Nosalty Logó

Kocsonya Gabys konyhájából

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Gabys
Ezen a képen: Kocsonya Gabys konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 16% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 536 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 6440 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 150 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    48 g

Zsír

  • Összesen
    32.3 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    179 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    782.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    118 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    245 mg
  • Nátrium
    339 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    208.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    199 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    35 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    825 micro
  • β-karotin
    1967 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    62 micro
Összesen 536 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    576.1 g

Zsír

  • Összesen
    388 g
  • Telített zsírsav
    127 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    181 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    39 g
  • Koleszterin
    2142 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9389.8 g
  • Cink
    30 mg
  • Szelén
    454 mg
  • Kálcium
    1420 mg
  • Vas
    40 mg
  • Magnézium
    428 mg
  • Foszfor
    2941 mg
  • Nátrium
    4072 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    132 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    2503.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2390 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    11 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    111 mg
  • D vitamin:
    420 micro
  • K vitamin:
    199 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    49 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    444 micro
  • Kolin:
    424 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    9902 micro
  • β-karotin
    23599 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    3 micro
  • Lut-zea
    742 micro
Összesen 6440 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    13.6 g

Zsír

  • Összesen
    9.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    221.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    96 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    59 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    56 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    234 micro
  • β-karotin
    557 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 150 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sertésfüleket és a körmöket megperzseljük, ha nincs gáztűzhelyünk, egy eldobható borotvával szőrtelenítjük.
  2. Hideg, folyóvíz alatt alaposan megkapargatjuk a füleket és a körmöket. A füleketfélbe, ha nagyobbak, ismét félbe vágjuk. A körmöket hosszában kettévágjuk (megkérhetjük a hentest is, én a férjemet kérem fel a műveletre). Hideg vízben kb. fél órát ázni hagyjuk.
  3. A lapockáról az esetleges zsírt leszedjük, ésnagy kockákra vágjuk (kb. 6-8 darabra).
  4. Megpucoljuk a fokhagymagerezdeket, zöldségeketfélbe, majd hosszában kettévágjuk, a zellert egyben hagyjuk.
  5. Az átmosott fület, körmöt, húst egy nagy fazékba feltesszük főzniannyi vízzel, hogy bőven ellepje. Nagy lángon főzzük, ha forr, alaposan habozzuk le, közben kavarjunk rajta néha,hogy alulról is feljöjjön a hab, egészen addig, amíg máralig keletkezik fehér hab. Ekkor beletesszük a zöldségeket, a fokhagymát, vöröshagymát, és megsózzuk. "Pezsegve" lassan főzzük tovább, amíg minden megpuhul (a körömnél ellenőrizzük 1 villával).
  6. Amikor már majdnem puha a köröm, pótoljuk az elfőtt vizet, és beletesszük a púpos ek ételízesítőt.Kóstoljuk meg, hogy elég sós legyen, mert a sótlan kocsonya ízetlen lesz. Ha minden puha, kidobáljuk belőle a zöldségeket, zellert, fokhagymát, hagymát, kiszedjük a húsféléket 1 tálba.
  7. Ha langyos, a nagyobb csontokat kiszedjük a körömből, ízlésesen elrendezzük a kocsonyahúsokat tányérokba vagy tálakba, és sűrű szitaszűrőn vagy a tésztaszűrőbe helyezett konyharuhán keresztül rászűrjük a kocsonyalét.
  8. Hideg helyre téve hagyjuk megdermedni.
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 14
  • 7 napos nézettség: 79
  • Össznézettség: 23122
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 19.

Receptkategóriák

Édesanyám kocsonyáját imádtam. 10 literes fazék volt az alap, kisebb fazékkal nem volt érdemes elkezdenie. Tőle tanultam azt is, hogy akkor már jó úton haladok és a vége felé járok a főzésnek, ha a gőz fölé teszem a tenyerem, ökölbe szorítom, majd kinyitom, ragad a kezem. Azt is tőle tanultam, egy jó kocsonya lassan fő, "pezsegve-aprókat buborékolva", legalább 4-5 órán keresztül, nem lehet csak úgy összecsapni, és a habozást sem szabad elnagyolni, mert nem lesz aranysárga a kocsonyám. Ez a húslevesnél is érvényes szabály.  Ő régi-régi tealevél szűrőbe tett szemes borsot, és úgy tette bele főni, így fixen nem ragad bele elbújva a húsba, és nem kellett szám szerint keresgélni, mert a halálom volt, ha ráharaptam.:) Én már a borsot kihagyom belőle. Ez az egyetlen, ami nálam már más.  Aki esetleg szereti, ötletként: kb. fél kg füstölt lapockával lehet helyettesíteni a sima lapockát. Kicsit füstölt ízt ad, és úgy is finom.

