Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kötött-tészta leves

Kötött-tészta leves
Kötött-tészta leves
65 perc / előkészület: 30 perc főzés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (51)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tizenévesként mikor hallottam, hogy valaki tésztát gyúr, igen meglepődtem, mert a boltokban már nem csak a gyári tészta volt kapható, hanem a maszekok is elárasztottak minket az előzőhöz képest jobb minőséggel. Aztán jött a párom a kedvenc levesével: kötött-tészta. Így aztán nem volt más hátra, meg kellett tanulni gyúrni. Hát így kezdődött valahogy.
Az új story: a lányomat kérdezem, hogy mit főzzek? Talán akkor Ő is fog enni (ezek a mai tizenévesek milyen válogatósak). A válasz: Nagyi levese, mert Ő így hívja.
A receptet az anyósomtól kaptam, akivel a lányom nem találkozott, de talán mégis. Végül is érdekes, hogy a mai különleges, egzotikus, XXI. századi "kajadömping"-ben egy mai tizenévesnek ez a kedvenc levese.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A leveshez

ajánlat

Aki szeretne régi ízeket felidézni, de nincs még a recept hozzá.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojással, a liszttel, csipetnyi soval meg tojásnyi vízzel ruganyos tésztát gyúrunk. Kinyújtjuk jó vékonyra, majd megkenjük 1 ek zsírral, amit előzőleg megolvasztottunk, és kevés pirospaprikával összekevertünk. Borssal ízlés szerint megszórjuk.
  2. 2 cm csíkokra vágjuk, egy csíkot félbehajtunk, kis csomót kötünk rá, és leszakítjuk, majd megint csomót kötünk stb. Ugyanígy az összes csíkot elkészítjük, félrerakjuk.
  3. A répákat megpucoljuk, megmossuk, karikára vágjuk. A másik 1 ek zsíron néhány percig pároljuk, a tűzről levéve meghintjük pirospaprikával.
  4. Hozzáadjuk a hosszára vágott burgonyát, vöröshagymát, felöntjük 2,5 liter vizzel, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk. Amikor a leves forr, belerakjuk a tésztát, 25 percig főzzük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 47 999
elküldve: 6
receptkönyvben: 614
elkészítve: 26/44
Facebookon megjelent: -

szakács

witch

Mióta szakács: 2011.07.18.
719 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyhatitkok: nagyi receptjei
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
kategória: levesek
nehézség: nehéz
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

zöldséges tésztaleves, házi tészta leves krumplival és répával

Hozzászólások (51)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

anita900425
anita900425 Sun, 2017-03-12 19:46

Szia! Olyan kérdésem lenne, hogy másnap is ugyanolyan marad a tészta, nem dagad meg benne ha nem frissen fogyasztjuk? Koszi előre is a válaszod.

witch
witch / witch Mon, 2017-03-13 12:40

Szia! Igen, ugyan olyan, mint amikor belefozod. Ez nem szivja magaba a levet, mint a bolti tesztak.

n_Jucuska
n_Jucuska Sun, 2012-10-07 10:53

Nagyon örültem mikor rátaláltam erre a régi receptre, mivel először egy ismerős nénitől hallottam róla, és már akkor nagyon megtetszett. A tésztakészítés egy kicsit tényleg tovább tartott, mint gondoltam, de a végeredmény megérte. Nagyon ízlett az egész családnak.
Köszönöm a receptet!

witch
witch / witch Sun, 2012-10-07 22:39

Kedves n_Jucuska!
Igazan nincs mit, orulok, hogy megtalaltad!
Annak meg kulonosen, hogy izlett az egesz csaladnak. :)
Vegul is a leves nagyon egyszeru es a tesztagyartas
majd gyorsabban fog menni, minel tobbszor keszited.
udv:witch

rolvisa
Olgis / rolvisa Tue, 2012-08-28 01:43

Én is szabolcsi vagyok, és görcslevesnek hívjuk. Én pörköltszerűen lesűtött darált hússal készítem.
Már étteremben is ettem.
Én is előkészítem lefagyasztom, mindig kéznél van.Az én oldalamon tis találtok képet róla, meg a leírást.
A tésztagyúrást csak meg kell szeretni, tésztanyujtó géppel pedig egyszerű a nyújtás.
nem is olyan hosszadalmas.
Üdv,Olgis.

