Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kolbászos-zöldborsós rizottó

Kolbászos-zöldborsós rizottó
Kolbászos-zöldborsós rizottó
55 perc / előkészület: 15 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a rizottórecept is a karácsonyra kapott Giorgio Locatelli szakácskönyvből származik. Nagyon finom!


hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldborsót forrásban lévő sós vízben kb. 2 percig blansírozzuk, majd leszűrjük.
  2. Kivesszük az egyharmadát, és ezt villával péppé törjük.
  3. A kolbászt apró darabokra vágjuk.
  4. Az alaplét felforraljuk.
  5. 5 dkg vajat egy magasabb falú lábasban felolvasztunk, hozzáadjuk az apró kockára felvágott hagymát és a kolbászt. Kb. 5 perc alatt puhára dinszteljük.
  6. A rizst beletesszük, összekeverjük, és ha a rizs felmelegedett, hozzáöntjük a bort, és ezt hagyjuk teljesen elpárologni. Beletesszük a paradicsompürét.
  7. Az alaplét fokozatosan, merőkanalanként adagoljuk a rizshez, folyamatos kevergetés mellett. A következő mennyiséget csak akkor szabad hozzákeverni, ha az előzőt már teljesen beszívta a rizs. (Ez kb. 20 percet vesz igénybe.) Kb. 10-12 perc elteltével beletesszük a zöldborsót. A lábas oldaláról és aljáról folyamatosan lekapargatjuk az odaragadt rizsszemeket. A vége fele fokozatosan csökkenteni kell a hozzáadott alaplé mennyiségét, nehogy túl lágy legyen.
  8. Ha kész, a tűzről lehúzzuk. Pár perc pihentetés után 7,5 dkg felkockázott hideg vajat és a reszelt parmezán sajtot fakanállal lendületes mozdulatokkal belekeverjük. Sózzuk, borsozzuk.

  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 49 785
elküldve: 13
receptkönyvben: 1 036
elkészítve: 55/66
Facebookon megjelent: -

szakács

Kiki

Mióta szakács: 2008.08.27.
476 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

rizottó kolbásszal és zöldborsóval

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

DMMoni
DMMoni Mon, 2015-10-19 23:06

Most főztem meg a receptedet, kicsi átalakítással. Nem volt itthon zöldborsó, ellenben cukkini a kertből igen. Szóval összekockázott cukkinit adtam hozzá, miután a kolbász kiadta az ízét, így együtt pirítottam, dinszteltem őket, közben egy csipet kakukkfűvel fűszereztem. Innen úgy folytattam, ahogy a receptedben írtad. Nagyon kellemes, telt ízű étel lett belőle. Köszönet érte.

DMMoni
DMMoni Mon, 2015-10-19 23:00

Most főztem meg a receptedet, kicsi átalakítással. Nem volt itthon zöldborsó, ellenben a kertben cukkini igen. Szóval kockára vágott cukkinit a tettem bele, miután a kolbász kiadta az ízét a pirítás során, így együtt pirítottam őket, majd egy csipet kakukkfűvel fűszereztem. Innen már a recepted szerint folytattam.Nagyon kellemes, telt ízű kis étel.
Köszönet érte.

lindros
lindros Sat, 2015-02-07 10:48

Ez a recept így jó, ahogy van! Nagyon finom, kellemes ízvilág.

Picuur
Picuur Thu, 2014-12-18 23:57

Kedves Kiki!

Hagyományos fehér rizzsel is jó lesz? A rizottó rizs elfogyott. :S Azzal a férjem nagyon szereti. Nagyon jó recept, köszönet érte!

Picúr

Tóth Krisztina
Kiki / Tóth Krisztina Fri, 2014-12-26 10:57

Kedves Picur! Ehető lesz, de nem lesz az az élmény mint ha rizottó rizzsel készítenéd. :-) Kiki

En52hw
En52hw Sun, 2014-11-23 17:25

Nekem a bor kimaradt, mert nem volt itthon. Helyette paradicsomleves került bele. Elso rizottó próbálkozás volt es osztatlan volt a siker itthon. Köszönöm :-)

pinky_s
pinky_s Thu, 2014-01-09 20:16

Sziasztok!

