adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes
Hozzávalók
A leveshez
-
400 g sárgarépa
-
1 db zeller
-
1 nagy db fehérrépa
-
0.5 csokor petrezselyem
-
3 ek napraforgó olaj
-
1.5 l víz
A kukóhoz
-
500 g darált sertéshús
-
15 g kukoricadara
-
1 ek napraforgó olaj
-
3 evőkanál víz
494
Kalória
33.3g
Fehérje
33.5g
Szénhidrát
24.7g
Zsír
525.2g
Víz
442.6g
Koleszterin
4.8g
Élelmi rost
6.2g
Cukor
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
A leveshez
-
67g sárgarépa24 kcal
-
43g zeller16 kcal
-
30g fehérrépa19 kcal
-
4g petrezselyem1 kcal
-
35 kcal
-
250g víz0 kcal
A kukóhoz
-
110g tojás138 kcal
-
83g darált sertéshús152 kcal
-
28g vöröshagyma10 kcal
-
3g kukoricadara9 kcal
-
18g rizs66 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
12 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
4g víz0 kcal
Összesen
494
kcal
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
A leveshez
-
400g sárgarépa146 kcal
-
260g zeller94 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
1500g víz0 kcal
A kukóhoz
-
660g tojás831 kcal
-
500g darált sertéshús910 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
15g kukoricadara54 kcal
-
110g rizs394 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
71 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
24g víz0 kcal
Összesen
2966
kcal
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
A leveshez
-
10.2g sárgarépa4 kcal
-
6.6g zeller2 kcal
-
4.6g fehérrépa3 kcal
-
0.6g petrezselyem0 kcal
-
0.6g napraforgó olaj5 kcal
-
38.2g víz0 kcal
A kukóhoz
-
16.8g tojás21 kcal
-
12.7g darált sertéshús23 kcal
-
4.3g vöröshagyma2 kcal
-
0.4g kukoricadara1 kcal
-
2.8g rizs10 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.2g napraforgó olaj2 kcal
-
1.4g tojás2 kcal
-
0.6g víz0 kcal
Összesen
75
kcal
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 33.3 g
Zsír
-
Összesen 24.7 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 443 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1067 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 53 mg
-
Kálcium 133 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 66 mg
-
Foszfor 502 mg
-
Nátrium 305 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 33.5 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 5 mg
Víz
-
Összesen 525.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 683 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 101 micro
-
K vitamin: 91 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 134 micro
-
Kolin: 377 mg
-
Retinol - A vitamin: 172 micro
-
α-karotin 2065 micro
-
β-karotin 5108 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 923 micro
Összesen
494
kcal
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 199.6 g
Zsír
-
Összesen 148.4 g
-
Telített zsírsav 42 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 61 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 36 g
-
Koleszterin 2656 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6402.2 g
-
Cink 21 mg
-
Szelén 316 mg
-
Kálcium 798 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 394 mg
-
Foszfor 3015 mg
-
Nátrium 1829 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrát
-
Összesen 201.2 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 29 mg
Víz
-
Összesen 3151.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4101 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 26 mg
-
C vitamin: 106 mg
-
D vitamin: 606 micro
-
K vitamin: 546 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 40 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 805 micro
-
Kolin: 2264 mg
-
Retinol - A vitamin: 1032 micro
-
α-karotin 12388 micro
-
β-karotin 30648 micro
-
β-crypt 57 micro
-
Likopin 4 micro
-
Lut-zea 5539 micro
Összesen
2966
kcal
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 3.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 68 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 163 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 77 mg
-
Nátrium 47 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 5.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 80.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 104 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 58 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 315 micro
-
β-karotin 780 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 141 micro
Összesen
75
kcal
Elkészítés
A leveshez
- A kukónak való anyagot jól összekeverjük, és kóstolgatjuk, hogy jóval sósabb legyen ízlésünknél, hiszen a rizs és hús elillantja fővésében egyhamar a só ízét.
- Állni hagyjuk a tölteléket bő fél órát, majd óvatosan megtöltjük a kukokat, hogy a széleiből ne töredezzen a töltelékbe; s a kukókat nem töltjük teljesen meg, hiszen ki fog dagadni fővéskor.
- A megmaradt anyagból kicsi, apró labdácskákat készítünk, és ezt is hozzáadjuk a fővő leveshez, de majd később (a gombócoknak kevesebb idő kell, mint a kukóknak).
- A leveshez való gyökereket megtisztítjuk, felaprítjuk-kockázzuk, reszeljük... mindenki saját tetszése szerint, s ezeket megpároljuk egy nagyobb edényben, az olajban, fedő alatt, lassú tűzön. A répa színe elváltozásakor (nem kell sütni, csak párolni!) feltöltjük 1 csésze vízzel.
- Megízesítjük kedvünk szerint: ételízesítő, só... és 15-20 percet főzzük, függ attól is, milyen friss a gyökér, amit felhasználtunk.Ekkor annyi vizet adunk hozzá, hogy majd a kukóknak is hely maradhasson az edényben (kb. 4 ujjnyi hely kell neki).
- Ha felfőtt, a tüzet kisebbre vesszük, és a kukót evőkanálba téve, engedjük lassan bele a levesbe, hogy nehogy összekoccanjanak-repedjenek. Mikor mindegyik sikeresen elsüllyedt, enyhén nagyobbra vesszük a tüzet, de csak addig, míg a leves fővésnek indul.
- A tüzet visszaállítjuk, és fövéstől számítva kb. 40 percutánadjuk hozzá a kis gombócokat.
- Ha megfőttek (ugyanolyan lassú tűzön hagyjuk a kukók miatt), gyermekeim kedvenc pillanata következik, hogy kipróbáljunk egy kukót, lássuk túléli-e a kóstolópróbát? Az első kóstolás után eldöntjük, mennyit hagyjuk tűzön (+10-20 perc), és elzárás után fedő alatt hagyjuk csendesedni.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 20 p
- Főzés ideje: 50 p
Édesanyám húsvét másodnapján tálalta fel ezt a fajta levest...ő is otthonról, Mezőbajról hozta magával nemcsak ízének emlékét. Férjhez menésem óta nem ettem kukólevest, de mióta gyermekeim vannak, megfordult a fejemben, hogy meg kellene próbalni. Idén nyélbe ütöttem a dolgot, és 2 fiammal kipróbáltuk. Mit mondjak? Férjem volt az első, aki rajongását fejezte ki újdonsült (főtt) levesünkről, ami engem jólesően lepett meg. Ezentúl a mi családunkban is mancsolhatnak az asztalnál, nemcsak húsvét másodnapján, de csak ennél az egyfajta ételnél! :P :-))