Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kukó leves avagy mancsleves

Kukó leves avagy mancsleves
Kukó leves avagy mancsleves
70 perc / előkészület: 20 perc főzés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (26)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Édesanyám húsvét másodnapján tálalta fel ezt a fajta levest...ő is otthonról, Mezőbajról hozta magával nemcsak ízének emlékét. Férjhez menésem óta nem ettem kukólevest, de mióta gyermekeim vannak, megfordult a fejemben, hogy meg kellene próbalni. Idén nyélbe ütöttem a dolgot, és 2 fiammal kipróbáltuk.
Mit mondjak? Férjem volt az első, aki rajongását fejezte ki újdonsült (főtt) levesünkről, ami engem jólesően lepett meg. Ezentúl a mi családunkban is mancsolhatnak az asztalnál, nemcsak húsvét másodnapján, de csak ennél az egyfajta ételnél! :P :-))

hozzávalók / 6 adag

A leveshez

A kukóhoz

ajánlat

A tojást megmossuk és keskeny részénél megtörve folyatjuk ki, amit óvatosan kimosunk, és szárítunk, akár napokkal előtte is.
Tálaláshoz tejfelt is szoktam újabban felszolgálni, hisz nagyon ízletes ebben az összhangban, de nem kötelező. Az eredeti tejfel nélküli. S következhet a mancsolás! A házigazda dönti el, hogy ezt a vendégre-családtagra bízza, vagy vállalja önmaga. Mi így hagyjuk kerek-perec, ugyanis ettől olyan érdekes az egész. Kis tányérokat készítünk terítéskor, amibe mindenki saját kukóját megtisztíthatja a tojás héjától, bőségesen terítek szalvétából is, de hallottam, hogy van aki nedves szalvétával látta el az aszatalhoz ülőket.

Jó étvágyat és kedves csodálkozást - mancsolást! :P


Ajánlom elsősorban nővéremnek; Jutinak Ceglédre, aki által sok-sok jó receptre találhattam itt...köszönöm neki(tek) és sok sikert!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kukónak való anyagot jól összekeverjük, és kóstolgatjuk, hogy jóval sósabb legyen ízlésünknél, hiszen a rizs és hús elillantja fővésében egyhamar a só ízét.
  2. Állni hagyjuk a tölteléket bő fél órát, majd óvatosan megtöltjük a kukokat, hogy a széleiből ne töredezzen a töltelékbe; s a kukókat nem töltjük teljesen meg, hiszen ki fog dagadni fővéskor.
  3. A megmaradt anyagból kicsi, apró labdácskákat készítünk, és ezt is hozzáadjuk a fővő leveshez, de majd később (a gombócoknak kevesebb idő kell, mint a kukóknak).

  4. A leveshez való gyökereket megtisztítjuk, felaprítjuk-kockázzuk, reszeljük... mindenki saját tetszése szerint, s ezeket megpároljuk egy nagyobb edényben, az olajban, fedő alatt, lassú tűzön. A répa színe elváltozásakor (nem kell sütni, csak párolni!) feltöltjük 1 csésze vízzel.
  5. Megízesítjük kedvünk szerint: ételízesítő, só... és 15-20 percet főzzük, függ attól is, milyen friss a gyökér, amit felhasználtunk.Ekkor annyi vizet adunk hozzá, hogy majd a kukóknak is hely maradhasson az edényben (kb. 4 ujjnyi hely kell neki).
  6. Ha felfőtt, a tüzet kisebbre vesszük, és a kukót evőkanálba téve, engedjük lassan bele a levesbe, hogy nehogy összekoccanjanak-repedjenek. Mikor mindegyik sikeresen elsüllyedt, enyhén nagyobbra vesszük a tüzet, de csak addig, míg a leves fővésnek indul.
  7. A tüzet visszaállítjuk, és fövéstől számítva kb. 40 perc után adjuk hozzá a kis gombócokat.
  8. Ha megfőttek (ugyanolyan lassú tűzön hagyjuk a kukók miatt), gyermekeim kedvenc pillanata következik, hogy kipróbáljunk egy kukót, lássuk túléli-e a kóstolópróbát? Az első kóstolás után eldöntjük, mennyit hagyjuk tűzön (+10-20 perc), és elzárás után fedő alatt hagyjuk csendesedni.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 15 620
elküldve: 3
receptkönyvben: 67
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Yve

Mióta szakács: 2011.04.19.
30 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: húsvét
konyhatitkok: nagyi receptjei
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
szezon: tavasz
kalória: átlagos
mikor: ebéd
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

darált húsból töltelék tojáshéjban, húsvétra töltött tojáshéj leves

Hozzászólások (26)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

takacsk
Takács Katalin / takacsk Thu, 2012-04-05 21:20

Nagyon örülök a kukós receptnek. Nagymamám gyerek koromban mindig a kukóba a darált hús helyett előpárolt tüdöt tett és tárkonyt, valamint tejfelt és pici ecetet. Nagyon finom volt még mindig emlékszem az ízére, pedig már 58 éves vagyok. Köszönöm az alap ötletet. Én is meg fogom csinálni a családomnak! T. Kati

Yve
Yve / Yve Fri, 2012-04-06 16:23

Kedves Kati!
Itt a NoSalty-n magam is elamulok mennyi ertekes gyerekkori izre emlekeztetnek sok receptben; orommel tolt el, ha masban altalam is felidezodhet hasonlo erzes.
Talan jo hirrel szolgalhatok, ugyanis Kylean (Roza) feltoltott egy hasonlo kukos receptet, amiben tudo es sziv hozzavalok szerepelnek. Hatha ez jobban megkozeliti a nagymama finomsagat, ami itt talalhato:
http://www.nosalty.hu/recept/kuko
Kivanom, hogy Isten eltesse kedvesei kozott es jo egeszsegben gyarapitsa meg sok - vidam eletevekkel!
Udv, Yve

magaduram
magaduram / magaduram Fri, 2017-07-28 18:37

Kedves Yve, nem ismertem ezt a levest, de elnézve a receptet, nem véletlen, hogy Húsvét másnapján készült. A sonkával főtt tojásokból megmaradt a tojáshéj, a sonkalé sósságát elvette a zöldség és a rizs, remek példa ez a népi találékonyságra. Jövő Húsvétkor én is kipróbálom.

Yve
Yve / Yve Tue, 2012-04-03 17:23

Nagyon szepen koszonom NoSalty.hu csapata!
...es kivanok nektek sikeres, vidam unneplest a hetvegen! (Dupla unneples lesz? A 10000 receptnel mar jelen voltam es par napja felfigyeltem a szamsorra, ami nemsoka 20000!)
Gratula nektek!!!

rolvisa
Olgis / rolvisa Sun, 2012-03-18 18:53

A tojáshéjat kifőztük, ledaráltuk és ezt adtuk a gyerekeknek lekvárba keverve,csonterősítőnek.Igenis ki lehet előre főzni és semmi baci.
A mikrózás meg nagyon jó megoldás. Nincs vele semmi baj,ha előrelátók vagyunk.Üdv,Olgis.

sziszi1982
sziszi1982 Fri, 2011-08-26 10:41

Szia Yve!!!
Én Békés megyei vagyok, ráadásul a határ mellett lakom, de még nem hallottam a kukóról....de a csorbát bármikor minden mennyiségben, meg a micset...
Ezen felbuzdulva talán én is felrakom nagymamám birsalmás "paszuly" levesét...
Szép Napot neked, és több ilyen tradicionális ételt!!

Yve
Yve / Yve Mon, 2012-03-19 06:59

Kedves vagy sziszi1982!

