Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lagzis barack

Lagzis barack
Lagzis barack
28 perc / előkészület: 10 perc sütés: 18 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A lánybúcsú után eljött az esküvő ideje is! A kedves ismerősöm lagzijára készülődvén rögtön ez a süti jutott először eszembe! Ez volt az, amit kislánykoromban mindig csodáltam: hogyan készülhet el?! Háááát, elröpült az idő felettem is, és megtudtam, hogyan kell "odavarázsolni" az asztalra a sütis barackokat! 

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A díszítéshez

ajánlat

Jellemzően lakodalmakban előforduló sütemény, de különleges alkalmakra, vendégváró sütiként is jó szolgálatot tesz, mert rendkívül mutatós. Ez a mennyiség 24 betöltött barackhoz elegendő.
 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a cukrot, a zsírt, a tojássárgákat és 3 ek lisztet egy tálban elkeverjük, és fél órára a hűtőbe tesszük pihenni.
  2. A maradék lisztet elvegyítjük a sütőporral és a sóval, majd a zsíros részhez adva 2 dl tejjel tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, hozzáadjuk a többi tejet is. Képlékeny, de nem túl lágy tésztát kell kapnunk, amiből dió nagyságú golyókat formálunk.
  3. A golyókat sütőpapírral fedett vagy zsírozott-lisztezett tepsibe helyezzük, egymástól olyan távolságra, hogy ne tudjanak összesülni. Sütőben egészen világosbarnára sütjük őket. Akkor jó, ha a sütőpapírról megemelve a talpának van egy kis színe (kb. 15-18 perc).
  4. Még melegen, egy kiskanál segítségével óvatosan kikaparjuk a még puha tészta közepét. Az így kapott morzsát is felhasználjuk a töltelékhez.
  5. A töltelék elkészítéséhez az összes hozzávalót képlékeny masszává gyúrjuk. Az így kapott masszával összeragasztunk két fél barackot. A vérnarancsaromát egy kis tálkába borítjuk, és foltokban megkenjük vele a barackok felületét. Utána tojásfehérjével is megkenjük, és gyorsan kristálycukorba forgatjuk.
  6. A barack leveleként marcipánlevelet készítünk.

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 23 435
elküldve: 5
receptkönyvben: 243
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Hossó Anita

Mióta szakács: 2011.05.23.
154 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: közepes
mikor: tízórai, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

őszibarack sütemény, töltött barack

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Punky93
Chrissy / Punky93 Sat, 2018-12-15 20:46

üdv,
ismét készítettem, ismét a recepted alapján. Nagyon jó, köszönöm ,hogy fel töltötted! :)

Punky93
Chrissy / Punky93 Fri, 2015-10-02 00:22

Szia,
elsőre nekem túl nagyok lettek és hát igen,sajnos könnyen törik,nagyon vigyázni kell,de aztán ráéreztem és sikerült pár igazán szép db,1-2 napot viszont érdemes állni hagyni,akkor puhult és összeértek az ízek,nagy sikerem volt vele. :)
ui:könnyű túl sütni,de ha kellő időben kivettem,azok a darabok sokkal jobban egybe maradtak kaparás alatt is :)
Köszönöm a receptet,kedvencek között van :)

Kajo13
Kajo13 Sun, 2014-03-02 19:41

Nekem sem sikerült. Kikaparás után, szinte azonnal kővé száradt az egész tészta. Pedig nem sütöttem túl, szép világos barnák lettek, és az aljának alig volt színe. :-(

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Sun, 2014-03-02 20:25

Ez bizony kemény lesz a kihűlés után, a recept leírásban is benne van. Ezért is kell még langyosan kikaparni a belsejét, mert akkor még puhább. Ha megtöltjük, utána viszont puhulnia kell. És a végeredmény milyen lett?

Karulino
Karulino / Karulino Sat, 2013-12-21 05:46

No, nem bántásnak szántam, ne haragudj, de valamiért nem hozta vissza a gyerekkori ízt. Igen, a tészta nagyon száraz lett, alig lehetett épségben kikaparni a bnelsejét, némelyik el is tört. Gondoltam néhány nap alatt majd puhul, ha másnem a tölteléktől, de sajna nem. Aztán van olyan süti, amit,ha más készít Isteni, de az ember lánya mégsem tudja megalkotni ugyanaz alapján a recept alapján. :(

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Sun, 2013-12-22 00:35

Nem bántottál meg semmiképpen, én meg csak segíteni szerettem volna, hogy mi lehetett a gond. Tudom, hogy előfordul, hogy nem sikerül valakinek ugyanazon recept alapján az adott étel. Az tény, hogy amikor kisülnek a barackok, még melegen kell kikaparni a belsejüket, ha kihűlnek, akkor nagyon könnyen törnek. Idővel puhulniuk kellene, akkor talán túlsütötted, de ez csak tipp.

Karulino
Karulino / Karulino Thu, 2013-12-19 09:06

Elkészítettem, de valamiért nekem száraz lett, és nem is hasonlított a gyerekkori emlékeimhez. :(

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Sat, 2013-12-21 01:16

Sajnálom, hogy csalódást okozott. Esetleg tudsz abban segíteni, hogy a szárazságot hogyan értelmezzem? Maga a tészta lett száraz, vagy az egész barack? Az íz tekintetében pedig annyit fűznék hozzá, hogy ennek a sütinek is lehet több variációja, mint sok-sok más desszertnek. Ha gondolod, megpróbálom megfejteni, mi lehetett a kudarc oka.
Kellemes ünnepeket kívánok!
Anita

1812
cukor 30 dkg
sertészsír 20 dkg
tojássárgája 2 db
finomliszt 70 dkg
sütőpor 1 csomag
tej 2.5 dl
1 kávéskanál
sertészsír 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
dió 10 dkg
porcukor 4 dkg
cukrozatlan kakaópor 1 dkg
feketekávé 0.5 dl
sárgabaracklekvár 1 ek
rum 1 ek
vérnarancs aroma 38 ml
tojásfehérje 1 db
cukor 5 dkg
marcipán 3 dkg