r
Nosalty Logó

Krumplis pirog gombás töltelékkel

NS
Krumplis pirog gombás töltelékkel
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

A sütéshez

1540
Kalória
14.1g
Fehérje
67.5g
Szénhidrát
137.6g
Zsír
242.8g
Víz
108.5g
Koleszterin
6.3g
Élelmi rost
4.7g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 30% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

A sütéshez

Összesen 1540 kcal
  • 3% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 30% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

A sütéshez

Összesen 3080 kcal
  • 3% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 30% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

A sütéshez

Összesen 288 kcal
  • 3% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.1 g

Zsír

  • Összesen
    137.6 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    63 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    50 g
  • Koleszterin
    109 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1373 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    252 mg
  • Nátrium
    939 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    67.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    242.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    46 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    55 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    37 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    81 micro
  • Kolin:
    120 mg
  • Retinol - A vitamin:
    37 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    101 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    215 micro
Összesen 1540 kcal
  • 3% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.2 g

Zsír

  • Összesen
    275.2 g
  • Telített zsírsav
    37 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    126 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    99 g
  • Koleszterin
    217 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2746 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    55 mg
  • Kálcium
    163 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    133 mg
  • Foszfor
    505 mg
  • Nátrium
    1878 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    135.1 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    485.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    91 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    110 mg
  • C vitamin:
    86 mg
  • D vitamin:
    50 micro
  • K vitamin:
    74 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    162 micro
  • Kolin:
    240 mg
  • Retinol - A vitamin:
    74 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    202 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    431 micro
Összesen 3080 kcal
  • 3% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.6 g

Zsír

  • Összesen
    25.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    257.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    176 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    12.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    45.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 288 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A krumplit héjastól megfőzzük, sós vízben kb. 20 perc alatt, ezután leszűrjük, s amíg hűl, összeállítjuk a tölteléket.
  2. Olajon megdinszteljük a vöröshagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a gombát, sót, borsot és a kakukkfüvet. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, így főzzük kb.8 percig, majd hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, és hagyjuk hűlni.
  3. A krumplit meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd hozzáadjuk a lisztet, sót, olajat és a tojássárgáját (a fehérjét félretesszük). Alaposan összegyúrjuk, ha túl lágy, ragadós, még tehetünk hozzá lisztet.
  4. Kinyújtjuk fél cm vastagságúra, és bögrével 16 kört (eredeti recept szerint 8 nagyobbat) szaggatunk belőle, a körök közepében elosztjuk a tölteléket, a szélüket megkenjük a tojásfehérjével, félbehajtjuk, majd villával körbenyomkodjuk.
  5. Végül megkenünk minden batyut tojásfehérjével, és megszórjuk zsemlemorzsával, majd közepesen forró olajban aranybarnára sütjük őket (hideg olajba véletlenül se tegyük bele, mert akkor olajos lesz a tészta).

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 25 p
  • Sütés ideje: 20 p

A pirog egy orosz töltött tésztaféle, ami itthon is közismert. Mi az olajban kisütött, kelt változatát ismertük eddig, de készítik kelt- vagy leveles tésztából tepsiben sütve, és így, burgonyásan is. Az elkészítése időigényes, de megéri, mert a végeredmény mennyei: a zsemlemorzsától ropogós, a tészta puha, a gombás töltelék pedig ízletes, és ha megfelelő hőfokon sül, egyáltalán nem olajos. A recept a HVG Ízek és kultúrák c. sorozatának Orosz kötetéből származik.  

További receptek

Medvehagymás sós rúd

Kívül enyhén roppanós, belül mégis eszméletlenül omlós sós rudak várnak, karakteres medvehagymával megspékelve. Utolsó pillanatos vendégvárónak tökéletes, ugyanis nem kell ...

Lakos Benedek

Medvehagymás sajtos roló

Ki ne imádná a sajtos rolót, pláne ha egy nagy csokor medvehagymával üdévé és tavasziasra hangoljuk? A hagyományos besameles massza helyett egy pillanatok alatt elkészíthető ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek