, pitét sütöttünk stb. Ami nekem nagyon ízlett még a te ételeden kívül az a lazac hallé volt. Annyiban különbözött a bajaitól, hogy krumplit is tettünk bele + fehér volt (sztem tejföl vagy f?z?tejszín miatt), nem paprikás. Isteni volt. Illetve ha valaki tényleg friss lazacot szerez (ami sztem lehetetlen kis hazánkban.. már a szállítás miatt is), akkor érdemes vékony szeletekre vágni... sóval és színes borssal kell f?szerezni.. 24 órát hagyni hideg helyen.. és másnap "nyersen" lehet elfogyasztani. Isteni pirítóssal és salátával :) Én örülök minden finn receptnek, tehát: Köszönöm! :)
Köszi a receptet! A feleségemmel csináltuk meg, most sütöttünk el?ször lazacot és nagyon finom lett! Legközelebb a halat csak fél óráig sütném, mert szaftosabban még jobb lenne, de ez nyilván egyéni ízlés kérdése =)