Laksa
Laksa Mon, 2015-01-26 12:26

Es akinek fajos a keze az a gyurast is gepesitheti; nekem a kenyersutomnek van 14 perces teszta gyuro programja, en ketszer vegigcsinaltatom vele a tesztat, kis pihenovel kozte, es mehet a hutobe pihenni. Egy kicsit puhabb az igaz de a nyujtaskor jol lisztezem ahogy a kis nyujtogepen tekergetem at tobbszor.
Leirom a receptet amit a gepem konyve ajanl, hatha valakit erdekel:

220 ml viz
1 evokanal oliva olaj
1 kiskanal so
470 gramm retes liszt

Ilyen sorrendben kell az ustbe rakni. (igazabol 300 gr sima lisztet es 170 gr finom buzadarat ir de szerintem a csupa retesliszt az hasonlo)

Mi is nagyon szeretjuk ezt a levest, anyukamtol tanultam aki a hajdusagbol valo. O hagymas paprikasos zsirral keni a tesztat.

Udv, Erzsi

witch
witch / witch Sun, 2012-10-07 22:20

Kedves Olgis!
Hallottam rola, hogy nem csak az elnevezes, de a toltelek
is szinte megszamlalhatatlan.
En mar egyre jobban kedvelem a teszta keszitest, mert
olyan jo erzes sajat gyurasut a csalad ele tenni. Tenyleg
nem olyan veszes, mert egy ilyen adag nekem fel ora es
nem tartozom a gyorsak koze, sajnos. Viszont a csaladomra
nem sajnalom az idomet aldozni.
udv:witch

Sz-es
BackerMan / Sz-es Thu, 2012-07-12 14:45

Szia!
Egyszerű kis leves. :)
Igaz nem írtad a receptbe, de és a tésztába és a levesbe is raktam sót. :)
Köszi a receptet!

witch
witch / witch Thu, 2012-07-12 16:30

Szia!
Nagyon szivesen!
Oooopsz! Tenyleg csak a leirasnal van a so
megemlitve, de most kijavitom! :D
Koszi az eszrevetelt!

gabóca39
gabóca39 Tue, 2012-06-26 14:03

Hú ha, ezer éve nem ettem ilyen levest! Annó kislányként még a nagyimnál csináltuk, és milyen finom volt! Muszáj lesz megcsinálnom, mert nagyon finom!!

mimi0877
mimi0877 / mimi0877 Mon, 2012-03-26 12:11

Ez a tésztacsomózás jó sok türelmet és időt igényel!Most raktam bele a levesbe.Akinek nincs legalább fél napja csak a leves elkészitésére,az hozzá se fogjon.A leves izén biztos nem javit az,h csomó van a tésztán,érdekesen néz ki,az biztos.Pihent eszű volt aki kitalálta!Üdw Timea

witch
witch / witch Mon, 2012-03-26 12:51

Kedves Timea!
Igazan meglepett a hozzaszolasod. Ez egy nagyon regi recept, a parom a nagymamajanal ette gyakran, de az anyukaja is keszitette. Olyan szerencses voltam, hogy Ot (anyosomat) megismerhettem es el tudtam kerni a receptet, hogy en is meg tudjam fozni. Most pedig mar a lanykamnak is a kedvenc levese es O sajnos csak az etelt ismeri, mert a nagyijaval sosem talalkozott.
Ez egy nagyon egyszeru leves, de a kotott tesztaval tettek kulonlegesse, szerintem igy (is) akartak kimutatni a szeretetuket valaki irant, hogy kepesek voltak orakig pepecselni valamivel. Nagy oromomre a lanykam is meg akarja tanulni, hogy kell "kotozkodni" es ha csak az en story-mat szamolom O lesz a negyedik generacio. Az ilyen eteleknel ez a lenyeg, hogy egymasnak tovabb adjuk a tudasunkat, torodesunket, szeretetunket akar mennyi ideig tart valami.
udv:witch

Eruska25
Eruska25 / Eruska25 Sat, 2012-04-07 12:07

Kedves Witch!
Én pont tegnap előtt ettem a férjem családjánál ezt a levest és náluk ez hogy úgy mondjam nemzeti eledel (szabolcsiak), mivel mindig szeretek a férjem kedvében járni és ha már egyszer ilyen messze került a családjától az a minimum hogy elsajátítom a régi recepteket hogy legalább arra az időre is egy kicsit újra otthon érezhesse magát, míg eszi :)) A lényeg az hogy ez a leves szerintem hiába hosszadalmas meg pepecselős azért csinálták régen mert olyan olcsó hogy csak na ennél olcsóbb leves szerintem nem sok van, én nagyon szépen megköszönöm hogy vetted a fáradtságot és feltöltötted. Azt hiszem jövö héten meg is csinálom :) Kellemes húsvétot

witch
witch / witch Sat, 2012-04-07 14:40

Kedves Eruska25!
Nagyon aranyos vagy, igazan nincs mit! Nekem az Anyukam szabolcsi volt meg az Anyosom is. Mi a parommal pestiek vagyunk, talan pont ezert ragaszkodunk az ilyen receptekhez, mert szerintem fontos emlekezni arra, hogy honnan szarmazunk. Akinek nincs multja, nincs jovoje sem. :) Kellemes husvetot Neked is meg a kedves csaladodnak!
udv: witch

hegedusa
hegedusa Wed, 2012-03-07 16:04

Kedves Witch!

Tegnap leltem rá erre a receptre, és ma el is készítettem ebédre. Mennyei volt! A férjem is imádta! Megtartjuk!!! El kell ismerjem megéri tésztát gyúrni, ugyanis a frissen gyúrt tészta íze összehasonlíthatatlan a bolti száraz tésztákéval. Köszönet a receptért!!
Üdv: A.

witch
witch / witch Wed, 2012-03-07 19:56

Kedves hegedusa!
Nagyon szivesen! En is a ferjem miatt kezdtem a teszta gyurast, kesobb meg a lanykam miatt, hatha o is megprobalja. Felig mar sikerem van, mert ez a kedvenc levese. Szerintem mihelyt kirepul a csaladi feszekbol, jonni fog a telefon:anya, hogy is kell gyurni?
udv:witch

szucsiani
szucsiani Sun, 2012-03-04 21:38

Nálunk ez a család kedvence. Gyerekkoromtól nagyon szeretem. Mi tésztahurka levesnek hívjuk. A munkahelyemen gyakran emlegettem, hogy már megint ezt főztemm, hogy leegutóbb kóstolót kellett vinnem a kolléganőmnek, ő nem ismerte.

Én a tésztanyújtóval készítem a tésztát, olyan hosszúságúra vágom, amit utána meg tudok kötni.
Hagymás, paprikás, borsos olajjal kenem meg.

witch
witch / witch Sun, 2012-03-04 14:18

Szerintem a teszta gyuras csak gyakorlott haziasszonyoknak "konnyu". :-)

PEGS
PEGS Sun, 2012-03-04 12:34

Miért is a "Nehéz" kategóriába sorolás ? :)

witch
witch / witch Sat, 2012-03-03 14:37

Ez az egy etel amit nem tudok elkepzelni olajjal, de hat izlesek es pofonok.....

bokormonika
bokormonika Sat, 2012-03-03 11:39

Ezt a receptet én is a nagyimtól tanultam, imádom, és büszke vagyok rá, hogy megtanulhattam!!! :) Ha elég nagyok lesznek a gyermekeim, akkor tovább adom nekik ennek a fantasztikus ételnek a "titkát" :) én annyit "csalok", hogy olajat használok zsír helyett, és mióta elmondtam a nagyinak, hogy én hogy csinálom, azóta ő is áttért rá! Mindeninek csak ajánlani tudom!!! :)

witch
witch / witch Thu, 2011-10-27 22:42

Kedves Picuur!
Nagyon szivesen!
Erdekes, hogy valamit, ha csak egyszer latunk es raadasul meg nagyon kicsik is vagyunk valahogy akkor is emlekszunk ra. De milyen jo, hogy van Kire es mire visszaemlekezni!:)

Picuur
Picuur Thu, 2011-10-27 20:37

Kedves Witch!

Az én nagymamám is!! Egyszer láttam összesen, amikor készítette, mert akkor már beteg volt, mire én elég nagy lettem ahhoz, hogy ilyen praktikákra figyeljek. Ő is hagymás-paprikás zsiradékkal készítette.
Nagyon köszönöm a receptet!

Picúr

witch
witch / witch Thu, 2011-10-27 11:32

Kedves pauliani!
Amikor ki van nyujtva a teszta es meg van kenve zsirral kb. 2 cm szeles csikokra kell felvagni teljes hosszusagaban, biztos lesz legalabb 18-20 darab 2cmx40cm-es tesztacsik. Ezutan egyenkent felbe kell hajtani, ez azert is jo, mert nem lesz zsiros a kezunk (ha minden jol megy) es az egyik vegerol indulva csomot kell kotni ra. Az kb. egy 8 cm-es darab amit en miutan a csomot megkotottem akkor leszakitom, de lehet ugy is, hogy erre a nagysagra is ossze van vagva es kulon-kulon megkotni. Remelem ez segit valamit. :)

pauliani
pauliani Thu, 2011-10-27 10:51

Kedves Witch!

Szívesen kipróbálnám ezt a levest! Légyszi írd már le ennek tésztának a tekerési módját kicsit bővebben a gyengébbek kedvéért! :-) És itt most én számítok gyengébbnek! :-) A lányom nagyon szereti a a hasonló leveseket meglepném vele! Köszi előre is! :-)

witch
witch / witch Fri, 2011-08-26 12:59

Kedves Yve!
Ettem mar kulonbozo sult tesztakat, de ez eszembe sem jutott volna, hogy ezt megsutni. Milyen jo otlet!
Biztos ki fogom probalni, akkor szerintem nekem is 1 kg lisztbol kell kesziteni, mert a lanyom az ilyesmit nagyon szereti.
Szep hetveget!
udv:witch

witch
witch / witch Fri, 2011-08-26 12:51

Kedves Bozsemama!
Hallottam mar a hagymas valtozatrol, hat ideje lesz mar kiprobalni, biztos finom! Nalunk a petrezselymet csak en szeretem, de mindenbe belerakom. Foleg fasirtba meg toltelekbe tudok jo sokat rakni, hogy ne lehessen kipecazni.
udv:witch

witch
witch / witch Fri, 2011-08-26 17:27

Kedves Angie!
Nagyon szivesen! A nagymamak nagyon tudtak/tudjak, hogy kell egyszeru alapanyagokbol eletre szolo emleket varazsolni!:)
udv:witch

witch
witch / witch Fri, 2011-08-26 12:39

Kedves petrezselyem!
Nagyon szivesen! A parom is gyakran ette ezt a nagymamanal, szoval Neki is nagyi levese. Ha csak ezt szamolom en mar a harmadik generacio vagyok, remelem a lanyom lesz a negyedik.
udv:witch

witch
witch / witch Fri, 2011-08-26 12:25

Kedves kelemen erzsebet!
Koszonom a jo otletet, ki fogom probalni!
udv:witch

witch
witch / witch Fri, 2011-08-26 12:23

Kedves Gizolda1!
Hallottam en is mar tobb nevet erre a levesre. Akarhogy is hivjuk, egyetertek finom leves!
udv:witch

witch
witch / witch Fri, 2011-08-26 12:20

Kedves deakanett!
Abban remenykedem, hogy nekem is majd a lanyom fogja egyszer megfozni. A tanulasi szandekat mar bejelentette!:)
udv:witch

