r
Nosalty Logó

Körtelekváros hájas tészta Gourmandtól

Gourmand
Körtelekváros hájas tészta Gourmandtól
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

731
Kalória
9.6g
Fehérje
83.5g
Szénhidrát
38.3g
Zsír
52.3g
Víz
66g
Koleszterin
2.3g
Élelmi rost
21.8g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 731 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 7317 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 391 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.6 g

Zsír

  • Összesen
    38.3 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    392 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    122 mg
  • Nátrium
    184 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    83.5 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    52.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    57 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    59 micro
Összesen 731 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    96.3 g

Zsír

  • Összesen
    383.4 g
  • Telített zsírsav
    139 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    175 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    47 g
  • Koleszterin
    660 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3919.8 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    306 mg
  • Kálcium
    320 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    202 mg
  • Foszfor
    1222 mg
  • Nátrium
    1843 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    835.1 g
  • Cukor
    218 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

Víz

  • Összesen
    523.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    248 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    36 mg
  • D vitamin:
    571 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    287 micro
  • Kolin:
    497 mg
  • Retinol - A vitamin:
    244 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    591 micro
Összesen 7317 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    20.5 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    209.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    99 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    44.7 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    28 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 391 kcal

Elkészítés

  1. A ledarált hájat 10 dkg liszttel és egy kanál ecettel habosra kavarjuk, majd hidegre tesszük.
  2. A megmaradt hozzávalókból egy rugalmas tésztát gyúrunk, majd 10-15 percet hideg helyen pihentetjük.
  3. Téglalap alakúra és félujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztát, majd a liszt-háj keverék egyharmadát egyenletesen rákenjük.
  4. Mint a szőnyeget feltekerjük, a két szélét a közepe felé egymásra hajtjuk, majd újra hideg helyen pihentetjük 15-20 percet.
  5. Téglalap alakúra és félujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd megint rákenjük a hájkeverék egyharmadát. A téglalap kisebb oldalait a közép felé egymásra hajtjuk, majd az újonnan kapott téglalapot kettéhajtjuk, és újra hideg helyen pihentetjük negyed órányit.
  6. Megismételjük az 5. lépést.
  7. A pihentetett tésztát félujjnyira nyújtjuk, majd egy felforrósított pengével 6x10 cm-es darabokra vágjuk. Kiskanálnyi lekvárt teszünk a darabok közepére, és óvatosan összehajtjuk.
  8. 210 fokon (hőlégkeveréses sütőben 190 fok) 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük, majd amikor kissé hűlt, porcukorral meghintjük. Jó étvágyat!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 120 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 43x30x6

Mindennek eljön az ideje. Gyermekkoromban nem múlhatott disznóvágás dédimamám mennyei hájasa nélkül. Most is eszembe jut, ahogy eres kezeivel és átható szeretetével nyújtotta, igazgatta, hajtogatta a réteslapot. Aztán egy jó pár évtizede a Dédi "elköltözött", vele együtt a hájas tészta is.  A disznóvágások ugyan megmaradtak, persze hogy együtt a család, és ez fantasztikus. Sonka, hurka, kolbász, tepertő, disznótoros vacsora - kulináris értelemben ennyi. Két éve tárolgatom, kerülgetem a megtisztított, lehártyázott hájat a fagyasztóban.  Körülbelül ugyanennyi ideje keresem a bátorságot, hogy visszahozzam a Dédi hájasát. Aztán a napokban kifagyasztottam és ledaráltam az első adag hájat. Így kezdődött az egész .... :-)

Nosalty stories

További receptek

Házi citromos mignon

Ha már egyszer nekivágunk a házi mignon elkészítésének, jobb, ha eszközölünk pár változtatást. Hiszen a klasszikus, retró sütemény émelygős fondant-ja és fullasztó vajkrémje ...

Lakos Benedek

Hájas tészta

Nevezhetnénk a „legbűnösebb levelesnek” is, olyan mennyiségű sertéshájjal készül ez a lemezes, ropogós, foszlós sütemény. De el kell ettől tekinteni, hiszen tényleg felejthetetlen ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek