r
Nosalty Logó

Házi rétes Szaboliv konyhájából

Szaboliv
Házi rétes Szaboliv konyhájából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

tészta

töltelék

1308
Kalória
29.4g
Fehérje
234.7g
Szénhidrát
27.7g
Zsír
374.7g
Víz
135g
Koleszterin
11.8g
Élelmi rost
50.8g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 4% Zsír

tészta

töltelék

Összesen 1308 kcal
  • 4% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 4% Zsír

tészta

töltelék

Összesen 5230 kcal
  • 4% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 4% Zsír

tészta

töltelék

Összesen 187 kcal
  • 4% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    29.4 g

Zsír

  • Összesen
    27.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    723.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    89 mg
  • Kálcium
    85 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    70 mg
  • Foszfor
    352 mg
  • Nátrium
    119 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    234.7 g
  • Cukor
    51 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    374.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    90 micro
  • Kolin:
    139 mg
  • Retinol - A vitamin:
    58 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    61 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    288 micro
Összesen 1308 kcal
  • 4% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    117.6 g

Zsír

  • Összesen
    110.7 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    46 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    39 g
  • Koleszterin
    540 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2893.9 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    358 mg
  • Kálcium
    342 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    278 mg
  • Foszfor
    1408 mg
  • Nátrium
    474 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    938.7 g
  • Cukor
    203 mg
  • Élelmi rost
    47 mg

Víz

  • Összesen
    1498.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    259 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    39 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    361 micro
  • Kolin:
    555 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    243 micro
  • β-crypt
    112 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1153 micro
Összesen 5230 kcal
  • 4% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    103.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    50 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    33.6 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    53.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 187 kcal

Elkészítés

tészta

  1. A lisztet, sót, cukrot, tojást belerakjuk egy edénybe.
  2. A vízbe rakjuk az ecetet.
  3. Elkezdjük összegyúrni a tésztát úgy, hogy apránként öntjük hozzá az ecetes vizet. Ez fontos, mert a tésztának lágynak, hólyagosnak és az edénytől "elválónak" kell lennie. A liszt minőségétől függően van, mikor marad meg egy kis víz, van, mikor még pótolnunk kell.
  4. Ha kész és jól összegyúrtuk, három részre osztjuk. A tetejét olajos kézzel elsimítjuk, hogy tükörsima legyen, mert ha nem, akkor szakadni fog nyújtáskor.
  5. A tészta fél órát pihen.
  6. Ebédlőasztalon abroszt lisztezve a tésztát a közepére tesszük, és bőven meglocsoljuk olajjal (az 1 dl-t nem szoktam mérni!). Alányúlunk a két kezünkkel úgy, hogy a kézháttal emeljük, és közben kifele húzzuk, lassan körbe-körbe.
  7. Ha kinyújtottuk, a szélét körben levágjuk, a tészta háromnegyedéig megszórjuk zsemlemorzsával, gyümölccsel, cukorral.
  8. A töltelékes részénél felemeljük az abroszt, és kezdjük gurítani. Végiggurul, és kész a rétes.
  9. Bele a tepsibe kígyózva, olajjal megkenjük a tetejét, és alul-felül sütésen kb. 40 percig, a tészta megpirulásáig sütjük.

töltelék

  1. Reszelt almát kifacsarunk, cukorral és fahéjjal elkeverünk (vagy cseresznye és cukor, vagy túró és tejfel, mazsola, citromhéj, zsemlemorzsa helyett búzadara vagy dinsztelt borsos káposzta).

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Imádjuk a házi rétest, generációk óta a tésztát is mi nyújtjuk, mert úgy az igazi!!! Az adag, amit készítek mindig 3. A háromféle rétes, az nálunk az alap.

További receptek

Flódnis rétes

Imádom a flódnit és szinte bármilyen formában el tudnám fogyasztani. De tényleg! Hogy ezt bebizonyítsam, létrehoztam az alábbi rétest, ami a klasszikus karácsonyi sütemény minden ízét ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...