Yve
Yve / Yve Fri, 2011-08-26 08:28

Hmmm, éppen tanulom édesanyámtól a tésztagyúrást, sajnos nekem a nyújtással van gond, de ez az a recept, amiért feltétlen kitartok a tanulásban. Mifelénk göcs leves és sóval hintett hagymás, pirospaprikás zsíradékkal kenjük meg, amit feltekerés előtt erősen borsozunk. Nem rossz ötlet bele a burgonya, így is kipróbálom majd.
Kedvencem a sült göcs. Mi 10 tojás és 1 kg lisztből készítjük (kb. 6 L leveshez), amiből majd kiszedegetjük a fele adag göcsöket (kötött tésztákat) szűrőben lecsorgatjuk, megsózzuk és olajban ropogósra sütjük. Hmmm, ne csináld, hogy máris próbálkozzam ezen a hétvégén, mert kevés kell hogy újra nekifogjak.... annnnyira finom - feltétlen próbáld ki legalább pár darab sütésével is.
Vidám hétvégét, szia

Bözsemama
Bözsemama Fri, 2011-08-26 22:10

Drága Yve! Erről a sült változatról még nem hallottam, de Isten bizony kipróbálom, a jövő hétre már ugyis beigértem a kismenyemnek, hogy főzök neki kötött levest.Nálunk ugyanis két hetente minimum valaki kiköveteli.
Nagyon sok ugymond "paraszt" étket főzetnek velem. Szivesen megosztanám veletek is, de sajnos én csak "amatőr" vagyok a számitógép használatával.
De jó köztetek lenni, még mindig tudok mit tanulni, pedig már "megettem a kenyerem javát"!

Yve
Yve / Yve Sat, 2011-08-27 15:04

Kedves Bözsemama, nagyon jó döntés! (kipróbálni a sült változatot) vagyis nagyon remélem, hogy ezen a téren (is) hasonló ízlésünk, mert nekem NAGYON ízlik(ett) minden alkalommal, akár ropógosra, akár csak hirtelen átsülve fogyasztottam. Hmmm, egy alkalommal elejtettem szóban, hogy CSAK sima sós vízben kifőzni és így megsütni vajjon milyen lenne (?), de NEM ugyanaz az íz. Édesanyám értem kipróbálta (milyenek is az anyák)
Igen, nekem is tetszik ez az oldal...és széles mosollyal teszem fel a kérdést: vajjon nem működne ?! hacsak lassacskán is az előrehaladás az amatőr-ről? Mindenki így kezdte, még én is!!!
További jó sütést-főzicskélést és vidám, hálás puszikat érte!

Bözsemama
Bözsemama Thu, 2011-08-25 23:06

Nálunk ez nagyon kedvelt leves.A gyerekeim és a menyem kedvence. Nagyon sokszor főzöm, azzal a külömbséggel, hogy a hagymát üvegesre sütöm,bele a pirosparikát és ezzel kenem le a tésztát, még sózom és borsozom úgy tekerem fel és kötöm görcsre a tésztát. A fővő vizből nálunk még kihagyhatatlan a nyagy csokor petrezselyem zöldje (amit mindig a kiváltságos kap meg) ugyanis nagyon szeretjük leves után megenni.Igen egészséges jótékony hatásu és finom.

Angie
Angie / Angie Thu, 2011-08-25 22:13

Görcsleves:) A nagymamám főzte régebben elég sokszor..... Sajnos már nem főz.
De köszönöm hogy eszembe juttattad :)

petrezselyem
petrezselyem Thu, 2011-08-25 21:44

Jaj de örülök,hogy ráakadtam erre a receptre,régen mindig szegény nagyim csinálta.Azóta sem ettem,de az ízére még jól emlékszem.Mindenképpen megcsinálom,köszi kedves Witch!

kelemen erzsebet
kelemen erzsebet Thu, 2011-08-25 21:26

Nálunk ezt csimbókos levesnek hívják. A kötözött, de még nyers tészta nagyon jól fagyasztható tálcára téve. Másnap lehet adagonként csomagolni. Még fagyottan kell a fővő levesbe tenni, olyan lesz , mint a frissen készített.

195
tojás 1 db
finomliszt 10 dkg
1 csipet
víz 1.5 ek
mangalica zsír 1 ek
fűszerpaprika 1 csipet
bors 0 ízlés szerint
sárgarépa 3 db
fehérrépa 1 db
mangalica zsír 1 ek
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
burgonya 50 dkg
vöröshagyma 1 kis fej
víz 2.5 l
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint