r
Nosalty Logó

Kukó leves avagy mancsleves

NS
Kukó leves avagy mancsleves
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A leveshez

A kukóhoz

494
Kalória
33.3g
Fehérje
33.5g
Szénhidrát
24.7g
Zsír
525.2g
Víz
442.6g
Koleszterin
4.8g
Élelmi rost
6.2g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A leveshez

A kukóhoz

Összesen 494 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A leveshez

A kukóhoz

Összesen 2966 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A leveshez

A kukóhoz

Összesen 75 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    33.3 g

Zsír

  • Összesen
    24.7 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    443 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1067 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    53 mg
  • Kálcium
    133 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    502 mg
  • Nátrium
    305 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    33.5 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    525.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    683 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    101 micro
  • K vitamin:
    91 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    134 micro
  • Kolin:
    377 mg
  • Retinol - A vitamin:
    172 micro
  • α-karotin
    2065 micro
  • β-karotin
    5108 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    923 micro
Összesen 494 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    199.6 g

Zsír

  • Összesen
    148.4 g
  • Telített zsírsav
    42 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    61 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    36 g
  • Koleszterin
    2656 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6402.2 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    316 mg
  • Kálcium
    798 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    394 mg
  • Foszfor
    3015 mg
  • Nátrium
    1829 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    201.2 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

Víz

  • Összesen
    3151.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4101 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    26 mg
  • C vitamin:
    106 mg
  • D vitamin:
    606 micro
  • K vitamin:
    546 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    40 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    805 micro
  • Kolin:
    2264 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1032 micro
  • α-karotin
    12388 micro
  • β-karotin
    30648 micro
  • β-crypt
    57 micro
  • Likopin
    4 micro
  • Lut-zea
    5539 micro
Összesen 2966 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    3.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    68 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    163 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    47 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    5.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    80.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    104 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    315 micro
  • β-karotin
    780 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    141 micro
Összesen 75 kcal

Elkészítés

A leveshez

  1. A kukónak való anyagot jól összekeverjük, és kóstolgatjuk, hogy jóval sósabb legyen ízlésünknél, hiszen a rizs és hús elillantja fővésében egyhamar a só ízét.
  2. Állni hagyjuk a tölteléket bő fél órát, majd óvatosan megtöltjük a kukokat, hogy a széleiből ne töredezzen a töltelékbe; s a kukókat nem töltjük teljesen meg, hiszen ki fog dagadni fővéskor.
  3. A megmaradt anyagból kicsi, apró labdácskákat készítünk, és ezt is hozzáadjuk a fővő leveshez, de majd később (a gombócoknak kevesebb idő kell, mint a kukóknak).
  4. A leveshez való gyökereket megtisztítjuk, felaprítjuk-kockázzuk, reszeljük... mindenki saját tetszése szerint, s ezeket megpároljuk egy nagyobb edényben, az olajban, fedő alatt, lassú tűzön. A répa színe elváltozásakor (nem kell sütni, csak párolni!) feltöltjük 1 csésze vízzel.
  5. Megízesítjük kedvünk szerint: ételízesítő, só... és 15-20 percet főzzük, függ attól is, milyen friss a gyökér, amit felhasználtunk.Ekkor annyi vizet adunk hozzá, hogy majd a kukóknak is hely maradhasson az edényben (kb. 4 ujjnyi hely kell neki).
  6. Ha felfőtt, a tüzet kisebbre vesszük, és a kukót evőkanálba téve, engedjük lassan bele a levesbe, hogy nehogy összekoccanjanak-repedjenek. Mikor mindegyik sikeresen elsüllyedt, enyhén nagyobbra vesszük a tüzet, de csak addig, míg a leves fővésnek indul.
  7. A tüzet visszaállítjuk, és fövéstől számítva kb. 40 percutánadjuk hozzá a kis gombócokat.
  8. Ha megfőttek (ugyanolyan lassú tűzön hagyjuk a kukók miatt), gyermekeim kedvenc pillanata következik, hogy kipróbáljunk egy kukót, lássuk túléli-e a kóstolópróbát? Az első kóstolás után eldöntjük, mennyit hagyjuk tűzön (+10-20 perc), és elzárás után fedő alatt hagyjuk csendesedni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 50 p

Édesanyám húsvét másodnapján tálalta fel ezt a fajta levest...ő is otthonról, Mezőbajról hozta magával nemcsak ízének emlékét. Férjhez menésem óta nem ettem kukólevest, de mióta gyermekeim vannak, megfordult a fejemben, hogy meg kellene próbalni. Idén nyélbe ütöttem a dolgot, és 2 fiammal kipróbáltuk. Mit mondjak? Férjem volt az első, aki rajongását fejezte ki újdonsült (főtt) levesünkről, ami engem jólesően lepett meg. Ezentúl a mi családunkban is mancsolhatnak az asztalnál, nemcsak húsvét másodnapján, de csak ennél az egyfajta ételnél! :P :-))

További receptek

Sajtburgerleves

Elsősorban sajtburgerrajongók figyelmébe ajánljuk az alábbi receptet, ami a kedvelt street food ízeit gondolja újra levesformában - íme, a SAJTBURGERLEVES! Egy sűrű, laktató, raguszerű ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek