r
Nosalty Logó

Krumplis lángos tepsiben

Harmathy Ildikó
Krumplis lángos tepsiben
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A tésztához

A kenéshez

762
Kalória
19.7g
Fehérje
108.8g
Szénhidrát
25.1g
Zsír
59.8g
Víz
64g
Koleszterin
4.8g
Élelmi rost
5.7g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A kenéshez

Összesen 762 kcal
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A kenéshez

Összesen 3047 kcal
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A kenéshez

Összesen 222 kcal
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.7 g

Zsír

  • Összesen
    25.1 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    564.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    47 mg
  • Kálcium
    176 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    208 mg
  • Nátrium
    87 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    108.8 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    59.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    103 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    87 micro
Összesen 762 kcal
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    78.7 g

Zsír

  • Összesen
    100.2 g
  • Telített zsírsav
    39 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    256 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2257.1 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    188 mg
  • Kálcium
    706 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    164 mg
  • Foszfor
    830 mg
  • Nátrium
    348 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    435.3 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

Víz

  • Összesen
    239.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    31 mg
  • D vitamin:
    121 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    411 micro
  • Kolin:
    263 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    348 micro
Összesen 3047 kcal
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    7.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    164.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    31.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    17.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 222 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Héjában főzzük a krumplit, melegen áttörjük.
  2. Langyos tejben futtatjuk az élesztőt egy kanál cukorral és egy kanál liszttel.
  3. A lisztből és krumpliból a tojással, az olvasztott zsírral, sóval, langyos tejjel tésztát dagasztunk.
  4. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
  5. Kinyújtjuk a tepsi méretére.
  6. Zsírozott tepsibe helyezzük, langyos zsírral vékonyan bekenjük.
  7. Forró sütőbe téve, közepes tűznél pirosra sütjük.
  8. Amíg a tészta sül, két evőkanálnyi zsírban 2 gerezd fokhagymát lassan megfonnyasztunk, a fokhagymát kivéve a zsírt hűlni hagyjuk, sót adunk hozzá.
  9. A sütőből kivéve a lángost a fokhagymával ízesített zsírral bekenjük.
  10. Langyosan fogyasztjuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 25 p

A tepsiben (vagy kemencében) sült krumplis lángos igazi szegény étel. Kapolcson a nem túl rózsás időkben gyakran sütöttem a csütörtöki kártyapartihoz: olcsó és kiadós. Na, meg nagyon finom is! Régen a kenyérsütéskor a kenyértésztából lepényeket formáltak és a még meleg kemencében sütötték. A kenyérrel ellentétben ezt azonnal fogyasztották. Ha krumplis kenyér készült krumplis volt a lángos, ha krumpli nélkül, akkor a lepény is krumpli nélkül készült. Ez a ma annyira divatos langalló. Egyébként a pizza rokona: gazdagabb házaknál szalonnát vagy kolbászt dobtak rá, úgy sütötték. A piacon tejfölös-hagymás-szalonnás langallót sütünk, óriási sikerrel. Én az eredeti formációt kedvelem: feltét nélkül sütöm a lepényt, és a sütőből kivéve forrón kenem - mikor mivel: sós tejföllel; hagymás tejföllel; szalonnás tejföllel - ma fokhagymás zsírral.

További receptek

Klasszik lángos

A lángos egy hamisítatlan magyar találmány, amit elsősorban a nyári időszakhoz kötünk, azonban az év bármely időszakában elkészíthetjük. Ropogós szélek, puha belső és légies ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek