r
Nosalty Logó

Krumplis lángos tepsiben

Harmathy Ildikó
Krumplis lángos tepsiben
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A tésztához

A kenéshez

762
Kalória
19.7g
Fehérje
108.8g
Szénhidrát
25.1g
Zsír
59.8g
Víz
64g
Koleszterin
4.8g
Élelmi rost
5.7g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A kenéshez

Összesen 762 kcal
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A kenéshez

Összesen 3047 kcal
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A kenéshez

Összesen 222 kcal
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.7 g

Zsír

  • Összesen
    25.1 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    564.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    47 mg
  • Kálcium
    176 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    208 mg
  • Nátrium
    87 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    108.8 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    59.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    103 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    87 micro
Összesen 762 kcal
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    78.7 g

Zsír

  • Összesen
    100.2 g
  • Telített zsírsav
    39 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    256 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2257.1 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    188 mg
  • Kálcium
    706 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    164 mg
  • Foszfor
    830 mg
  • Nátrium
    348 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    435.3 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

Víz

  • Összesen
    239.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    31 mg
  • D vitamin:
    121 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    411 micro
  • Kolin:
    263 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    348 micro
Összesen 3047 kcal
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    7.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    164.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    31.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    17.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 222 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Héjában főzzük a krumplit, melegen áttörjük.
  2. Langyos tejben futtatjuk az élesztőt egy kanál cukorral és egy kanál liszttel.
  3. A lisztből és krumpliból a tojással, az olvasztott zsírral, sóval, langyos tejjel tésztát dagasztunk.
  4. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
  5. Kinyújtjuk a tepsi méretére.
  6. Zsírozott tepsibe helyezzük, langyos zsírral vékonyan bekenjük.
  7. Forró sütőbe téve, közepes tűznél pirosra sütjük.
  8. Amíg a tészta sül, két evőkanálnyi zsírban 2 gerezd fokhagymát lassan megfonnyasztunk, a fokhagymát kivéve a zsírt hűlni hagyjuk, sót adunk hozzá.
  9. A sütőből kivéve a lángost a fokhagymával ízesített zsírral bekenjük.
  10. Langyosan fogyasztjuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 25 p

A tepsiben (vagy kemencében) sült krumplis lángos igazi szegény étel. Kapolcson a nem túl rózsás időkben gyakran sütöttem a csütörtöki kártyapartihoz: olcsó és kiadós. Na, meg nagyon finom is! Régen a kenyérsütéskor a kenyértésztából lepényeket formáltak és a még meleg kemencében sütötték. A kenyérrel ellentétben ezt azonnal fogyasztották. Ha krumplis kenyér készült krumplis volt a lángos, ha krumpli nélkül, akkor a lepény is krumpli nélkül készült. Ez a ma annyira divatos langalló. Egyébként a pizza rokona: gazdagabb házaknál szalonnát vagy kolbászt dobtak rá, úgy sütötték. A piacon tejfölös-hagymás-szalonnás langallót sütünk, óriási sikerrel. Én az eredeti formációt kedvelem: feltét nélkül sütöm a lepényt, és a sütőből kivéve forrón kenem - mikor mivel: sós tejföllel; hagymás tejföllel; szalonnás tejföllel - ma fokhagymás zsírral.

További receptek

Klasszik lángos

A lángos egy hamisítatlan magyar találmány, amit elsősorban a nyári időszakhoz kötünk, azonban az év bármely időszakában elkészíthetjük. Ropogós szélek, puha belső és légies ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...