Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kefta tagine

Kefta tagine
Kefta tagine
80 perc / előkészület: 40 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy helyes kis marokkói étteremben kóstoltam először ezt a nagyon finom tagine-t, szerelem volt első ízlelésre. A tagine egyébként egy marokkói egytálétel, de ugyanúgy hívják az edényt is, amiben készítik. Nekem ilyen sajnos még nincsen, de az a tapasztalatom, hogy sima római tálban is nagyon finom lesz. Én most az egyszerűség kedvéért egy nagy vaslábasban készítettem, panasz pedig nem volt rá.:)

Az eredeti recept szerint 2 perccel azelőtt, hogy elzárjuk a gázt, üthetünk rá egy tojást, és akkor egy tükörtojás fog ülni a tetején. Nekünk jobban ízlett nélküle. Ha nem akarunk a paradicsomfőzéssel bajlódni, akkor készíthetjük szeletelt konzerv paradicsomból is - a fűszereket viszont ne helyettesítsük semmi mással!

hozzávalók / 3 adag

A húsgolyókhoz

A paradicsomos szószhoz

ajánlat

Én arab lepénykenyeret kínáltam mell, de el tudom képzelni, hogy Durcsó kuszkuszával is telitalálat!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A paradicsomokat megmossuk, tetejüket x alakban bevágjuk, és forró vízbe dobjuk 2 percre. Utána könnyedén megszabadulunk a héjuktól, és apróra vágjuk őket.
  2. A hagymát nagyon finomra, szinte krémesre vágjuk (késes aprító használata javallott). 
  3. Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, rádobjuk a paradicsomot, a hagymát, hozzáadjuk a száraz fűszereket.
  4. Jól elkeverjük, megkóstoljuk, ha kell fűszerezzük.
  5. Kis lángra vesszük, lefedjük, és jó 40 percen át rotyogatjuk. 
  6. Közben a salottát apróra vágjuk, a húst kétszer ledaráljuk, és egy mélyebb tálban összedolgozzuk a húsgolyók hozzávalóit, majd hűtőbe tesszük kb. 30 percre.
  7. Ha letelt a fél óra, kivesszük, és nagyobb cseresznyényi golyókat formázunk belőle. 
  8. Megnézzük a szószt - ideális esetben a paradicsom már teljesen összefőtt, ha nem, akkor krumplinyomóval vagy botmixerrel, esetleg villával pépesítjük. A szósz akkor jó, ha már teljesen sűrű.
  9. Óvatosan beletesszük a húsgolyókat. Kb. 5 percig figyeljük - a hús hajlamos levet engedni, ez esetben nem kell alá plusz víz, de ha pár percen belül nem kezdenek el levedzeni a húsgolyóink, akkor először is tartsuk meg a hentest, akitől szereztük, másodszor is öntsünk alá kb. 1 dl vizet. Ne kevergessük, mert a gombócok összetörnek, csak rázogassuk az edényt!
  10. Kb. 12 perc múlva egyenként fordítsuk meg a húsgombócokat, hogy mindkét oldalon megfőjenek.
  11. Az utolsó pár percben rácsavarjuk a fél citrom levét (ha nagy a citromunk, csak a negyedét), és rászórjuk a koriandert meg a petrezselymet.
  12. Melegen, arab lepénykenyérrel vagy kuszkusszal tálaljuk.
  • költség: 2500 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 11 913
elküldve: 0
receptkönyvben: 270
elkészítve: 8/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
535 recept

receptjellemzők

konyha: arab
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
konyhatitkok: gourmet
kategória: húsételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
adag: 3 főre
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

marokkói paradicsomos húsgombócok, húsgombócos tagine, fűszeres húsgombócok paradicsomos szószban

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Zeyneb
Zeyneb Tue, 2014-08-12 17:30

örülök, hogy itt lattam viszont ezt az ismeros receptet, csak egy hozzafuzni valom lenne.
Némi tapasztalatom alapjan a marokkoi konyhat illetoen ugy gondolom ezt az ételt csak kenyérrel szokas enni (ahogy az szerzo irta, arab kenyérrel, bar abbol is van tobb féle :), de semmiképp sem kuszkusszal. (marokkoba a kuszkusz nem koretnek szamit hanem egy kulon fogas amely magaba foglalja a nalunk kuszkusz-ként ismert buzadarat és a hozza valo husos-zoldséges feltétet, amibol tobb féle létezik).

820
bárányhús 50 dkg
salottahagyma 4 közepes db
fűszerpaprika 2 teáskanál
1 teáskanál
cayenne bors 1 késhegynyi
fahéj 1 kávéskanál
koriander 10 szál
petrezselyem 10 szál
tojássárgája 1 db
paradicsom 1 kg
vöröshagyma 1 közepes db
fokhagyma 4 gerezd
fűszerpaprika 1.5 teáskanál
római kömény 1.5 teáskanál
1 teáskanál
cayenne bors 1 kávéskanál
fahéjrúd 0.25 db
petrezselyem 0.25 csokor
koriander 0.25 csokor
citromlé 0.5 citromból nyert
olívaolaj 1 dl