Van barátnőm Békéscsabán, neki is kedves ajándék a miccs és rahát... szeretem ahogyan az újdonságokra felcsillan a szeme (ilyen lesz a kukó leves is jövőre - REMÉLEM) :-)

...hár erre külön meg is kérlek, buzdulj csak, mert édesanyámtól érdeklődtem, ha emlékszik-e még nagyim levesére, de sajna ő sem készített ilyet hosszú idők óta, ugyanis kiskorunkban nem voltunk odáig érte, így ritkázta főzését és lassan ki is maradt családunk menüjéből, így még halványan sem emlékszik az elkészítésére. Beszéltük, hogy nem lehet kényes előírása, mégis ha már van eredeti ízforrásra lehetőségem, akkor inkább bevárom...
Remélem észreveszem, ha megjelenik, mert valóban kipróbálnám!!!
Előre köszi és csodás hétvégét, szia-szia

Bözsemama
Bözsemama Wed, 2011-08-24 22:52

Ez már tényleg bacimánia! Szüleinknek, nagyszüleinknek nem volt mikró, de megoldották, megmosták a tojást mielőtt feltörték, és töltés előtt lobogó ecetes vizbe tették.
Nálunk nem levesként, hanem töltikeként csinálták(Peterák volt a neve). A töltelék, rizs, apróra vágott hagymán felsütött
füstölt szalonna és sonka,só,bors és apróra vágott petrezselyemzöldje volt.A megtöltött tojásokat lehetőleg (tejsavó) savóban főzték meg.
Ha az izére gondolok megindul a nyálelválasztásom.Husvét után készült általában, egyrész mert a hordós savanyúkáposzta már elfogyott, új meg még nem volt, másrészt, mert husvétra sok tojást használtak és nem kelett sokáig gyüjtögetni a tojáshéjat.

Yve
Yve / Yve Fri, 2011-08-26 07:59

Kedves Bözsemama!
Nem ismerem az általad leírt receptet, mégis jól megkívántattad velem mesélésed által, vagy talán hozzásegít, hogy nagyon szeretem a savanykás leveseket (is), amit mifelénk csorbának neveznek. (savanyú levesek - ciorbă).
Köszönöm az új recept ötletet, úgy bátorítanálak titeket, hogy rakjátok fel a hasonló régi recepteket. Szeretem ízeiket, olyan dúsak és ... igaziak - ahogy én kedvelem.

Jó sütést - főzést kívánok és ne csak a nyálat csalogassuk szánkba :P :) (engem elrendeztél vele - megyek falatozni valamit :))))))))))

sziszi1982
sziszi1982 Wed, 2011-08-24 14:45

Ez a baci mánia már-már kriminális!!!!Hol éltek ti???Szeretném megkérdezni, hogy szép országunk melyik területén csinálnak ilyen levest???Nagyon megtetszett, őseink leleményessége, fantáziája van benne...

Yve
Yve / Yve Fri, 2011-08-26 07:44

Szia sziszi1982! Hm-hmm, jómagam Nagyváradról költöztem Kolozs megyébe, de a receptet édesanyám hozta szülőfalujából, gyermekkori emlékként főzve számunkra is húsvét után (de nemcsak). Mezőbaj a falu neve, Bihar megyében.
Vidám hétvégét és sok finomságot!

Tánya88
vNóra / Tánya88 Wed, 2011-08-24 12:05

mennyit csinálta ezt nagymamám kiskoromban... :) igaz, ha jól emlékszem, ő tüdővel... de ez még szimpatikusabb!

Yve
Yve / Yve Mon, 2011-05-30 07:44

Szia Kylean, bocs, de kirandulni voltunk...azert reagalok csak most.
Kivancsiva tettel a szalontudore. Jo lenne azt is felrakni. Nagyon szeretem az erdekessegeket. Kerestelek a szakacsok kozt, de (meg) nem talaltalak.
Koszonom, hogy valaszoltal, ki fogom probalni ugyis, tutti nem ront rajta, sot :-))
Vidam hetet neked, szia

kylean
Huczek Róza / kylean Thu, 2011-05-26 22:01

meg kell kérdeznem anyukámat mert még nélküle nem mertem soha megcsinálni :d de én nagyon imádom ezt az ételt :D
mikor néha ismerösöknek említem ezt az ételt csodálkozva kapják fel a fejüket :D
meg még igy vannak a szalontüdővel is :D nah az még egy nagyon finom kajaaaa :D
lehet felrakom anyunak a kukó receptjét :D ugyis pont most gyütögetem a tojáshéjat hozzá -- már van 30 db :D ( pedig csak 4 en vagyunk)

Yve
Yve / Yve Thu, 2011-05-26 09:20

Kedves Malena77, nem gondoltam a mikro-s dologra, hiszen nekunk akkoriban nem is volt mikronk, ...de nem kell en itt mentegetozzek es magyarazzam sajat gyermekkori csaladi allapotunkat (ami egyebkent minden mellett a legszebb emlek marad).
Konyhankra valo receptjeinket, izlesunk es biztonsagunk szerint valasszuk barmely oldalrol. Az pedig kihangsulyozasra kerulo, hogy semmikepp nem ajanlom a "kuko" hasznalatat azoknak, akik nem biznak a tojashejas megoldasban! Csak a recept az enyem es az is csak itt (mert mast illet meg az elnevezes is), a szabad akarat-valasztas pedig a tietek.

A baba-mama rovatba beraktam, mert az en baba-mama ismeroseim nagy elvezettel csamcsogjak ezt a levest...de komolyan irom: torolni fogom! S oda fogok majd erre IS figyelni kov. receptjeimnel. Koszonom, s maris javitom.
A legjobbakat neked, szia

Malena77
Malena77 / Malena77 Thu, 2011-05-26 07:50

A megdöbbentő az, hogy nem is jutott eszedbe hogy rengeteg baci lehet rajta, valamint az hogy a kategóriáknál be van sorolva az étel a baba-mama rovatba, és a baba 18-24 hó rovatba.

Yve
Yve / Yve Thu, 2011-05-26 08:46

Kedves cerise! Egyáltalan nem bántottál meg, hiszen szavaidból érződik, hogy nem a rosszindulat hajtott a megszólalásra, hanem inkább féltő jóindulat és ezt külön köszönöm. Igen, tudok olyat, aki ezt a variációt választotta (galuskaként/gombócként), s nyugodtan lehet csak így készíteni, de egyenlőre a mi családunkban éppen ez a csúcs (kukózás)...talán más ízt is ad...nem tudom. Ismét köszönöm őszínte szavaid.
Kedves Mrs Smith, erre sose gondoltam, számomra is jó az általad javasolt ötlet, köszönöm!
Szia kedves kylean, jah - mi is így vagyunk ezzel, majd kipróbálom tejjel is (dúsítást írsz, akkor habarásra gondoljak?)
Minden jót nektek, sziasztok.

kylean
Huczek Róza / kylean Sat, 2011-05-28 11:49

a kukó alapleve : fele- fele arányban víz és tej . egy világos , zsemleszinü rántással van bekeverve. az alaplében van kevés só és bors és egy kevés petrezselyem zöld is aprítva.

cerise
cerise Wed, 2011-05-25 19:27

Kedves Yve!

Nem akarlak megbántani, de én átgondolnám a helyedben a tojáshéjak ilyen formában történő hasznosítását, ugyanis rengeteg baktérium lakik rajta. Ha meg előre fertőtlenített, akkor a tárolás során az immáron védőrétegétől megfosztott héjon keresztüljuthatnak a bacik, be a tojásba. Szerintem finom lenne az a töltelék galuskaként/gombócként is. Persze lehet, hogy csak én vagyok túl paranoiás.

494
sárgarépa 400 g
zeller 1 db
fehérrépa 1 nagy db
petrezselyem 0.5 csokor
napraforgó olaj 3 ek
víz 1.5 l
tojás 12 db
darált sertéshús 500 g
vöröshagyma 1 nagy fej
kukoricadara 15 g
rizs 110 g
fűszerpaprika 1 teáskanál
bors 1 teáskanál
0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1 ek
tojás 1 db
víz 3 evőkanál