Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Körtelekváros hájas tészta Gourmandtól

Körtelekváros hájas tészta Gourmandtól
Körtelekváros hájas tészta Gourmandtól
150 perc / előkészület: 120 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindennek eljön az ideje.

Gyermekkoromban nem múlhatott disznóvágás dédimamám mennyei hájasa nélkül. Most is eszembe jut, ahogy eres kezeivel és átható szeretetével nyújtotta, igazgatta, hajtogatta a réteslapot. Aztán egy jó pár évtizede a Dédi "elköltözött", vele együtt a hájas tészta is. 

A disznóvágások ugyan megmaradtak, persze hogy együtt a család, és ez fantasztikus. Sonka, hurka, kolbász, tepertő, disznótoros vacsora - kulináris értelemben ennyi.

Két éve tárolgatom, kerülgetem a megtisztított, lehártyázott hájat a fagyasztóban.  Körülbelül ugyanennyi ideje keresem a bátorságot, hogy visszahozzam a Dédi hájasát. Aztán a napokban kifagyasztottam és ledaráltam az első adag hájat. Így kezdődött az egész .... :-)

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

A megmaradt tésztaszélekből sós vagy köménymagos tangli süthető.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A ledarált hájat 10 dkg liszttel és egy kanál ecettel habosra kavarjuk, majd hidegre tesszük.
  2. A megmaradt hozzávalókból egy rugalmas tésztát gyúrunk, majd 10-15 percet hideg helyen pihentetjük.
  3. Téglalap alakúra és félujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztát, majd a liszt-háj keverék egyharmadát egyenletesen rákenjük.
  4. Mint a szőnyeget feltekerjük, a két szélét a közepe felé egymásra hajtjuk, majd újra hideg helyen pihentetjük 15-20 percet.
  5. Téglalap alakúra és félujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd megint rákenjük a hájkeverék egyharmadát. A téglalap kisebb oldalait a közép felé egymásra hajtjuk, majd az újonnan kapott téglalapot kettéhajtjuk, és újra hideg helyen pihentetjük negyed órányit.
  6. Megismételjük az 5. lépést.
  7. A pihentetett tésztát félujjnyira nyújtjuk, majd egy felforrósított pengével 6x10 cm-es darabokra vágjuk. Kiskanálnyi lekvárt teszünk a darabok közepére, és óvatosan összehajtjuk.
  8. 210 fokon (hőlégkeveréses sütőben 190 fok) 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük, majd amikor kissé hűlt, porcukorral meghintjük. Jó étvágyat!
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 43x30x6 cm
  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 075
elküldve: 0
receptkönyvben: 25
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Gourmand

Mióta szakács: 2015.02.01.
31 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: szüret, húsvét, buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szezon: tél
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

lekváros táska

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

731
sertésháj 40 dkg
rétesliszt 70 dkg
tejföl 3 ek
tojás 1 db
tojássárgája 1 db
fehérbor 1 dl
szódavíz 1 dl
ecet 2 ek
cukor 1 teáskanál
1 kávéskanál
lekvár/ dzsem 40 dkg
porcukor 2 ek