Most főzőm éppen a rizottót, remélem jó lesz. Csak egy kérdésem van, jól értem, hogy mikor beletesszük a borsót, az a pürésítettet, és az egyben hagyottat is jelenti egy időben, ugye?
Szerintem a végén a vajat nagy kár "kispórolni", sokáig én is úgy voltam, hogy á minek, de mióta egyszer kipróbáltam, mindig teszek bele, ha csak 2-3 dkg-t is, attól lesz finom, krémes!

Tóth Krisztina
Kiki / Tóth Krisztina Mon, 2014-01-13 19:18

Szia! Jogos a kérdés, tényleg nem voltam elég egyértelmű. Igen, a pépet és az egész borsót is hozzá kell tenni.! ÜDv Kiki

anna1957
anna1957 Sun, 2012-03-04 13:46

Dràga Kiki! Szeretnèm elkèszìteni eme receptet,csak azt nem tudom,hogy itt olaszba,vajon hol tudok venni fùstòlt kolbàszt!? ùdv.: Anna

orsolya77
Hókifli / orsolya77 Sun, 2012-01-01 14:56

Tegnap ez volt a gyors ebédünk, amit valami hihetetlen lassúsággal fogyasztottunk el annyira élveztük minden ízét. Életem első rizottója volt, de nem az utolsó :) Köszönet a finom receptért! És Boldog Új Évet! Orsi

kicsivik
kicsivik / kicsivik Wed, 2011-03-30 09:10

Sziasztok,
A párom készítette el ezt az eledelt, mert előzetesen az "ez egyszerű, te is meg tudod csinálni" kategóriába került. Az első hozzászólóhoz hasonlóan viszont arra kértem, hogy a végén ne keverjen hozzá sem vajat, sem sajtot, nekem így is elég kalóriabombának tűnik a fehér rizs, a bor na és a kolbászka miatt. Az ízén semmit sem csorbított az elhagyás, nagyon jót lakmároztunk kétszer is belőle. Köszönjük Kiki!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-01-30 03:05

Köszönöm....
Nagyon szeretem az olasz konyhát és sokszor készítek itthon risotto-t de kolbásszal még soha nem hallottam.kicsit azért átvariáltam a receptet, a fehérbor helyett egy testes vörös bort tettem bele, mert a kolbászhoz szerintem jobban megy, a borsót kihagytam, mert nem igazán szeretem, de lényeg a lényeg nagyon finom lett...Ajánlok én is egy finom rizottót, ha már itt vagyok.
Sáfrányos garnélás risotto:
Nem kell megijedni, sáfrányt szinte minden nagy áruházba lehet venni és nem is anniyra veszélyes árban.az elkészítése hasonló, annyi, hogy hal alaplét használok(halászlé kocka nem jó!).Halcsont,fej,sok hagyma,só,bors és ebben főzöm elő a garnélát is.Fehérbort használok és a sáfrányt a végén teszem bele, de az elkészítési mód ugyan ez!
Jó étvágyat hozzá!

manoland
manoland Wed, 2010-09-29 10:26

Hát nem hiába Locatelli.... Megcsináltam és valami fenséges!! Ellenben sajnos csak frissen az igazi ,másnapra már nincs meg ugyanaz a rizotto feeling ,de nem maradt belőle :))
Köszi a receptet!!

Kerepesi
Kerepesi / Kerepesi Tue, 2010-07-06 20:31

Tegnap megfőztem ezt az ételt. Még soha nem csináltam rizottót. Főztem rizst nagyon sokszor, de vagy sütőben, vagy úgy mint a tésztát. A rizottó nagyon finom lett, máskor is fogok készíteni. Mivel nem volt itthon bontott üveg bor, helyette zöldfűszeres-olivaolajas salátaöntetet használtam. Mivel húsleveskockát nem használok, a borsó főzővizével helyettesítettem a húslevest. Mikor elkészült, vaj és parmezán helyett frissen vágott metélőpetrezselymet tettem rá. Úgy nem hizlal annyira. Igazán laktató, de nem túl kalóriadús finom étel. Köszönöm a receptet, gyakran fogom készíteni.

1247
zöldborsó 15 dkg
lángolt kolbász 40 dkg
csirke alaplé 2.5 l
vaj 12.5 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
rizottó rizs 40 dkg
fehérbor 1.25 dl
sűrített paradicsom 2 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
parmezán sajt 10 dkg