Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Krémes tökfőzelék

Krémes tökfőzelék
Krémes tökfőzelék
50 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretjük a tökfőzeléket, gyakran készítek, mert anyósomék sokat szoktak termelni, lefagyasztani.

Mindig másik recept szerint készítem, mert mindhárom féle főzésű móddal szerjük és így legalább változatos. Ez a krémes változat. Én nem szoktam kiengedni a fagyott tököt előre, bár mondhatja aki ropogósabban szereti a tököt, hogy így nagyon megfő. Mi egyébként a roppanósabb tököt nem is szeretjük annyira.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy megfelelő méretű lábasba tesszük a tököt, akár fagyottan is, ha belefér.
  2. Kis lángon lassan hagyjuk felolvadni, időnként megkeverjük.
  3. Amikor már teljesen felolvadt látni, hogy sok vizet engedett. Emiatt nem is kell rá fedő, így hagyjuk főni.
  4. Főzés közben megsózzuk, megborsozzuk és mehet bele a kapor is. Kis lángon hagyjuk tovább főni, figyelve a víz eltűnését.
  5. Elkészítjük az olajból és a lisztből a rántást, majd felöntjük tejjel. Ha már kevés, vagy nincs is víz a tök alatt berántjuk és jól elkeverjük, összefőzzük.
  6. Most következik a legfontosabb, megízleni! Ízlésünk szerint akár még mehet bele cukor. Az ecetet is nagyon óvatosan adagoljuk, de aki nem szereti, el is hagyhatja, de akkor más íze lesz. A tejfölt is beletesszük és folyamatosan kavargatjuk, ízlelgetjük. Ezt addig csináljuk, amíg nem lesz az íze olyan, ahogyan szeretjük.
  7. Ha már a tejföl is sűrített annyit rajta, ahogy ízlésünk kívánja, jól összefőzzük és kész. Feltétnek ki mit szeret. (Mi tükörtojással ettük most.)
  • elkészítettem: 7 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 32 917
elküldve: 3
receptkönyvben: 167
elkészítve: 10/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Boszi

Mióta szakács: 2012.02.16.
159 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: főzelékek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

tökfőzelék, tökfőzelék krémesen, kapros tökfőzelék

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Boszi13
Boszi / Boszi13 Wed, 2015-04-29 17:33

Nagyon szépen köszönöm, hogy a nagyközönség számára is hasznosnak találták a receptemet!
Üdvözlettel: Marcsi (Boszi13)

380
közönséges tök 1.5 kg
kapor 1 csokor
napraforgó olaj 1 dl
finomliszt 3 csapott ek
tej 3 dl
0 ízlés szerint
fehér bors 1 csipet
tejföl 1 dl
cukor 1 teáskanál
ecet 3 csepp