Kukó leves avagy mancsleves
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
A leveshez
-
67g sárgarépa24 kcal
-
43g zeller16 kcal
-
30g fehérrépa19 kcal
-
4g petrezselyem1 kcal
-
35 kcal
-
250g víz0 kcal
A kukóhoz
-
110g tojás138 kcal
-
83g darált sertéshús152 kcal
-
28g vöröshagyma10 kcal
-
3g kukoricadara9 kcal
-
18g rizs66 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
12 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
4g víz0 kcal
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
A leveshez
-
400g sárgarépa146 kcal
-
260g zeller94 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
1500g víz0 kcal
A kukóhoz
-
660g tojás831 kcal
-
500g darált sertéshús910 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
15g kukoricadara54 kcal
-
110g rizs394 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
71 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
24g víz0 kcal
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
A leveshez
-
10.2g sárgarépa4 kcal
-
6.6g zeller2 kcal
-
4.6g fehérrépa3 kcal
-
0.6g petrezselyem0 kcal
-
0.6g napraforgó olaj5 kcal
-
38.2g víz0 kcal
A kukóhoz
-
16.8g tojás21 kcal
-
12.7g darált sertéshús23 kcal
-
4.3g vöröshagyma2 kcal
-
0.4g kukoricadara1 kcal
-
2.8g rizs10 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.2g napraforgó olaj2 kcal
-
1.4g tojás2 kcal
-
0.6g víz0 kcal
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 33.3 g
Zsír
-
Összesen 24.7 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 443 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1067 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 53 mg
-
Kálcium 133 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 66 mg
-
Foszfor 502 mg
-
Nátrium 305 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.5 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 525.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 683 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 101 micro
-
K vitamin: 91 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 134 micro
-
Kolin: 377 mg
-
Retinol - A vitamin: 172 micro
-
α-karotin 2065 micro
-
β-karotin 5108 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 923 micro
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 199.6 g
Zsír
-
Összesen 148.4 g
-
Telített zsírsav 42 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 61 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 36 g
-
Koleszterin 2656 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6402.2 g
-
Cink 21 mg
-
Szelén 316 mg
-
Kálcium 798 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 394 mg
-
Foszfor 3015 mg
-
Nátrium 1829 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 201.2 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 29 mg
VÍZ
-
Összesen 3151.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4101 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 26 mg
-
C vitamin: 106 mg
-
D vitamin: 606 micro
-
K vitamin: 546 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 40 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 805 micro
-
Kolin: 2264 mg
-
Retinol - A vitamin: 1032 micro
-
α-karotin 12388 micro
-
β-karotin 30648 micro
-
β-crypt 57 micro
-
Likopin 4 micro
-
Lut-zea 5539 micro
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 3.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 68 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 163 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 77 mg
-
Nátrium 47 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 80.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 104 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 58 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 315 micro
-
β-karotin 780 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 141 micro
Hozzávalók
A leveshez
-
400 g sárgarépa
-
1 db zeller
-
1 nagy db fehérrépa
-
0.5 csokor petrezselyem
-
3 ek napraforgó olaj
-
1.5 l víz
A kukóhoz
-
500 g darált sertéshús
-
15 g kukoricadara
-
1 ek napraforgó olaj
-
3 evőkanál víz
Elkészítés
A leveshez
- A kukónak való anyagot jól összekeverjük, és kóstolgatjuk, hogy jóval sósabb legyen ízlésünknél, hiszen a rizs és hús elillantja fővésében egyhamar a só ízét.
- Állni hagyjuk a tölteléket bő fél órát, majd óvatosan megtöltjük a kukokat, hogy a széleiből ne töredezzen a töltelékbe; s a kukókat nem töltjük teljesen meg, hiszen ki fog dagadni fővéskor.
- A megmaradt anyagból kicsi, apró labdácskákat készítünk, és ezt is hozzáadjuk a fővő leveshez, de majd később (a gombócoknak kevesebb idő kell, mint a kukóknak).
- A leveshez való gyökereket megtisztítjuk, felaprítjuk-kockázzuk, reszeljük... mindenki saját tetszése szerint, s ezeket megpároljuk egy nagyobb edényben, az olajban, fedő alatt, lassú tűzön. A répa színe elváltozásakor (nem kell sütni, csak párolni!) feltöltjük 1 csésze vízzel.
- Megízesítjük kedvünk szerint: ételízesítő, só... és 15-20 percet főzzük, függ attól is, milyen friss a gyökér, amit felhasználtunk.Ekkor annyi vizet adunk hozzá, hogy majd a kukóknak is hely maradhasson az edényben (kb. 4 ujjnyi hely kell neki).
- Ha felfőtt, a tüzet kisebbre vesszük, és a kukót evőkanálba téve, engedjük lassan bele a levesbe, hogy nehogy összekoccanjanak-repedjenek. Mikor mindegyik sikeresen elsüllyedt, enyhén nagyobbra vesszük a tüzet, de csak addig, míg a leves fővésnek indul.
- A tüzet visszaállítjuk, és fövéstől számítva kb. 40 percutánadjuk hozzá a kis gombócokat.
- Ha megfőttek (ugyanolyan lassú tűzön hagyjuk a kukók miatt), gyermekeim kedvenc pillanata következik, hogy kipróbáljunk egy kukót, lássuk túléli-e a kóstolópróbát? Az első kóstolás után eldöntjük, mennyit hagyjuk tűzön (+10-20 perc), és elzárás után fedő alatt hagyjuk csendesedni.
- Receptkönyvben: 43
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 19
- Össznézettség: 27403
- Feltöltés dátuma: 2011. május 25.
Ajánló
A tojást megmossuk és keskeny részénél megtörve folyatjuk ki, amit óvatosan kimosunk, és szárítunk, akár napokkal előtte is. Tálaláshoz tejfelt is szoktam újabban felszolgálni, hisz nagyon ízletes ebben az összhangban, de nem kötelező. Az eredeti tejfel nélküli. S következhet a mancsolás! A házigazda dönti el, hogy ezt a vendégre-családtagra bízza, vagy vállalja önmaga. Mi így hagyjuk kerek-perec, ugyanis ettől olyan érdekes az egész. Kis tányérokat készítünk terítéskor, amibe mindenki saját kukóját megtisztíthatja a tojás héjától, bőségesen terítek szalvétából is, de hallottam, hogy van aki nedves szalvétával látta el az aszatalhoz ülőket. Jó étvágyat és kedves csodálkozást - mancsolást! :P Ajánlom elsősorban nővéremnek; Jutinak Ceglédre, aki által sok-sok jó receptre találhattam itt...köszönöm neki(tek) és sok sikert!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Édesanyám húsvét másodnapján tálalta fel ezt a fajta levest...ő is otthonról, Mezőbajról hozta magával nemcsak ízének emlékét. Férjhez menésem óta nem ettem kukólevest, de mióta gyermekeim vannak, megfordult a fejemben, hogy meg kellene próbalni. Idén nyélbe ütöttem a dolgot, és 2 fiammal kipróbáltuk. Mit mondjak? Férjem volt az első, aki rajongását fejezte ki újdonsült (főtt) levesünkről, ami engem jólesően lepett meg. Ezentúl a mi családunkban is mancsolhatnak az asztalnál, nemcsak húsvét másodnapján, de csak ennél az egyfajta ételnél! :P :-))