r
Nosalty Logó

Kukó leves avagy mancsleves

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
NS
Kukó leves avagy mancsleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A leveshez

A kukóhoz

Összesen 494 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A leveshez

A kukóhoz

Összesen 2966 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A leveshez

A kukóhoz

Összesen 75 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    33.3 g

Zsír

  • Összesen
    24.7 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    443 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1067 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    53 mg
  • Kálcium
    133 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    502 mg
  • Nátrium
    305 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.5 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    525.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    683 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    101 micro
  • K vitamin:
    91 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    134 micro
  • Kolin:
    377 mg
  • Retinol - A vitamin:
    172 micro
  • α-karotin
    2065 micro
  • β-karotin
    5108 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    923 micro
Összesen 494 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    199.6 g

Zsír

  • Összesen
    148.4 g
  • Telített zsírsav
    42 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    61 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    36 g
  • Koleszterin
    2656 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6402.2 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    316 mg
  • Kálcium
    798 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    394 mg
  • Foszfor
    3015 mg
  • Nátrium
    1829 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    201.2 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    3151.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4101 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    26 mg
  • C vitamin:
    106 mg
  • D vitamin:
    606 micro
  • K vitamin:
    546 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    40 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    805 micro
  • Kolin:
    2264 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1032 micro
  • α-karotin
    12388 micro
  • β-karotin
    30648 micro
  • β-crypt
    57 micro
  • Likopin
    4 micro
  • Lut-zea
    5539 micro
Összesen 2966 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    3.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    68 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    163 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    47 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    80.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    104 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    315 micro
  • β-karotin
    780 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    141 micro
Összesen 75 Kcal

Hozzávalók

A leveshez

A kukóhoz

Elkészítés

A leveshez

  1. A kukónak való anyagot jól összekeverjük, és kóstolgatjuk, hogy jóval sósabb legyen ízlésünknél, hiszen a rizs és hús elillantja fővésében egyhamar a só ízét.
  2. Állni hagyjuk a tölteléket bő fél órát, majd óvatosan megtöltjük a kukokat, hogy a széleiből ne töredezzen a töltelékbe; s a kukókat nem töltjük teljesen meg, hiszen ki fog dagadni fővéskor.
  3. A megmaradt anyagból kicsi, apró labdácskákat készítünk, és ezt is hozzáadjuk a fővő leveshez, de majd később (a gombócoknak kevesebb idő kell, mint a kukóknak).
  4. A leveshez való gyökereket megtisztítjuk, felaprítjuk-kockázzuk, reszeljük... mindenki saját tetszése szerint, s ezeket megpároljuk egy nagyobb edényben, az olajban, fedő alatt, lassú tűzön. A répa színe elváltozásakor (nem kell sütni, csak párolni!) feltöltjük 1 csésze vízzel.
  5. Megízesítjük kedvünk szerint: ételízesítő, só... és 15-20 percet főzzük, függ attól is, milyen friss a gyökér, amit felhasználtunk.Ekkor annyi vizet adunk hozzá, hogy majd a kukóknak is hely maradhasson az edényben (kb. 4 ujjnyi hely kell neki).
  6. Ha felfőtt, a tüzet kisebbre vesszük, és a kukót evőkanálba téve, engedjük lassan bele a levesbe, hogy nehogy összekoccanjanak-repedjenek. Mikor mindegyik sikeresen elsüllyedt, enyhén nagyobbra vesszük a tüzet, de csak addig, míg a leves fővésnek indul.
  7. A tüzet visszaállítjuk, és fövéstől számítva kb. 40 percutánadjuk hozzá a kis gombócokat.
  8. Ha megfőttek (ugyanolyan lassú tűzön hagyjuk a kukók miatt), gyermekeim kedvenc pillanata következik, hogy kipróbáljunk egy kukót, lássuk túléli-e a kóstolópróbát? Az első kóstolás után eldöntjük, mennyit hagyjuk tűzön (+10-20 perc), és elzárás után fedő alatt hagyjuk csendesedni.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 9
  • Össznézettség: 16824
  • Feltöltés dátuma: 2011. május 25.

Ajánló

A tojást megmossuk és keskeny részénél megtörve folyatjuk ki, amit óvatosan kimosunk, és szárítunk, akár napokkal előtte is. Tálaláshoz tejfelt is szoktam újabban felszolgálni, hisz nagyon ízletes ebben az összhangban, de nem kötelező. Az eredeti tejfel nélküli. S következhet a mancsolás! A házigazda dönti el, hogy ezt a vendégre-családtagra bízza, vagy vállalja önmaga. Mi így hagyjuk kerek-perec, ugyanis ettől olyan érdekes az egész. Kis tányérokat készítünk terítéskor, amibe mindenki saját kukóját megtisztíthatja a tojás héjától, bőségesen terítek szalvétából is, de hallottam, hogy van aki nedves szalvétával látta el az aszatalhoz ülőket. Jó étvágyat és kedves csodálkozást - mancsolást! :P Ajánlom elsősorban nővéremnek; Jutinak Ceglédre, aki által sok-sok jó receptre találhattam itt...köszönöm neki(tek) és sok sikert!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Édesanyám húsvét másodnapján tálalta fel ezt a fajta levest...ő is otthonról, Mezőbajról hozta magával nemcsak ízének emlékét. Férjhez menésem óta nem ettem kukólevest, de mióta gyermekeim vannak, megfordult a fejemben, hogy meg kellene próbalni. Idén nyélbe ütöttem a dolgot, és 2 fiammal kipróbáltuk. Mit mondjak? Férjem volt az első, aki rajongását fejezte ki újdonsült (főtt) levesünkről, ami engem jólesően lepett meg. Ezentúl a mi családunkban is mancsolhatnak az asztalnál, nemcsak húsvét másodnapján, de csak ennél az egyfajta ételnél! :P :-))

Hozzászólások

cerise

Kedves Yve! Nem akarlak megbántani, de én átgondolnám a helyedben a tojáshéjak ilyen formában történ? hasznosítását, ugyanis rengeteg baktérium lakik rajta. Ha meg el?re fert?tlenített, akkor a tárolás során az immáron véd?rétegét?l megfosztott héjon keresztüljuthatnak a bacik, be a tojásba. Szerintem finom lenne az a töltelék galuskaként/gombócként is. Persze lehet, hogy csak én vagyok túl paranoiás.

Törölt felhasználó

Gondolom könnyen baktérium mentesíthet? a héj - pár perc mikro és kész. A legjobbakat: Mrs Smith

Törölt felhasználó

istenem de finom is ez a kaja :D imádom bár én a levét azt tejjel szoktam dúsítani :D

Törölt felhasználó

Kedves cerise! Egyáltalan nem bántottál meg, hiszen szavaidból érz?dik, hogy nem a rosszindulat hajtott a megszólalásra, hanem inkább félt? jóindulat és ezt külön köszönöm. Igen, tudok olyat, aki ezt a variációt választotta (galuskaként/gombócként), s nyugodtan lehet csak így készíteni, de egyenl?re a mi családunkban éppen ez a csúcs (kukózás)...talán más ízt is ad...nem tudom. Ismét köszönöm ?színte szavaid. Kedves Mrs Smith, erre sose gondoltam, számomra is jó az általad javasolt ötlet, köszönöm! Szia kedves kylean, jah - mi is így vagyunk ezzel, majd kipróbálom tejjel is (dúsítást írsz, akkor habarásra gondoljak?) Minden jót nektek, sziasztok.

Törölt felhasználó

a kukó alapleve : fele- fele arányban víz és tej . egy világos , zsemleszinü rántással van bekeverve. az alaplében van kevés só és bors és egy kevés petrezselyem zöld is aprítva.

Malena77

A megdöbbent? az, hogy nem is jutott eszedbe hogy rengeteg baci lehet rajta, valamint az hogy a kategóriáknál be van sorolva az étel a baba-mama rovatba, és a baba 18-24 hó rovatba.

Törölt felhasználó

Kedves Malena77, nem gondoltam a mikro-s dologra, hiszen nekunk akkoriban nem is volt mikronk, ...de nem kell en itt mentegetozzek es magyarazzam sajat gyermekkori csaladi allapotunkat (ami egyebkent minden mellett a legszebb emlek marad). Konyhankra valo receptjeinket, izlesunk es biztonsagunk szerint valasszuk barmely oldalrol. Az pedig kihangsulyozasra kerulo, hogy semmikepp nem ajanlom a "kuko" hasznalatat azoknak, akik nem biznak a tojashejas megoldasban! Csak a recept az enyem es az is csak itt (mert mast illet meg az elnevezes is), a szabad akarat-valasztas pedig a tietek. A baba-mama rovatba beraktam, mert az en baba-mama ismeroseim nagy elvezettel csamcsogjak ezt a levest...de komolyan irom: torolni fogom! S oda fogok majd erre IS figyelni kov. receptjeimnel. Koszonom, s maris javitom. A legjobbakat neked, szia

Törölt felhasználó

meg kell kérdeznem anyukámat mert még nélküle nem mertem soha megcsinálni :d de én nagyon imádom ezt az ételt :D mikor néha ismerösöknek említem ezt az ételt csodálkozva kapják fel a fejüket :D meg még igy vannak a szalontüd?vel is :D nah az még egy nagyon finom kajaaaa :D lehet felrakom anyunak a kukó receptjét :D ugyis pont most gyütögetem a tojáshéjat hozzá -- már van 30 db :D ( pedig csak 4 en vagyunk)

Törölt felhasználó

nah felraktam az én receptemet is a kukóról remélem elfogadják :D

Törölt felhasználó

Szia Kylean, bocs, de kirandulni voltunk...azert reagalok csak most. Kivancsiva tettel a szalontudore. Jo lenne azt is felrakni. Nagyon szeretem az erdekessegeket. Kerestelek a szakacsok kozt, de (meg) nem talaltalak. Koszonom, hogy valaszoltal, ki fogom probalni ugyis, tutti nem ront rajta, sot :-)) Vidam hetet neked, szia

Törölt felhasználó

mennyit csinálta ezt nagymamám kiskoromban... :) igaz, ha jól emlékszem, ? tüd?vel... de ez még szimpatikusabb!

Törölt felhasználó

Szia Tánya88, igen, fenn is van már a tüd?s változat is, kylean (Huczek Róza) oldalán. http://www.nosalty.hu/kuko_recept_50094 , ami ezen a hétvégén lesz az én konyhámon kipróbálva. Minden jót neked, szia

Törölt felhasználó

Ez a baci mánia már-már kriminális!!!!Hol éltek ti???Szeretném megkérdezni, hogy szép országunk melyik területén csinálnak ilyen levest???Nagyon megtetszett, ?seink leleményessége, fantáziája van benne...

Törölt felhasználó

Szia sziszi1982! Hm-hmm, jómagam Nagyváradról költöztem Kolozs megyébe, de a receptet édesanyám hozta szül?falujából, gyermekkori emlékként f?zve számunkra is húsvét után (de nemcsak). Mez?baj a falu neve, Bihar megyében. Vidám hétvégét és sok finomságot!

Törölt felhasználó

Ez már tényleg bacimánia! Szüleinknek, nagyszüleinknek nem volt mikró, de megoldották, megmosták a tojást miel?tt feltörték, és töltés el?tt lobogó ecetes vizbe tették. Nálunk nem levesként, hanem töltikeként csinálták(Peterák volt a neve). A töltelék, rizs, apróra vágott hagymán felsütött füstölt szalonna és sonka,só,bors és apróra vágott petrezselyemzöldje volt.A megtöltött tojásokat lehet?leg (tejsavó) savóban f?zték meg. Ha az izére gondolok megindul a nyálelválasztásom.Husvét után készült általában, egyrész mert a hordós savanyúkáposzta már elfogyott, új meg még nem volt, másrészt, mert husvétra sok tojást használtak és nem kelett sokáig gyüjtögetni a tojáshéjat.

Törölt felhasználó

Kedves Bözsemama! Nem ismerem az általad leírt receptet, mégis jól megkívántattad velem mesélésed által, vagy talán hozzásegít, hogy nagyon szeretem a savanykás leveseket (is), amit mifelénk csorbának neveznek. (savanyú levesek - ciorb?). Köszönöm az új recept ötletet, úgy bátorítanálak titeket, hogy rakjátok fel a hasonló régi recepteket. Szeretem ízeiket, olyan dúsak és ... igaziak - ahogy én kedvelem. Jó sütést - f?zést kívánok és ne csak a nyálat csalogassuk szánkba :P :) (engem elrendeztél vele - megyek falatozni valamit :))))))))))

Törölt felhasználó

Szia Yve!!! Én Békés megyei vagyok, ráadásul a határ mellett lakom, de még nem hallottam a kukóról....de a csorbát bármikor minden mennyiségben, meg a micset... Ezen felbuzdulva talán én is felrakom nagymamám birsalmás "paszuly" levesét... Szép Napot neked, és több ilyen tradicionális ételt!!

Törölt felhasználó

Kedves vagy sziszi1982! Van barátn?m Békéscsabán, neki is kedves ajándék a miccs és rahát... szeretem ahogyan az újdonságokra felcsillan a szeme (ilyen lesz a kukó leves is jöv?re - REMÉLEM) :-) ...hár erre külön meg is kérlek, buzdulj csak, mert édesanyámtól érdekl?dtem, ha emlékszik-e még nagyim levesére, de sajna ? sem készített ilyet hosszú id?k óta, ugyanis kiskorunkban nem voltunk odáig érte, így ritkázta f?zését és lassan ki is maradt családunk menüjéb?l, így még halványan sem emlékszik az elkészítésére. Beszéltük, hogy nem lehet kényes el?írása, mégis ha már van eredeti ízforrásra lehet?ségem, akkor inkább bevárom... Remélem észreveszem, ha megjelenik, mert valóban kipróbálnám!!! El?re köszi és csodás hétvégét, szia-szia

Olgis

A tojáshéjat kif?ztük, ledaráltuk és ezt adtuk a gyerekeknek lekvárba keverve,csonter?sít?nek.Igenis ki lehet el?re f?zni és semmi baci. A mikrózás meg nagyon jó megoldás. Nincs vele semmi baj,ha el?relátók vagyunk.Üdv,Olgis.

Takács Katalin

Nagyon örülök a kukós receptnek. Nagymamám gyerek koromban mindig a kukóba a darált hús helyett el?párolt tüdöt tett és tárkonyt, valamint tejfelt és pici ecetet. Nagyon finom volt még mindig emlékszem az ízére, pedig már 58 éves vagyok. Köszönöm az alap ötletet. Én is meg fogom csinálni a családomnak! T. Kati

Törölt felhasználó

Kedves Kati! Itt a NoSalty-n magam is elamulok mennyi ertekes gyerekkori izre emlekeztetnek sok receptben; orommel tolt el, ha masban altalam is felidezodhet hasonlo erzes. Talan jo hirrel szolgalhatok, ugyanis Kylean (Roza) feltoltott egy hasonlo kukos receptet, amiben tudo es sziv hozzavalok szerepelnek. Hatha ez jobban megkozeliti a nagymama finomsagat, ami itt talalhato: http://www.nosalty.hu/recept/kuko Kivanom, hogy Isten eltesse kedvesei kozott es jo egeszsegben gyarapitsa meg sok - vidam eletevekkel! Udv, Yve

magaduram

Kedves Yve, nem ismertem ezt a levest, de elnézve a receptet, nem véletlen, hogy Húsvét másnapján készült. A sonkával f?tt tojásokból megmaradt a tojáshéj, a sonkalé sósságát elvette a zöldség és a rizs, remek példa ez a népi találékonyságra. Jöv? Húsvétkor én is kipróbálom.

Hozzávalók

A leveshez

A kukóhoz

Címlapról ajánljuk

Ne tedd a nyers krumplit a hűtőbe: kampány indul az...

Valószínűleg volt már olyan, hogy elgondolkodtunk a boltban, vajon biztonságos-e az étel, amit veszünk, miből van a csomagolása, honnan származik, vagy hogy mit jelentenek az E-számok a címkéjén. A bizonytalanságnak vége, van ugyanis egy honlap, ahol mindenre választ találunk.

Nosalty

További cikkek