r
Nosalty Logó

Hájas tészta - krémes alap

NS
Hájas tészta - krémes alap
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

346
Kalória
4.7g
Fehérje
29.3g
Szénhidrát
23g
Zsír
19.8g
Víz
36g
Koleszterin
945mg
Élelmi rost
2.6g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 30% Zsír
Összesen 346 kcal
  • 6% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 30% Zsír
Összesen 3466 kcal
  • 6% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 30% Zsír
Összesen 445 kcal
  • 6% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    23 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    248.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    160 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    29.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    19.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    35 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 346 kcal
  • 6% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    46.6 g

Zsír

  • Összesen
    230.5 g
  • Telített zsírsav
    83 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    108 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2485.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    150 mg
  • Kálcium
    89 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    84 mg
  • Foszfor
    551 mg
  • Nátrium
    1600 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    292.8 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    198.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    89 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    349 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    123 micro
  • Kolin:
    239 mg
  • Retinol - A vitamin:
    87 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    282 micro
Összesen 3466 kcal
  • 6% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    29.7 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    46 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    320.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    206 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    37.7 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    25.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    45 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 445 kcal

Elkészítés

  1. A hájat ledaráljuk húsdarálón, majd 12,5 dkg liszttel és az ecettel jól összegyúrjuk. Laposra, tégla alakúra formáljuk, és hideg helyre tesszük.
  2. A megmaradt lisztet a tojássárgájával, a sóval, a cukorral és annyi langyos vízzel (kb. 1,2 dl), hogy rétestészta keménységű legyen, kidolgozzuk hólyagosra. Letakarjuk egy lábassal, és negyed órát pihentetjük.
  3. Ezek után vékonyra kinyújtjuk, és a tégla alakú hájas tésztát a közepébe rakjuk. Ráhajtjuk a kinyújtott tésztát, előbb a magunk felőlit, aztán a szemben lévő részt, majd jobbról a tetejére, balról alá hajtjuk. Szépen elrendezzük, hogy mindenhol egyenlő legyen a tészta, utána hideg helyen fél órát pihentetjük.
  4. Azután kinyújtjuk 1 cm vékonyra. Az előbbi módon újrahajtogatjuk és pihentetjük, majd még egyszer megcsináljuk, és a harmadik nyújtás előtt megfelezzük, és ezután nyújtjuk ki. Majd egy közepes tepsit felfordítunk, és rárakjuk a tésztát, villával jó sűrűn megszurkáljuk, és betesszük az előmelegített sütőbe. Vigyázzunk, nehogy megégjen, mert elég hamar megsül. Ha kész, jöhet a másik fele.
  5. A kész lapokból az egyiket (ez lesz a teteje) felvágjuk négyzetekre, mert majd ezek közt tudjuk felszelni a krémest.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 15 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Ezt a tésztát sokféle módon fel lehet használni, mert ha felszeljük, és rakunk bele lekvárt, majd félbehajtjuk, úgy is nagyon finom, de akár sajtot is lehet rá reszelni. Mi ezt a tésztát réteshez is szoktuk használni.

További receptek

Epres menzás piskóta

Mi történne, ha a klasszikus és retró menzás piskótába egy nagy marék eper költözne? Erre a kérdésre keresi a választ az alábbi süteményrecept és higgyük el, meg is találja gond ...

Lakos Benedek

Legegyszerűbb tiramisu

Mindenki imádja, mindenki ismeri: a tiramisu az olasz gasztronómia egyik hamisítatlan és örök szereplője. A sütésmentes desszert bármilyen alkalomra gyorsan elkészíthető, bár az ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

5 kiváló étterem, ami igazságot szolgáltat minden olyan ételnek, amit...

Az iskolai menzákról a legtöbben csak rossz emlékeket őrzünk, legyen szó akár a vakolóanyagra emlékeztető főzelékekről, akár a különféle tokányokról, amik legtöbbször mócsingos húsok voltak valamilyen nyálkás szószban. De tényleg rosszak ezek a menzás kaják, vagy csak rosszul voltak elkészítve? Most ajánlunk öt éttermet, ahol több menzás mumusnak szolgáltatnak igazságot, és bebizonyítják, lehet ezt jól is csinálni.

Top Receptek

Lila hagymás uborkasaláta télire

Ez édeskésebb ízű, nagyon finom. Nálunk minden évben készül, én olyan vagyok mint a hangya, szorgoskodom, télen pedig elfogyasztjuk....férjecském is hangyának nevez mindig :-))))

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hagyományos töltött paprika

Turós Emil konyhai alapmű szakácskönyvéből származik a recept. Aki kedveli a hagyományos ízeket, ezzel a recepttel biztosan nem lő mellé.  Az elkészítését annyival egészíteném ki, ...