Hozzászólások

Torma

Jo kis kocsonya....jol néz ki :) kellemes Karácsonyt es BUEK Gabi! Üdv, Torma :)

Gabys

Hát nem csak jól néz ki, de isteni finom is. Kb. 15 l. fazékkal f?ztem, mire felkerült az oldalra már el is fogyott:)))) Ma f?z?m az újabb adagot. Remélem marad karácsonyra:) Puszim, és kellemes, gyönyör?séges ünnepet kívánok! Gabi

Éva-Anyóca

Ez az, igen, a ragacsos kéz....:-O Köszönöm hogy megosztottad velünk.:-O

Gabys

Ugye mi minden okosságot tanul az ember?:) Gondoltam anya bölcsességét tovább adom:) Puszim, és kellemes, nagyon boldog ünnepet kívánok! Gabi

Figura57

Ez valóban finom, én napokig rá szoktam járni. Viszont én megosztanám, ha lehet, hogy a megmosott körmöket, füleket, farkakat stb. beszoktam sózni, majd 2-3 órát hagyom "sózódni".

Gabys

Köszi a dicséretet:) Nálunk is rájárnak naponta többször is, ezért fogyott el pikk-pakk:) A besózási ötletet köszönöm, ma ismét f?z?k, tesztelni fogom. Biztosan jó ötlet, annyi kérdés merült fel bennem, hogy a "sózódás" után átmosod még?

Figura57

Szia! Nem. nem mosom át.Valahogy el kell találni, (nem ördöngösség),az arányt. Kicsit hasonlít mikor a halat besózod halászlé f?zése el?tt. Sokat tanultam T?led,köszönöm! Figura57.

Gabys

Szió, köszönöm a besózós ötletet. A húson vettem észre a különbséget, ízletesebb lett. Én is tanultam Töled!:)) Köszi, és nagyon nagyon kellemes karácsonyi ünnepet kívánok! Üdv, Gabi

derpa

Egy-két dolgot nem értek. Miért kell a körmöket fél óráig áztatni? Szerintem semmi értelme. Jól meg kell mosni és kész. A másik a habozás. Szép lassú f?zésnél elt?nik a hab, és szép tiszta lesz a lé. A habozással csak az íz, zamat anyagot vesszük ki. Az aranysárga színt a sárgarépa adja. A színhez még a vöröshagyma is hozzájárul, ha egy két burkoló levelet is rajta hagyunk. Bors is kell bele. A füstölt hús nagyon feldobja a kocsonya ízét. Tapasztalatom szerint nem baj ha úgy érezzük, mintha sós lenne, mert mire kih?l jó lesz.

Gabys

Kedves derpa, azért célszer? áztatni a kocsonyahúst hogy a vékony érben megbújó vér is kiázzon. Próbáld ki, tedd bele a kocsonyahúst és a húst hideg vízbe, meglátod, enyhén véres lesz a víz. A második kérdésedre a válasz: mindig habozom a kocsonyát és a húslevest is. A húsban maradó vért?l barnás hab keletkezik és a kocsonya vagy a húsleves zavarossá válik a beleföv? vér foszlányoktól illetve leváló apró hús "morzsáktól". Az alapos habozás után szép, átláthatóan tiszta lesz. Számomra ez így gusztusos. A színt pedig a hús is adja, nem csak a zöldségek. Bors pedig nem feltétlenül fontos bele. Ez pedig az én véleményem. A sóval pedig csak óvatosan, a túlsózás veszélyes azért. Tudod, inkább picit sótlan, mint ehetetlenül sós. Ez szájíz kérdése. Kellemes ünnepeket Neked: Gabi

apecs

Szia Gabys! Egyszer próbáld ki hogy a forrástól számított 5 perc után leöntöd róla a sötét habos levet, majd leöblítve a húsokat új vízben újra kezded. Minden jót!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!