Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kocsonya Gabys konyhájából

Kocsonya Gabys konyhájából
Kocsonya Gabys konyhájából
345 perc / előkészület: 45 perc főzés: 300 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Édesanyám kocsonyáját imádtam. 10 literes fazék volt az alap, kisebb fazékkal nem volt érdemes elkezdenie.

Tőle tanultam azt is, hogy akkor már jó úton haladok és a vége felé járok a főzésnek, ha a gőz fölé teszem a tenyerem, ökölbe szorítom, majd kinyitom, ragad a kezem.

Azt is tőle tanultam, egy jó kocsonya lassan fő, "pezsegve-aprókat buborékolva", legalább 4-5 órán keresztül, nem lehet csak úgy összecsapni, és a habozást sem szabad elnagyolni, mert nem lesz aranysárga a kocsonyám. Ez a húslevesnél is érvényes szabály. 

Ő régi-régi tealevél szűrőbe tett szemes borsot, és úgy tette bele főni, így fixen nem ragad bele elbújva a húsba, és nem kellett szám szerint keresgélni, mert a halálom volt, ha ráharaptam.:)

Én már a borsot kihagyom belőle. Ez az egyetlen, ami nálam már más. 

Aki esetleg szereti, ötletként: kb. fél kg füstölt lapockával lehet helyettesíteni a sima lapockát. Kicsit füstölt ízt ad, és úgy is finom.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sertésfüleket és a körmöket megperzseljük, ha nincs gáztűzhelyünk, egy eldobható borotvával szőrtelenítjük.
  2. Hideg, folyóvíz alatt alaposan megkapargatjuk a füleket és a körmöket. A füleket félbe, ha nagyobbak, ismét félbe vágjuk. A körmöket hosszában kettévágjuk (megkérhetjük a hentest is, én a férjemet kérem fel a műveletre). Hideg vízben kb. fél órát ázni hagyjuk.
  3. A lapockáról az esetleges zsírt leszedjük, és nagy kockákra vágjuk (kb. 6-8 darabra).
  4. Megpucoljuk a fokhagymagerezdeket, zöldségeket félbe, majd hosszában kettévágjuk, a zellert egyben hagyjuk.
  5. Az átmosott fület, körmöt, húst egy nagy fazékba feltesszük főzni annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Nagy lángon főzzük, ha forr, alaposan habozzuk le, közben kavarjunk rajta néha, hogy alulról is feljöjjön a hab, egészen addig, amíg már alig keletkezik fehér hab. Ekkor beletesszük a zöldségeket, a fokhagymát, vöröshagymát, és megsózzuk. "Pezsegve" lassan főzzük tovább, amíg minden megpuhul (a körömnél ellenőrizzük 1 villával).
  6. Amikor már majdnem puha a köröm, pótoljuk az elfőtt vizet, és beletesszük a púpos ek ételízesítőt. Kóstoljuk meg, hogy elég sós legyen, mert a sótlan kocsonya ízetlen lesz. Ha minden puha, kidobáljuk belőle a zöldségeket, zellert, fokhagymát, hagymát, kiszedjük a húsféléket 1 tálba.
  7. Ha langyos, a nagyobb csontokat kiszedjük a körömből, ízlésesen elrendezzük a kocsonyahúsokat tányérokba vagy tálakba, és sűrű szitaszűrőn vagy a tésztaszűrőbe helyezett konyharuhán keresztül rászűrjük a kocsonyalét.
  8. Hideg helyre téve hagyjuk megdermedni.
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 21 781
elküldve: 6
receptkönyvben: 66
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabys

Mióta szakács: 2012.08.10.
138 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, ebéd, vacsora
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek, újév, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
szezon: tél
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

az én kocsonyám - Gabystól, sertéskocsonya, kocsonya sertéslapockából

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

apecs
apecs / apecs Mon, 2013-12-30 07:06

Szia Gabys!
Egyszer próbáld ki hogy a forrástól számított 5 perc után leöntöd róla a sötét habos levet,
majd leöblítve a húsokat új vízben újra kezded. Minden jót!

derpa
derpa Wed, 2012-12-19 20:47

Egy-két dolgot nem értek. Miért kell a körmöket fél óráig áztatni? Szerintem semmi értelme. Jól meg kell mosni és kész. A másik a habozás. Szép lassú főzésnél eltűnik a hab, és szép tiszta lesz a lé. A habozással csak az íz, zamat anyagot vesszük ki. Az aranysárga színt a sárgarépa adja. A színhez még a vöröshagyma is hozzájárul, ha egy két burkoló levelet is rajta hagyunk. Bors is kell bele. A füstölt hús nagyon feldobja a kocsonya ízét. Tapasztalatom szerint nem baj ha úgy érezzük, mintha sós lenne, mert mire kihűl jó lesz.

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2012-12-19 21:14

Kedves derpa,
azért célszerű áztatni a kocsonyahúst hogy a vékony érben megbújó vér is kiázzon. Próbáld ki, tedd bele a kocsonyahúst és a húst hideg vízbe, meglátod, enyhén véres lesz a víz.
A második kérdésedre a válasz: mindig habozom a kocsonyát és a húslevest is. A húsban maradó vértől barnás hab keletkezik és a kocsonya vagy a húsleves zavarossá válik a belefövő vér foszlányoktól illetve leváló apró hús "morzsáktól". Az alapos habozás után szép, átláthatóan tiszta lesz. Számomra ez így gusztusos. A színt pedig a hús is adja, nem csak a zöldségek. Bors pedig nem feltétlenül fontos bele. Ez pedig az én véleményem. A sóval pedig csak óvatosan, a túlsózás veszélyes azért. Tudod, inkább picit sótlan, mint ehetetlenül sós. Ez szájíz kérdése.
Kellemes ünnepeket Neked: Gabi

Figura57
Figura57 Wed, 2012-12-19 11:23

Ez valóban finom, én napokig rá szoktam járni. Viszont én megosztanám, ha lehet, hogy a megmosott körmöket, füleket, farkakat stb. beszoktam sózni, majd 2-3 órát hagyom "sózódni".

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2012-12-19 11:35

Köszi a dicséretet:) Nálunk is rájárnak naponta többször is, ezért fogyott el pikk-pakk:) A besózási ötletet köszönöm, ma ismét főzők, tesztelni fogom. Biztosan jó ötlet, annyi kérdés merült fel bennem, hogy a "sózódás" után átmosod még?

Figura57
Figura57 Fri, 2012-12-21 08:28

Szia! Nem. nem mosom át.Valahogy el kell találni, (nem ördöngösség),az arányt. Kicsit hasonlít mikor a halat besózod halászlé főzése előtt. Sokat tanultam Tőled,köszönöm! Figura57.

Gabys
Gabys / Gabys Sun, 2012-12-23 14:44

Szió,
köszönöm a besózós ötletet. A húson vettem észre a különbséget, ízletesebb lett. Én is tanultam Töled!:)) Köszi, és nagyon nagyon kellemes karácsonyi ünnepet kívánok! Üdv, Gabi

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2012-12-19 10:28

Ugye mi minden okosságot tanul az ember?:) Gondoltam anya bölcsességét tovább adom:) Puszim, és kellemes, nagyon boldog ünnepet kívánok! Gabi

Torma
Torma / Torma Wed, 2012-12-19 10:03

Jo kis kocsonya....jol néz ki :) kellemes Karácsonyt es BUEK Gabi! Üdv, Torma :)

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2012-12-19 10:29

Hát nem csak jól néz ki, de isteni finom is. Kb. 15 l. fazékkal főztem, mire felkerült az oldalra már el is fogyott:)))) Ma főzőm az újabb adagot. Remélem marad karácsonyra:) Puszim, és kellemes, gyönyörűséges ünnepet kívánok! Gabi

536
sertésfül 1 kg
sertésköröm 1.5 kg
sertéslapocka 60 dkg
sárgarépa 4 db
fehérrépa 4 db
fokhagyma 0.5 fej
vöröshagyma 1 nagy fej
zeller 1 közepes db
0 ízlés szerint
ételízesítő 1 ek